Friday, November 19, 2010

MENGAPA PAS MEMANG PATUT TERSUNGKUR DIKEDAH PADA PRU 13?

Entahlah, tapi dari keadaan Kedah sekarang walaupun ada perubahan, namun ada ahli bercakap keadaannya seakan sama dengan keadaan PAS di Terengganu.
Ada juga orang-orang biasa yang cakap tiada beza keadaan sosial rakyat jelata tiada beza antara pemerintahan BN dan PAS - ini suatu yang bahaya. Malah di dalam keadaan tertentu, jika dahulu masalah pengutipan sampah hanya berlaku di Alor Setar, namun kini beberapa majlis perbandaran menghadapi masalah sampah kerana kerenah kontraktor yang dipertanggungjawabkan. Jika diikutkan YB Mahfuz satu ketika dahulu, memang bertan-tan sampah dapat dilonggokkan di hadapan majlis-majlis bandaran kini.

Rombakan Kabinet Lanun: Basi dan rakyat terus diketepikan

Oleh: Chegu Zul


Rakyat tidak rasa apa-apa dan merasakan apa-apa perubahan, walaupun berlaku perubahan kabinet dalam kerajaan Malaysia. Pengalaman sudah-sudah bagi PM yang lalu. Rakyat teruja dan merasakan perubahan terhadap rakyat directnya bila berlaku rombakan dalam barisan kepimpiman PM yang terdahulu.
Jika zaman dahulunya rakyat amat ternanti-nantikan perubahan itu, rasa terkesan bilamana kepimpinan peringkat kementerian itu berubah. Mungkin kerana kesungguhan khidmat menteri yang waktu itu mahu membela rakyat terus menurunkan khidmat terbaik mereka (walaupun ambik sikit) juga berbanding dengan menteri dalam kabinet terakhir Umno BN yang tidak terkesan dan dirasai rakyat. kerana nampak ambil dan utamakan diri didahulukan kot.

Thursday, November 18, 2010

Pakatan Perak sudah sedia tumbang BN

Empat hari ini selepas pemilihan sengit, DAP mengisytiharkan Pakatan Rakyat Perak sudah bersedia untuk menghadapi Barisan Nasional (BN) jika pilihan raya umum tergempar diadakan dalam waktu terdekat. Berbanding negeri-negeri lain, Pakatan Rakyat Perak dikatakan lebih padu di sebalik krisis politik yang menimpa negeri itu awal tahun lalu, menyebabkan kerajaan negeri jatuh ke tangan BN.
Pakatan Rakyat masih melihat perubahan awal 2009 sebagai satu bentuk ‘rampasan kuasa’ oleh BN, yang turut membawa kepada krisis perlembagaan negeri.

Monday, November 15, 2010

PKR dakwa Umno terdesak, tak rasa malu kerana terus ajak PASPKR menolak dakwaan bahawa parti itu membebankan PAS dalam Pakatan Rakyat, sebaliknya menyifatkan Umno sebagai “hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong” apabila terus-menerus mengajak parti Islam itu agar bersamanya dalam Barisan Nasional (BN).
Menurut Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail tindakan Umno itu jelas menunjukkan mereka terdesak kerana sudah mula kehilangan kepercayaan rakyat, yang kini lebih cenderung kepada Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS, PKR dan DAP.
“PAS sudah tutup kerjasama dengan Umno, tapi Umno secara terang masih lagi ajak PAS untuk menyertai BN.

Baru sekarang Umno terhegeh-hegeh ‘bela’ Melayu Pulau Pinang

ZULKIFLI YAHAYA

Sejak dulu, kini dan selamanya perangai buruk Umno tidak pernah berubah. Setiap kegagalan mereka dalam membina kekuatan bangsa Melayu yang kononnya menjadi teras perjuangan, maka yang dipersalahkan bukan diri sendiri tetapi pihak lain.Separuh abad Umno diberi kuasa mentadbir Pulau Pinang, hak orang Melayu bukan setakat tidak bertambah sebaliknya berkurang. ADUN BN Pulau Betong, Muhamad Farid Saad mendedahkan bahawa hak milik tanah Melayu di Pulau Pinang (tanah seberang dan pulau) hanya tinggal 20 peratus.

Bolehkah PAS Berubah?


PAS perlu ubah pendekatan.... PAS 'baru' dengan pembaharuan dari segi pendekatan tanpa mengubah dasar, amat diperlukan untuk menggantikan Umno dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU), kata penganalisis politik, Ghazali Mayudin.
Bercakap dalam forum "PAS Sedia Ganti Umno: Harapan dan Cabaran" di Auditorium Majlis Perbandaran Shah Alam (MBSA) petang semalam, beliau berkata, senario politik hari ini, hanya PAS baru boleh menggantikan Umno."PAS tidak boleh ganti Umno dalam kerangka yang lama.Berdasarkan senario politik semasa, PAS baru dengan pendekatan yang baru, kaedah yang baru mungkin boleh. Tapi PAS yang sedia ada agar sukar untuk menggantikan Umno," katanya.

Search This Blog