Saturday, January 31, 2009

Melayu kehilangan tanah kerana mu Umno !


Oleh : YB Dato’ Hj Mahfuz Omar

Umno mungkin berterima kasih kepada Raja Dr Nazrin Shah, Raja Muda Perak apabila baginda membangkitkan isu kampung baru ketika menutup Kongres Ekonomi Islam Ketiga baru-baru ini.

Memang satu realiti bahawa Raja-raja Melayu tidak senang dengan Racangan Briggs yang membuka kampung-kampung baru untuk menempatkan orang-orang Cina yang tinggal di pinggir hutan.

Tujuannya untuk mengelakkan orang Cina dipengaruhi komunis, tetapi Raja-raja Melayu melihatnya dari aspek hak tanah orang Melayu yang terjejas kerana dasar ini dilaksanakan oleh Hendry Gurney, Setiausaha Negara British di Palestin. Raja-raja Melayu takut negara ini menjadi seperti Palestin jika bangsa asing diberikan hak ke atas tanah.

Isu ini bukan hanya isu Raja-raja Melayu, tetapi isu parti-parti Melayu ketika itu juga. Malangnya, ketika orang-orang Melayu mempertahankan hak ketuanan Melayu di negara ini sebelum merdeka dahulu, siapakah yang mendesak hak sama rata diberikan kepada orang bukan Melayu? Bukankah Umno dahulu bermati-matian mahu orang bukan Melayu diterima kerakyatan mereka secara jus soli? Dato’ Onn Jaafar pernah meletakkan jawatan dalam Umno apabila ada ahli Umno menolak dasar jus soli ini dan akhirnya beliau keluar Umno apabila cadangannya untuk membuka keahlian Umno kepada orang bukan Melayu ditolak. Kemudian, dalam National Convention yang dipimpin oleh Umno pada 1954, cadangan PAS tentang kerakyatan dan hak mengundi untuk orang bukan Melayu telah ditolak kerana Umno mahu orang-orang bukan Melayu diterima sebagai rakyat negara ini.

Suasana politik pada masa itu dalam semangat kebangsaan telah membentuk kesedaran orang Melayu ke atas hak ketuanan mereka. Parti-parti kiri berjuang terus supaya hak ini dibela, tetapi dinodai oleh Umno. Raja-raja Melayu sendiri tidak berpuas hati dengan pendekatan Umno ketika itu sehingga Umno bermasalah dengan beberapa istana. Tetapi segalanya telah selesai apabila kita menerima orang bukan Melayu sebagai rakyat negara ini secara sah melalui Perlembagaan 1957. Ini adalah kontrak sosial yang memberikan kedudukan sama taraf antara orang Melayu dan bukan Melayu, walaupun dalam hal tertentu orang Melayu diberikan hak keistimewaan. Inilah realiti yang mesti dan terpaksa kita terima hari ini. Kerana Umno telah menyerahkan hak ini, maka kita perlu melayani rakyat bukan Melayu sewajarnya.

Memang senang untuk kita mempersoalkan tentang kewajaran kerajaan Perak memberikan hak milik 999 tahun kepada penduduk Kampung Baru di Perak yang tidak berbangsa Melayu. Soalnya, mereka adalah rakyat negara ini dan mereka berhak. Ia bukan tanah baru yang dibuka untuk mereka, tetapi tanah yang didiami berpuluhan tahun, mungkin semenjak Rancangan Briggs lagi. Apakah kerana mereka berbangsa Cina, maka kita merasakan orang Melayu terancam. Mengapa Umno tidak berfikiran demikian 50 tahun dahulu ketika semua orang Melayu berfikir begitu. 50 tahun dahulu Umno merasakan orang Cina dan India perlu diberikan hak kerana mereka adalah penyokong Perikatan. Tetapi ketika semua orang Melayu sudah terbuka menerima hakikat negara ini adalah Malaysia, mengapa Umno begitu kolot untuk terus mengapikan isu perkauman yang sempit? Kerana Cina bersama Pakatan Rakyat mungkin!

Jika Umno mahu mempolitikkan apa yang dititahkan oleh Raja Muda Perak itu, mereka harus mencermin diri dahulu. Sedar atau tidak kita bahawa hak ketuanan Melayu ke atas tanah telah dijamin melalui Tanah Rezab Melayu. Saya ingin bertanya kepada kerajaan BN berapakah luas tanah rezab itu sekarang berbanding 50 dahulu? Mengapakah tanah-tanah-tanah milik melayu di Pulau Pinang sudah hampir pupus? Kerana DAP-kah? Atau kerana pengkhianatan Umno. Tanah rezab di Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Perak, Pahang, Negeri Sembilan dan negeri-negeri lain masih banyakkah? Bukankah telah adalah peraturan supaya setiap tanah rezab yang diambil alih harus diganti tetapi mengapa ia telah berkurangan? Lupakah Umno bahawa 139,409 hektar tanah rezab melayu di negeri-negeri tersebut telah dibatalkan oleh kerajaan BN dahulu dan hanya 77,208 hektar sahaja yang diganti semula. Masih terdapat baki 62,201 hektar yang perlu diganti oleh kerajaan BN dan ini menunjukkan kerajaan BN gagal untuk mempertahankan tanah rezab melayu sebagai benteng akhir kekuatan politik melayu. Sekarang ini pun, Umno sedang berusaha untuk menghalau orang-orang Melayu di Kampung Baru, Kuala Lumpur supaya mereka dapat menjadikannya Bukit Bintang kedua. Upayakah orang-orang Melayu menguasai pusat-pusat perdagangan jika ia diwujudkan di kampung baru?

Dulu kita pernah digemparkan oleh tindakan salah seorang calon Timbalan Presiden Umno yang dikatakan menggadai tanah-tanah orang Melayu kepada bangsa asing termasuk bukan rakyat negara ini di Johor. Kalau tanah di Johor boleh sahaja dijual kepada warga Singapura dan Hong Kong, mengapa tanah di Ipoh tidak boleh diberi hak milik kepada warga sendiri? Adakah orang-orang Cina di kampung-kampung baru di Perak tidak memberikan ’habuan’ kepada pemimpin Umno untuk hak milik tanah itu, maka mereka tidak berpuas hati. Inilah realiti negara kita bahawa iu-isu hak dan ketuanan ini sengaja dibangkitkan untuk kepentingan politik dan mengisi poket sahaja, bukannya untuk kepentingan bangsa dan negara.

Saya menjunjung kasih kepada Raja Muda Perak di atas titahnya yang mengingatkan kita satu hakikat sejarah, tetapi ia tidak bolh dilihat sebagai sindiran kepada kerajaan Perak yang diketuai PAS. Tetapi ia harus direnung sebagai iktibar terhadap kegelojohan dan kerakusan pemimpin Umno dalam menggadai kepentingan orang Melayu di negara ini. Jangankan tanah, bahasa, pendidikan, politik, sosial dan ekonomi orang Melayu semuanya sudah hampir tergadai angkara Umno. Umno harus memberhentikan kegelojohan mereka sekarang dan rakyat perlu bertindak untuk menamatkan riwayat politik Umno!

Presiden FAM Mesti Letak Jawatan...

Komentar oleh Kopitiam Bang nan


RM300mil boost for Malaysian football adds up to nothing

Teman tak faham macam mana Sultan Ahmad Shah masih boleh kekal jawatannya sebagai Presiden FAM yang disandangnya sejak 25 tahun lalu sedangkan bolasepak negara yang diterajui olehnya begitu merosot sekali? Tidak juga nampak tanda2 kebangkitan...mungkin tidak dalam jangka hayat teman sedangkan teman masih muda lagi...

Tidak bolehkah presiden2 atau wakil2 persatuan bolasepak negeri2 di dalam Malaysia ini mambawa usul untuk menendang keluar presiden yang ternyata gagal ini?


Keupayaan membawa masuk beratus juta atau berbillion ringgit untuk kemajuan bolasepak tidak bermakna apa2 kalau kita asyik kecundang di arena antarabangsa.

Kalu CEO sebuah syarikat yang gagal...sudah lama dia digugurkan. Kalau tidak syarikat boleh gulung tikar.

Sultan Azlan Shah juga sudah melepaskan jawatan yang disandangnya sejak sekian lama setelah skuad hoki negara mengalami nasib yang sama walaupun pada pandangan teman hoki tidak seteruk bolasepak.

Lim Teong Kim dan Shebby Singh mempunyai pandangan yang sama tentang bolasepak di Malaysia. Ia perlu ada struktur yang jelas tentang pembangunan dan visinya. Untuk menjadikan ianya satu realiti..ia perlu kepada pemimpin yang jelas dan mapan kepimpinannya.

25 tahun telah berlalu. Apakah kita perlu menunggu 25 tahun lagi?

Friday, January 30, 2009

umno-Tempoh akhir bayar tunggakan


BUKIT MERTAJAM 29 Jan. – Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) memberi tempoh sehingga 28 Februari ini untuk lima pengurusan pejabat UMNO membayar tunggakan cukai pintu yang mencecah RM236,558.24.

Yang Dipertua MPSP, Farizan Darus berkata, tindakan tegas termasuk melelong bangunan berkenaan akan diambil jika pihak berkenaan gagal membuat bayaran sehingga tarikh tersebut.

“Notis amaran berkenaan tunggakan cukai pintu tersebut sudah dihantar kepada pengurusan bangunan terbabit pada 26 Disember lalu.

“Kita harap tunggakan (cukai) dapat dijelaskan sehingga tarikh yang ditetapkan kerana jika tidak, MPSP terpaksa ambil tindakan undang-undang,” katanya.

Kerajaan negeri baru-baru ini mengarahkan MPSP supaya menuntut tunggakan cukai pintu lima pejabat UMNO di Seberang Perai yang didakwa kini mencecah RM236,558.24.

Antara pejabat UMNO terbabit ialah Wisma UMNO dengan tunggakan cukai RM209,135.45.

Thursday, January 29, 2009

Jika Ramlang Dipecat, Apa Halnya Pula Dengan Datuk Mat Razali?


" Bekas Imam Masjid Wilayah Persekutuan yang pernah mendakwa diarah menjadi saksi sumpah laknat Saiful Bukhari akhirnya dipecat oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Mengikut Malaysiakini, Ramlang Porigi, yang ditukar serta merta ke jabatan tersebut September lalu selepas berucap dalam satu kempen ketika pilihanraya kecil (PRK) Permatang Pauh, mendapat surat pemecatan itu minggu lalu.

Dalam surat JAKIM kepada beliau bertarikh 20 Januari 2009, Ketua Pengarah JAKIM Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz menyatakan bekas imam muda itu dipecat kerana "mencemarkan nama Perkhidmatan Awam" selepas terlibat dalam kempen Anwar dalam PRK itu pada 24 Ogos tahun lalu. Difahamkan surat pemecatannya yang ringkas itu antara lain menyebut "keterangan-keterangan sedia ada sudah mencukupi" untuk memecat Ramlang. Surat yang ringkas, padat dan membunuh!!

Yang menjadi persoalannya, apakah kesalahan yang dilakukan Ramlang memang melayakkan beliau dipecat? Walaupun dalam Perintah Am (General Order), anggota Perkhidmatan Awam tidak dibenarkan terlibat dalam politik termasuk berkempen bagi mana-mana parti politik; namun arahan tersebut ada "tetapi"nya. Jika anda pernah berkhidmat dengan jabatan dan agensi kerajaan di peringkat negeri, anda akan melihat bukan sedikit pegawai kerajaan yang terlibat berkempen bagi pihak kerajaan BN sama ada dalam Piliharaya Umum mahupun Pilihanraya Kecil.

Mereka yang berkempen biasanya dari kalangan yang berjawatan tinggi seperti Setiausaha Kerajaan Negeri, Pengarah Jabatan-Jabatan peringkat negeri, Yang Dipertua Majlis Bandaraya/Bandaran, Pegawai Daerah dan sebagainya dalam majlis-majlis rasmi membabitkan jabatan-jabatan tertentu. Mungkin dalam ucapan mereka tiada ungkapan terus terang seperti, "undilah BN" dan sebagainya, tetapi apabila dalam ucapannya menyebut jasa kerajaan yang memerintah kini dan segala puji-pujian lagi terhadap kebaikan kerajaan di musim pilihanraya, khalayak di depannya akan tahu siapa pihak dan mana parti yang dimaksudkannya itu.

Yang terkini ialah dalam kes PRK Kuala Terengganu baru-baru ini. Pegawai Pengurus Pilihan Raya Kecil Kuala Terengganu, Datuk Mat Razali Kassim yang juga merupakan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) telah menimbulkan kontroversi ekoran dakwaan beliau telah berkempen dengan meminta kakitangan MBKT mengundi BN. Bagi mengelakkan perkara tersebut terus menjadi kontroversi, beliau akhirmya atas nasihat Suruhanjaya Pilihanraya telah meletakkan jawatan sebagai Pegawai Pengurus Pilihanraya.

Persoalannya di sini ialah jika "ikan bilis" seperti Ramlang boleh dipecat, bagaimana pula dengan "ikan jerung" seperti Datuk Mat Razali dan ramai lagi pegawai-pegawai atasan yang pernah berkempen untuk BN? Mungkin bedanya di sini ialah si-ikan bilis itu berkempen untuk PR, sedangkan si-ikan jerung pula berkempen untuk BN. Dalam Perintah Am yang disebut ialah tidak boleh berkempen untuk parti politik, tidak kiralah BN atau PR kedua-duanya adalah parti politik. Seperti juga dalam hal ikan tadi, sama ada ikan bilis atau ikan jerung ianya tetap ikan. Sepatutnya layanan adalah sama. Jika seekor ikan bilis boleh dipecat, di luar sana ada seratus lagi ikan jerung yang layak dipecat kerana kesalahan yang sama. Tetapi mengapa hingga ke hari ini belum ada kes pegawai tinggi kerajaan dipecat kerana berkempen untuk BN?

Kepada Ramlang, mengikut Perintah Am anda memang boleh disabit kesalahan kerana berkempen untuk PKR kerana PKR adalah parti pembangkang. Namun nasib anda tentu akan jadi lain jika anda berkempen untuk BN di Permatang Pauh dahulu kerana BN adalah parti pemerintah. Silap hari bulan dan bernasib baik mungkin anda naik pangkat kerana berkempen untuk BN dan BN pula menang dalam PRK Permatang Pauh!

Apa nak buat Ramlang, begitulah nasib kita di bumi bertuah ini: ada dua set hukuman untuk satu kesalahan yang sama. Bilis hukumannya lain, jerung hukumannya lain. Ketika si-bilis dipecat kerana berkempen untuk PKR, si-jerung pula mungkin naik pangkat kerana berkempen untuk BN. Semuanya jadi berbeda kerana perbedaan darjat dan perbedaan idealogi. Malaysia Boleh!!!

Hamid Albar Yang Tercabar...


" JANGAN LAYAN PENJENAYAH MACAM HERO itulah tajuk satu ulasan yang dibuat oleh pak syeikh tentang isu A.Kugan. Walaupun dia tidak merujuk kepada mangsa yang menjadi subjek ulasan, akan tetapi semua pembaca tidak boleh dibohongi atau diperbodohkannya.Sebenarnya pak syeikh terlalu kecewa apabila 2 orang timbalan menteri telah terlibat dalam isu ini tempoh hari. Terlalu mengejutkannya apabila tembelang kes (yang menjadi miliknya dalam KDN) telah terpecah dan baunya telah dihidu keseluruh negara dan dunia yang mengikutinya di alam siber. Dan pak syeikh juga katanya akan mendakwa 2 timbalan menteri berkenaan.

Tersepit juga pak syeikh dengan isu ini rupaya apabila orang no. 1 dalam MIC akan ambil lawyer jika 2 timbalan menteri ini betul-betul kena dakwa. Sekarang isu Kugan sudah betul-betul jadi hangat.

Ikut cerita A.Kugan ditangkap. Siapa tangkap? Jawapannya polis. Sebab apa ditangkap? TUDUHAN POLIS kerana curi kereta mewah. Itu kita boleh terima.

Ikut prosedur polis, OKT (orang kena tuduh) mesti kena/perintah reman untuk beberapa hari. Mana tempatnya? Dalam lokap polis. Siapa jaga lokap? Polislah.. Itu kita boleh terima.

Ikut sepatutnya, polis kena cari bukti dan pengakuan masa OKT kena reman. Apa caranya? Siasatlah dengan "baik" atau "sebaik-baiknya". Untuk apa? Dapatkan pengakuan supaya boleh dapat pendakwaan. Lagi cepat, lagi betul, lagi baik.. Itu kita terimalah..

Tapi lain cerita pulak dengan kes Kugan yang kita rasa macam filem Tamil. OKT mati dalam tahanan polis. Polis kata sakit paru-paru. Tetapi dari mayat yang dilihat secara terjah masuk tempoh hari maka meletuplah satu kejadian yang betul-betul pak syeikh kita tercabar habis.

Apa tidaknya seluruh anggota badan (bahagian belakang) jelas dan nampak bahawa A.Kugan telah disiksa. Hanya orang bodoh dan bangang saja yang percaya sebab punca menyiksakan diri sendiri. Dan orang yang habis bahalul saja yang percaya A.Kugan mati bukan kerana disiksa. Itulah yang sukar nak diterima.

Apapun, jika seorang dituduh penjenayah buktikan bahawa dia sebenarnya penjenayah. Akan tetapi jika belum sempat dia dibuktikan sebagai penjenayah, maka seharusnya polis dibawah tangungjawab pak syeikh dalam KDN "jawab" dan "tanggunglah" sendiri...

Wednesday, January 28, 2009

Sudah tiada kerja baru Umno hendak berdemo

Ustaz Idris Ahmad
Wed | Jan 28, 09 | 11:31:58 am MYT

Terkejut juga apabila membaca laporan Utusan Malaysia On line 27 Januari 2009 yang menyatakan demo bantah tol di Kampung Medan dekat Kampung Dato' Harun, kawasan Petaling Jaya Selatan.

Iklan

2.Laporan menunjukkan demo itu dianjurkan oleh Umno bahagian Petaling Jaya Selatan yang berlangsung selama 2 jam bermula 9.30 pagi 26 Januari.

Inilah satu sejarah di Malaysia apabila Umno membantah tol, selama ini apabila PAS dan parti lain daripada Umno buat, kita lihat Umno berpeluk tubuh dan senyum melihat rakyat kena belasah dengan FRU dan telan gas pemedih mata.

Demo anjuran pembangkang dianggap sebagai beruk jalanan seperti yang dikatakan oleh Khairy Jamaludin, ketika nbeliau komen mengenai himpunan BERSIH sebelum PRU 12.

Nampaknya sekarang Umno sudah bertukar wajah dan watak? Ini satu perubahan teori Darwin dalam Umno.

Biasalah sekarang Umno tidak ada kerja, kontrak makin kurang, kerana lubuk emas sudah terlepas di Selangor.

Maka berdemo lah cara untuk hendak tarik perhatian rakyat kenonnya Umno yang memperjuangkan jantung hati rakyat, sedangkana Pakatan rakyat sudah lama mengatakan bahawa Tol (Tindas Orang Lalu).

Pemimpin Umnolah yang duduk sokong sangat tol sewaktu mereka berkuasa dahulu.

Sekarang apabila nyawa Umno sudah berada dipenghujung hayat maka baru mereka sedar tol membebankan rakyat.

Memanglah pemikiran pemimpin Umno selalu lembab dan terkebelakang lebih 100 tahun daripada Pakatan Rakyat.

Demo ini mungkin hendak tarik perhatian kerana mereka kehilangan bekas ketua bahagia Petaling Jaya Selatan Dato� Kepten Zahar Hashim yang menyertai PAS.

Jadi hendak tunjuk kepimpinan sekarang begitu prihatin maka buatlah demo bantah tol untuk hendak bela rakyat.

Bagaimana pun kita bersyukur Umno sudah terima kaedah demo salah satu untuk hendak menuntut hak rakyat.

Kalau ada lagi demo yang melibatkan kepentingan rakyat sila turun bersama-sama untuk bela rakyat. Teruskan usahamu dan jangan hangat taik ayam.

(Penulis adalah AJK PAS Pusat - Editor) - mr_

Dari rakyat, untuk UMNO, kepada KRONI.

Dilulus terbit pada Wednesday, January 28 @ 11:00:00 MYT oleh TokBatin
Respon @ Ulasan Oleh ning

" Slogan "DARI RAKYAT, UNTUK RAKYAT, KEPADA RAKYAT" telah lama digunakan untuk menunjukkan kuasa rakyat dalam sistem demokrasi negara.Ianya bermaksud bahawa mana mana parti yang terpilih untuk menerajui negara mesti melakukan yang terbaik UNTUK RAKYAT sebagai balasan rakyat memilih parti tersebut.Slogan ini juga menafikan kenyataan bahawa mana mana kerajaan yang dibentuk hasil pilihan majoriti rakyat banyak "BERJASA"kepada rakyat dan sekaligus menolak dakwaan yang mengatakan rakyat harus berterima kasih kepada kerajaan.

Rakyat sebalik nya mempunyai kuasa penuh untuk menentukan mana mana parti sebagai kerajaan.Itulah demokrasi yang sepatutnya diamalkan negara berdasar slogan di atas. Slogan ini juga digunakan olih UMNO semasa PRK P 36 tetapi malangnya, slogan ini hanya tinggal retorik sahaja sedang apa yang dilakukan olih UMNO jauh menyimpang dari makna slogan berkenaan.

Janji janji pilihanraya yang begitu banyak dihamburkan di KT, taburan wang ringgit atas nama wang ehsan, wang bantuan dan sebagainya, kehadiran besar polis di bandaraya persisir pantai, kelibat JPN dan SPR mencipta pengundi "zombi", kesahihan undi pos dan banyak lagi keraguan yang bolih diperkatakan jelas menunjukkan UMNO tidak bertindak selari dengan slogan berkenaan sekalipun banyak sekali bena dan kain rentang yang mengandungi slogan berkenaan dihidangkan kepada rakyat di KT.

Kenyataan terbaru Najib ekoran kemasukan ADUN BOTA di Perak juga jelas menunjukkan kerajaan UMNO/BN tidak mengikuti lunas lunas demikrasi yang berdasarkan slogan berkenaan.Kata kata Najib, BN banyak berjasa kepada rakyat dan negara dan perlu dikekalkan sebagai kerajaan adalah satu kenyataan yang jelas melanggar makna slogan berkenaan.Sebelum ini pun kita banyak mendengar ungkitan jasa dari pemimpin kerajaan UMNO/BN sehingga MB Terengganu pernah mendakwa rakyat berhutang dengan kerajaan.

Nyata dan jelas, walaupun UMNO cuba mengajak rakyat untuk mengikuti lunas demokrasi menerusi solgan "DARI RAKYAT, UNTUK RAKYAT, KEPADA RAKYAT" tetapi apa yang dilakukan mereka ialah "DARI RAKYAT, UNTUK UMNO, KEPADA KRONI".Lihat saja apa yang berlaku di KT sepanjang empat atau lima tahun dahulu.Lihat bagaimana UMNO membina masjid kristal, membina TTI, menganjurkan monsoon cup, membina bentang di Ladang dan Kuala Kemaman serta pembinaan sebuah pulau buatan di kuala sungai Kuala Kemaman.Begitu projek pembesaran lapangan terbang Sultan Mahmud dan pembinaan komplek sukan di Gong Badak.

Siapakah yang mendapat menafaat dari semua pembinaan yang dikatakan pembangunan ini?apakah rakyat jelata yang menjadi kumpulan sasar pembinaan semuanya ini?

Semua tahu bahawa tidak sedikitpun menaafat yang mengalir kepada penduduk Pulau Duyung hasil dari monsoon cup selain dari terpaksa menyepak tin tin arak yang berselerah di pulau berkenaan setiap kali selesai monsoon cup.Semua juga tahu bahawa pembinaan TTI dan Masjid Kristal langsung tidak memberi menafaat kepada ribuan penduduk Losong yang sebaliknya terpaksa menanggung akibat pembinaannya.Lapang terbang pula telah menyebabkan penduduk menanggung kerugian dan kesengsaraan akibat banjir baru baru ini sementara pembinaan stadium baru hanya mengakibatkan kegiatan maksiat dan kemungkaran bertambah buruk di Terengganu.

Pembinaan pulau buatan di muara sungai Kuala Kemaman pula semakin banyak menimbulkan keluhan di kalangan penduduk tempatan terutama para nelayan yang semakin sukar untuk keluar masuk kerana kuala sungai menjadi semakin sempit sedangkan penduduk masih tertanya tanya apakah menafaat hasil pembinaan pulau berkenaan?

Pendeknya, apa yang dilakukan olih kerajaan UMNO tidak sama dengan slogan yang mereka laungkan.Mereka tidak bertindak selari dengan slogan "DARI RAKYAT, UNTUK RAKYAT , KEPADA RAKYAT" sebaliknya cukup selari dengan slogan"DARI RAKYAT, UNTUK UMNO, KEPADA KRONI".Sudah bukan rahsia lagi bagaimana wang yang dicurahkan untuk pembangunan ini telah masuk ke poket kroni dengan jumlah yang terlalu besar sehingga yang tinggal untuk diagihkan kepada rakyat cuma sesen dua. yang memberikan wang ini kepada kroni mereka ialah kerajaan UMNO dan yang memilih kerajaan UMNO ialah rakyat.Jadi lebih tepat bagi UMNO menggunakan slogan'DARI RAKYAT, UNTUK UMNO, KEPADA KRONI" berbanding slogan "DARI RAKYAT, UNTUK RAKYAT, KEPADA RAKYAT"."

Tidak wajar bagi wakil rakyat BN mengetepikan parti

Dilulus terbit pada Wednesday, January 28 @ 14:12:47 MYT oleh TokPenghulu
Artikel Oleh enamjahanam

"KUALA LUMPUR 26 Jan. - Adalah tidak wajar wakil rakyat Barisan Nasional (BN) meninggalkan parti semata-mata kerana masalah peribadi atau perasaan tidak puas hati, kata Datuk Seri Najib Tun Razak. Timbalan Perdana Menteri berkata, adalah juga tidak wajar bagi wakil rakyat BN mengetepikan parti ketika sokongan dan kesetiaan mereka kepada parti amat diperlukan. ''Semua wakil rakyat yang berniat meninggalkan parti mesti faham bahawa UMNO dan BN telah terlalu banyak menabur jasa kepada rakyat dan negara pada keseluruhannya,'' kata Najib.


Itulah kata Najib yang terlalu banyak skandal Yang dikaitkan dengannya. daripada kaki betina sehingglah tuduhan terlibat dengan PEMBUNUHAN Altantuya. Tapi najib sekarang dah baik sebab dia dah bersumpah yang dia tak kenai Altntuya, tapi kawan Altatuya pula kata dia jumpa gambaq Najib dok makan dengan Altantuya. Betuilah tu, makan sekali tak mestinya kenai kan? Macam kita pi rumah kenduri, kekadang kita makan sekali tapi haram tak kenai dengan orang yang kita dok kongsi gulai tu.... Betui Najib, hang memang betui. Hang memang baik. Hang memang layak jadi M gantikan AlBadawi... PM kita sekarang ini.

nampaknya Najib marah sungguh kepada mat Bota yang tinggalkan parti haprak UMNO dan masuk PKR. Kalau masuk PAS mungkin Najib tak marah sangat, tapi sebab masukPKR jadI gerombolan DSAI, maka Najib tercabar sungguh. Nasib hanglah Najib, nak buat macam mana...


Aku disini bukan nak celoteh tentang Najib yang frust menonggeng, tetapi kenyataannya yang menampakkan kedangkalannya berkenaan fakta. Lihat yang aku bold kan tu. Biar aku ulang sekali lagi..

''Semua wakil rakyat yang berniat meninggalkan parti mesti faham bahawa UMNO dan BN telah terlalu banyak menabur jasa kepada rakyat dan negara pada keseluruhannya,'' kata Najib.


Najib kata UMNO banyak berjasa untuk rakyat dan rakyat telah menerima terlalu banyak jasa dari UMNO. Ini yang aku nak komen sikit seab nampak sangat Najib ni dangkal, mungkin lebih dangkal daripada Pol Pot yang bunuh semua orang yang berpelajaran dengan anggapan orang yang berpelajaran tak pandai nak bertani.

Hoi Najib, hang sedaqlah sikit. Sebenarnya bukan UMNO yang berjasa kepada rakyat, tetapi rakyat yang berjasa kepada UMNO. Rakyatlah yang membuatkan keturunan hang gila-gila punya kaya. Kalau pak hang dulu orang tak angkat jadi PM, hang ingat hang boleh kaya macam sekarang ke? Jangan haraplah. Aku pun tau serba sedikit cerita tentang pak hang tu. Kalau pak hang rakyat tak angkat jadi PM, hang dengan aku lebih kurang serupa saja. Mungkin hang lebih miskin dari aku. Yang tu aku amat pasti. Jadi sapa yang menabur budi kepada siaPa?UMNO kepada rakyat ke atau rakyat kepada umno. Kalau dUlu orang tak pilih UMNO, tapi depa pilih DAP, dah tentu Karpal Singh dan LKS kaya melana. Tengok saja pemimpin MCA , MIC, Gerakan , SUPP dan lain-lain lagi yang jadi kawan sedakap UMNO, semua kaya belaka. Awat depa pandai sangat berniaga ke ? Shitlah lu Najib..

Sebenarlah UMNOLah yang tak sedar diri. Rakyat angkat depa untuk menjadi pemimpin dan menolong rakyat, tetapi depa jadikan negara seperti mak pak depa yang punya. Depa belanja harta negara sewenang-wenangnya.Tak dak duit, buat projek. Projek 10 juta , depa cas 30 juta. Inilah jenis pemimpin yang ada dalam UMNO dan seangkatan dengannya. La ni buat reverse psikologi pulak. Kononnya jasa UMNO terlalu banyak untuk rakyat.

P36 UMNO Yang Uzur, Nyanyuk dan Hampir Berkubur

Dilulus terbit pada Tuesday, January 27 @ 20:25:33 MYT oleh TokBatin
Analisis Isu Oleh eratimur

" Dalam tahun enam puluhan ketika saya dalam sekolah rendah, sudah berpeluang mendengar kempen pilihan raya. Hanya dua parti saja yang bertanding iaitu Perikatan dan PAS. Calon UMNO mewakili Perikatan dengan lambang Kapal Layar berkempen di Balai Raya. Calon PAS hanya berborak-borak di rumah ahli sahaja. Calon UMNO ketika itu Allahyarham Abd Razak Hussin(Datuk Seri, bekas Pengerusi Jengka), kalau menang beliau berjanji akan membina jeti sungai, jambatan bagi menggantikan titi kayu bulat, masjid batu menggantikan masjid kayu hutan beratap nipah.

Selain itu, isi kempennya ialah membilang jasa-jasa UMNO dan Perikatan. Bermula dari menuntut kemerdekaan, bangunkan sekolah, bangunkan balai raya, buat jalan, ujudkan berbagai agensi, diantaranya yang saya ingat ialah RIDA. Kesimpulan isi kempenya menggambarkan seolah-olah kalau tiada Perikatan dan UMNO, nasib orang Melayu tidak terbela dan semua apa jua jenis pembangunan, Perikatan dan UMNO saja yang boleh buat.

Setelah BN khususnya UMNO diajar melalui PRU 12 dengan hilang mejoriti 2/3 nampaknya UMNO belum serik dan belum refresh. Ini terbukti apabila UMNO gagal di P36 Kuala Terengganu 17 Januari baru-baru ini. Kempen BN khususnya UMNO sedikit pun tiada bezanya dengan yang saya dengar dalam tahun enam puluhan dulu. Iaitu menjanjikan pembangunan serta membilang-bilang jasa UMNO dan BN yang memuak dan memualkan. Bezanya tiada lagi jeti, balai raya, jalan raya, masjid, sekolah, tiang eletrik, air paip, bola, jersi, badminton court, jaring, reket. Kalau kita faham, hakikatnya kempen UMNO sedikit pun tidak ada perubahan seperti kempen dalam tahun enam puluhan. Yang berubah hanyalah angkanya saja. Kalau dulu hanya menyebut angka ribu-ribu, kini menyebut angka million atau billion-bilion. Million dan billion itu pun bukan milik BN atau UMNO tetapi milik Kerajaan Malaysia. Kerajaan Malaysia bukan BN dan bukan UMNO. Tahun enam puluhan dulu rakyat boleh di gula-gulakan dengan perkara begitu sebab golongan berusia pun belum boleh membaca. Mereka baru belajar A B C melalui kelas dewasa. Sekarang ini jangankan gula-gula, satay pun rakyat tidak mudah terpengaruh. Rakyat bukan lagi mahu melihat gula-gula pembangunan tetapi rakyat mahukan pemimpin yang bertaqwa, yang baik, yang prihatin, yang ada sifat kasih sayang, yang benar-benar mampu memimpin hati manusia kearah kebaikan.


Hanya di Kuala Terengganu kelihatan slogan kempen ‘Sikap Rendah Diri’ dan ‘Mesra Rakyat’ Itu pun bukan sikap sebenar dan tidak juga mesra. Ianya tidak lebih dari rencah kempen. Itu pun silap istilah, sepatutnya ‘merendah diri’.


Nampaknya UMNO hendak merendah diri dan mesra rakyat, namun baru diperingkat slogan diatas kain rentang dan bukan penghayatan, bukan sikap, bukan cara hidup dan bukan budaya. Kalau dibuat-buat, dipaksakan, dilakonkan atau pura-pura merendah diri, pura-pura mesra, kesannya adalah tawar dan hambar. Tak masuk kehati rakyat, tak menarik dan tak memenuhi fitrah manusia. Sebab itu UMNO kalah di P36
. Selepas ini entah dimana lagi bakal kalah dan kalah, seterusnya berkubur. Dikalangan pimpinan tertinggi UMNO memberi respon segera bahawa UMNO perlu segera membuat perubahan termasuk membuat perubahan redikal. Tetapi tidak pula disebutkan aspek-aspek yang perlu dalam membuat perubahan diantaranya:

1. Bagaimana hendak membuat perubahan atau makanismanya?

2. Apa yang perlu berubah dan apa bentuknya?

3. Siapa yang patut berubah?

4. Bila hendak mula berubah?

5. Siapa pula yang mampu menggerakkan perubahan?

6. Adakah penggerak perubahan itu sudah benar-benar berubah?

7. Lebih baik UMNO menggunakan khidmat pihak berkecuali dalam membina peribadi pemimpin UMNO.


Andainya persoalan diatas ini tidak upaya diperincikan, nescaya gembar gembur perubahan UMNO itu hanya sebagai gimik politik orang tertentu untuk memperlihatkan seolah-olah ada agenda perubahan.
Nampaknya hingga kini masih amat kabur atau tinggal retorik semata-mata. Kemungkinan UMNO akan gagal dalam membuat perubahan kerana semua tahu bahawa sikap, adat kebiasaan, tabiat dan budaya hidup adalah suatu yang amat sukar untuk diubah. Sebagai contoh, sikap sombong dan degil pemimpin UMNO hingga tidak mahu mendengar pandangan dan nasihat orang lain, amat sukar untuk diubah. Budaya hidup materialistik, mewah, kaya raya, tamak dikalangan pemimpin UMNO juga bukan mudah untuk di ubah. Ini belum lagi dihitung gejala sosial terutamanya rasuah amat berleluasa. Memanglah jumlah yang disabitkan kes rasuah amat minima. Namun ‘ikan bilis’ itu sajakah kes rasuah dalam UMNO? Rakyat tak percaya!

Tuesday, January 27, 2009

Umno penternak rasuah


" Akhir-akhir ini tindakan SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) yang dahulunya dikenali sebagai BPR (Badan Pencegah Rasuah) yang mendakwa ahli-ahli Umno kerana terlibat dengan pemberian rasuah untuk meraih/membeli undi pada pemilihan bahagian, membuktikan apa yang selama ini disuarakan oleh pihak pembangkang dan orang ramai bahawa Umno memang menternak rasuah.

Yang terlibat bukan sahaja ahli biasa, ketua cawangan, ketua bahagian malahan ahli MT (Majlis Tertinggi) juga tidak ketinggalan. Mereka begitu ghairah menganjurkan majlis makan suap untuk dipilih didalam pemilihan Umno.


Mereka melaburkan wang yang begitu banyak untuk mendapatkan jawatan didalam parti dengan mengamalkan rasuah untuk kepentingan diri sendiri. Sebelum mendapatkan jawatan, merekalah PEMBERI RASUAH.

Ini bagi mereka hanyalah satu pelaburan untuk keuntungan di kemudian hari. Apabila telah dipilih untuk memegang sesuatu jawatan didalam parti ataupun didalam kerajaan, maka mereka bertukar menjadi PENERIMA RASUAH untuk meluluskan sesuatu projek ataupun memberikan keistimewaan kepada pihak-pihak yang telah dijanjikan dahulu.

Najib menggelarkan melayu sebagai GLOKAL kerana mereka menternak rasuah hanyalah didalam negara (domestik / local) manakala beliau sendiri bolehlah digelar GLOBAL kerana ternakannya melibatkan komisen luar negara (kapal selam dan eurokopter).

Tindakan SPRM telah memalukan Umno sehingga terpaksa mereka mengeluarkan kenyataan bahawa ini untuk kepentingan parti agar rasuah dapat dihapuskan. Benarkah begitu? Kerana rasuah telah berakar umbi didalam parti sejak sekian lama lagi (dulu, kini dan selamanya...)

Najib pula mengeluarkan kenyataan bahawa ahli parti yang didapati bersalah terlibat dengan amalan rasuah akan hilang kelayakan untuk bertanding. Jika bearlah begitu, pasti pemilihan umno tidak dapat diadakan kerana majoriti ahlinya telah memang terlibat dengan rasuah termasuklah pimpinan diperingkat pusat.

Hayatilah lirik lagu 'DUIT' nyanyian kumpulan Kembara yang menyebut 'Jangan makan rasuah, nanti bangsa akan musnah'. Memang tepat sekali lirik itu kerana ternyata bangsa melayu telahpun musnah angkara amalan rasuah Umno yang menjadi pemerintah sejak 51 tahun dahulu. "

Langkah ADUN Bota petanda awal 'gelombang wakil rakyat'?

PETALING JAYA: Tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bota dari Umno, Datuk Nasarudin Hashim melompat Parti Keadilan Rakyat (PKR) kelmarin, salah satu komponen Pakatan Rakyat, dilihat kemungkinan petanda awal "gelombang wakil rakyat" berbanding "gelombang rakyat" Mac lalu.

Justeru, penganalisis politik berpendapat tindakan Nasarudin yang mengumumkan untuk menyertai Pakatan Rakyat kelmarin dilihat mungkin akan membuka jalan kepada wakil rakyat BN yang lain untuk mengikut langkah beliau.

Pensyarah sains politik Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Ghazali Mahyudin berkata, untuk menyifatkan tindakan melompat parti ini sebagai permulaan 'gelombang wakil rakyat' mungkin terlalu awal, namun ia tidak mustahil.

"Setakat ini, mungkin terlalu awal untuk meramalkan akan ada lagi wakil rakyat BN yang akan melompat ke pembangkang kerana pada masa ini baru ada seorang wakil rakyat BN yang menyertai pembangkang.

"Jika ada yang kedua (menyertai pembangkang), mungkin itu boleh dikatakan permulaan 'gelombang wakil rakyat' selepas berlakunya 'gelombang rakyat' pada pilihan raya umum, Mac lalu," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Beliau berkata, tindakan Nasarudin seperti 'menunjuk jalan' kepada wakil rakyat BN lain yang mungkin sedang berkira-kira untuk menyertai pembangkang.

"Hal ini tidak mustahil akan berlaku kerana dalam Umno, ada banyak puak dan mungkin ada yang rasa mereka dipinggirkan lalu memikirkan perkara itu.

"Mungkin ada yang tidak puas hati kerana kalah dalam perebutan jawatan dan sebagainya.

"Mungkin mereka tidak menyatakannya tetapi dalam diam-diam, siapa tahu... seperti apa yang dilakukan Nasarudin," katanya.

Ghazali berkata, tindakan nekad tersebut mungkin diambil Nasarudin memandangkan Umno kini berada dalam keadaan lemah dan mempunyai saingan yang semakin kuat.

"Jika Umno kuat dan parti lawan lemah, mungkin mereka akan berfikir dua kali untuk ke parti lawan tetapi oleh sebab Umno sedang lemah, maka mereka rasakan tidak ada guna bertahan dalam Umno.

"Kita tahu dalam politik, semua orang mahu menjaga kepentingan masing-masing dan istilah setiakawan adalah perkara terakhir yang diambil kira," katanya.

Beliau berkata, gabungan parti dalam Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PKR, PAS dan DAP yang semakin kuat sememangnya mampu menarik wakil rakyat BN menyertai mereka.

"Selepas menang di lima negeri pada pilihan raya umum Mac lalu, mereka juga telah memenangi pilihan raya kecil Permatang Pauh dan Kuala Terengganu dan jika tidak menang pun pada pilihan raya Sarawak yang akan datang, mereka mungkin berjaya menambah kerusi," katanya.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Sains Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Ahmad Nizamuddin Sulaiman juga berpendapat, tindakan Nasarudin itu akan menarik wakil rakyat BN yang lain untuk mengikut jejak langkah beliau.

"Saya tidak menolak kemungkinan bahawa ia akan menjadi bola salji yang semakin lama semakin besar... semakin lama, semakin ramai pula yang akan bertindak demikian.

"Mungkin pada masa ini, ada yang sedang tunggu dan lihat dan tindakan ADUN Bota ini menyebabkan mereka semakin berani," katanya.

Beliau berkata, tindakan Nasarudin sebagai wakil rakyat Umno menyertai PKR sememangnya sesuatu yang mengejutkan memandangkan ahli-ahli Umno mempunyai disiplin yang kuat dan patuh kepada arahan parti.

"Walaupun beliau adalah ADUN, bukan ahli Parlimen tetapi tindakan beliau sebagai seorang pemimpin daripada Umno sememangnya mengejutkan.

"Kita tidak jangka 'lompat parti' ini akan berlaku di kalangan ahli Umno yang kuat disiplinnya dan sering mengikut arahan parti. Kita jangka mungkin wakil rakyat dari Sabah atau Sarawak," katanya.

Beliau berkata, tindakan Nasarudin itu bagaimanapun merupakan langkah 'selamat' kerana Perak kini diperintah oleh Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun, beliau percaya, kekalahan Nasarudin merebut jawatan Ketua Umno Bahagian Parit baru-baru ini menjadi penyumbang utama kepada tindakannya menyertai PKR.

"Walaupun beliau ADUN, jawatan Ketua Bahagian penting kerana saluran dana kerajaan pusat untuk membantu rakyat akan disalurkan kepada Ketua Bahagian.

"Mungkin kekalahannya itu menyebabkan beliau tidak berpuas hati dan merasakan telah hilang pengaruh," katanya.

Justeru katanya, BN sebagai parti pemerintah perlu mengkaji semula pengagihan dana ini yang bukan sahaja hanya diserahkan kepada Ketua Bahagian tetapi juga kepada ADUNnya.

Katanya, wakil-wakil rakyat Umno sepatutnya mempunyai semangat setiakawan yang kuat dan berjiwa Umno jika tidak mahu perkara ini terus berulang.

"Jangan kerana nyamuk seekor, habis kelambu dibakar," katanya.

Monday, January 26, 2009

Umno perlu dibubar, bukan dirombak

Dilulus terbit pada Sunday, January 25 @ 22:35:01 MYT oleh alghaib
Artikel Oleh : Ustaz Idris Haji Ahmad

 Utusan Malaysia melaporkan, KUALA LUMPUR 21 Jan. – UMNO perlu dirombak besar-besaran dari segi struktur dan gerak kerja jika parti itu mahu terus relevan dan diterima rakyat.

Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, ia melibatkan langkah memenuhi segala tuntutan perubahan yang dimahukan oleh rakyat.


1.Tertarik juga dengan dengan pandangan Dato’ Mukhriz anak bekas Presiden Umno.Maklumlah kena lantang sikit supaya dapat tarik perhatian untuk calon Ketua Pemuda Umno. Sebenarnya bukan rombak tetapi bubar sahaja Umno.

2.Umno sudah rosak idealisme perjuangan sejak zaman bapak dia yang berkuasa 22 tahun dan disambung pula oleh Pak Lah.

3.Kalau dulu Umno nampak juga dia yang bersifat nasionalis memperjuangkan Melayu dan masalah rakyat yang tertindas di kampung-kampung. Memang daripada awal lagi Umno bukan parti yang hendak menegakkan Islam yang syumul. Masalah sekarang perjuangan agama pun tidak ada, perjuangan bangsa pun tidak ada. Yang ada hanya perjuangan perut. Akibatnya inilah yang terjadi pada Umno sekarang.

4.Apa lagi formula untuk pulih Umno, dulu kata kalau Pak lah serah kuasa Umno akan kuat. Sekarang Pak Lah dah hendak undur Mac 2009, Umnu tetap ‘’kong” (tak bermaya) juga.

5.Apa agaknya ubat untuk Umno hendak pulih?

6. Sebenarnya apa yang berlaku ialah merupakan sunnah Allah bahawa perjuangan Umno yang sekular tidak sesuai dengan fitrah manusia yang suci dan tidak akan melahirkan pejuang yang ikhlas dan suci.

Firman Allah SWT
“Tanah yang baik, tanamannya tumbuh subur dengan izin Allah; dan tanah yang tidak subur , tanamannya hanya tumbuh merana. Demikianlah kami mengulangi tanda-tanda kebesaranya (Kami) bagi orang-orang yang bersyukur” al-A’raf:58

7.Buatlah rombakan macamanapun Umno tidak akan mendapat sokongan , terutama anak muda yang celik maklumat.

8.Umno hanya boleh berpaut pada penyokong saluran 1 sahaja, yang dilahir sama dengan tarikh Jepun mendarat di Malaya. InsyaAllah apabila peringkat umur seperti ini tidak ada lagi di dunia, maka Umno sayonara.


*Penulis adalah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat 2007/2009.

Wahai Orang UMNO, Sedarlah ..."
Logo UMNOSaya rasa terpanggil untuk 'tumpang' memperkatakan tentang situasi yang sedang melanda UMNO saat ini. Fenomena yang berlaku ini semakin menjadi 'menarik' apabila seorang ahli UMNO yang juga ADUN Bota, Dato' Nasarudin Hashim telah mengistiharkan dirinya keluar UMNO dan menyertai Pakatan Rakyat. Walaupun baru seorang ADUN yang 'berhijrah, namun ianya sudah cukup memberikan tamparan hebat kepada BN, khususnya UMNO. Mesti ada sebab mengapa Dato' Nasarudin mengambil tindakan ini. Bak kata pepatah Melayu "masakan pokok bergoyang jika tiada angin". Apa yang berlaku menunjukkan bahawa UMNO sudah tidak relevan lagi dalam negara. UMNO hanya relevan sebagai sebuah parti untuk individu yang rasuah, gila kuasa, perompak wang rakyat dan pembohong. Paling menyedihkan, UMNO adalah musuh No.1 Islam dalam negara.

Search This Blog