Saturday, November 7, 2009

Wang Royalti : Rakyat Kelantan Minta Hak Mereka, Bukan Sedekah Wang Ehsan

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyelar sikap biadap dan double standard yang diamalkan oleh Kerajaan Persekutuan terhadap tuntutan Kerajaan Kelantan berhubung isu Royalti Minyak yang dibayar oleh Petronas melalui Kerajaan Persekutuan yang ditadbir BN.

PAS kesalkerana Kerajaan BN melayan tuntutan rakyat Kelantan seperti melayani peminta sedekah, dengan mengumumkan 'wang ehsan' bagi mengantikan wang royalti yang dikatakan tidak layak diterima kerana kononnya Petronas beroperasi dikawasan bertindih.

Jawapan ini memperlekehkan tuntutan rakyat Kelantan yang mana mereka tetap berhak walaupun ia berada di kawasan yang bertindih. Sekurang-kurangnya bayaran royalti perlu dibayar kepada Kelantan yang jumlahnya sama dengan negeri yang bersempadan dikawasan bertindih itu.

Negeri-negeri lain yang mempunyai sumber minyak yang diterokai oleh Petronas seperti, Sabah, Sarawak, dan Terengganu mendapat wang royalti, tetapi kenapa Kerajaan BN hanya memberikan 'wang ehsan' sedangkan itu adalah hasil bumi Kelantan yang diakui oleh ramai pakar geografi dan petroleum termasuk dari pihak Petronas sendiri.

Krisis ini mengulangi kebiadapan Kerajaan BN terhadap rakyat yang satu ketika dahulu mengantikan wang royalti kepada wang ehsan kepada Kerajaan Terengganu selepas negeri itu diperintah oleh Kerajaan PAS. Ketika itu, wang ehsan itu diberikan melalui kroni-kroni mereka di dalam Jabatan Pembangunan Persekutuan yang ditubuhkan tanpa persetujuan Kerajaan Negeri.

Hal yang sama akan berlaku di Kelantan dimana duit 'wang ehsan' itu akan masuk ke kantung kroni BN melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan tanpa melalui Pegawai Kewangan Kerajaan Negeri Kelantan.

Jika ini berlaku, bermakna rakyat Kelantan tidak akan mendapat manfaat apa-apa melainkan sekadar layanan seperti peminta sedekah kepada Kerajaan Pusat. Wang royalti dirompak ditengah jalan oleh Kerajaan BN dan duit sedekah ehsan diberi untuk menunjukkan kepada rakyat yang kononnya BN prihatin, walhal mereka sepatutnya mendapat hak mereka, lebih dari nilai wang ehsan itu. Ini adalah cara fikir politik yang kotor, dendam dan tamak yang menjadi darah daging pemimpin BN.

Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan sepatutnya malu untuk mengumumkan perkara ini di Parlimen, kerana apa yang beliau lakukan ini hanyalah satu lagi bukti kezaliman BN terhadap Kelantan yang sudah 20 tahun di tadbir oleh PAS dengan jayanya tanpa bantuan wang royati minyak yang sudah lama dituntut.

Inilah jasa Datuk Awang Adek selepas dilantik menjadi Senator dan Timbalan Menteri Kewangan oleh Najib kepada rakyat Kelantan. Mujurlah beliau dan sekutu BNnya kalah di Kelantan dalam Pilihanraya 2008, jika tidak rakyat Kelantan akan lebih menderita lagi jika beliau dilantik menjadi Menteri Besar.

Ust Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Friday, November 6, 2009

KES NIZAR DITANGGUH - JANGAN ADA SUARA GHAIB PENGARUHI HAKIM

Setelah mendengar penghujahan dari pasukan peguam Hj Nizar dan peguam Zambry termasuk Ghani Patail sebagai pencelah,hakim menangguhkan penghakimannya sehingga ke satu tarikh yang tidak diberitahu.


Rakyat mengharapkan supaya sepanjang penangguhan sehinggalah penghakiman dibuat oleh para hakim yang arif, tidak ada suara dan tangan ghaib cuba mempengaruhi hakim-hakim tersebut. Beri peluang kepada hakim-hakim ini membuat keputusan.

Sementara itu, ahli dan penyokong PR yang muslim tidak boleh berdiam diri, munajat dan solat hajat hendaklah dikerjakan setiap malam, kalau boleh sebelah siangnya berpuasa. Amalan ini akan menjadi perantaran kita sebagai hamba kepada Allah swt bagi memohon pertolongan kepadaNya agar para hakim diberi hidayah dan taufiq supaya penghakiman yang akan dibuat nanti benar-benar adil.

Harapan rakyat Perak kes ini dimenangi oleh YB Hj Nizar. Dengan kemenangan tesebut, HJ Nizar akan mengadap Tuanku dan memohon perkenan supaya DUN Perak dibubarkan.

Harap Pakatan Rakyat usah tiru BN salahguna harta awam

PENYALAHGUNAAN harta kerajaan dan harta awam dalam kempen-kempen pilihan raya kecil atau umum sudah menjadi lumrah di Malaysia. Parti-parti pembangkang berhempas pulas menentang penyalahgunaan harta kerajaan kerajaan semasa kempen pilihan raya yang selalunya dibuat oleh Barisan Nasional (BN).Sayangnya parti-parti pembangkang sendiri apabila berkuasa di peringkat negeri dan menguasai kerajaan negeri dilihat mula menggunakan harta kerajaan untuk kempen bagi parti-parti mereka.
Tahap penggunaan harta kerajaan dan tempat awam kerajaan disalah guna oleh BN begitu ketara. Kerajaan Kelantan di bawah pimpinan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat amat cantik dan demokratik dalam merealisasikan dan penghayatan demokrasi di Malaysia.

Dewan-dewan kepunyaan kerajaan digunakan untuk urusan kerajaan, manakala parti-parti politik dikehendaki menggunakan premis masing-masing untuk berkempen, berceramah dan menjalankan propaganda parti-parti mereka.

Harta dan kenderaan kerajaan digunakan hanya untuk urusan kerajaan, tidak digunakan secara berleluasa untuk urusan parti politik. Langkah yang dibuat oleh Angkatan Perpaduan Ummah (APU), kemudiannya Barisan Alternatif (BA) dan kini Pakatan Rakyat di Kelantan adalah langkah baru dalam mempraktikkan amalan demokrasi di Malaysia.

Langkah yang diambil oleh pemerintahan Tuan Guru Nik Abdul Aziz, membolehkan pihaknya bertahan sudah lima penggal, walaupun tidak menggunakan harta kerajaan secara ghairah dan berleluasa.

Kebelakangan ini penguasaan kuasa parti politik dan kerajaan di Kelantan mulai goyah. Langkah-langkah perlu diambil untuk memperbetul dan mengembalikan semula amalan pemerintahan Tuan Guru Nik Abdul Aziz pada awal penguasaan terhadap pentadbiran negeri Kelantan.

Walauoun ia belum ghairah seperti penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan BN, namun langkah kembali seperti amalan tahun 90-an mesti dipertahankan di Kelantan. Tidak menggunakan kereta-kereta exco kerajaan negeri dalam kempen pilihan raya di Kelantan dan di luar Kelantan, kemenangan bergantung kepada kekuatan politik parti (PAS, S46, KeADILan) adalah menjadi sanjungan rakyat dan dibuktikan dapat bertahan selama lima penggal.

Penyalahgunaan harta kerajaan dan tempat awam kerajaan lambat laun dibenci oleh rakyat, apabila pejuang demokrasi mengambil langkah yang sama seperti BN untuk mempertahankan kerajaan mereka.

Paling banyak dewan-dewan orang ramai adalah di Selangor. Dasar kerajaan Pakatan Rakyat dalam hal penggunaan dewan awam amat dialu-alukan. Mana-mana parti politik atau badan-badan NGO diizinkan menggunakan dewan-dewan awam apabila berlaku kekosongan dan dibayar sewa mengikut kadar yang ditetapkan.

Pembaharuan ini mesti dipertahankan oleh kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor, untuk membuktikan kita berjuang untuk keadilan dan keadilan itu dapat diperlihatkan, dan demokrasi dapat ditegak atau diamalkan. Jangan langsung ada sikap "kalau kerajaan BN boleh salah guna kenapa kita tak boleh?"

Walaupun dalam pilihan raya kecil di Bagan Pinang sudah mula kelihatan kenderaan kerajaan negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat, kita harap ia tidak berleluasa dan kalau boleh hentikan terus amalan itu supaya kerajaan Pakatan Rakyat langsung tidak meniru penyalahgunaan harta kerajaan yang dibuat kerajaan BN.

Sikap ingin bersaing dengan BN dalam hal penyalahgunaan kuasa dan penyalahgunaan harta kerajaan mesti dihentikan terus, biarlah BN dengan rakus dan sombong menyalahgunakan harta awam, Pakatan Rakyat mesti memulakan langkah baru dalam hal berpolitik di Malaysia.

Semasa pilihan raya kecil di Bukit Selambau, langkah kerajaan Pakatan Rakyat Kedah tidak menggunakan premis awam untuk berceramah, berkempen dan menjalankan kegiatan parti (Pakatan Rakyat) adalah langkah yang dialu-alukan.

Dengan tidak menggunakan harta dan tempat awam, KeADILan yang mewakili Pakatan Rakyat tetap mencapai kemenangan dengan cemerlang.

Langkah Pakatan Rakyat tidak menggunakan harta awam pada pilihan raya kecil Bukit Selambau mesti dipertahankan. Janganlah ada pemikiran, kalau BN salah guna kenapa kita Pakatan Rakyat tidak lakukan sedemikian. Mempertahankan keaslian demokrasi mesti dijelmakan dalam pemikiran dan tindakan rakyat Malaysia.

Kita boleh melihat dengan jelas bahawa sekolah kerajaan dijadikan penempatan Puteri, Putera dan Pemuda Umno khasnya dalam pilihan raya kecil Anak Bukit dan Parlimen Pendang, Kedah.

Lama-kelamaan rakyat yang terbuka minda semakin meluat kepada BN di atas tindakan penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan mereka. Kenderaan Kementerian Penerangan digunakan semahu-mahunya untuk BN berkempen dalam pilihan raya kecil atau umum.

Kemeluatan rakyat kepada BN makin bertambah. Harta kerajaan dan harta rakyat seolah-olah sudah menjadi harta parti mereka yang diwarisi daripada bapa-bapa mereka.

Kerajaan Pakatan Rakyat mesti dan wajib membendung penyalahgunaan tempat awam, harta kerajaan, kenderaan kerajaan untuk berkempen bagi pihak parti-parti mereka.

Unsur nak meniru kejahatan BN, dan jangan biarkan ia mula muncul di negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat. Harap kita berazam untuk hentikan dan berjanji tidak melakukan kesilapan dan kedurjanaan BN. Sesungguhnya rakyat akan selamat di bawah pemimpin berhemah.

Thursday, November 5, 2009

Ustaz Azizan lulus cemerlang satu demi satu ujian

Menurut Laporan Audit Negara 2008, Kedah telah berjaya meningkatkan hasil sehingga 205 peratus berbanding tahun 2007. Kata Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, ini merupakan satu kejayaan yang amat membanggakan bagi sebuah negeri yang berada di kawasan konservatif.

205 peratus adalah angka yang sangat tinggi! Ia berlaku selepas setahun kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan negeri Kedah. Malangnya angka yang sehebat itu tidak dilaporkan dalam media-media talibarut BN.

'Peranan' media talibarut itu ialah membesarkan cerita 'perpecahan' yang kononnya berlaku dalam Pakatan sambil menggelapkan terus segala kebaikan yang dilakukan kerajaan Pakatan walaupun baru setahun jagung berbanding separuh abad mereka berkuasa di negeri tertentu.

"Ini adalah hasil daripada dasar yang telah ditetapkan dalam pentadbiran negeri Kedah, iaitu perbelanjaan berhemah, berbelanja mengikut keperluan dan keutamaan serta mengelak pembaziran," kata Menteri Besar ketika menjadi tetamu rancangan Nasi Lemak Kopi O pada program Sua Rasa TV9 di perkarangan Stadium Darul Aman, di sini.

Dua hari Sua Rasa berkampung di Stadium Darul Aman, ribuan rakyat berkunjung. Ada peluang juga rakyat berhibur, tidak seperti gambaran Umno sebelum ini kononnya akan wujud pemerintahan ala Taliban jika PAS berkuasa.

Dalam waktu yang sama di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti berlangsung Kejohanan Badminton Remaja Dunia. Seluruh mata peminat sukan badminton dunia bertumpu di Alor Setar, Kedah. Sewaktu PAS jadi pembangkang dulu, pemimpin Umno pernah membayangkan bahawa jika PAS memerintah maka stadium akan jadi gelanggang lumba unta.

Menurut Azizan ketika diwawancarai oleh bekas Pegawai Media Tan Sri Sanusi Junid, Aziz Desa, niat yang ikhlas untuk membantu rakyat, kerajaan negeri telah menetapkan bahawa hasil negeri yang diperolehi perlu disalurkan kepada masyarakat bagi mencapai moto Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua.

"Saya telah menggariskan dasar perbelanjaan mesti diimbangkan dengan pendapatan, maka dalam hal ini pendapatan pada cukai berjalan seperti biasa, cuma saya bantu polisi baru, iaitu hasil hutan.

"Hasil hutan selama ini kita peroleh antara RM7 juta hingga RM8 juta setahun, pada saiz hutan yang sama, tetapi di bawah polisi baru, iaitu tender terbuka, siapa pun saya tak bagi anugerah, siapa nak buat tender dia kena buat secara terbuka, maka dengan itulah hasil kita melambung sehingga RM 28 juta hingga RM 30 juta, dasar ini diteruskan, untuk tahun 2009, kita telah capai RM 35 juta," ujar beliau.

Bagi memastikan dasar yang ditetapkan ini berjalan dengan lancar, kerajaan negeri telah mendapat kerjasama daripada semua pegawai tadbir negeri.

Dari segi projek pembangunan, katanya, kerajaan negeri tetap mengekalkan projek ekonomi yang sedia ada, namun sektor pertanian menjadi fokus utama bagi membantu rakyat menjana pendapatan, yang rata-rata mereka merupakan petani.

"Di samping kita ada industri di Kulim Hi-Tech, tetapi kerajaan sekarang fokuskan kepada industri pertanian kerana rakyat Kedah majoritinya petani, mereka lebih berkeupayaan, cuma kerajaan sedang berusaha untuk cari pasaran sama ada dalam atau negeri," ujarnya.

Sejak bertahun isu sampah bukan setakat menusuk hidung tapi menusuk jantung hati. Ia benar-benar 'menganggu' kerajaan yang mentadbir Kedah. Alhamdulillah 1 November baru-baru ini, syarikat E-Idaman mengambil alih sepenuhnya pengurusan di beberapa daerah utama negeri ini. Rakyat lega. Syarikat tersebut adalah kontraktor yang dilantik oleh Pusat.

Sebenarnya rakyat tidak peduli siapa yang angkut dan bersihkan sampah. Mereka cuma mahu tengok sampah tidak bersepah-sepah di tepi jalan hadapan rumah mereka. Waktu sampah menimbun pemimpin kerajaan negeri jadi sisa serangan maka begitulah apabila isu sampah selesai maka kerajaan negeri juga yang dapat pujian.

Sekarang, Pakatan di Kedah seolah-olah sedang lulus satu demi satu ujian dengan cemerlang. Goncangan pihak pembangkang terhadap kepimpinan Ustaz Azizan juga bukan setakat tidak kuat, malahan tidak menjadi. Adun Lunas, Mohammad Radzhi Salleh nampaknya benar-benar terjun dengan labu-labunya.

Di Selangor, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menggemparkan dunia dengan berita penangkapan ala Anwar 1998. Kerajaan Pakatan Selangor ditempelak kerana tidak berjaya menjinakkan Jais yang dilihat masih berwalak kepada Dr Mohd Khir Toyo.

Di Kedah hal seperti itu tidak berlaku. Ustaz Azizan berjaya menyekat kewujudan 'anak nakal' dalam pentadbirannya melalui caranya sendiri. Mungkin kejayaan itu yang menguja Dr Abdul Aziz Bari untuk mencadangkan beliau mengambil alih kepimpinan tertinggi dalam PAS.

Kedudukan MB Perak, mahkamah tangguh keputusan

Rayuan Datuk Seri Nizar Jamaluddin dalam menentukan kedudukan Menteri Besar Perak yang sah hari ini sedang didengarkan di hadapan lima panel hakim.

.10: Mahkamah ditangguhkan dan keputusan akan diberikan dalam satu tarikh yang akan ditentukan kelak.

3.55 petang: Peguam pencelah yang juga Peguam Negara, Ghani Patail memulai penghujahan sebelah petang selepas peguam Ds. Nizar, Hj. Sulaiman Abdullah menghabiskan penghujahannya.

3.45 petang: Mahkamah kembali bersidang selepas berhenti rehat sehingga jam 3,30 petang tadi. Menteri Besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Nizar masih berada dalam mahkamah untuk terus mengikuti sesi yang sedang berlangsung.

3.00 petang: Sementara itu, Adun Titi Serong, Drs Khalil Idham Lim yang turut berada dalam kamar mahkamah melaporkan sesuatu yang janggal dalam kes kali ini.

Menurutnya, kes pembicaraan MB Perak di Mahkamah Rayuan pada Mei lepas di tempat yang sama dengan Mahkamah Persekutuan hari ini, Keduanya di Istana Keadilan cuma tingkat satu dan dua sahaja. Pada dasarnya kehadiran ramai wartawan dan penyokong Pakatan Rakyat tidak dapat dinafikan pada kedua-dua pembicaraan itu.

"Namun pada hari ini yang tidak kelihatan ialah ADUN-ADUN BN, seorangpun tidak hadir. Seingat saya pada 22 Mei semasa mahkamah ingin memutuskan Zambry sebagai MB Perak saya melihat ada ADUN dari BN yang hadir disamping mereka yang kalah dalam pilihanraya yang lepas. Antaranya ADUN Manjoi dan ADUN Sungai Rapat.

"Hari ini seorangpun dari mereka tidak kelihatan. Cuma pada sesi pagi yang jelas mewakili Umno hanyalah Hamdan Taha dan kawan-kawannya yang datang. Mereka tidak ada apa-apa jawatan dalam Umno cuma yang pasti ada kepentingan,"jelasnya melalui catatan blog peribadinya.

Tambahnya,"keadaan ini menimbulkan banyak persoalan, adakah mereka sudah tahu keputusan awal sehingga seorangpun tidak kelihatan didalam kamar bicara. Yang jelas panel peguam sahaja yang mewakili Zambry termasuklah peguam pencelah, Ghani Phatail.

"Ramai yang bertanyakan kepada saya kenapakah ini berlaku, dan saya pun tidak dapat memberi jawapan yang pasti,"katanya.

12.45 tgh:Dalam pada itu, Nizar sewaktu ditemui menjelaskan, lima hakim yang ditetapkan tidak menggambarkan 1 Malaysia.

Katanya, jika kes dadah boleh didengar oleh lima hakim tentunya kes ini memerlukan hakim lebih besar kerana ia membawa kesan lebih besar.

"Sepatutnya ada hakim dari Borneo juga,"katanya semasa ditemui pada sesi rehat sebentar tadi.

Beliau berharap inilah peluang keemasan untuk membuat keputusan yang memulihkan sistem kehakiman negara.

12.00 tengahari: Sementara itu, menurut Hanifa Maidin yang hadir hari ini, permohonan untuk mendapatkan 11 hakim adalah untuk memastikan tiada unsur 'bias', para hakim membuat keputusan yang tepat dan tidak wujud unsur-unsur yang memihak apabila membuat keputusan.

Beliau juga melahirkan kebimbangan kerana lima panel hakim yang dilantik kini adalah hakim-hakim yang pernah mendengar kes terdahulu dan dibimbangi akan mempengaruhi kes tersebut.

Sementara itu, ditanya mengenai hujah yang dikemukakan oleh pihak Nizar, beliau mengulas bahawa antara yang ditegaskan oleh barisan peguam yang diketuai oleh Sulaiman Abdullah adalah;telah termaktub dalam undang-undang bahawa Tuanku Sultan Perak tiada hak dan kuasa dalam memecat Menteri Besar dan juga jika ingin memecat maka mesti ada undi tidak percaya dalam dewan.

Tambahnya, berkemungkinan keputusan tidak akan diketahui hari ini, tetapi diharapkan Nizar akan menang bersandarkan kepada hujah-hujah yang dikemukakan.

Mahkamah ketika ini berhenti rehat.

Berita sebelum ini

10.15 pagi: Ketika ini, panel lima hakim sedang mendengar rayuan tersebut. Sebelum ini, Nizar memohon supaya panel 11 hakim mendengar kes rayuan tersebut tetapi telah ditolak oleh mahkamah.

Panel hakim tersebut diketuai oleh Presiden Mahkamah Rayuan, Datuk Alauddin Mohd Sheriff. Empat lagi hakim ialah Hakim Besar Malaya, Datuk Arifin Zakaria, Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Mohd Ghazali Mohd Yusoff dan Datuk Abdull Hamid Embong.

Nizar diwakili oleh sepasukan peguam yang diketuai oleh peguam kanan Sulaiman Abdullah, manakala peguam kanan Cecil Abraham mewakili menteri besar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir.

9.00 pagi:Para wartawan dan orang ramai sudah tiba di kompleks mahkamah Putrajaya seawal jam 7 pagi, bagi mengikuti prosiding rayuan tersebut.

Kawalan keselamatan juga ketat di mana anggota polis dan anggota keselamatan mewajibkan mereka yang ingin masuk ke dewan mahkamah, mendapatkan pas khas. _


Permohonan didengar panel 11 hakim ditolak

Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan menteri besar Pakatan, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin supaya rayuannya berhubungi kes menteri besar yang sah, didengar oleh panel 11 orang hakim.

Hakim Datuk Alauddin Mohd Sheriff berkata ia diputuskan sebulat suara dan tiada perintah dibuat mengenai kosnya.

Keputusan tersebut menimbulkan tandatanya kerana mahkamah tertinggi di negara ini itu sebelum ini pernah membenarkan panel tujuh hakim mendengar dua kes dadah.

Bekas Pengerusi Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan, yang mewakili Nizar, sebelum itu berhujah bahawa panel 11 hakim itu penting kerana kes itu membabitkan kepentingan awam dan banyak implikasinya.

Katanya, ia juga memberi kesan pada semua negeri dan serta Perlembagaan Persekutuan.

Oleh itu, katanya, seluruh dunia sedang mengikuti kes tersebut, termasuk para akademik dan orang awam "kerana ini adalah satu kes yang unik".

Bagaimanapun, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail yang membantu menterjemah perlembagaan Perak dan perlembagaan Persekutuan, berkata permohonan tersebut tidak seharusnya dibuat melalui usul.

Sebaliknya, kata beliau, ia seharusnya dibuat melalui semakan kehakiman.

Keputusan rayuan Nizar, akan menentukan masa depan kerajaan Pakatan Rakyat Perak yang ditumbangkan Februari lalu selepas beberapa wakil rakyatnya keluar parti dan menyokong Barisan Nasional (BN).

Ia juga bukan sahaja akan menentukan menteri besar Perak yang sah tetapi juga akan menjadi duluan bagi kes-kes yang serupa pada masa depan.
Panel lima hakim sedang mendengar rayuan tersebut. Sebelum ini, Nizar memohon supaya panel 11 hakim mendengar kes rayuan tersebut.

Panel hakim tersebut diketuai oleh Presiden Mahkamah Rayuan, Datuk Alauddin Mohd Sheriff. Empat lagi hakim ialah Hakim Besar Malaya, Datuk Arifin Zakaria, Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Mohd Ghazali Mohd Yusoff dan Datuk Abdull Hamid Embong.

Nizar diwakili oleh sepasukan peguam yang diketuai oleh peguam kanan Sulaiman Abdullah, manakala peguam kanan Cecil Abraham mewakili menteri besar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir.

Para wartawan dan orang ramai sudah tiba di kompleks mahkamah Putrajaya seawal jam 7 pagi, bagi mengikuti prosiding rayuan tersebut.

Kawalan keselamatan juga ketat di mana anggota polis dan anggota keselamatan mewajibkan mereka yang ingin masuk ke dewan mahkamah, mendapatkan pas khas.

Pendakwaan Rasuah hanya wayang kulit

Ramai berpendapat tuduhan rasuah yang dikenakan kepada Ahli Parlimen Sabak Bernam, Abdul Rahman Bakri hanyalah wayang kulit untuk menunjukkan bahawa kerajaan 1Malaysia Najib komited membanteras rasuah. Sedangkan sebelum itu mereka memilih calon yang rasuah di Bagan Pinang.

Selain itu mengapa Rahman Bakri sahaja yang dituduh sedangkan berbakul-bakul bukti dan laporan dibuat terhadap Khir Toyo tetapi beliau masih bebas tanpa sebarang tuduhan. Rumahnya yang berjumlah puluhan juta pun tidak disiasat.

Adakah ini sandiwara Umno/BN dan Rahman Bakri yang dijadikan kambing hitam untuk mensucikan imej Umno yang tidur bangun baringnya atas rasuah.

Berapa ramai lagi pemimpin Umno lain yang dilaporkan rasuah oleh Ezam, PAS, DAP dan PKR semuanya terlepas.

Mengapa Ketua Menteri Melaka yang dihukum oleh Jawatankuasa Disiplin Umno tidak dihadapkan ke mahkamah setelah beberapa tahun perkara jijik itu dilakukan?

Jelas SPRM dan BN bersekongkol dalam hal ini. Pendakwaan dan pertuduhan terpilih masih diamalkan walaupun BPR sudah dinaikkan taraf menjadi SPRM._

Siapa MB Yang Sah ?

Mahkamah Persekutuan akan bersidang hari ini untuk memutuskan siapa Menteri Besar yang sah bagi Negeri Perak.Sejak rompakan kuasa di lakukan oleh BN yang diketuai Perdana Menteri beberapa bulan lalu kemelut politik Perak menjadi tidak tentu hala dan caca marba

Esok mahkamah akan menentukan siapa MB yang sah. Saya sendiri tidak menaruh harapan yang besar kepada keputusan mahkamah esok. Semua orang kampung sudah tahu keadaan dan situasi serta ketelusan sistem kehakiman di Malaysia. Yang ini saya tidak mahu mengulas, tuan-puan boleh fikir sendiri.
Namun bagi saya apa pun keputusan esok ianya tidak akan dapat menghapuskan 'dosa' rompakan kuasa tersebut. Rakyat Perak tidak akan memaafkan kepala perompak dan 3 orang penyangak yang menyebabkan politik Perak menjadi berkecamuk seperti sekarang.
Saya yakin hanya satu jalan terbaik untuk selesaikan isu ini iaitu bubarkan DUN serta merta.
Sebab itu sesiapa pun yang akan dinamakan sebagai Menteri Besar yang sah esok, saya sarankan mengadap Sultan serta merta dan pohon perkenan supaya DUN Perak dibubarkan.


Dengan cara itu Insya Allah kemelut ini akan berakhir!!!!

Wednesday, November 4, 2009

Perketat pemilihan calon wakil rakyat


Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan memperketat proses pemilihan calon wakil rakyat dalam menghadapi pilihan raya akan datang supaya mereka yang tidak konsisten dengan parti tidak dipilih.

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menafikan terdapat segelintir wakil rakyat PKR tidak berkhidmat kepada rakyat dengan baik.

Menurutnya, dalam pilihan raya akan datang, katanya, parti perlu memperhalus proses pemilihan calon yang akan bertanding di atas tiket PKR dan calon tersebut mestilah mempunyai rekod yang baik dan berkelayakan.

“Saya tidak nafikan ada di kalangan wakil rakyat dari PKR tidak memberi khidmat dengan baik dan ada yang sudah melompat. Ini merupakan kesilapan parti memilih calon dahulu.

“Kita perlu perbaiki sistem pemilihan calon supaya dapat memastikan wakil rakyat yang dilantik dapat menjalankan tugas mereka dengan baik,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen semalam.

Sejak Pilihan Raya Umum Mac tahun lalu, beberapa wakil rakyat pembangkang telah keluar dari parti. Yang terbaharu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Kelang Badrul Hisham Abdullah.

Anwar berkata, beliau menemui Badrul Hisham 7 bulan lalu dan memberi nasihat dan tunjuk ajar kepadanya setelah terdapat laporan beliau tidak menjalankan tugas dengan baik.

Menurutnya, beliau tidak menafikan bahawa Badrul Hisham juga tidak hadir pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Jangankan sidang DUN, saya sendiri datang ke kawasan beliau pun beliau tidak muncul. Saya tidak nafikan bahawa beliau tidak menunjukkan prestasi yang sewajarnya,” katanya.

Mengenai penahanan bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainal Abidin oleh Jabatan Agama Islam Selangor, Anwar menyifatkannya tidak wajar kerana Asri layak beri ceramah agama.

Menurutnya, tujuan peraturan penceramah perlu mempunyai tauliah daripada kerajaan negeri adalah untuk memelihara Islam tetapi peraturan ini tidak perlu digunakan untuk menghalang seseorang mengeluarkan pendapat.

“Saya ada minta Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid (Ibrahim) supaya, jika perlu, meminta penjelasan daripada Jabatan Agama sembahkannya ke hadapan Sultan Selangor.

“Ini supaya dapat memastikan hukum Islam dan perlaksanaannya itu tidak mencerminkan imej yang tidak baik,” katanya.

Ketika ditanya mengenai perkembangan kes tuduhan liwat yang dihadapi, Anwar pihaknya tidak melengahkan proses perbicaraan itu, tetapi pihak pendakwaan tidak mahu menyerahkan bukti dan dokumen yang diperlukan.

“Kita bukannya mahu semuanya, tetapi sebahagian bukti dan dokumen yang ada. Ini laporan polis pun tidak diberi,” katanya.

Monday, November 2, 2009

Umno pengumpul sampah dan barang lusuh kata Aziz Bari

Tindakan Umno mahu menerima Adun Perlabuhan Klang, Badrol Hisham Abdullah mengesahkan kedudukan Umno sebagai pengumpul sampah dan barang lusuh sebagaimana yang mereka lakukan di Perak, di Kedah dan sekarang di Selangor, kata Profesor Dr Abdul Aziz Bari.

Abdul Aziz, profesor undang-undang perlembagaan Universiti Islam Antarabangsa berkata demikian dalam tulisan terbaru beliau dalam sebuah akhbar tempatan.

Abdul Aziz mengulas tindakan bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamafd Khir Toyo yang berkata, Umno sedia menerima Adun Perlabuhan Klang itu menyertai parti itu.

Khir yang juga ketua pembangkang Dun Selangor membuat tawaran itu ekoran tindakan Badrol mengisytiharkan keluar PKR dan menjadi Adun Bebas yang menyokong Barisan Nasional (BN).

Bagi Dr Abdul Aziz, langkah ini mengesahkan Umno sebagai pengumpul sampah dan bahan lusuh.

Ini kerana, sebelum Badrol mengumumkan keluar parti, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim telah membuatkan kenyataan mencadangkan PKR meminta Badrol meletakkan jawatan kerana gagal menjalankan tugasnya sebagai Adun.

Badrol bukan sahaja tidak memberikan khidmat, dia juga telah menutup pusat khidmatnya dan tidak mengangkat panggilan telefon dari pejabat MB dan pihak yang ingin mendapatkan khidmat beliau sebagai Adun.

Sebelum Badrol, Umno menerima dua Adun di Perak yang sedang dibicarakan kerana dakwaan rasuah iaitu Adun Behrang, Jamaludin Md Radzi dan Adun Changkat Jering, Mohd Osman Jailu.

Umno juga menerima Adun Lunas, Mohd Radzhi Salleh yang memberikan pelbagai jenis masalah kepada kerajaan negeri Kedah

SPR perlu diletakkan dibawah Parlimen

Sebuah badan penggendali pilihanraya seperti Suruhanjaya Pilhanraya (SPR) bukan sahaja perlu bebas dari campurtangan mana-mana parti politik atau pemerintah, tetapi perlu juga dilihat bebas dari pengaruh mana-mana pihak.

Itulah yang tidak berlaku di Malaysia. SPR tidak dilihat bebas dari pengaruh kerajaan oleh kerana ianya berada dibawah kekuasaan Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan bukannya bertanggungjawab kepada parlimen Malaysia.

Badan Pencegah Rasuah (BPR) yang pada satu ketika dahulu berada dibawah kuasa JPM kini telah dibebaskan dan berada dibawah parlimen. Apakah mustahil untuk meletakkan SPR berada dibawah parlimen supaya ianya turut dilihat bebas?

Satu ketika dahulu, kita dapat melihat bagaimana bekas pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman ketika memimpin SPR dikecam hebat oleh parti-parti politik pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO) oleh kerana dikatakan memihak kepada parti yang memerintah iaitu Barisan Nasional (BN).

Kemarahan kepada Rashid dan SPR berada ditahap kemuncak sehinggalah satu demonstrasi raksaksa dianjurkan oleh Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) sebuah gabungan yang terdiri dari parti politik pembangkang dan NGO pada 11 November 2007.

Lebih daripada 50,000 rakyat membanjiri ibukota berarak ke Istana Negara untuk meminta Yang di-Pertuan Agong untuk campurtangan bagi memastikan pilihanraya ke 12 bersih dan adil.

Ombak kebangkitan rakyat ini dengan mudah dapat mematahkan sekatan-sekatan ketat yang dilakukan oleh Polis Di Raja Malaysia (PDRM). Pada ketika itu, PDRM menutup kesemua pintu masuk ke Kuala Lumpur dengan sekatan-sekatan jalanraya.

“Paranoia” PDRM untuk menghalang demonstrasi raksaksa yang bertemakan warna “kuning” itu telah menyebabkan ada kenderaan sekeluarga pengantin yang memakai warna kuning turut ditahan dan terpaksa membuktikan bahawa pada perkahwinan akan berlaku pada hari tersebut sebelum dilepaskan.

Terdapat empat tuntutan Bersih dalam kempen tersebut:

Bersihkan daftar pengundi.

Penggunaan dakwat kekal.

Media memberikan laporan yang adil kepada semua pihak yang bertanding dalam pilihanraya.

Manushkan undi pos.

Kesemua tuntutan Bersih tidak dilayan oleh SPR dan kerajaan Malaysia termasuk oleh pihak Istana Negara sehingga hari ini.

Malahan empat hari sebelum PRU 12, SPR mengumumkan pembatalan penggunaan dakwat kekal diatas faktor keselamatan.

Maka berjuta ringgit duit pembayar cukai untuk membeli dakwat kekal terbazir begitu sahaja dan sehingga kini, rakyat Malaysia masih belum tahu apa yang terjadi kepada dakwat kekal yang dibeli sebelum PRU 12 itu.

Apakah berbotol-botol stok dakwat kekal itu sudah kering? Apakah ianya telah mencapai tarikh luput? Hanya SPR dan kerajaan Malaysia yang tahu.

Selepas berjaya menafikan kuasa dua pertiga BN didalam Parlimen, berjaya merampas beberapa buah negeri dan menang dalam banyak PRK, “suara-suara” untuk menuntut pilihanraya yang bersih dan adil semakin kurang kedengaran.

Ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat (PR) di Dewan Rakyat juga masih belum “garang” untuk memperjuangkan SPR dibebaskan dari pengaruh JPM sedangkan inilah perkara yang paling asas perlu diperjuangkan jika mahu perjalanan pilihanraya di Malaysia lebih baik pada masa akan datang.

Selagi SPR masih belum bebas dari pengaruh JPM, agak sukar untuk memastikan badan yang menggendalikan pilihanraya ini benar-benar menjalankan tugas mereka dengan telus dan independen.

Mari kita lihat satu contoh. Selepas bersara sebagai pengerusi SPR, Rashid yang begitu dibenci oleh pakatan pembangkang kembali menjadi seorang yang rasional dan bercakap sebagai seorang yang bebas.

Sebaik sahaja speaker Perak, V. Sivakumar menghantar notis pengosongan kerusi DUN Behrang dan Changkat Jering, bekas pengerusi SPR itu mengatakan bahawa SPR tidak mempunyai pilihan lain selain mengadakan pilihanraya kecil di kedua-dua kerusi tersebut.

Menurut Rashid, selepas SPR Negeri Perak menerima surat perletakkan jawatan ADUN Behrang dan Changkat Jering dari Speaker DUN Perak, SPR tidak mempunyai pilihan selain memanggil pilihanraya kecil di kedua-dua kerusi DUN tersebut.

Komen Rashid ini bukanlah kerana beliau menyokong PR, tetapi kerana itulah yang sepatutnya dilakukan oleh SPR mengikut lunas undang-undang oleh kerana keputusan speaker adalah muktamad dari segi undang-undang.

Terbuktilah bahawa Rashid yang satu ketika dahulu begitu dibenci bukanlah “begitu jahat”. Beliau menjadi “jahat” pada ketika itu oleh kerana tidak ada apa yang boleh beliau lakukan oleh kerana SPR berada dibawah kekuasaan JPM. Sesiapa sahaja walau sebaik manapun individu tersebut jika menjadi pengerusi atau anggota pesuruhjaya SPR selagi badan tersebut tidak bebas dari JPM akan melakukan perkara yang sama.

Dinegara jiran kita seperti di Thailand. SPR mereka mempunyai kuasa yang kuat. Sesiapa yang didapati terlibat dengan “rasuah politik” dalam pilihanraya, walaupun dibuktikan kesalahannya selepas seseorang individu tersebut menang dalam pilihanraya dan telah menjadi menteri, masih boleh dibatalkan kemenangannya.

Itulah yang berlaku kepada bekas perdana menteri mereka, Thaksin Shinawatra.

Walaupun tidak ada jaminan jika SPR bertanggungjawab dibawah parlimen maka badan tersebut akan menjalankan tugasnya dengan baik, sekurang-kurangnya, badan tersebut dilihat bebas.

Bukan seperti kini, SPR bukan sahaja dilihat tidak sebagai sebuah badan yang bebas tetapi badan tersebut turut dicurigai.

Jika PR benar-benar mahukan pilihanraya di Malaysia mencapai standard antarabangsa, inilah masanya untuk ahli-ahli Dewan Rakyat mereka untuk memperjuangkannya.

Jika perjuangan untuk pilihanraya yang bebas dan adil berlaku selepas kekalahan yang teruk dalam pilihanraya, maka benarlah kata-kata seorang ahli parlimen BN bahawa PR hanya perjuangkan pilihanraya bebas dan adil selepas kalah dalam pilihanraya. Jika mereka menang, semuanya senyap dan membisu mengenai isu ini.

AMANAT TOK GURU DALAM KONVENSYEN PAS PERAK

Menurut Datuk Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika menyampaikan amanat dalam majlis pentup Konvensyen PR bahawa manusia dijadikan oleh Allah swt. tidak sama bentuk, wajah, suara dan sebagainya adalah bertujuan untuk mencari titik pertemuan.

Titik pertemuan itu ialah takwa. Semua manusia yang berlainan itu akan jadi sama di sisi Allah swt apabila ia bertakwa kepadanya. Manusia tidak menjadi mulia hanya kerana ia Arab, Melayu, Cina, India dan sebagainya. Manusia menjadi mulia di sisi Allah hanya kerana takwanya kepada Allah swt.

Begitu juga kewujudan pelbagai fahaman politik dan sebagainya adalah untuk mencari titik pertemuan. Pakatan Rakyat yang ditubuhkan merupakan titik pertemuan yang berjaya menyatukan pembangkang bagi menentang kezaliman UMNO BN yang mewarisi kejahatan zaman berzaman. Kebersamaan dalam menentang kezaliman BN, rasuah, salah guna kuasa, pembaziran wang rakyat, ISA dan pelbagai akta zalim menjadikan PAS boleh bersama dengan PKR dan DAP.

Sunday, November 1, 2009

Dun Perak dibubar Jumaat hadapan ?

Dewan Undangan Negeri Perak akan dibubarkan pada hari Jumaat minggu hadapan.Begitu perkhabaran yang disampaikan oleh YB Nga Kor Ming tengahari semalam kepada pemimpin dan juga peserta konvensyen Pakatan Rakyat yang diadakan di Hotel Syuen, Ipoh semasa sesi tertutup untuk perbahasan peserta.
Menurut beliau, berita itu baru sahaja diterimanya. Laungan takbir dan tepukan gemuruh daripada peserta-peserta konvensyen menggamatkan seketika dewan utama hotel berkenaan.

Pemilihan hari Jumaat depan sebagai hari pembubaran Dun Perak adalah kerana perbicaraan kes Dato Seri Nizar vs Zambry akan didengar di Mahkamah Persekutuan Khamis (5.11.09) hadapan.

Jika keputusan Mahkamah Persekutuan itu memihak kepada Dato Seri Nizar, keesokan harinya Pakatan Rakyat akan memohon kepada Sultan Perak untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak untuk dikembalikan haknya kepada rakyat Perak memilih kerajaan yang mereka mahukan.

Kesemua pemimpin, ahli dan penyokong Pakatan Rakyat diminta untuk bersiap sedia menghadapi kemungkinan tersebut.

10 resolusi perkukuh Pakatan di Perak

Kepimpinan PAS, DAP dan PKR peringkat negeri sebulat suara bertekad memperkukuhkan Pakatan Rakyat melalui 10 resolusi bersama demi menumbangkan Barisan Nasional melalui pilihanraya akan datang.

Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin menegaskan bahawa usaha mengukuhkan Pakatan Rakyat itu termasuk menghapuskan segala prasangka dan prejudis sesama rakan-rakan parti dalam Pakatan.

"Kita juga akan terus mengamalkan prinsip membuat keputusan secara kolektif melalui meja rundingan untuk menyelesaikan apa juga cabaran, kerana Umno senantiasa mengintai peluang untuk memecahkan Pakatan yang mendapatkan mandat rakyat," jelasnya.

Ujarnya lagi, semua parti dalam Pakatan bersetuju untuk menubuhkan Majlis Muafakat Pakatan di setiap peringkat.

"Kita (Pakatan) kalau boleh disetiap ranting, ditubuhkan jawatankuasa...di setiap cawangan dan kawasan ditubuhkan sekretariat untuk semua pemimpin setiap peringkat berusaha bergerak dengan Majlis Muafakat Pakatan," tegas Nizar lagi.

Beliau yang juga AJK PAS Pusat menegaskan bahawa Majlis Pakatan yang dibentuk itu mesti sedaya upaya menghapuskan doktrin perkauman sempit (oleh) Umno dengan meningkatkan hubungan sesama rakyat, kakitangan kerajaan, ahli politik, badan bukan kerajaan (NGO) dan pihak istana sendiri.

ImageKetiga-tiga parti juga diminta fokus memilih calon yang lebih berwibawa dan berintegriti demi memastikan calon-calon tersebut kelak mampu menang majoriti di peringkat Dun dan Parlimen.

Pakatan Rakyat Perak juga bersetuju menjadikan prinsip 5K - Keadilan, Kewibawaan, Ketelusan, Kebajikan dan Kebebasan sebagai asas bekerja dan amalan sekiranya diberi peluang memerintah kerajaan Perak kelak.

Untuk memenangi pilihanraya peringkat negeri kelak, Majlis Muafakat Pakatan juga bertekad turut menjelajah ke seluruh kawasan untuk menyampaikan maklumat kepada rakyat, di mana usaha mengadakan program penerangan secara bersama dipertingkatkan.

Jelas Nizar lagi, Pakatan Rakyat Perak mencadangkan gagasan Pakatan Rakyat segera didaftarkan di peringkat nasional dengan menggunakan suatu logo.

Bercakap dalam kenyataan media itu, Pengerusi DAP Negeri Ngeh Koo Ham dan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Mustafa Kamil Ayub.

Dipercayai 10 resolusi tersebut dibuat sebagai persiapan awal Pakatan Rakyat untuk menempuhi pilihanraya kecil yang boleh berlaku bila-bila masa.

Gagasan 10 resolusi itu juga menjadikan Pakatan Rakyat Perak sebagai model pada Pakatan de negeri-negeri lain dan nasional kelak. _

Search This Blog