Saturday, January 30, 2010

Zambry adalah MB mahkamah pada 9 Feb ini?

Kelmarin saya dihubungi oleh wartawan dari Konsep Era Pakatan bertanyakan apakah rumus terakhir mengenai kemungkinan yang akan berlaku di Perak dengan dikaitkan dengan pengumuman Mahkamah Persekutuan pada 9 Februari akan datang.


Sesuatu yang baru saya katakan kepada wartawan itu. maklumlah apapun kita semua boleh jangkakan dan itulah suasana sekarang, macam macam ada.

Saya katakan bahawa antara yang saya jangka selain jangkaan DUN dibubarkan sebelum 9 Februari, namun kita juga kena fikir bahawa Mahkamah juga kemungkinan akan mengumumkan Zambry adalah Menteri Besar yang mewakilinya di Malaysia, maksud saya satu-satunya MB di malaysia yang naik cara mahkamah hanyalah Zambry.

Sesudah itu demi maruah Zambry akan ke Istana dan memohon perkenan DYMM Sultan Perak untuk pembubaran DUN Perak. Yang jelas kerajaan sementara Perak ditangannya dan dia seperti biasa akan pergunakan semua badan dan agensi untuk jadi komponen UMNO dan BN bagi menentang Pakatan Rakyat.

Apa pun hari 9 Februari semakin menghampiri kita, sehari yang berlalu makin dekat sehari dengan tarikh keramat itu.

Namun manakah rumus yang benar, kita tunggu dan lihat.

Drs Khalil Idham Lim,
Adun Titi Serong.

Friday, January 29, 2010

Nik Aziz dakwah rakan-rakan pakatan untuk terima Islam

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan terus berdakwah kepada rakan-rakannya dalam pakatan pembangkang sehingga mereka menerima dasar Islam yang diperjuangkan parti itu.

Beliau berkata, masih terlalu awal untuk menilai sejauh mana penerimaan sekutunya terutama Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana pakatan yang dibentuk itu masih terlalu awal.

“Bila Pas ada bersama Insya-Allah kita akan berdakwah, Pas sebagai orang tua akan menyampaikan kerana kami bawa Islam, kami bertanggungjawab, pandai-pandai lah kita buat... tidak boleh buat tidak tentu pasal.

“Berjaya atau tidak berjaya nanti dulu, ini baru setahun jagung mana boleh tahu berjaya atau tidak... pandailah kami buatnya, Nabi Muhammad perlu masa 23 tahun, usahkan Nik Aziz,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Mahabbah Kerajaan Negeri bersama Ketua-Ketua Agama di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Persekutuan Kristian Malaysia, Biskop Ng Moon Hing; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah dan Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Maklumat, Sains dan Teknologi, Dr. Mohd. Fadhli Hassan.

Majlis tersebut dihadiri kira-kira 300 ketua agama Buddha, Kristian, Hindu dan Tao dari seluruh negara. Ia diadakan bagi memupuk semangat harmoni di antara kerajaan negeri dengan penganut-penganut agama tersebut.

Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, sepatutnya tidak perlu parti politik melibatkan orang Melayu dan Islam di negara ini kerana agama itu telah meliputi semua aspek.

HADAPI 9HB FEBRUARI DENGAN TENANG, SABAR DAN TAWAKKAL

Menjelang penghakiman siapa MB Perak yang sah oleh Mahkamah Federal pada 9 Februari ini, PAS Perak akan menghadapinya dengan tenang, sabar dan bertawakkal kepada Allah swt. Justeru itu ahli-ahli dan para penyokong PAS seluruh Perak hendaklah memberi tumpuan untuk solat Hajat dan Munajat setiap malam kepada Allah swt supaya Hj Nizar diberi kemenangan dalam kes ini.


Kemenangan Hj Nizar nanti merupakan kemenangan rakyat dan demokrasi di Perak. Hj Nizar dan Pakatan Rakyat bukan gila kuasa, tetapi mahu mengembalikan semula kuasa kepada rakyat yang pada pilihanraya 2008 lalu memberi mandat kepada PR menerajui Perak. Namun Mandat rakyat 2008 hanya bertahan 11 bulan sahaja apabila 3 orang wakil rakyat dari PKR dan DAP telah menodai amanah rakyat melalui perbuatan khianat yang dilakukan oleh mereka. Dan UMNO BNlah konspirator utamanya. Perbuatan khianat merekalah penyebab jatuhnya kerajaan PR, mereka perlu diajar melalui demokrasi dengan pembubaran DUN. Hj Nizar tidak perlu menunggu lama dan tidak pula pula tergopoh gapah bagi mengadap Tuanku Sultan Perak bagi memohon perkenan pembubaran DUN.

Yang penting kemenangan Hj Nizar sebagai MB Perak yang sah, Insya Allah melalui kemenangan ini, keadilan demokrasi akan dipulihkan. Rakyat merupakan hakim yang paling sah dan adil dalam menentukan kerajaan yang sah di Perak.

Sementara menunggu penghakiman pada 9hb Februari ini, semua pihak terutama UMNO BN jangan cuba mempengaruhi para hakim dalam membuat keputusan. Penghakiman hendaklah bebas dari mana-mana unsur yang boleh menjatuhkan kredibiliti sistem kehakiman. Rakyat sebelum ini hilang kepercayaan kepada sistem penghakiman selepas peristiwa Tun Salleh Abbas dipecat daripada Ketua Hakim Negara dan pendedahan video Linggam yang jelas menjejaskan kredibiliti para hakim.

Kempen kemenangan Hj Nizar akan terus dijalankan oleh PR melalui berbagai program. Antaranya solat Hajat Perdana peringkat negeri akan di buat di Taman Meru pada 1 Februari ini, PAS seluruh kawasan pula akan menganjurkan solat Hajat di markaz-markaz setiap malam.

Ahli-ahli PAS terutama para alim ulamanya diharap dapat menghidupkan malam dengan munjat kepada Allah swt.

Kelantan Berhak Terima Royalti 5 Peratus

Sambil menegaskan kehadirannya pada sesi penerangan malam ini mendapat perkenan Istana Kelantan, Tengku Razaleigh Hamzah (gambar) berkata, negeri itu berhak menerima royalti petroleum lima peratus.

“Saya maklum kepada tuanku perkara ini, tuanku perkenan. Pemangku Raja kata bagus tok li, bagus,” kata beliau pada program penerangan isu tuntutan royalti di sini.Justeru Pengasas Petronas itu mengesahkan Kelantan berhak menerima bayaran wang royalti sebanyak lima peratus.

Pada masa yang sama Tengku Razaleigh juga berkata beliau tidak mempedulikan apa jua tomahan orang berhubung kehadirannya malam ini.

“Kalau ada orang kata, jawapan saya, peduli apa...,” kata beliau sambil menambah, kehadirannya adalah demi rakyat.

Pada sidang media, Tengku Razaleigh menyifatkan Pengerusi Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed sebagai pengampu manakala Utusan pula akhbar dongeng.

“Jangan sebut nama itu depan saya. Mustapa pengampu Utusan dongeng,” katanya diminta mengulas kenyataan Mustapa bahawa kerajaan pusat hanya akan bayar wang ihsan pada kerajaan negeri.

Ditanya konflik antara wang ihsan dan royalti beliau berkata, “royalti bukan wang ihsan, wang ihsan bukan royalti.”

Bagaimanapun beliau menyerahkan kepada kerajaan negeri untuk menolak atau menerima bayaran royalti atau wang ehsan.

Terdahulu Tengku Razaleigh tiba di Stadium Sultan Mohd IV di sini kira-kira 9.30 malam tadi dengan diarak 50 beca sebagai simbolik 'usaha' kerajaan negeri itu membawa pertikaian bayaran royalti.

Kehadiran beliau untuk memberi penerangan mengenai isu berkenaan diiringi oleh Exco Kerajaan Negeri Datuk Husam Musa.

Difahamkan iringan beca adalah kehendak penarik beca Kelantan sendiri untuk membawa Tengku Razaleigh sebagai tanda sokongan penerangan beliau terhadap tuntutan royalti negeri.

Menjelang program penerangan isu tuntutan royalti malam ini, Stadium Sultan Mohd IV mula dibanjiri orang ramai sejak pukul 6 petang tadi.

Tengku Razaleigh akan berucap memberi penerangan mengenai isu itu.

Pengerusi bersama program Gegar ini, Dr Abdul Halim Yusof menjangkakan tidak kurang 50,000 orang akan mengikuti program tersebut.

“Tengok pada keadaan sekarang saya rasa lebih dari 50,000 akan hadir,” kata beliau ketika ditemui di kawasan stadium kira-kira 6.30 petang tadi.

Difahamkan program akan dimulakan dengan solat maghrib berjemaah, solat hajat dan kuliah royalti.

Kira-kira 7 petang tadi, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hadir dengan diiringi timbalannya dan exco-exco kerajaan, wakil rakyat serta pegawai kerajaan negeri

Thursday, January 28, 2010

Umno juara songlap duit rakyat

Umno tersentak apabila dicabar oleh Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar supaya membuktikan bahawa parti rasuah itu tidak menyalahgunakan wang kerajaan dalam menjayakan program Umno Juara Rakyat.

Umno Juara Rakyat adalah program yang akan diadakan di seluruh negara bagi mengembalikan sokongan rakyat terhadap mereka. Sekalipun BN menang besar dalam pilihanraya kecil di Bagan Pinang, tetapi sokongan keseluruhan rakyat di seluruh negara terhadap parti rasuah itu masih mencurigakan. Maka Umno Juara Rakyat diharapkan mereka menjadi program bagi memulihkan kecurigaan rakyat


Dalam pelancaran program Umno Juara Rakyat yang pertama kali diadakan di Selangor baru lalu, Perdana Menteri Datuk Najib Tun Razak mengumumkan peruntukan RM15.6 juta untuk membaiki pangsapuri di kawasan Bukit Beruntung dan Bandar Baru Sentosa, Hulu Selangor. “Saya cuma mahu Umno buktikan peruntukan RM15.6 juta itu adalah dari tabung Umno. Jika benar Umno mempunyai jumlah peruntukan yang begitu besar dalam tabung mereka, ini bermakna Umno sangat hebat,” ujar Mahfuz sinis.

Setiausaha Perhubungan Umno Kedah, Ir Nawawi Ahmad yang terperangkap dengan soalan Mahfuz hanya mampu mengajak PAS sertai program yang dirancang Umno itu bagi membuktikan kononnya tiada penyalahgunaan wang rakyat.

Semua tahu peruntukan RM15.6 juta itu bukan duit dari tabung Umno tetapi duit kerajaan Pusat. Setiap sen duit kerajaan Pusat juga bukan datangnya dari yuran keahlian Umno yang dikutip RM1 seorang. Duit kerajaan datangnya dari pungutan cukai yang dibuat terhadap seluruh rakyat jelata termasuk ahli serta penyokong Pakatan Rakyat.

Akibat terlalu lama diberi kuasa memerintah Pusat mereka sudah tidak dapat membezakan antara duit Umno dan duit kerajaan yang diambil dari poket rakyat melalui cukai.

Umno Juara Rakyat bukan program pertama parti rasuah itu mendekati rakyat. Dalam pilihanraya kecil, selalunya Puteri dan Pemuda Umno turun mengadakan bengkel kesihatan percuma. Tetapi logistik dan pegawai perubatan yang digunakan adalah dari hospital kerajaan. Mereka mengadakan gotong royong membaiki rumah, tetapi tenaga yang digunakan adalah terdiri dari anggota tentera. Umno ‘tumpang tui’ terhadap semua jabatan kerajaan.

Di peringkat negeri, Umno sewaktu berkuasa menggunakan sewenang-wenangnya duit kerajaan negeri untuk program parti. Di zaman BN, sebuah GLC menyumbangkan RM1.7 juta untuk Umno Kedah. Tidak hairan jika Umno mempunyai duit yang banyak menghambur sumbangan untuk rakyat dalam pilihanraya. Permodalan Kedah Berhad (PKB) adalah sebuah syarikat di bawah Perbadanan Menteri Besar.

Menjelang pilihanraya 2008 mereka telah membekalkan peralatan pilihanraya untuk peti-peti BN, tetapi berselindung di sebalik kerja-kerja sosial. Dana yang kononnya dikeluarkan untuk ‘kerja-kerja sosial’ bernilai lebih RM14 kepada dua buah syarikat dilakukan dengan kaedah yang tidak telus dan penuh tandatanya. Mengapa kelulusan dari lembaga pengarah terhadap syarikat pembekal tidak didapatkan terlebih dahulu? Mengapa tidak melalui proses tender? Mengapa bayaran melalui beberapa keping cek yang setiap satu berjumlah kurang dari RM10 ribu? Untuk maklumat pembayaran yang melebihi RM10 ribu mesti turut ditandatangani oleh Pengerusi Lembaga Pengarah.

PKB juga telah mengeluarkan wang sebanyak RM500,000 di antara tarikh pembubaran Parlimen dan hari mengundi pilihanraya umum ke 12, kononnya untuk sumbangan amal ke seluruh negeri Kedah. Bukankah terang lagi bersuluh bahawa wang itu digunakan untuk kepentingan politik Umno.

PKB diarahkan menjelaskan bayaran 50 batang pen bernilai lebih RM60 ribu yang dihadiahkan kepada wartawan sempena Majlis Ramah Mesra Menteri Besar Bersama Media. Saya mencari rakan wartawan yang menerima hadiah pen bernilai lebih RM1000 sebatang itu, malangnya setakat ini masih belum menjumpainya.

PKB juga diminta menjelaskan tuntutan penginapan hotel Menteri Besar lalu dan kehadiran tetamu Menteri Besar dari Sabah. Inilah bahayanya BN terlalu lama di beri peluang memerintah. Mereka sudah tidak dapat membezakan antara wang parti dan wang kerajaan/rakyat.

Apa yang didedahkan di atas hanyalah ’tips of the ice berg’ penyelewengan yang berlaku di zaman BN. Banyak lagi yang besar-besar. Mujur saya bukan Syed Husin AlAttas untuk mendedahkan setiap butiran ’kong kalikong’ dalam kerajaan lalu.

Sebab itu rakyat jangan pelik jika Umno benar-benar mempunyai duit yang banyak untuk diagihkan kepada rakyat. Hari ini jika berlaku musibah seperti kebakaran dan sebagainya, ADUN Pakatan akan sampai dahulu, kemudian baru pemimpin BN. Bukan kerana BN tidak prihatin. Tetapi mereka nak tengok dulu berapa YB Pakatan sumbangkan untuk mangsa. Jika ADUN Pakatan hulur RM200, mereka akan datang hulur RM500. Kalau nak lawan BN dengan kebendaan, duit setinggi Gunung Jerai boleh rata. Duit mereka banyak tapi bukan duit parti.

Selepas kerajaan Pakatan tumbang di Perak tahun lalu, heboh kononnya Kedah akan menuruti Perak. Kononnya imbuhan berjuta-juta ditawarkan untuk setiap ADUN yang bersedia jadi pelacur politik. Sewaktu pilihanraya kecil Permatang Pauh 2008, beberapa ketua bahagian KeADILan dari Kedah isytihar lompat parti. Sebelum itu satu perjumpaan sulit diadakan di Danok. Broker politiknya ialah seorang pegawai penting KHTTP sekarang ini. Berapa jumlah yang ditaburkan dalam pertemuan itu dan berapa pula yang dijanjikan selepas itu tidak penting untuk didedahkan dalam ruangan ini, tetapi yang mahu diberitahu ialah Umno mempunyai sumber dana yang banyak untuk membeli sokongan. Dan ’dana’ Umno itu hakikatnya adalah dari duit rakyat yang diambil secara luar tabie. Program Umno Juara Rakyat akan turun ke setiap kawasan. PAS perlu menyusul program dengan membongkar segala penyelewengan Umno menyonglap duit rakyat

Wednesday, January 27, 2010

Nizar, usah bermimpi jadi MB

Setelah beberapa bulan ditangguh, akhirnya Mahkamah Persekutuan akan membuat keputusan pada 9 Febuari ini untuk memuktamadkan siapa Menteri Besar Perak sama ada Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin atau Dato Seri Dr. Zambry Abd. Kadir.


Bagi saya Nizar tidak perlu bermimpi untuk jadi Menteri Besar kerana beliau memang sudah jadi Menteri Besar Perak yang sah.Biasanya orang bermimpi kerana terlalu memikirkan atau teringinkan sesuatu. Mimpi juga dikatakan mainan dalam tidur.

Apa perlu Nizar bermimpi kerana sememangnya beliau Menteri Besar Perak yang sah dipilih oleh rakyat melalui proses pilihanraya berdasarkan prinsip demokrasi.

Mana ada sejarah mana-mana tamadun dan negara era moden ketua sesebuah negara atau negeri dipilih oleh mahkamah. Kalau macam tu lebih baik tak payah buat pilihanraya. Bukan sahaja buang duit rakyat tetapi juga membazir masa.

Lagipun yang bakal membuat keputusan nanti ialah mahkamah Malaysia yang diselubungi dan dikaitkan dengan pelbagai isu serta skandal yang tak selesai-selesai. Apapun keputusan mahkamah nanti pada 9 Febuari ini tidak mampu menyelesaikan konflik politik di Perak. Ini kerana pemilihan Menteri Besar kali ini telah mengikut lunas di luar tabie.

Jika Nizar menang, adakah orang Umno@BN akan berdiam diri? Begitulah sebaliknya jika Zambry menang. Inilah padahnya bila sistem demokrasi dalam negara dikhianati dan dicabuli.

Tetapi sekurang-kurangnya apabila Nizar menang akan mengembalikan semula hak rakyat untuk memilih siapa Menteri Besar mereka yang sah kerana Nizar dan Pakatan Rakyat Perak cukup konsisten dengan pendirian untuk memohon perkenan Sultan untuk membubarkan DUN.

Krisis Makkal Sakti ributkan lagi rumah tangga BN

Oleh : Mat Zain Mat Isa

Di antara pihak yang memberikan reaksi agak negatif terhadap kemunculan Parti Makkal Sakti Malaysia (MMSP) tahun lalu ialah Mursyidul Am PAS, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat. Dalam ulasan ringkasnya ketika ditanya wartawan mengenai pelancaran penubuhan parti baru bagi kaum India itu, beliau antara lain membayangkan bahawa parti itu bakal mendatangkan masalah kepada Barisan Nasional (BN).

Beliau dipercayai merujuk kepada sambutan “luar biasa” para pemimpin tertinggi BN terhadap kemunculan MMSP. Selain pelancaran penubuhannya disempurnakan sendiri Perdana Menteri merangkap Pengerusi BN, parti baru itu pula mengisytiharkan sokongan penuh terhadap BN.

Perisytiharan itu berlaku menjelang pengundian Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Bagan Pinang, Negeri Sembilan, 11 Oktober lalu. Restu dan layanan istimewa diberikan BN terhadap MMSP dilihat salah satu usaha terdesak parti pemerintah itu memenangi hati kaum India, tidak terkecuali yang mengundi di Bagan Pinang. Ia diharapkan mampu menghakis sokongan kaum itu terhadap pembangkang, sepertimana telah mereka pamerkan lewat pilihan raya umum lalu.

Moral di sebalik langkah terdesak itu, BN akan mengaplikasi apa juga taktik dan strategi demi menyelamatkan hayat politiknya. Bukan suatu kebiasaan bagi pemimpin tertinggi BN untuk meraikan kemunculan parti baru dalam bentuk sedemikian istimewa. Apatah lagi selama berdekad sebelum ini perjuangan kaum India diwakili hampir mutlak oleh MIC.

Ada pun parti-parti lain yang cuba menonjolkan perjuangan kaum itu juga berhadapan masalah masing-masing. PPP yang juga dikuasai pemimpin India hingga kini masih dilanda krisis kepimpinan yang parah.

IPF pula suatu ketika pernah menampakkan sengatnya. Kini ia tidak begitu disebut orang, terutama setelah parti itu juga dilanda krisis perebutan kepimpinan selepas kematian presidennya, M.G. Pandithan.

Sebab itu kehadiran MMSP dilihat satu harapan baru buat BN memaut kembali sokongan kaum India. Ia bagaimana pun menjadi tamparan hebat dan penghinaan terbuka terhadap MIC.

Pucuk pimpinan BN seakan menghukum MIC yang gagal mewakili dan membela kepentingan kaum India. Ia sekaligus menjadi cabaran kepada MIC untuk bangkit semula menawan hati kaumnya.

Tindakan BN mengiktiraf kelahiran MMSP bagaimana pun dilihat amat sesuai dengan latar belakang gabungan parti pemerintah itu. Suatu hakikat yang tidak dapat ditolak ialah BN diwujudkan melalui gabungan sebilangan parti utama yang hidup berasaskan perjuangan kaum masing-masing.

Bahkan nama-nama parti itu sendiri menerangkan kaum yang setiap mereka wakili. Umno dengan perjuangan ketuanan Melayu, MCA dengan kepentingan Cina dan MIC dengan pembelaan kaum India. Parti-parti di Sabah dan Sarawak juga kebanyakannya begitu.

Hakikat itulah barangkali yang mewajarkan BN, khususnya Umno memikirkan perlunya digilap satu parti baru bagi kaum India. Apatah lagi setelah MIC ditolak rakyat, manakala PPP dan IPF pula berdepan krisis dalaman yang serius. Maka kemunculan MMSP bagaikan “pucuk dicita, ulam mendatang” buat BN.

Bagi MMSP pula, perjuangannya adalah kesinambungan suara bantahan terbuka sekumpulan penganut Hindu yang membentuk sebuah pertubuhan menjelang pilihan raya umum lalu. Pertubuhan itu kemudiannya diharamkan kerajaan dan sebilangan bekas pemimpinnya terlibat menubuhkan MMSP.

Perjuangannya difahami berasaskan kepentingan kaum dan agama tertentu. Walau pun sewaktu awal kemunculannya kumpulan ini lebih dilihat bersama perjuangan parti-parti pembangkang, ia barangkali gagal menemui keserasian bersama mereka.

Apatah lagi secara jujur Parti Keadilan Rakyat (Keadilan), DAP mahu pun PAS berikrar menolak fahaman perkauman sempit dan sepakat berjuang menegakkan prinsip keadilan bagi semua kaum. Hakikat itu bahkan terserlah menerusi kepimpinan tertinggi ketiga-tiga parti itu yang dianggotai semua kaum.

Justeru tidak hairan sekiranya MMSP merasakan Pakatan Rakyat bukan platform sesuai baginya meneruskan perjuangan. Ia lalu memilih BN. Malangnya, belum pun sempat MMSP memberikan kesan signifikan dalam memaut kembali kesetiaan kaumnya terhadap BN, parti yang baru melewati usia tiga bulan itu pula dilanda ribut.

Dalam diam rupa-rupanya ia sudah pun menyimpan pergolakan dalaman amat serius. Akhbar Isnin (18 Januari) lalu melaporkan sekumpulan 14 anggota Jawatankuasa Pusat (CC) parti itu bermesyuarat dan sebulat suara memutuskan untuk memecat presidennya, R.S. Thanenthiran.

Menerusi tindakan agak dramatik, kumpulan itu mengadakan satu inkuiri yang turut memperhalusi lima tuduhan yang secara umum mendakwa Thanenthiran telah mencemarkan nama baik parti.

CC MMSP dianggotai 27 ahli. Sokongan 14 anggota itu memberikan majoriti mudah kepada keputusan inkuiri itu.

Difahamkan kesemua mereka yang terlibat mengadakan inkuiri itu telah diberikan surat tunjuk sebab untuk diambil tindakan oleh parti. Dipercayai inkuiri itu adalah tindakan balas mereka menyelamatkan kedudukan.

Drama pecat-memecat itu seakan serupa dengan apa yang berlaku di dalam PPP. Ia turut berlaku dalam MIC dulu sehingga melahirkan IPF. Kini MMSP pula dijangkiti sindrom serupa.

Ada benarnya pandangan jauh Dato’ Nik Aziz itu, bahawa MMSP bakal mendatangkan masalah kepada BN.

Tuesday, January 26, 2010

Zambry serta exconya bagai cacing kepanasan

Keputusan siapakah Menteri Besar Perak yang sah akan dibuat pada 9 Februari ini, Seluruh rakyat Perak hatta Malaysia sendiri kini tertumpu untuk mengetahui perkembangan terkini isu itu.


Rakyat sudah bosan menyaksikan apa yang berlaku di depan mata mereka sekarang. Soalnya sekarang, apakah akan berlaku jika benar telahan semua pihak keputusan itu akhirnya berpihak kepada Datuk Seri Ir.Mohd Nizar Jamaluddin?.

Ramai dikalangan pemimpin UMNO BN Perak yang tidak suka ini berlaku. Malah Exco Perak Hamidah Osman sendiri mengatakan bahawa satu penghinaan kepada institusi raja dan kehakiman bagi mereka yang membuat spekulasi bahawa mahkamah akan berpihak kepada Nizar dalam kes ini.

Itu bukti jelas bahawa mereka amat takut jika MB Zambry Kadir tumbang pada kali ini. Jika dulu, Mahkamah Rayuan menidakkan keputusan Mahkamah Tinggi bahawa Nizar adalah MB yang sah. Kini mereka amat gusar dengan keputusan yang akan dibuat itu sebenarnya.

Zambry Kadir dan barisan exconya kini "tidur tak lena mandi tak basah" gara-gara menanti satu keputusan yang bakal menggugat kedudukannya sekarang ini.

Apapun keputusan yang akan dibuat oleh Mahkamah Persekutuan, ternyata kini bahawa Zambry Kadir adalah "MB Haram" yang telah memerintah Negeri Perak tanpa amanat rakyat.

Maka, atas undang-undang mana yang beliau gunakan untuk luluskan Bajet Negeri yang mencecah billion ringgit itu agaknya.

Walhal beliau bukanlah MB Perak yang sah lagi sebenarnya. Mahkamah tertinggi negara belum memutuskan perkara ini, sewajarnya Zambry tidak boleh terkinja-kinja mengatakan BN menang di Perak dan beliau MB yang sah.

Cara perlantikkan dan kemenangan yang cukup memalukan itu jelas sekali menipu rakyat. Hak rakyat untuk pilihanraya semua dinafikan atas berbagai alasan yang tidak munasabah. Walhal BN takut untuk berhadapan dengan suara rakyat itu sendiri sebenarnya.

Mereka tahu, bahawa majoriti rakyat Perak tidak mahu lagi UMNO BN mentadbir negeri itu. Mereka mahu Pakatan Rakyat berkuasa kerana yakin dengan corak kepimpinan dan masa depan mereka.

Sungguh memalukan, gara-gara terlalu kemaruk untuk berkuasa maka Zambry Kadir membelakangkan perlembagaan dan Undang-Undang Tubuh Negeri. Mengaku beliau adalah MB yang sah, sedangkan keputusan mahkamah tertinggi masih belum dimuktamadkan.

Rakyat juga amat terkejut, dalam keadaan MB Perak yang masih "tergantung" itu, pihak polis sanggup bertindak keras terhadap ADUN Pakatan Rakyat ketika Sidang Dewan Undangan Negeri di adakan sebelum ini.

Akhirnya berlakulah berbagai peristiwa yang cukup memalukan negara di mata dunia seperti membenarkan pihak polis masuk ke dalam DUN, mengangkat dan mengheret speaker keluar dewan serta bertindak kejam terhadap ADUN Pakatan Rakyat hingga berlakunya Mesyuarat DUN di bawah pokok selepas itu.

Semua ini adalah satu rentetan daripada penghinaan buat Kerajaan Negeri Perak itu sendiri. Anehnya suara rakyat terus dinafikan, sehingga ke hari ini.

Dan kini, nampaknya keputusan yang sudah pasti cukup menggemparkan akan berlaku. Siapakah MB Perak yang sah akan diketahui 9 Februari ini.

Jika Zambry menang, maka beliau akan terus kekal sebagai MB Perak. Namun, bayangkan jika Nizar menang?

Bukankah satu episod yang lebih memalukan akan berlaku di Perak selepas ini. Apapun sama-sama kita nantikan episod terakhir ini.

Difahamkan Pakatan Rakyat telah mengarahkan jentera pilihanraya mereka bersiap sedia sekarang ini. Ini berikutan terdapat spekulasi Nizar akan membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak sekiranya beliau menang dalam kes ini.

Jika ini berlaku, sudah pasti ramai pemimpin UMNO BN akan bertambah terluka sebenarnya. Mereka amat takutkan suara rakyat, malahan mereka tahu rakyat akan menghakimi mereka selepas ini.

Justeru itulah mereka tidak mahu suara menentukan siapakan MB dan kerajaan yang mentadbir Perak diserahkan kepada rakyat.

Apa yang penting, sudah pasti ramai ADUN dan Exco Perak sedia ada sekarang ini bakal berputih mata sekiranya pilihanraya negeri diadakan semula.

Kemungkinan besar Zambry dan Hamidah juga akan tumbang di kawasan mereka sendiri. Inilah yang amat ditakutkan sangat oleh puak mereka.

Kemelut politik Perak menghampiri penghujungnya

Melihat kepada kenyataan rasmi Sekretariat Pakatan RakyatNegeri Perak , maka kini , desas desus mengatakan Dewan Undangan Negeri Perak akan dibubarkan adalah sangat berasas.


Bahawa MB Rakyat Perak, Dato Seri Ir. Hj. Muhammad Nizar Jamaluddin memaklumkan telah menerima surat rasmi dari Mahkamah Persekutuan, yang akan memutuskan pada 9 Februari depan kes pertikaian berhubung siapakah Menteri Besar Perak yang sah dan mahkamah akan bersidang pada jam 9.30 hari berkenaan.

Selain itu, khabar angin luas merebak bahawa DUN Perak akan dibubarkan menjelang tahun baru Cina, apabila Nizar diumumkan memenangi kes itu dengan 4:1. Nizar seperti dijanjikan jika memenangi kes itu akan mengadap Paduka Seri Sultan Perak untuk membubarkan DUN.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Zambry Kudeta telah dilihat bersama dengan Perdana Menteri dalam lawatannya ke India sebagai satu perbincangan berkenaan politik Perak serta Pengerusi SPR mengadap Sultan Perak sebagai satu petanda cukup bai bahawa DUN Perak akan dibubar dan Pilihanraya baru akan diadakan.

Krisis politik Perak yang melanda hampir setahun yang lalu masih belum reda menyebabkan kedudukan kerajaan kudeta Zambry umpama telur di hujung tanduk.Tiada apa-apa kemajuan dan pembangunan yang dilakukan oleh kerajaan kudeta Zambry, berbanding dengan era pentadbiran Pakatan Rakyat dibawah DS Ir Nizar.

Himpunan 10,000 Pemuda PAS Perak pada 31 Januari di Darul Taalim, Selama, akan memperlihatkan semangat dan komitmen perjuangan. (Sila lihat banner diatas blog ini)

Dengan adanya pilihanraya ini nanti, dapatlah rakyat Perak diberikan hak mereka untuk memilih kerajaan yang mereka mahukan.Samada mahukan UBN atau Pakatan Rakyat.

Kita berharap SPR akan melaksanakan tugasnya dengan telus dan adil supaya proses PRU dapat disempurnakan dengan sebaik-baiknya.Maka dengan ini, adalah diharapkan kemelut politik Perak akan sampai ke penghujungnya dimana rakyat negeri Perak akan dapat hidup aman dan makmur dan hanyalah dengan memilih Pakatan Rakyat , jaminan tersebut akan tercapai .

Monday, January 25, 2010

Kes MB 9 Feb: Nizar minta doakan kemakmuran Perak

Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menyeru semua pihak mendoakan kepada Allah agar mengembalikan keadilan dan kemakmuran untuk negeri ini.

Ini berikutan Mahkamah Persekutuan akan memutuskan pada 9 Februari depan kes pertikaian berhubung siapakah Menteri Besar Perak yang sah, kata Setiausaha Sekretariat Pakatan Rakyat negeri, Drs Khalil Idham Lim.

Menurut Khalil, Mohammad Nizar memaklumkan kepada pihaknya berhubung keputusan Mahkamah Persekutuan itu dalam satu kenyataan rasmi, sebentar tadi.

“Beliau (Nizar) juga memaklumkan telah menerima surat rasmi dari mahkamah berkenaan dan mahkamah akan bersidang pada jam 9.30 hari berkenaan,” ujarnya yang juga Adun Titi Serong kepada Harakahdaily.

Sehubungan itu, Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang memohon kepada seluruh pendokong dan penyokong Pakatan Rakyat supaya mendoakan kepada Allah SWT agar mengembalikan keadilan dan kemakmuran di negeri ini.

Negara Akan Bankrup Jika UBN Terus Memerintah

Oleh: Nash Ar-Rawy

Negara akan terus lingkup di bawah UBN . Pendedahan oleh Ku Li, berlakunya penyelewengan wang rakyat dan salahgunakuasa Bank Negara untuk kepentingan broker pertukaran wana asing Rosmah Najib amat mengejutkan sekali yang membuatkan rakyat marhein sesak nafas !. Apa tidaknya pada pertengahan tahun lepas(2009) perjudian Bank Negara yang tiada ambil iktibar daripada kesalahan yang sama yang pernah berlaku dalam pasaran perjudian tukaran wang asing . Bank negara terus berjudi sehingga mengalami kerugian sebanyak RM32BILLION ! Satu jumlah yang cukup besar yang bisa menampung bajet negeri Pulau Pinang selama 100 TAHUN !

Selain daripada itu , defisit negara yang berturutan selama 13 tahun membimbangkan rakyat. Hutang negara sebanyak RM 363 BILLION pula terpaksa dibayar sebanyak RM13,000 setiap kepala rakyat Malaysia. Lahir sahaja seorang bayi ; sudah terhutang kepada negara sebanyak RM13,000. Warga marhein yang akan membayarnya bukan PM dan kabinetnya yang ‘joli katak ‘ dengan wang rakyat sebagaimana kata Ku li .

Negara akan muflis jika salahguna wang negara dan penyelewengan terus berlaku. Tak cukup dengan penyelewenan dan kerakusan pembaziran yang di buat oleh Badawi sebagaimana dakwa Mahathir sebanyak RM270BILLION dan Mahathir sendiri sebagaimana pendedahan Barry Wain telah membazirkan RM100Billion wang rakyat yang dinafi cuma RM10 Billion sahja adalah juga wang rakyat yang terpaksa menanggung siksa dan derita membayar setiap sen wang negara yang hilang dengan kenaikan harga barang, gula , minyak , dsn. Ditambah pula siksa-derita rakyat marhein dengan perjudian tukaran wang asing oleh Bank Negara RosmahNajib sebanyak RM32 BILLION ! Rakyat yang membayarnya bukannya UBN dan kroni mereka yang menjadi kaya raya di atas keperitan rakyat jelata.

Kerugian Bank Negara tersebut pada pertengahan tahun lepas( 2009) mengakibatkan pada tahun itu kakitangan kerajaan tiada bonus dan ada ura-ura cola akan di potong dan minyak naik( selepas pilihanraya semula di Perak ) dan sekarang makanan sekolah berasrama penuh dipotong dan gula naik. .RM270 + 100 Billion yang berjumlah RM370Billion dan yang terkini RM32 Billion itu; berjumlah sekitar RM400BILLION . Jika UBN terus memerintah dengan kerakusan dan ketamakan keqorunan mereka , tiada mustahil negara akan bisa jatuh bankrup.Bapak menteri bisa cabut luar negara dengan aset mereka di seberang laut ; tetapi rakyat bagaimana!!!!

Sewajarnyalah rakyat golongan marhein bersama PAKATAN RAKYAT mendesak supaya harta Mahathir dan Badawi disita untuk menampung kerugian dan penyelewengan wang rakyat yang dilakukan oleh mereka dan kroni mereka ; golongan Umnoputra Korprat Melayu Islam di bawah UBN yang beramal dengan koruspsi, kroni, nepotisme dan salahguna kuasa dan wang rakyat untuk projek yang membazir dan harga kos projek yang berlipatkali ganda daripada harga yang sebenar sepertimana yang pernah didedahkan oleh Chua Ju Meng bekas Menteri kabinet yang berpengalaman luas ; yang keciwa dengan sikap kerakusan umno yang tiada akan berubah dan mutakhir ini bergiat cergas di dalam Pakatan Rakyat untuk membina tapak baru dan harapan baru untuk masa depan rakyat Malaysia.

Satu Malaysia di tipu oleh UBN dalam program : JMR ( JUARA MENIPU RAKYAT) tajaan UBN satu Malaysia. Isu penyelwengan demi penyelewengan wang rakyat ini; termasuk skandal PKFZ, cuba di alih-fokus oleh UBN dengan perihal isu ‘Kalimah Allah “ yang diperbesarkan dan diekploitasikan oleh mereka demi untuk mendapat semula sokongan orang Melayu dalam PRU13 nanti . Namun, massa sudah celik mata akan sandiwara mereka dan tiada memberikan sokongan ke atas lakunan demonstrasi mereka yang cuba mencetuskan huru hara antara kaum dan antara agama ; dalam isu ‘Kalimah Allah” di negara ini ; setelah huru-hara heret kepala lembu tiada mendapat sokongan orang Melayu apalagi daripada PAS yang berhati-hati dan menunjukkan kematangan siasahnya daripada masuk perangkap perkauman dan ugama manipulasi Umno . PAS yang semakin utuh di hati massa yang menyaksikan sendiri bukti kehebatan Islam yang di bawanya selaku gerakan dan Parti Islam SATU MALAYSIA, di negara ini.

Bahkan TGNA, Mursyudul Am PAS, menyatakan memberi salam kepada orang bukan Islam itu kilaf dan boleh mengucapkan salam . Bahkan inilah yang sebenarnya mesej Islam supaya orang bukan Islam tahu bahawa Islam itu baik ; bahkan dinyatakan tuhan sebagai ‘ Rahmatan lil alameen” ; ertinya Rahmat kepada sekelian alam , manusia dan binatang; termasuk memberikan rahmat kepada bukan Islam juga sebagaimana terkandung dalam salamnya : ‘ “ Peace Be Upon You “ .( Sejahtera ke atas kamu ); secara literalnya adalah untuk dan kepada semua manusia wajar diselamatkan.

Kehebatan gerakan Islam PAS amat dikagumi bukan Islam yang akan membenarkan bukan Islam menjadi ahli penuh dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS yang bakal ditubuhkan dengan rasminya , insyaAllah ; yang setaraf , sesuara dan sehak dengan Dewan Muslimat, Dewan Pemuda dan Dewan Ulamak; menjadikan konsep keadilan dalam Islam dapat dicernai oleh Gerakan Islam PAS sebagai gerakan terulung massa dalam massa dewasa ini . PAS dibawah Mursyidul Am TGNA bisa melakukan refomasi uslub dakwah yang paling sesuai dengan waqi’ terkini bersama dengan rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat sebagai PILIHAN RAKYAT pada PRU13. insyaAllah.; disamping tiada menggadaikan prinsip perjuangan Islam yang sebenar yang anti nasionalisme , racialisme dan ekstremis agama.

UBN , akan bertambah gusar dan phobia lagi , apabila PAS sendiri akan meletakkan calun bukan Melayu dan Bukan Islam yang sesuai untuk menentang calun UBN daripada MCA dan MIC bersama DAP dan PKR untuk membentuk kerajaan baru di peringkat federal. Oleh itu , perkemaskanlah daftar pemilih dan pendaftaran pengundi baru daripada sekarang khususnya anak- anak muda yang bersemangat tapi apa ertinya tiada bisa mengundi jika belum lagi mendaftar sebagai pengundi. Semakan tempat mengundi juga perlu di segerakan kerana SPR dan JPN adalah anggota UBN yang tiada berdaftar! Yang bekerja untuk tipu muslihat dan strategi UBN untuk menang secara penipuan dan cara jahat . Justeru Bilik Greakan bagi semua UPU ( Unit Peti Undi) sepatutnya sudah pun bersiap-siaga daripada sekarang khususnya bagi negeri Perak untuk memintas perancangan UBN dan agensi dibawah telunjuknya (JPN dan SPR) ; khususnya penggunaan ‘Mycard” di kalangan anggota polis dan tentera .

Kamu merancang . Allah juga merancang ; Tetapi perancangan Allah yang terbaik ( Maksud Qur’an) Gerakan yang batil bisa menyalahkan Gerakan yang hak jika yang batil itu lebih tersusun rapi dan organisir .kata Syaidina Ali.

“ Selamatkan Negara Kamu Daripada Bankrup !

Tahniah Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah

Tahniah dan syabas kepada kerajaan Pakatan Rakyat Kedah yang diterajui oleh Datuk Seri Azizan Razak kerana telah berjaya memenuhi 80 % janji dalam manifesto yang dijanjikan dalam pilihanraya umum 2008.


Walaupun belum 24 bulan mengambil alih pemerintahan Kedah dari Umno-BN kejayaan mencapai 80% janji manifesto adalah sesuatu yang boleh dibanggakan. Lebih-lebih lagi kerajaan PR Kedah sering diasak dan diserang dari pelbagai penjuru oleh pihak Umno-BN. Kalau markah periksa di sekolah atau universiti kerajaan PR Kedah sudah dapat A! Perkara itu diumumkan oleh exco Kerajaan Negeri, Siti Aishah Ghazali semasa berucap merasmikan Pasti Al Munnawarah Taman Lagenda Padang Serai Kedah.Di antara janji dalam manifesto yang telah ditunaikan ialah :

1. Memperuntukkan sebanyak RM600 ribu setahun kepada sekolah agama rakyat. Disamping itu sebanyak 12.5 juta telah diperuntukkan kepada guru KAFA dan juga guru-guru Quran di kampung-kampung.

2.Kerajaan negeri juga telah memperuntukkan sebanyak 8.75 juta kepada Universiti Insaniah bagi pengurusan dan pentadbiran supaya institusi ini akan menjadi salah sebuah institusi yang terbaik setanding dengan IPT yang lain

3. Pada tahun 2009 yang lalu peruntukan sebanyak 26.5 juta kepada Maktab Mahmud telah ditambah kepada 28.5 juta pada tahun 2010 bagi menambahbaikkan institusi pendidikan agama tersebut di negeri ini.

Semoga kecemerlangan kerajaan PR Kedah akan turut menjadi contoh kepada kerajaan PR di negeri lain untuk membuktikan kepada pengundi dan rakyat di negara ini PR boleh menerajui dan mentadbir negara dengan baik seterusnya membuka langkah dalam persiapan mengambil alih Putrajaya selepas pilihanraya umum akan datang.

Search This Blog