Sunday, April 12, 2009

UMNO Tolak ISLAM, Tak Salah?
Oleh Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat

Sepatutnya sudah lama benda al-Quran ini dibaca dan digunakan dengan meluas oleh semua orang termasuk oleh orang Cina”.(Berita TV1 pada pagi 6 April 2009 dan rancangan Berita TV9 jam 8.00 malam). Inilah lebih kurang, bunyi kata-kata saya sewaktu diminta mengulas penggunaan dan sebutan ayat al-Quran oleh Exco Kerajaan Negeri Perak, YB. Nga Ko Ming.

Sebagai penjelasan lanjut, izinkan saya berkata begini.Islam ini pada dasarnya diturunkan untuk membawa petunjuk. Ia sumber hidayah. Ia menjadi rahmat dan penawar.


Nilai gunanya adalah untuk seluruh semesta alam. Ia bersifat “rahmatal lil ‘alamiin.” Ia berguna untuk seluruh umat manusia tanpa mengira perbezaan kaum,suku bangsa, warna kulit dan bahasa. Sepatutnya, al-Quran itu boleh digunakan dengan jujur dan ikhlas oleh penggunanya tanpa mengira sesiapa.Pada saya, kesediaan YB. berkenaan yang cenderung menggunakan ayat al-Quran adalah satu permulaan kepada satu perkembangan yang cukup menggalakkan. Tidak ada sebab ia tidak dialu-alukan. Jika dalam zaman awal Islampun, Abu Lahab yang bukan Islam itupun diizin membaca dan memahami surah Al-Lahab yang mencela beliau, maka apa pilihan kita untuk menutup hak bukan Islam untuk mendekati, membaca dan cuba memahami al-Quran ?

Isu ini bermula sebaik saja pemimpin Umno mencetuskan keresahan demi meraih perhatian untuk mendapatkan populariti dan simpati ke atas partinya yang semakin dibenci orang. Saya diberi faham bahawa isu asal hanyalah kecil. Isu yang berbangkit ialah nama surah sahaja yang disebut salah tetapi ayat yang dikutip dan diterjemahan adalah betul.

Bacaannya masih OK; cuma intonasi dan sebutannya saja yang sedikit tersalah. Tetapi, taklah pula bacaannya itu sebaik seorang qari musabaqoh atau tilawah. Hatta, ada juga orang Islam baka, yang sudah lama Islamnya sekalipun; masih tidak sempurna dari segi tertib dan tartil, dari segi sebutan dan tajwid serta lafaz panjangpendeknya.

Apa yang saya nampak, YB. berkenaan tidak mentafsir. Dia cuma membaca terjemahan "Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan berbuat kebaikan". Dia terjemah perkataan “ehsan” sebagai 'belas kasihan'. Itu saja.

Dalam Islam, ada satu perkara yang disebut “ Li iilaafi-quraisy “ seperti yang terkandung didalam surah Quraisy ayat 1. Maksud bergerak dari kalimat ini saya ertikan sebagai “menjinak atau menjinakkan.” Menjinakkan siapa, jika tidak orang-orang yang belum Islam kepada Islam? Disini, apa salah orang Cina jika dia baca Quran dengan tujuan untuk berjinak-jinak dengan Islam? Jika katakan tersalah(katakan), maka dengan lemah lembut dibetulkan. Tak berbangkit sama sekali soal keperluan lapuran Polis oleh sesiapa. Pada saya, ini percubaan menutup ruang dan menyekat langsung laluan non-Muslim mendekati Islam seperti yang pernah dilakukan oleh sebahagian dari penguasa masjid di tempat-tempat tertentu yang menghalang orang non Islam dari memasuki masjid. Sedangkan dalam surah ‘Abasa, jelas yang Nabi SAW menerima, menegur dan membimbing orang Islam dan non Islam didalam masjid.

Berbalik kepada isu, jika orang Cina baca salah, maka apa jaminan yang orang Melayu yang kebanyakannya datang dari jenis Islam baka inipun turut tidak salah ? Hal ini boleh disahkan oleh guru-guru tajwid seluruh negara pada bila-bila masa. Ambil saja surah al-Fatihah yang menjadi ummul kitab.Saya tidak suka mencabar tetapi saya hampir pasti akan kekurangan yang juga turut melanda orang Melayu yang diperanakkan dalam suasana Islam sepenuhnya ini.satu lagi ialah apa gunanya Quran jika tidak untuk dibaca?Bagaimana orang bukan Islam mahu memahami jika diharamkan mereka dari bertatih membaca al-Quran. Ini permulaan.Kita kena faham. Hatta, Saidina Umar sendiri diwaktu belum Islam(kufur) sekalipun direkodkan pernah merampas sesuatu dari tangan adik beliau. Beliau lalu mendapati bahawa ia satu tulisan dari Surah Toha lalu beliau membacanya dalam keadaan genggam dan lepas. Sebenarnya kufur zaman dulu adalah orang Cina atau Indialah di zaman sekarang. Sepatutnya, kita berbangga apabila orang bukan Islam boleh memetik dan cuba-cuba membaca ayat dari kitab suci kita.

Salah satu punca kelemahan dalam menguasai ilmu pembacaan al-Quran ini ialah tidak dapat menguasai tulisan jawi. Ini kerja siapa jika tidak dari kerja pemimpin Umno akibat dari “dasar anti- jawi” mereka yang amat dungu? Pemimpin Umno yang sebelum inilah? Dalam keadaan pemimpin Umno yang meninggalkan Quran dan telah membunuh tulisan jawi itu, tiba-tiba, apabila ada pemimpin Cina membaca Quran dalam pelat yang dipandang salah, pemimpin Umno sibuk mendesak DAP mengemukakan permohonan maaf secara terbuka. Disini soalan pertama saya, mana lebih besar dosanya, menolak Quran dan mengherdik hukum Islam dengan dosa cuba membaca al-Quran? Soalan kedua saya, apa kata, jika dalam satu masa terdekat, ada pihak yang dapat buktikan yang ada juga pemimpin Melayu dari Umno yang membaca Quran dengan salah? Mahu atau wajarkah mereka dimalukan dengan dituntut membuat permohonan maaf secara terbuka?

Saya perlu ingatkan di sini bahawa kita sedang hidup di zaman IT. Ingatlah bahawa bukti cukup mudah untuk dicari. Saya pernah tengok keajaiban teknologi internet yang ditunjukkan oleh kawan-kawan dan anak cucu saya. Di sana ada kamera digital, adanya “youtube”, ada 3G, ada pen drive, CD, email dan pelbagai lagi rangkaian produk rakaman yang cukup sofistikated.

Dalam hal begini saya lebih gemar kita semua melakukan muhasabah. Jika takdirnyalah, rakan-rakan kita dari yang “belum Islam” ini ada kekurangan dari segi sebutan ayat-ayat Quran, kenapa kita tidak berfikir untuk adakan kelas-kelas asas pengenalan ilmu al-Quran kepada non Islam? Dalam hal ini, gunakanlah semua rangkaian radio dan telivisyen kita untuk mengadakan slot-slot rancangan berupa kelas “mesra al-Quran” seperti yang ada dalam rancangan “learn a word a day” atau belajarlah satu perkataan satu hari . Mungkin juga ia boleh disusuli dengan kelas-kelas malam percuma di semua masjid dan surau. Mungkin juga, kelas-kelas tuisyen malam disekolah-sekolah boleh juga diatur seperti sistem sekolah dewasa di awal tahun 60 han. Atau , kita ada IKIM, JAKIM, YADIM, dan Jabatan-Jabatan Agama Islam setiap Negeri. Saya percaya, kita boleh melakukan sesuatu ;mengambil kesempatan dan menafaat dari trend keghairahan baru yang sihat ini demi membangun bersama Islam dan mendekatkan non Islam kepada Islam.

Di sini, tidak bolehkah kita sama-sama cuba berfikir dalam kerangka pemikiran sebuah kerajaan. Janganlah terlalu mahu berpolitik secara berparti dalam serba-serbi sehingga segenap perkara hendak dipolitik mengikut syak wasangka kepartian. Sikit-sikit menuntut maaf.Ini seperti yang didesak oleh Naib Ketua Bahagian Hulu Terengganu misalnya dalam akhbar semalam bertarikh 7 April 2009. Sikit-sikit lapuran polis. Sikit-sikit ini perkara perkauman, menghasut, sensitif dan boleh menimbulkan pecah belah. Jika kita tidak sensitifkan isu ini maka tidak sensitif lah ia. Perkara ini bukannya susah sangat tetapi sengaja nak dikeliru dan nak disusah-susahkan. Mungkin dalam kekeliruan dan kemarahan yang sengaja di api-apikan itulah Umno mengharapkan dirinya dijulang. Sekarang, orang sudah ramai yang cerdik. Ini khususnya dikalangan orang-orang muda. Mereka biasanya lebih cepat menghidu dan dapat membezakan terus antara durian dengan tempoyak.

Sebagai penutup, mari kita mendalami keluhan dukacita YB. Nga di atas pendirian terbaru Umno ini. Kata beliau, “saya berasa amat kesal apabila masyarakat Tionghua yang cuba mengenali Islam dan al-Quran melalui kitab berkenaan, tiba-tiba dihalang.” Pendek kata, pelik sungguh Umno ini. Dia tolak Islam tak salah. Orang Tionghua nak dekati Islam melalui bacaan al-Quran di kira salah ?

Sejak kalah di kedua bukit, Umno ini, betul-betul sudah menjadi sebuah parti yang meracau. Tidak cukup dengan seribu satu masalah di kedua tangan, dia masih menimbulkan masalah. Kehadirannya cukup menimbulkan serba salah. Ajaran yang dibawanya semakin sehari semakin salah.

5 comments:

anti dap kafir harbi said...

Bagus cina boleh baca al-Quran tetapi dia baca untuk apa ? untuk undi dan kuasa. sama macam pas cakap berdegar-degar pasal Islam,nak tubuh negara Islam, hukum hudud tapi sekarang ni semuanya bye-bye sebab apa? sebab undi dan kuasa. dulu tuduh umno kafir sebab bergabung dengan dengan mca dan mic. mca mahu bekerjsama dengan umno tidak menetang sberang program Islam tetapi dap secar terang menolak Islam. dap kafir harbi. tapi ssebab undi pas terus join dap kafir harbi. sekarang mana pergi hukum kafir bila pas srndiri menjilat ludah sendiri.

Bukit gantang 57% melayu Islam undi umno 43% undi pas. yang undi pas adalah kafir harbi dan pariah . dia sokong pas untuk menjahanam dan porakperandakan melayu Islam. buat tak tahu tapi sebab undi dan kuasa, buat-buat tak tahu.

Penyokong Pas non MUSLIM said...

Anti Dap,

Inilah ciri-ciri pemimpin UMNO. Islam ter HAD dan Menunggu Hari.

Memang penyokong BN UMNO ni tak pernah sedar yang MCA dan MIC menjadikan UMNO sebagai kuda tunggangan kerana mereka sedar UMNO hanya mementingkan KUASA. Mereka tak pernah bersungguh sungguh untuk memberitahu apa itu Isalm yang sebenarnya di kalangan rakyat yang bukan menganuti Agama Islam.

Anonymous said...

salah satu ciri orang non muslim ni adalah pembohong. wahai penyokong pas non muslim tak payah lah nak berlakon baik dan nak salah kan umno. kenapa sekarang kau nak sokong pas, kenapa tak dari dulu lagi???... sebab pas sekarang ni dah jadi anjing dap, pas akan hanya laksanakan hudud bila di izinkan oleh dap. orang-orang pas jugak dah mula derhaka pada sultan dan sanggup bagi tanah melayu kat cina sampai 999 tahun kan. itu sebab lah kau sokong pas kan??? dalam hati kau sikit pun tak rasa nak tahu tahu atau nak pelajari islam, kau hanya nak guna kan pas bodoh ni untuk kepentingan kau dan bangsa kau kan???? kau kena ingat, yang melayu umno memang mudah lupa tapi melayu umno tak bodoh macam melayu pas yang bangsat tu. korang nak tahu kenapa nik aziz sokong sangat ngah kor ming tu, sebab ngah tu orang dap dan dap sokong pas, itu aje. akhir-akhir ni apa saja nik aziz cakap jangan dengar sebab dia cakap bukan berlandaskan kepentingan islam tapi berlandaskan kepentingan diri dan parti pas dia yang bodoh tu. tanya nik aziz bila nak letak jawatan???? tak kan nak jadi macam samy vellu, nak pegang jawatan sampai mati. orang pas memang kemaruk kuasa dan jahil ilmu.

penyokong Pas non Muslim. said...

Anon,
Kalau kau berani nyatakan disini yang orang Kafir tidak layak tinggal di Malaysia. Untuk pengetahuan saudara, saya tidak pernahpun sokong Melayu UMNO sebabnya sifat seperti saudara yang tak bertamadun, Memanggil sesama manusia dengan nama binatang adakah itu budaya Melayu UMNO?. Pembohong? siapa sebenarnya yang bohong, soal tanah? selidik dululah brother,dah banyak kali fakta yang sebenarnya di sebarkan oleh media internet, cuma diperbesarkan oleh UMNO melalui MSM fitnah fitnah UMNO.FYI i,m not Chinese infact i am more Pribumi than you maybe? you maybe Mamak or decendant of bugis/jawa from Indo but me, am from decendant of Original Malay. Asli tau yang dipinggirkan oleh Mamak UMNO.

pemuda cheh said...

anti dap ni cakap ikut emosi dan sokong umno tanpa berpaksikan akidah. bila pas nak laksana hudud di kelantan dan terengganu umno dan kerajaan pusat bangkang seolah-olah mereka lebih non muslim dari dap.kalau dap, mic dan mca bangkang tu kita faham la pasal apa. tapi bila umno bantah pas nak kuasa kan hukum allah dimuka bumi ini kita pun sangsi ...kenapa? apalah sangat anti dap kalau nak dibandingkan dengan tok guru nik aziz dari segi ilmu ugama? kalau alim ulamak pun dia benci...faham lah sendiri jenis apa orang macam dia. mudah2an allah memberi dia hidayah.

Search This Blog