Friday, December 25, 2009

Tiga Perkara Yang Merosakkan PAS

Konvensyen Pakatan Rakyat yang memperuntukkan secara jelas polisi negara termasuk kedudukan Islam dan bahasa Melayu sekiranya berkuasa, menjadika n Umno sawan. Tanpa segan silu, Umno bersedia menjadi ‘penasihat’ PAS supaya tidak menggadai prinsip perjuangan. Macamlah perjuangan Umno punya prinsip…!

PAS bukan parti kebangsaan songsang dan sempit macam Umno. Semenjak tahun 1990 sampai sekarang orang Melayu Kelantan terus dianaktirikan oleh Umno. Hanya kerana di sana PAS berkerajaan. Orang Melayu di negeri Umno berkerajaan juga tidak kemana pun.

Di Pulau Pinang, Umno sibuk untuk mengambil kerusi pengerusi BN negeri. Umno nak buat apa dengan jawatan itu? Nak bela Melayu Pulau Pinang? Melayu di Terengganu, negeri terkaya itu pun Umno tidak terbela, inikan pula Melayu Pulau Pinang.

Justeru, PAS tidak boleh mengikuti jejak Umno. Jejak yang memusnahkan, bukan sekadar masa depan PAS tetapi masa depan kepada harapan rakyat Malaysia.

Pertama, PAS tidak boleh menjadikan agenda Melayu sebagai asas perjuangannya, seperti Umno. Apabila PAS dapat tegak dengan prinsip keadilan dan kesaksamaan, pasti tiada yang terpinggir dan teraniaya, baik Melayu atau sesiapa sahaja.

Keadilan melangkaui batas bangsa. Teras kepada keadilan ialah memulangkan hak kepada yang berhak. Orang Melayu ada haknya, sama seperti orang lain. Bukan membela namanya, apabila pembelaan itu dilakukan atas nama bangsa dengan mengenepikan nilai-nilai keadilan sejagat.

Paksi PAS adalah keadilan dan keadilan juga adalah paksi Islam.

Kedua, PAS tidak boleh bekerjasama dengan Umno. Mana mungkin PAS bekerjasama dengan parti yang memijak mahkamah, memperkosa sistem demokrasi, melontar jauh-jauh kemanusiaan rakyat.

Institusi utama negara yang mana satu yang tidak pernah dinodai oleh Umno? Sebut sahaja; SPR, SPRM, polis, mahkamah, parlimen atau mufti?

Negara ini hanya mampu menjadi baik apabila dikendali oleh golongan yang menjulang keadilan.

Benar, parti-parti sekutu PAS dalam Pakatan Rakyat ada kelemahan dan kesilapan masing-masing. Namun kelemahan dan kesilapan mereka tetap ada batas sempadannya. Memang ada masanya mereka bercakap ‘lepas’, tetapi mereka tidak pernah menzalimi orang lain.

‘Say no to Umno’.

Ketiga, PAS tidak boleh curang terhadap Pakatan Rakyat. Dalam ungkapan lain, kesetiaan PAS terhadap Pakatan Rakyat tidak boleh berbelah bagi.

Belum pernah berlaku dalam sejarah PAS, satu persetiaan yang harmonis terjalin seperti persetiaan yang terhasil semasa konvensyen yang lalu. Akui Anwar, BN sendiri tidak mempunyai dokumen persetiaan dasar seperti yang dimiliki Pakatan Rakyat.

Persetiaan itu bukan sekadar helaian kertas, tetapi persetiaan yang tersimpul harapan rakyat. Mencabuli persetiaan itu sama seperti mencabuli harapan mereka.

Agenda Melayu, bekerjasama dengan Umno dan curang dalam persetiaan dalam Pakatan pasti meruntuhkan PAS. Kita yakin, itu tidak akan berlaku kini dan akan datang juga.

Enjin jet TUDM hilang mungkin empat?

Jumlah enjin jet pejuang milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang hilang setakat ini hanya dua ataupun lebih daripada itu?

Kekhuatiran ini ditimbulkan oleh Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan mengambil kira beberapa perkembangan semasa.

"Mula-mula kata satu, kemudian dua... jadi apakah benar apa yang saya dengar kemungkinan yang hilang sebenarnya empat enjin?" kata beliau.

Azan mendakwa maklumat awal yang diterima menunjukkan kemungkinan jumlah enjin yang hilang, yang bilangannya hanya dua setakat ini, kemungkinan sudah sampai empat.

"Saya difahamkan kemungkinan empat enjin yang hilang, bukannya dua. Tetapi saya belum menerima bukti yang kukuh... berdasarkan maklumt diterima oleh saya, mungkin empat enjin sudah hilang.

"Saya berharap pihak berkuasa dapat memberikan laporan lengkap kepada umum mengenai isu ini... menjelaskan kepada umum keadaan sebenar," kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Selain pendirian Jabatan Peguam Negara yang meminta agar polis menjalankan siasatan rapi, kata Azan, beliau mengesyaki perkara itu kerana Laporan Audit 2008 tidak menyertakan bahagian yang membabitkan Kementerian Pertahanan.

"Jadi timbul persoalan, sama ada Jabatan Audit Negara adalah membuat audit berkaitan dengan pengurusan Kementerian Pertahanan buat tahun 2008 dan jika ada, apakah ia ada mengenal pasti masalah besar sehingga bahagian berkaitan Kementerian Pertahanan tidak dimasukkan.

"Ataupun sememangnya Jabatan Audit Negara tidak membuat audit langsung mengenai Kementerian Pertahanan. Laporan 2007 ada memasukan Kementerian Pertahanan, yang antara lain menyentuh soal program latihan khidmat negara tetapi tahun 2008 tiada," kata Azan yang juga Timbalan Pengerusi PKR Pahang.

Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata siasatan polis berhubung kes kehilangan dua enjin pesawat pemintas F-5E milik TUDM kini tertumpu kepada bagaimana ia dibawa keluar merentasi sempadan negara.

Kata beliau pihaknya dalam proses mengumpul dokumen-dokumen penting bagi menyiasat perkara tersebut.

"Peguam Negara (Tan Sri Abdul Gani Patail) yang minta kita membuat siasatan ini (bagaimana enjin itu boleh ke luar negara). Jadi kita dalam proses untuk mendapatkan dokumen-dokumen penting," katanya.

Salah sebuah enjin jet pesawat supersonik yang dicuri dua tahun lalu itu didakwa 'ditemui' di Argentina.

Menurut laporan akhbar, enjin turbo jet General Electric J85-21A tersebut untuk kegunaan pesawat F-5E Tiger 11 satu tempat duduk dan RF-5E Tigereye telah dibawa keluar menerusi Pelabuhan Klang ke sebuah negara ketiga sebelum ia tiba ke destinasi akhir iaitu di Argentina.

Awal minggu ini, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata selain dua buah enjin pesawat tempur F-5E yang dilaporkan hilang, peralatan lain yang berkaitan turut lesap.

Enjin jet hilang dosa kepada rakyat, kata Nik Aziz

Pihak-pihak terlibat dalam insiden kehilangan enjin jet pejuang milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) termasuk dipercayai didalangi warga kerjanya telah berdosa kepada setiap rakyat negara ini, kata Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

“Orang yang terlibat bukan saja berdosa dengan Tuhan, tapi berdosa juga dengan rakyat. Kalau rakyat Malaysia ini ada seramai 30 juta, maka orang itu berdosa dengan 30 juta rakyat.

“Sebab enjin itu adalah hak kerajaan dan bila sebut kerajaan ia termasuk lah semua rakyat,” kata Menteri Besar Kelantan ketika menyampaikan kuliah mingguannya di Dataran Ilmu di sini hari ini.

Dengan nada yang sinis Nik Aziz berkata mustahil enjin itu boleh hilang dengan begitu mudah jika tidak ada dalang atau pengatur skrip di sebalik tragedi itu memandangkan prosedur kawalan ketat di pangkalan TUDM.

Baru-baru ini insiden kehilangan dua enjin jet pejuang F-5E milik TUDM mengejutkan banyak pihak.

Sistem kawalan keselamatan negara dipandang rapuh apabila Menteri Pertahanan, Datuk Zahid Hamidi mendedahkan di samping enjin beberapa peralatan kelengkapan lain juga didapati hilang.

Ketua Pemuda PAS pusat, Nasrudin Hassan Tantawi menyifatkan insiden tersebut sebagai memalukan negara sekali gus mempersoalkan sistem kawalan keselamatan negara.

“Jelas sekali aspek keselamatan begitu rapuh sehingga harta yang begitu penting kepada pertahanan negara boleh lesap begitu sahaja,” katanya.

Thursday, December 24, 2009

Nizar akan kembali sebagai MB

Ada khabar yang mengatakan SUK Perak minta pindah KL

Apa maknanya ini??

Dulu... si SUK Perak ni, bukan main biadap lagi dengan Nizar Jamaluddin, MB Perak dari Pakatan Rakyat. Samdol ni berlagak, betul-betul macam barua UMNO/BN. Memang tak mengasi!! Eeeeiiii... tak pernah aku jumpa manusia yang tak semiak seperti SUK Perak yang sekor ni. Moo... mooo.. sebijik macam lembu udah kena cucuk hidung.

Sekarang, si samdol ni akan atau entah-entah udah pun ditukarkan ke KL. Apakah ini satu ini petanda yang Nizar akan kembali semula ke SUK Perak sebagai MB Perak yang sah. Tak tahan agaknya si SUK, nak bersemuka semula dengan BOSS lama dia, yang dulunya dia derhakai. Mungkin, sebab itu lari ke KL.

Walau pun kes Nizar telah selesai dibicarakan oleh Mahkamah Persekutuan pada 5 November yang lalu, namun hingga kini keputusan yang tertangguh masih tidak ada khabar dan berita yang rasmi. Siapa MB Perak?? Nizar ke MB rakyat yang sah atau si Zambry ke MB ciptaan Mahkamah??

Spekualsi bertiup kencang kononnya, keputusan sudah ada, tetapi sengaja ditangguhkan lama-lama bagi memberi cukup masa untuk Zambry bersedia menghadapi kemungkinannya DUN dibubarkan dan pilihan raya akan diadakan semula. Pandai komer ya?? Guna apa yang boleh diperkudakan untuk kepentingan komer!!

Tapi....wallahualam ler. Itu semua spekulasi belaka. Harap-harapnya, semuanya betul. Biar DUN Perak bubar dan serahkan semula kuasa kepada rakyat untuk menentukan semula kerajaan mana yang mereka suka. Kalau mereka pilih Pakatan Rakyat... alhamdulillah, tetapi sekiranya UBN menjadi pilihan, terserah ler. Kita hormati hak dan pilihan mereka.

Keputusan siapa MB Perak belum diisytiharkan lagi tetapi malaun SUK sudah melarikan diri. Entah-entah... lain-lain yang rasakan diri mereka 'haram' sudah panas bontot kot?? Ha ha ha.... Ganesan, Speaker DUN Perak yang haram, apa macam?? Tak mau lari ka??

Beranikah Najib lawan Sheikh Dr Yusuf Al-Qardhawi

 Najib sudah tentu menelan air liur sepahit hempedu apabila mengetahui tindakan yang difikirkan dapat membersihkan Kerajaan BN dengan membawa ulama tersohor Sheikh Dr Yusuf Al-Qardhawi ke Malaysia untuk dinobatkan tokoh Maal Hijrah 1431 kini menjadi peluru untuk menembak beliau kembali..

Ini dapat dilihat dengan kenyataan Ulama Tersohor tersebut yang akan membela Anwar Ibrahim daripada tuduhan liwat..

Agaknya penasihat 25% yang berada disekeliling Najib sudah berpaling tadah untuk menjahanamkannya.

Masakan tidak para penasihat 25% itu tidak mengetahui hubungan baik Anwar dan Sheikh Dr Yusuf Al-Qardhawi..

Mari kita saksikan pertembungan "balaci"Puaka Tok Moh Rosmoh yang akan membela Saiful melawan Sheikh Dr Yusuf Al-Qardhawi yang membela Anwar..

Siapa yang wajib dipercayai..?...Lu pikir la sendiri..!!!

Yusuf Qardhawi Rujuk Penangguhan Kes Qazaf Anwar Ibrahim Ke Perhatian Dunia Islam

Pengerusi Kesatuan Ulama Islam Sedunia, Sheikh Dr Yusuf Al-Qardhawi berjanji akan membawa isu fitnah liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim ke persada antarabangsa untuk diselesaikan secara syarie.

Justeru, tokoh Islam terkemuka itu akan menggunakan pengaruh beliau untuk bertemu dengan organisasi Islam antarabangsa dan pemimpin Islam terkenal diseluruh dunia dalam masa terdekat.

“Hingga ini kes itu kata syeikh qardawi hendaklah diangkat dengan lebih kuat dan luas seantero dunia supaya datuk seri anwar terbela.

“Dari segi syarak dan digerakkan wadah-wadah antarabangsa seperti kesatuan ulama islam sedunia, dan juga untuk di kemukakan dengan lebih luas untuk sama-sama bekerjasama menyelesaikan kes fitnah anwar,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa sesi pertemuan khas Yusuf bersama Anwar Ibrahim di Putrajaya, semalam.

Pemimpin Sunnah Wal Jamaah Tegas Anwar Tidak Bersalah

Pengerusi Kesatuan Ulamak Sedunia Sheikh Dr Yusuf Abdullah Al-Qaradawi yakin Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah dan menjadi mangsa fitnah berhubung pertuduhan liwat terhadap beliau.

Beliau turut mendesak agar kes qazaf yang difailkan terhadap Mohd Saiful Bukhari Azlan lebih setahun lalu dipercepatkan dan diselesaikan segera.
Tokoh Maaf Hijrah itu menegaskan Mahkamah Syariah tidak mempunyai alasan untuk melengah-lengahkan keadilan Islam kepada penuduh mahupun yang tertuduh.

Tambahan lagi dengan kesahihan daripada empat orang doktor yang membuktikan tiada kesan luka di bahagian sulit Saiful Bukhari Azlan.
“Dia yakin insyaallah anwar tidak bersalah dan isu ini akan dapat diselesaikan dengan tuntas,” katanya.

Ini dikatakan oleh Sheikh Al-Qardhawi dalam pertemuan dengan Anwar dan beberapa orang pemimpin Islam di Putrajaya Isnin lalu.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat, Dr Mohammad Nur Manuty yang turut hadir dalam perjumpaan itu memberitahu yusuf sangat yakin Anwar tidak bersalah.

“Syeikh Qardhawi amat menyokon penuh supaya kes ini jangan ditangguh-tangguhkan lagi dan segera diselesaikan mengikut pendekatan syariah, dan diserahkan kepada mahkamah tertinggi, kerana kata qardawi anwar dah mengalami kesengsaraan jiwa, keluarga, politik, beliau dlam keadaan yang diserang oleh pihak-pihak yang tidak bermoral,” katanya.

Sheikh Al-Qaradhawi yang dikurniakan Tokoh Maal Hijrah oleh kerajaan Malaysia berpendapat Anwar telah diserang daripada segi peribadi, keluarga dan politik oleh pihak yang tidak bermoral.

Hari muka semakin tenat buat mereka

Sehingga hari ini isu kehilangan injin pesawat tempur F5E milik TUDM yang bernilai RM50 juta terus diperkatakan. Yang paling menarik adalah reaksi bekas PM Dollah Badawi. Kata beliau kehilangan itu menjadikan kita sebagai bahan senda. Dollah ketika insiden itu berlaku adalah PM tetapi bukan Menteri Pertahanan
Mungkin Dollah tahu apa yang kita tak tahu.

Manakala di muka hadapan Sinar Harian hari ini, Menteri Pertahanan Zahid Hamidi berkata mereka yang terlibat dalam kehilangan ini adalah penderhaka. Kata beliau mereka bukan sekadar pencuri tetapi pengkhianat dan penderhaka kepada negara.

Rakan saya seorang jurutera awam swasta menghubungi saya bertanyakan mungkinkah Zahid menggunakan isu ini untuk menjatuhkan Menteri Pertahanan ketika itu? Saya tidak menafikan telahan beliau itu. Berbagai kemungkinan boleh dijangkakan. Apa pun krisis kepimpinan dalam Umno dan BN nampaknya tidak menampakkan hari redanya.

Dalam pada MCA, Gerakan,MIC dan PPP masing-masing bergelut untuk terus bernafas, Umno rakan kongsi terbesar BN nampaknya tidak terkecuali dari bala bencana.

Belum pun selesai kehangatan Bajet yang diluluskan dengan majoriti tipis tempoh hari di Dewan Rakyat, kini kita masing-masing sedang menunggu siapakah pengkhianat terbesar dalam kes injin pesawat yang hilang itu.

Saya sempat menasihatkan seorang rakan Umno diperingkat rendah baru-baru ini, henti-hentilah mahu melihat Umno bangkit merampas kuasa di Selangor. Jika bala bencana timpa-menimpa satu demi satu begini, kebencian rakyat akan semakin menebal, nanti jangankan mahu merampas semula kuasa, takut-takut yang ada dalam tangan pun akan terlolos begitu sahaja.

Saya percaya dengan rakan saya si jurutera tadi, banyak yang akan tertiarap apabila satu demi satu terselongkar dalam hari-hari mendatang. Tidak musathil ada yang mahu mengambil kesempatan menikam dari belankang untuk naik ke takhta tertinggi. Tidak mustahil sesama pimpinan tertinggi Umno akan berkuntau, bertikam-tikaman, berbomoh dan beracun untuk panjat ke atas. Tidak mustahil dalam pada terseret mereka yang terlibat ke tengah untuk menghadapi pengadilan, akan ada orang politik yang ditalkinkan.

Ringkasnya tidak mustahil dengan segala perkembangan ini jangka hayat BN yang telah sedia tenat itu bakal semakin nazak, mungkin juga terus kaku beku sedia untuk dimakamkan

Wednesday, December 23, 2009

Peringatan tentang janji yang belum tertunai

Satu hakikat yang tidak boleh dinafikan bahawa kemenangan besar PAS dalam Pilihan Raya Umum ke-12 lalu adalah kerana perubahan sikap orang Melayu yang sudah mulai sedar dan ketara inginkan Islam menjadi tunggak pemerintahan negara.Kebanyakan rakyat beragama Islam mulai insaf sistem pemerintahan dan pentadbiran yang bersandarkan hukum syariah Islam harus diperkenal bagi menggantikan sistem sekular demokrasi ala-Barat yang sudah menampakkan wajah hodohnya serta keboborakan sistemnya sejak diamalkan Umno lebih 50 tahun lalu.

Pemimpin Umno sudah dilihat melakukan banyak keburukan dan menjadi korban kepada sistem sekular yang dianuti hingga akhirnya melahirkan pemimpin yang bertunjangkan fahaman material dan melupakan tanggungjawab moral dan hukum agama.

Segalanya boleh dilakukan atas nama wang. Segalanya boleh berlaku jika ada kehadiran kuasa wang yang boleh menyelesaikan banyak masalah hukum dan peraturan ciptaan manusia dengan pelbagai helah. Rasuah dan penyelewangan mengambil tempat berleluasa yang akhirnya melahirkan pemimpin dan insan yang kaya raya dan berharta tetapi kotor moral, keji di mata rakyat dan dipandang hina agama.

Pemimpin Umno dan BN ditolak dalam pilihan raya umum yang lalu adalah kerana sikap mereka itu. Ini ditambah buruk lagi ketika itu parti diketuai oleh pemimpin yang lemah dan dikelilingi beberapa lagi pemimpin lain baru dan lama kebanyakannya terlibat rasuah, mengamalkan politik wang untuk merebut jawatan dan pangkat serta mementingkan kaum keluarga untuk mengaut keuntungan material dengan melupakan agenda rakyat.

Orang bukan Melayu juga menyokong PAS dengan harapan parti itu boleh membetulkan sistem pemerintahan di bawah BN yang ketika itu sedia goyah dan jelas mudah ditumbangkan. Ini ditambah buruk dengan anggapan kekuasan dan penguasaan Umno kononnya dalam kerajaan bersama parti komponen lain dalam BN sukar digugat setelah menjadi pemerintah selama lebih 50 tahun.

Ternyata mereka lupa bahawa pemimpinnya sudah melakukan banyak kerosakan yang jelas di mata rakyat akibat lupa diri serta menampakkan ruang kebocoran sikap buruk satu dua kerat pemimpin yang ketara gelojoh menggunakan kuasa dan pengaruh untuk mengaut keuntungan peribadi dan kroninya bagi meneruskan agenda peribadi tanpa menghiraukan sensitiviti rakyat bawahan.

Kemenangan PAS dalam banyak tempat termasuk di kawasan bukan Melayu adalah bukti sokongan kaum bukan Melayu kepada agenda perjuangan Islam yang dibawa PAS untuk memberi alternatif kepada cara pentadbiran yang lebih adil dan saksama.

Orang Muslim terutama yang muda dan berpelajaran berharap PAS dapat memberi pilihan terbaik kepada cara pentadbiran yang sesuai dan selari dengan tuntutan agama bagi melahirkan pemimpin yang besih dan bermoral tinggi serta mengwujudkan negara berkebajikan yang mementingkan keperluan rakyat terbanyak.

Orang Melayu dikatakan boleh berharap kepada PAS dan PKR untuk membela kehidupan mereka sementara bukan Melayu boleh bergantung kepada kepada DAP dan juga PKR. Mereka bergabung atas nama Pakatan Rakyat bagi memberi saingan kepada BN.

Pemimpin PR bersedia melupakan perbezaan ideologi ketara parti masing-masing bagi satu misi perjuangan menumbangkan BN dan menubuhkan kerajaan baharu yang dijanjikan lebih merakyatkan rakyat tanpa mengira kaum.

Berbagai janji-janji besar dan manis ditaburkan untuk mengambil hati rakyat dalam pilihan raya Mac 2008 lalu seperti kerajaan berkebajikan, sistem pentadbiran cara Khalifah Umar Abdul Aziz, pemberian biasiswa kepada semua rakyat, pemberian sumbangan wang saguhati istimewa kepada rakyat yang memerlukan, penurunan cukai tertentu dan berbagai insentif lain bagi memikat mereka dengan harapan rakyat memilih parti mereka menggantikan pemerintahan BN yang sedia bermasalah.

Tenyata janji-janji besar dan manis itu tergendala dan setengahnya belum terlaksana langsung sehingga kini. Rakyat yang mengundi menanti dan menagih janji seperti yang diharapkan tetapi kebanyakan pemimpin PR masih dibuai kemenangan luar biasa mereka menawan lima negeri (kini tinggal empat), menuntut berbagai hak istimewa yang tidak sepatutnya, mencari kelemahan kerajaan terdahulu yang tidak perlu, pertikaian sesama sendiri tanpa menyedari mereka belum melunaskan janji-janji pilihan raya yang sepatutnya didahulukan lebih dari agenda lain.

Mereka asyik berpolitik dan berselisih atas agenda masing-masing yang sesetengahnya cuba menjatuhkan rakan pemimpin lain yang tidak sehaluan. Setengah pihak cuba menjuarai isu-isu sensitif yang menyentuh hak perlembagaan dan hak istimewa orang Melayu tanpa menyedari banyak isu lain yang lebih relevan boleh dibangkitkan demi rakyat.

Ahli Parlimen dan Dun yang menang daripada PR sepatutnya bersyukur bahawa kemenangan luar biasa yang dihadiahkan rakyat dalam pilihan raya lalu harus dibalas dengan tanggungjawab ikhlas dan kerja keras bagi membela kehidupan rakyat yang lebih baik, bukan retorik politik yang sedap didengar tapi tidak mendatangkan hasil.

Benar juga kebimbangan penasihat DAP, Lim Kit Siang bahawa PR boleh pudar dan ditolak rakyat dalam dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti jika mereka gagal merapatkan perbezaan dan bersatu pandangan dalam agenda yang lebih besar. Jika masing-masing parti masih melihat kepentingan kaum dan agama masing-masing lebih besar dari agenda kepentingan rakyat terbanyak, sukar bagi mereka mengelak ditolak rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Jangan asyik menyalahkan dan membongkar keburukan pemimpin Umno/BN saja tetapi perlulah menyelami dan mengakui kesilapan sendiri. Rakyat kini semakin bijak dan boleh menilai apa yang berlaku di depan mata dengan pandangan yang kritis.

Rakyat mahukan perubahan dan perlaksanaan janji yang sudah ditabur dan bukan cakap-cakap politik manis yang tidak berkesudahan tanpa membawa keuntungan kepada kehidupan mereka. Rakyat mahu agenda pembangunan yang boleh meningkatkan taraf ekonomi mereka demi kelangsungan kehidupan yang ketara terhimpit dan sukar dalam situasi ekonoimi dunia yang belum pulih.

Pemimpin yang bertanggungjwab harus memikirkan agenda rakyat terbanyak tanpa mengira kaum dan mempunyai niat yang jelas dan bersih.

Pemimpin yang berkesan adalah mereka yang melaksanakan apa yang dikata dan menjuarai impian rakyat seperti yang dihajatkan.

Negara dalam Bahaya

Rakyat sekali lagi dikejutkan oleh satu pendedahan yang memalukan negara apabila Menteri Pertahanan Dato' Zahid Hamidi memberitahu bahawa enjin jet pejuang F-5E bernilai RM 50 juta hilang dan beberapa barangan lain turut lesap .
Tidak adalah tempat yang paling selamat di dalam negara kita melainkan kawasan dibawah kawalan Kementerian Pertahanan .

Malangnya kementerian ini juga gagal mempertahankan enjin jet pejuangnya , maka apa lagi sandaran keselamatan negara dan rakyat di dalam negara ini ?

3. Memalukan ! inilah sahaja kalimah yang boleh saya lafazkan sewaktu pertama kali ditanya mengenai kehilangan enjin jet pejuang negara pada tahun 2007 yang kini hangat diperkatakan . Sungguh ini memalukan negara justeru menunjukkan sistem kawalan keselamatan negara terlalu rapuh . Apa lah yang boleh diharapkan pada pertahanan negara dan para pejuangnya untuk melindungi keselamatan negara dan rakyat jika enjin jet pejuang mereka boleh hilang dan lesap .

4. Tahun 2007 ini juga mengingatkan saya bagaimana kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan bahawa terdapat ahli politik kanan menerima rasuah RM 5 juta untuk membebaskan penjenayah yang sangat dikehendaki kerana terlibat dalam pelbagai aktiviti jenayah seperti pelacuran , gengster , ah long dan lain - lain .


5. Persidangan Dewan Negara pernah diberitahu [ pada tahun 2007 ] terdapat tiga kumpulan gengster utama yang telah dikenal pasti wujud di negara ini sejak 2005 dengan jumlah anggota mencecah 17,000 orang. Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri Datuk Mohd Johari Baharum berkata kumpulan gengster Ang Bin Hoey mempunyai 122 kumpulan dengan 11,764 anggota, kumpulan Wah Kee mengetuai 40 kumpulan dengan 1,991 anggota manakala Thug Gang mempunyai 123 kumpulan dengan 3,497 anggota.

6. Pada 12 ogos 2007 melalui ruangan tetap Tun Hanif Omar [ bekas ketua polis negara ] mendedahkan di akhbar The Star bahawa terdapat 40% daripada anggota polis terlibat dengan rasuah .

7. Sementara pada 14 February 2004 , Datuk Seri Rais Yatim juga pernah mendedahkan bagaimana 18 kes rasuah yang melibatkan high profile sedang diperingkat akhir siasatan tetapi malang sehingga kini tidak lagi kedengaran sebarang tindakan diambil .

8. Ahli Parlimen Kapar S Manikavasagam pernah seketika dulu membuat laporan kepada BPR [ kini SPRM ] apabila laman web seorang yang dituduh penjenayah, Michael Soosai yang seketika dulu dipercayai bersembunyi di India , mendedahkan kegiatan sembilan anggota polis yang terlibat secara langsung dengan rasuah.

9. Baru - baru ni kita dikejutkan dengan berita bumbung stadium Sultan Mizan runtuh di Terengganu , kemudian jambatan gantung di Dipang juga runtuh dan mengakibat hilang nyawa beberapa orang pelajar sekolah yang menggunakan jambatan tersebut . Terbaru hentian bas di Kuala Berang juga dilaporkan runtuh . Saya percaya semuanya ini adalah bermula dan berpunca dari amalan rasuah yang membarah .

10. Indeks rasuah negara di peringkat antarabangsa kini di angka 52 . Angka yang sangat memalukan dan jauh ketinggalan dari negara jiran kita Singapore . Lebih malang , tiada usaha yang serius dan berkesan dari kerajaan UMNO dan BN untuk menangani isu rasuah ini malah mereka kelihatan selesa dengan wabak rasuah yang kian menular ini . Akibatnya , keselamatan negara dan rakyat kini terancam dan berada di dalam keadaan bahaya .

Tuesday, December 22, 2009

Enjin Pesawat Pejuang Pun Boleh Hilang?

Oleh Angkasanuri

Saya seringkali melahirkan kebimbangan tentang keselamatan negara dari ancaman luar terutama pintu keluar masuk sempadan negara. Masih ingat lagi kehilangan dua kontena cip komputer dari terminal kargo di Bayan Lepas tidak lama dulu? Begitu juga dengan rampasan dadah yang beratnya hampir 1 tan di Rompin Pahang.


Ini belum termasuk dengan betapa mudahnya pendatang haram membolosi sempadan negara dan begitu bergaya ' mengeksport' motorsikal milik rakyat negara ini untuk digunakan di negara jiran.

Berita terkini enjin jet pejuang F5E milik TUDM bernilai kira-kira RM50 juta daripada Gudang Material Udara I (Matra I), Pangkalan Udara Kuala Lumpur hilang dari sistem kawalan dan keselamatan yang ketat. Kehilangan ini berlaku pada hujung tahun lalu dan dikatakan telah dijual di sebuah negara di Eropah.

Dalam kes ini siasatan menunjukkan ia melibatkan penglibatan orang dalam iaitu pegawai atasan TUDM sendiri. Saya tidak mahu bangkitkan penyelewengan dan pecah amanah yang berlaku. Tetapi apa yang saya ingin utarakan bagaimana enjin jet yang sebegitu besar boleh 'dieksport'' ke Eropah? Adakah pihak berkuasa di lapangan terbang, pelabuhan dan pintu sempadan tak dapat mengesan enjin yang begitu besar merentasi sempadan negara? Sejak bila pula Malaysia jadi pengeksport enjin pesawat pejuang?

Jika enjin pesawat pejuang yang begini besar boleh diseludup keluar tidak mustahil banyak lagi aset keselamatan milik negara ini telah dibawa keluar dan jatuh kepada pihak yang tidak bertanggungjawab.

Justeru itu satu siasatan rapi perlu dilakukan dan rakyat perlu diberitahu tentang kejadian yang berlaku. Ini kerana ia bukan sahaja berkaitan soal keselamatan tetapi juga berkaitan dengan duit rakyat yang menjadi pembayar cukai terhadap segala harta dan aset milik kerajaan

Berhentilah menari ikut gendang Umno/BN!

Oleh Dinsman

Saya nak tulis terus terang saja kali ini. Apa saya ingat nak cakap, saya tulis saja. Beberapa hari ini saya bercakap mengenai satu perkara – para pemimpin kita tak habis-habis lagi duk menari mengikut gendang yang dipalu oleh pihak Umno/BN. Apa ke halnya! Sudah-sudah lah

Janganlah apabila wartawan akhbar atau wartawan tv dari pihak yang kita tahu mereka itu menjadi alat atau media Umno/BN, apabila wartawan mereka itu menghulurkan mikrofon atau menelefon kita, maka kita pun tanpa berfikir panjang terus saja menyambutnya dengan penuh ghairah dan bersemangat… membuat kenyataan dan menjawab segala soalan yang diajukan itu dengan segala senang hati dan berpuas hati, penuh yakin dan percaya bahawa kenyataan dan jawapan kita itu adalah betul dan ikhlas, sesuai dengan perjuangan parti kita.

Cukuplah! Belajar-belajarlah dengan apa yang telah berlaku selama ini. Mereka itu ada agenda mereka. Bukan saja-saja mereka nak berkhidmat untuk kita, dan nak menyebarkan maklumat bagi pihak kita. Jangan bermimpilah! Bangunlah dan sedarlah. Kita sedang diperangkap oleh media mereka. Rasa-rasanya belum pernah dalam sejarah gerakan Islam di negara ini, keadaan dalaman organisasi dan kepimpinan parti PAS menjadi bercelaru, kucar-kacir, saling mencurigai dan salah-menyalahkan sesama sendiri, fitnah tersebar.… Belum pernah rasanya dalam sejarah gerakan Islam di negara ini PAS berada dalam keadaan yang kucar-kacir seperti hari ini.

Masing-masing seperti tidak kenal lagi mana yang betul dan mana yang tak betul; pemimpin mana yang berpegang pada prinsip yang benar dan pemimpin mana yang sedang berusaha untuk menuju ke arah lain… Betapa bercelarunya! Dan dalam keadaan yang bercelaru itu tanpa disedari tiba-tiba ada di kalangan pimpinan sendiri yang menyuarakan rasa kurang senang dengan pimpinan Tok Guru Mursyidul ‘Am, mendesak dia supaya menamakan penggantinya dan supaya merancangkan pengundurannya dari kerusi Menteri Besar Kelantan.

Atas alasan apa? Kononnya kerana kesalahan dia melantik menantunya menjadi CEO sebuah perbadanan perniagaan yang dia sendiri selaku Menteri Besar menjadi pengerusinya; dan satu lagi kerana hendak menunaikan haji dengan pakej yang mahal atas tajaan pihak tertentu. Riuh rendah. Mereka memukul gendangnya dan kita pun menari dengan rancaknya, lintang-pukang tak terkiralah; bahkan kita pun turut sama memukul gendang mengikut rentak mereka.

Hingga jadi terlupalah kita akan siapa sebenarnya yang kita sedang marah-marah dan melemparkan tuduhan yang negatif itu. Terlupalah kita akan kualiti seorang pentadbir negeri Islam yang satu-satunya seperti itu dalam dunia hari ini yang kita sebenarnya sangat memerlukannya.

Terlupalah kita untuk melihat pada wajah pembangunan dan kemajuan Islam di Kelantan hari ini, hasil dari ijtihad pentadbiran gaya tersendiri yang lahir dari upaya pemikiran sang pemimpin itu, yang teori pentadbiran dan pembangunannya pun belum sempat kita kaji dan rumuskan lagi.

Terlupa juga kita akan pencapaian paling puncak dalam sejarah gerakan Islam di negara ini dimana seorang tokoh agama Islam menjadi begitu popular hingga dia diterima baik oleh kalangan bukan Islam, sebagai pemimpin semua, sebagai “Tok Guru kita”!

Kita terlupa akan aset paling berharga yang ada pada kita itu semata-mata kerana kita terpesona dengan pukulan gendang oleh pihak musuh.

Kita terpukau dan terperangkap dalam jerat musuh, tanpa kita sedar, hingga akhirnya kita sendiri mengucapkan kata-kata yang sangat diidam-idamkan oleh pihak musuh itu. Mereka sedang bekerja keras untuk menghadapi pilihanraya umum ke-13 yang tak lama lagi akan menjelang tiba.

Di bawah pimpinan baru Najib Tun Razak, dengan pakar-pakar strategi dan pakar media di sekelilingnya, jangan kita memandangnya remeh. Lihat saja sekarang! Kita sudahpun terperangkap dalam permainan mereka.

Faktor paling utama yang boleh menghalang cita-cita dan perancangan mereka untuk terus berkuasa di negara ini, telah mereka kenal pasti, hanya dua – iaitu faktor yang bernama Anwar Ibrahim dan yang bernama TokGuru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat. Dua faktor utama ini kalau berjaya dihancurkan – maka selamatlah Umno/BN melalui pihanraya umum ke-13. Itu saja yang menjadi sasaran mereka sekarang. Takkan ini pun tak dapat kita baca, sedangkan tanda-tandanya bersepah di mana-mana!

Atau cubalah kita fikirkan sekarang – bagaimana jadinya kita Pakatan Rakyat dan gerakan Islam di negara ini sekiranya di kalangan kita tidak ada lagi Anwar Ibrahim dan Tok Guru Nik Aziz?

Siapakah yang akan memimpin gerakan Islam dan Pakatan Rakyat (pada masa ini) untuk menghadapi pelbagai tekanan dan muslihat pihak Umno/BN?

Terus terang saya katakan bahawa buat masa ini kita belum nampak sesiapa pun lagi yang berkemampuan seperti dua orang tokoh ini untuk memimpin gerakan Islam dan reformasi rakyat Malaysia, menghadapi serangan daripada puak Umno/BN bagi membangunkan sebuah politik dan pentadbiran kerajaan baru di negara ini, bagi menggantikan politik dan pentadbiran kerajaan cara Umno/BN yang penuh dengan rasuah dan penipuan itu.

Ya, saya tahu, ada orang sedang menuduh saya amat fanatik dan ta’sub dengan Tok Guru Nik Aziz.

Saya kata tidak, saya tidak fanatik atau ta’sub. Saya mengkaji apa yang telah dibuat oleh Tok Guru Nik Aziz di Kelantan selama 19 tahun dia mentadbir negeri itu mengikut cara dan panduan yang diambilnya dari al-Quran dan Sunnah Rasulullah saw.

Awal tahun 2008 saya telah terbitkan buku “100 Fakta Kelantan Mengubah Malaysia”, mendedahkan 100 fakta yang dibawa oleh pimpinan Tok Guru Nik Aziz dalam upayanya membangun dan memajukan Kelantan secara Islam.

Dan sekarang saya sedang berusaha, dengan bantuan kawan-kawan, untuk merumuskan teori pentadbiran dan teori pembangunan Nik Aziz itu, yang saya percaya sangat berharga dan boleh memberi manfaat yang besar kepada gerakan Islam sedunia hari ini.

Maka apakah semua yang sangat berharga dan bernilai tinggi ini patut kita musnahkan begitu saja, semata-mata kerana kita mendengar tuduhan yang dibangkitkan oleh pihak musuh, dan kita hendak membuktikan kepada musuh itu bahawa kita tidak bertoleransi dengan amalan rasuah; tanpa terlebih dahulu kita melihat ke kiri dan ke kanan untuk mengenal pasti agenda sebenar yang bersembunyi di sebalik “permainan” itu?

Renunglah kebijaksanaan orang tua-tua kita dulu, yang pernah mengingatkan kita supaya jangan membakar kelambu kerana hendak membunuh seekor nyamuk!

Dan pandanglah ke kiri dan ke kanan terlebih dahulu sebelum membaca tanda-tanda rasuah seperti yang diejakan kepada kita oleh puak-puak yang memang terkenal handal bermain rasuah itu.

Monday, December 21, 2009

BN pucat, PR gigit jari


Oleh - Profesor Dr Abdul Aziz BariApa yang berlaku di Dewan Rakyat Isnin lalu adalah sejarah yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Dalam insiden mencemaskan itu rang undang-undang perbekalan 2010 atau bajet (belanjawan) tahunan untuk tahun hadapan lulus dengan majoriti tipis tiga undi.

Kalau rang undang-undang itu ditolak ia boleh menyebabkan kerajaan terpaksa meletakjawatan dan sebuah kerajaan baru perlu dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong. Memang Perkara 43(4) Perlembagaan Persekutuan tidak menyebutnya, tetapi itulah tindakan yang perlu dilakukan jika Barisan Nasional (BN) gagal mendapat wang daripada Parlimen.

Dalam undian yang dibuat BN mendapat 66 undi sementara Pakatan Rakyat (PR) dengan 63 undi menentang rang undang-undang berkenaan. Buat masa ini BN mempunyai 140 kerusi manakala PR mempunyai 82 kerusi.

Kalau diumpamakan sebuah perlawanan bola sepak, pintu gol BN telah digegarkan sebuah sepakan kencang daripada PR. Bagaimanapun sepakan itu terkena palang dan bola muntah ke tengah padang. PR yang dalam perbahasan mengawal permainan, nyaris menjaringkan gol kemenangan. Bagaimanapun kerana BN adalah juara bertahan ia masih mampu menjaringkan gol meskipun tidak cantik. Tetapi cukup untuk menyambung nyawanya dalam liga. Ini cukup baik untuk meneruskan permainan mempertahankan kejuaraan sehingga permainan tamat pada Pilihan Raya Umum (PRU) 13 nanti.Runcing

Walau apa pun yang berlaku dalam PRU itu kedudukan BN sekarang memang runcing. Pada petang Isnin itu ahli Parlimennya hilang entah ke mana, dan sebenarnya ketika perbahasan pun mereka jelas kelihatan tenggelam punca. Ahli-ahli Parlimen BN, berbanding kebanyakan Ahli Parlimen PR, jelas terlalu biasa dengan keadaan selesa yang mereka nikmati sejak merdeka. Buat pertama kali Perdana Menteri dan Timbalannya terpaksa bergegas ke Parlimen untuk memastikan bajet mereka, yang dihentam kiri dan kanan sejak dibentangkan dua bulan lalu, selamat.

Dalam sistem demokrasi berparlimen seperti Malaysia nyawa kerajaan terletak di tangan parlimen, khususnya Dewan Rakyat. Jika mereka gagal mengekalkan sokongan majoriti di situ, kerajaan itu wajib meletakkan jawatan. Salah satu keadaan di mana sokongan itu perlu ditunjukkan ialah dalam pembentangan belanjawan atau bajet tahunan. Sebab itu di kebanyakan negara kesemua anggota kerajaan dan penyokongnya datang ke Parlimen.

Fenomena yang berlaku di Malaysia memang pelik. Bahkan Tun Dr Mahathir Mohamad pernah menyebut betapa berbanding dengan negara-negara 'Westminster' yang lain, kita dilihat ganjil kerana selepas belanjawan dibentangkan Perdana Menteri, Kabinetnya tak kisah. Mereka malah membuat lawatan – baik rasmi mahupun kerja ke luar negara. Dalam kata lain tidak pernah timbul kebimbangan yang bajet itu akan ditolak oleh Parlimen.

Tetapi dalam insiden di Dewan Rakyat Isnin lalu, apa yang bagi saya lucu ialah betapa pembangkang sendiri semacam tidak sedar tentang pentingnya peluang itu digunakan dengan sebaik-baiknya. Jadi sepakan yang terkena palang tadi sebenarnya bukanlah perancangan rapi, sekadar satu cubaan.

Sehingga kini saya belum dengar apa-apa komen Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai insiden bersejarah itu. Khabarnya Ahli Parlimen PKR yang paling ramai tidak hadir. Ada yang memberitahu Ahli Parlimen Pas kebanyakannya hadir. Tetapi, saya berasa aneh juga kerana ada dalam kalangan mereka yang membuat lawatan ke luar negara, sakit dan sebagainya.

Saya fikir sebagai parti yang melaung-laungkan negara Islam dan jihad perkara-perkara seperti ini tak sepatutnya menjadi alasan. Mati dalam Dewan pun tak mengapa. Tetapi BN lebih teruk lagi sebab dalam keadaan mereka bergelut dengan hidup dan mati itu ada pula Ahli Parlimen mereka yang sedang bermain cinta dan dilanda gosip!

Zahid Hamidi kena ISA kali ke 2 ?

Dalam keadaan bibir merah PM Najib belum reda lagi "kemerahannya" akibat murkanya terhadap angkara 70 MP BN ponteng Parlimen semasa undian Bajet 2010, seko nyong-konyong Menteri Pertahanan Zahid Hamidi mendedahkan kehilangan enjin F5E bernilai RM50 juta yang dikesan hilang sejak 2007.

Kemudian tidak sampai 24 jam kemudian, Zahid sekali lagi buat " lawak" minta kerusi Pengerusi BN di serah kepada UMNO dari GERAKAN. Kerusi Pengerusi BN dipegang oleh GERAKAN sejak lebih 30 tahun lagi.

Apa tujuan Zahid ? Apa motif Zahid ?

Pertama tentang dedahan hilangnya enjin jet F5E sejak tahun 2007. Ketika itu siapa Menteri Pertahanan. Tentunya suami Rosmah yang kini PM Malaysia.

Keduanya tentang permintaan mahu UMNO jadi Pengerusi BN di Pulau Pinang, sebuah negeri yang majoritinya kaum Cina. Permintaan ini dibuat dalam keadaan Zahid jadi Pengerusi UMNO Pulau Pinang dan selepas Ahmad Ismail ( Ketua UMNO Bukit Bendera)bebas dari hukuman gantung keahlian kerana bersikap perkauman. Tentunya permintaan (perkauman?) Zahid ini berlawanan dengan semangat 1Malaysia yang sedang dilaungkan oleh PMNajib.

Teringat "aksi kamikaze" Zahid ini, teringat kita ucapan beliau semasa menjadi Ketua Pemuda UMNO di Perhimpunan Agung UMNO tahun 1998. Ucapan beliau di PWTC dibuat di hadapan Dr. Mahathir. Dalam ucapan itu Zahid mengecam nepotisme dan kronisme yang diamalkan oleh Mahathir. Esoknya Mahathir "mengamuk" dan siarkan nama-nama yang dapat projek di ruang legar PWTC.

Dua bulan selepas itu, Anwar di pecat dan Zahid di ISA kan. Kalau dahulu, Zahid mendakwa dibelakang ucapan itu adalah Anwar. Kali ini siapakah di sebalik "aksi kamikaze" Zahid ini ?

Tidak mungkin Nakhaei yang baru sahaja "berfatwa" di Kota Bahru bahawa isteri Najib berdosa kerana tidak tutup aurat kerana Nakhaei dalam UMNO sekadar duduk di "kaki lima" UMNO.

Habis siapa ? Si koboikah atau bapa Mukhriz ?

Anwar yakin dasar Pakatan Rakyat


Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, dasar bersama Pakatan Rakyat (PR) yang dimeterai pada Konvensyen PR yang pertama semalam adalah sejarah baru di negara ini.

Beliau berkata, dasar bersama tersebut membuktikan pandangan banyak pihak terutama Barisan Nasional (BN) bahawa gabungan pakatan pembangkang rapuh adalah silap sama sekali.

Katanya, dasar tersebut yang mengutamakan nasib rakyat tidak kira agama dan kaum lebih jelas daripada dasar yang dilaksanakan BN yang diterajui UMNO.

“BN tidak mampu dan tidak akan buat dasar sebagaimana yang kita buat pada hari ini. Kita ada dasar jelas yang amat berbeza dengan BN. Kita berpendapat suara rakyat tidak kira dari atas hinggalah paling bawah adalah suara sebenar dan kita perlu ikut.

“Sebagai contoh, dasar bahasa kita jelas, ia adalah kesinambungan kepada Perlembagaan Negara, iaitu bahasa Kebangsaan adalah Bahasa Melayu selain bahasa Cina dan Tamil dijamin,” katanya ketika menyampaikan ucapan penutup pada Konvensyen Pakatan Rakyat yang pertama di sini, semalam.

Selain itu, Anwar juga mencabar orang Melayu agar berani bersaing dengan kaum-kaum lain.

“Ada rakan-rakan berkata kepada saya bahawa Melayu masih belum bersedia untuk menolak Dasar Ekonomi Baru (DEB). Tetapi yang lebih teruk dan memalukan, ada Melayu rasuah sehingga makan berbilion ringgit,” katanya.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut memberi peringatan kepada semua ahli PR agar tidak terpengaruh dengan konsep 1Malaysia kerana konsep tersebut mempunyai maksud yang tersembunyi.

“Biarlah apa pun yang dibawa oleh UMNO/BN, tetapi hasilnya tetap sama iaitu melindungi kelompok rasuah.

“Untuk pengetahuan, kerajaan kita mendapatkan nasihat dari 20 syarikat ternama seluruh dunia untuk menjadikan 1Malaysia manis didengar,” katanya.

Katanya, dengan dasar baru ini, PR mempunyai rujukan bersama dan sudah tentu musuh utama yang perlu dihapuskan dahulu adalah rasuah yang telah menelan RM28 bilion wang rakyat setiap tahun.

“Kita akan lawan rasuah habis-habisan, kita tidak benarkan rasuah membiak dalam PR,” katanya.

Konvensyen itu dihadiri lebih 1,500 perwakilan serta Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Pengerusi DAP, Karpal Singh dan Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa.

Konvensyen PR ini diadakan bertujuan merangka polisi bersama dan melancarkan logo baru PR yang akan digunakan pada pilihan raya umum akan datang.

Search This Blog