Saturday, March 10, 2012

Najib Terbabit? Siasat Semula Kes Altantuya!


Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Mat Zain Ibrahim menggesa polis membuka semula siasatan kes pembunuhan wanita Mongolia, Antantuya Shaariibuu kerana “banyak perkara yang tidak kena” dalam kes itu.

Friday, March 9, 2012

PRU 13,Hari kiamat bagi kerajaan Umno-BN!  SEAWAL bulan Ogos tahun lalu, sudah mula terdengar desas-desus yang didakwa daripada sumber dalaman kerajaan dan juga BN kononnya PRU13 bakal diadakan selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri.Namun kini setelah tujuh bulan berlalu, ramalan pilihan raya umum menjadi seperti ramalan kononnya kiamat akan berlaku pada Mei 2003.

Prof. Dr. Tejatat Tejasen Mengenal Islam Dari Kulit


Prof. Dr. Tejatat Tejasen

Profesor Tejatat Tejasen mengucapkan kalimat syahadat di Persidangan Perubatan ke-5 yang diadakan di Riyadh, Saudi Arabia. Beliau adalah Ketua Jurusan Anatomi di Universiti Chiang Mai, Thailand. Sebelumnya memegang jawatan Dekan Fakulti Perubatan di Universiti yang sama.

Thursday, March 8, 2012

Listing FGV dan kebajikan serta masa depan FELDABiar semua orang terutama warga Felda memikirkan perkara ini.
Bila Isa Samad berkata bahawa Felda akan mengujudkan suatu SPV- Special Purpose Vehicle, untuk membawa FGV listing- ia membawa pelbagai makna. (1) penyenaraian ini sebermula lagi tidak meletakkan kepentingan peneroka di peringkat tertinggi. (2) peneroka is non significant- boleh lutu dan boleh keluar jika tidak setuju. (3) tujuan penyenaraian ialah hanya untuk membuat duit daripada penyenaraian tersebut (4) duit akan di buat oleh penggerak penyenaraian, penasihat dan pihak kerajaan.  Bahagian besar dari untung IPO ini akan di agihkan kepada PM manakala bahagian yang lebih kecik akan di berikan kepada Felda.

Kemelut Kedah: Biduk lalu kiambang bertaut

1.            Saya merakamkan syukur yang tidak terhingga kepada Allah SWT di atas penyelesaian yang telah berlaku di Kedah setelah melalui kemelut dalam isu perlantikan exco baru-baru ini. Kesediaan kedua-dua orang exco untuk menggalas tugas yang sebelum ini enggan menerima jawatan mereka saya kira merupakan satu titik noktah terhadap krisis yang melanda PAS Kedah ini.

Azizan Dimasukkan Ke Hospital Kedamaian di Kedah sedikit tergugat apabila berlaku kekecohan di negeri ini walaupun Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak hanya menjalani pemeriksaan rutin perubatan di hospital di sini.
Timbul spekulasi bahawa pesuruhjaya PAS negeri yang berusia 72 tahun dan mempunyai masalah kesihatan ini, mengalami serangan jantung tetapi ia ternyata tidak benar kerana dia beliau hanya pergi untuk pemeriksaan mata.

Wednesday, March 7, 2012

Gempar!! Pemimpin Umno Pahang Bakal Keluar Parti

 Seorang lagi pemimpin UMNO Pahang bakal mengikut jejak langkah Dato' Ariff Sabri (Bekas ADUN Pulau Manis dan Ketua Penerangan UMNO Pekan) untuk meninggalkan parti itu dalam masa terdekat ini. Namun, pendiriannya berbeza dan tidak akan sertai mana-mana parti pembangkang atau lain-lain komponen BN seperti Ariff Sabri (masuk DAP). Beliau khabarnya berbuat demikian untuk bertanding sebagai "Calon Pro Rakyat" di salah satu kerusi Dewan Undangan Negeri Pahang pada Pilihanraya Umum Ke-13 akan datang.

Apa akan berlaku jika BN menang dua pertiga majoriti
Lupakan sentimen peribadi, undilah mana-mana calon BN untuk memastikan kemenangan- Tun Dr Mahathir Mohamad
Bekas perdana menteri itu mengingatkan kepada hadirin bahawa tanpa majoriti dua pertiga, negara akan gagal berfungsi. Hanya BN yang dapat melaksanakan dasar-dasar yang memberi manfaat kepada rakyat. Dukacitanya, mungkin juga dua pertiga daripada pengundi di negara ini akan terpengaruh dengan kata-katanya ini
Ia sememangnya tragis jika BN kembali memenangi majoriti dua pertiga. Kita tidak boleh bayangkan implikasi besar dan menakutkan seperti itu...

Tuesday, March 6, 2012

Wanita Penentu Menang Atau Kalah PRU13


"Setiap pilihanraya umum diadakan di Malaysia (dua belas kali pilihanraya umum) kaum WANITA ADALAH UNDI PENENTU SESEBUAH PARTI POLITIK di Malaysia.

Kira kira 48% pengundi disetiap selarun peti undi dikuasai oleh kaum wanita. Sebab itu kawasan luar bandar atau kawasan pendalaman semua saluran peti undi yang dimonopili oleh kaum wanita memangkah lambang dacing atau parti BN terutama warna biru berwajahkan pemimpin UMNO.

Kejatuhan Umno sudah dekat...

HANYA Umno-BN mampu buat itu dan ini. Hanya Umno-BN mampu perintah negara - demkian antara lain kita disogokkan dengan slogan berbentuk indoktrinasi.
Sejak kecil sehingga dewasa dan seterusnya tua, kita menerima apa saja yang disogokkan tanpa kita berusaha menyelidiki kebenaran atau hakikat sesuatu perkara itu.
Sebagai contoh ramai daripada kita diajar hal ehwal agama semasa kecil tanpa memahami apa yang sebenar kita pelajari. Ramai orang mengaji (membaca al-Quran) tetapi sangat sedikit daripadanya memahami maksud ayat yang dibaca apatah lagi mengamalkannya. Orang dewasa menyuruh kita sembahyang tetapi ramai daripada kita tidak faham apakah tujuan kita berbuat demikian dan pengertian ayat yang kita baca ketika solat.

Monday, March 5, 2012

Richard Patterson, Jutawan Amerika peluk IslamRichard Patterson
Bukanlah kewajipanmu menjadikan mereka mendapat petunjuk, akan tetapi Allahlah yang memberikan (memberi taufik) siapa yang dikehendaki-Nya.
(al-Baqarah: 272)

Phahrolrazi Temui Nik Aziz Minta Sokongan


Walupun kemelut kepimpinan PAS Kedah masih belum berakhir, pemimpinnya yang enggan menerima pelantikan semula sebagai exco, Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi akan menemui Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi mendapat sokongan beliau.
Phahrolrazi bertindak demikian selepas Jawatankuasa PAS Pusat menolak permintaannya iaitu mahu Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak bercuti serta-merta.
Phahrolrazi dan seorang lagi pemimpin yang memberontak, Dr Ismail Salleh telah mengemukakan satu syarat bahawa pemangku Menteri Besar perlu dilantik jika PAS mahu mereka menerima semula jawatan sebagai exco negeri itu.

PRU-13 :Ramalan Tun Daim Zainuddin


"Tun Daim Zainuddin, bekas Menteri Kewangan ada membuat beberapa ramalan melalui wawancara khas dengan akhbar China Press.Ramalan beliau akan wujud keadaan “Parlimen Tergantung” atau dikenali sebagai “Parlimen Seimbang”. Ia wujud dalam negara demokrasi yang mengamalkan sistem dua parti di mana keputusan sesuatu pilihan raya memperlihatkan tidak ada mana-mana parti yang berjaya membentuk kerajaan dengan majoriti mutlak. Antara beberapa ramalan lain beliau ialah:

Sunday, March 4, 2012

MB yakin pertahan Selangor dengan majoriti dua pertiga


Meskipun pilihan raya negeri tidak semestinya diadakan serentak dengan pilihan raya umum, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim penuh keyakinan bahawa Pakatan Rakyat  bukan sahaja mengekalkan kuasa tetapi juga menambakan jumlah kerusi mereka

Search This Blog