Thursday, September 25, 2008

akhir ramadan

2008 Sep 25

Catatan hujung ramadhan

1) Mujurlah ( AlhamduliLlah ) Allah menjadikan kemuncak Ramadhan di hujungnya. Jikalah pencarian Lailatul Qadr itu di sepuluh hari yang pertama, tiadalah lagi suara - suara syahdu munajat sang hamba di malam - malam akhir ini. Tiadalah antara kita yang mampu menyempurnakan 30 hari Ramadhan dengan sebaiknya. Hujung mestilah memuncak di dalam hayat seorang muslim.

“Tuhanku, jadikanlah sebaik - baik umurku adalah dihujungnya. Dan jadikanlah sebaik - baik amalku adalah dipenamatnya. Dan jadikanlah sebaik - baik hariku adalah hariku bertemuMu.” - doa al Rasul.

2) Betapalah hebatnya ( SubhanaLlah ) Tuhan yang mengurniakan Lailatul Qadr untuk umat Muhammad sallaLlahu alaihi wasallam. Sungguh Allah Tuhan yang maha pemurah, menyayangi dan mengasihi. Sejahteralah sang hamba yang berlumba - lumba merebuti Lailtul Qadr. Berbahagialah dia dengan doa dan istighfar para malaikat yang merayakan kadatangan malam segala malam ini.

Bagaimana dibayangkan amalan 60 tahun mampu ditagan buat membeli syurga tuhan, sedang 60 tahun itu juga dilitupi dosa dan noda? Memuncaklah satu malam yang isinya diganda menjadi seribu bulan ( 83 tahun 4 bulan ) di sisi sang hamba yang faqir dan hina. Celakalah besarlah mereka yang lalai dan leka daripada menghidupkan malam - malam kemuncak di penghujung ini.

“Maka barang siapa yang diharamkan daripada mendapat Lailatul Qadr, sesungguhnya dia telah diharamkan daripada mendapat kebaikan seluruhnya.” - hadis al Rasul.

3) Alangkah agungnya ( Allahu akbar ) Tuhan yang bertitah dengan al QuranNya yang menyuluhi kehidupan, lalu terpancarlah sinar hidayat buat sang hamba yang terkapai - kapai dalam badai kehidupan duniawi yang kelam dan gulita. Kerana kitabMu Ramadhan menjadi penuh berkat. Kerana kitabMu umat menjadi penuh berkat dan kerana kitabMu kehidupan menjadi tidak sia - sia.

Berbahagialah sang hamba yang membina dan mencahayai hatinya dengan al Quran.

“Dan hendaklah kamu bertakbir ( di malam dan pagi Syawwal ) mengagungkan Allah di atas hidayatNya kepada kamu dan agar kamu menjadi hambaNya yang bersyukur.” - al Quran.

4) Ramadhan seluruhnya adalah perihal al Quran. Tiadalah erti Ramadhan buat mereka yang hidup tanpa petunjuk al Quran walaupun dia berpuasa sepenuhnya. Telah hilanglah hikmat Ramadhan daripada dirinya.

“Bulan Ramadhan yang diturunkan padanya al Quran, menjadi petunjuk buat manusia dan dipenuhi keterangan daripada petunjuk dan pemisah. Maka barangsiapa yang menyaksikan ( anak bulan ) Ramadhan, maka hendaklah dia berpuasa.” - al Quran

5) Selamat memburu Lailatul Qadr. Semoga kita dikasihi al Quran.


minyak oh minyak kenapa kau tak turun banyak...

dulu masa minyak naik.....senang senang saja naik harga minyak sampai 78 sen. harga barang semua ikut naik. inflasi naik sampai 8.5 peratus..untuk ogos...paling tinggi dalam sejarah. tapi bila minyak dunia dah turun...kering je depa turun 15 sen dan lepas tu 10 sen. walhal harga minyak rendah dari harga masa depa naik 78 sen dulu. apa punya haprak la kerajaan yang ada ni. sendiri rosak kan ekonomi negara...lepas tu nak tuduh orang lain puncanya. pelabur banyak yang patah balik atau buat kona baring(u-turn). mana tak..pm yang ada tak tahu nak urus negara. yang dia tahu tidur. semua orang dah tak suka..baik pembangkang mahupun orang umno sendiri. yang tinggal hanya anak beranak dan konco-konco yang takut hilang kuasa dan harta. muhasabah lah diri. buat sembahyang istikharah...lepas tu balik lah kepala batas. aman lah malaysia yang cemerlang, gemilang dan terbilang..

Wednesday, September 24, 2008

minyak..turun berapa?

Putrajaya, 23 Sept 2008 : “Bagi pemudawilayah Cadangan penurunan harga minyak selepas mesyuarat Kabinet esok hari sebanyak 20 sen sahaja adalah tidak mencukupi” kata Kamaruzaman Mohamad, Ketua Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan (Pemudawilayah).

Kamaruzaman yang mengetuai rombongan Pemudawilayah yang menyerahkan memorandum mendesak Kerajaan menurunkan harga minyak hari ini mahu agar Kerajaan menimbangkan untuk menurunkan harga minyak kepada harga baru yang kurang dari RM 2.

Setiausaha Sulit Kanan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, En. Zahari telah menerima memorandum berkenaan bagi mewakili YB. Dato’ Shahrir Bin Abdul Samad yang sedang menyertai Mesyuarat Majlis Ekonomi Negara bersama Perdana Menteri hari ini.

Dalam pertemuan itu, Zahari menjelaskan bahawa turun naik harga minyak ditentukan oleh banyak faktor. Selain dari harga minyak dunia, nilai mata wang negara juga menjadi kayu ukur dimana pada masa kini nilai mata wang Malaysia telah jatuh berbanding US Dollar.

“Semua orang mahu harga minyak diturunkan, dan kalau Kerajaan mahu turunkan sebanyak 20 sen itu sudah kira baik” kata Zahari ketika menjawab soalan Kamaruzaman yang membangkitkan bahawa terdapat maklumat yang mengatakan jumlah penurunan selepas mesyuarat Kabinet nanti hanyalah 20 sen sahaja.

Walaubagaimana pun, pemudawilayah berharap agar Kerajaan memutuskan penurunan pada kadar yang lebih rendah dari itu.

Dalam memorandum yang dihantar itu pemudawilayah memperjelaskan justifikasi yang diambil bagi mendesak kerajaan.

“Ketika Kerajaan menaikkan harga minyak pada 5 Jun 2008 yang lalu, harga minyak bagi negara-negara OPEC adalah USD 118.75 setong. Justeru Kerajaan mengambil langkah drastik dengan menaikkan harga minyak petrol sebanyak 78 sen dan diesel sebanyak RM1.00 setiap liter, sekaligus menyebabkan harga baru petrol dan diesel meningkat RM2.70 seliter dan RM2.58 seliter.”

Seterusnya “Kenaikkan itu diikuti oleh kenaikkan kos pengeluaran dikilang dan akhirnya mendesak harga barangan pengguna di dalam pasaran melambung tinggi. Aliran ini menyebabkan kos hidup rakyat meningkat khususnya bagi mereka yang berpendapatan kurang dari RM 2000 sebulan dan juga bagi mereka yang tingagal dibandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur.”

Pemudawilayah juga menyedari bahawa pada 23 Ogos 2008, Kerajaan menurunkan harga minyak petrol sebanyak 15 sen dan diesel sebanyak 8 sen. Penurunan itu menjadikan harga baru petrol sebanyak RM2.55 seliter dan diesel RM2.50. Walaubagaimana pun kesan penurunan itu tidak begitu dirasai kerana harga barangan pengguna tidak menampakkan perubahan besar.

Pemudawilayah juga menjelaskan bahawa rakyat mengharapkan agar kadar penurunan itu ditingkatkan dan mendesak para pengeluar dan peniaga turut menurunkan harga barang dagangan mereka dipasaran.

Jika dilihat pada rekod yang lalu, pada 28 Februari 2006, Kerajaan menaikkan harga petrol kepada RM 1.92 dimana pada ketika itu harga minyak bagi negara OPEC adalah USD 93.49 setong. Harga berkenaan lebih tinggi berbanding harga terbaru pada 19 September iaitu USD 88.53 setong, oleh itu sewajarnya harga yang baru diberikan akan oleh Kerajaan adalah lebih rendah dari itu atau tidak melebihi dari RM 2 seliter.

Pemudawilayah juga hairan kerana harga minyak dipasaran dunia boleh berubah setiap hari tetapi di Malaysia, sebuah negara kecil perubahan harga minyak mengambil masa yang terlalu lama!

Kecekapan pengurusan diperingkat Kerajaan adalah dituntut agar trend turun naik harga minyak dunia dapat diselaraskan dengan harga bagi pasaran tempatan tanpa menunggu masa yang terlalu lama untuk penilaian harga baru.

Bagi pemudawilayah Kerajaan perlu membuat semakan harga pada setiap minggu. Perubahan harga tidak akan menjejaskan operasi semasa syarikat penjual Minyak dan Gas sekiranya semakan mingguan dibuat. Minyak adalah komoditi yang bergerak pantas dan kadar penjualannya juga tinggi sesuai dengan kadar permintaan yang sentiasa melebihi.

Pemudawilayah mendesak Kerajaan agar menyediakan jadual anggaran harga masa hadapan sebagai panduan. Anggaran boleh dibuat berdasarkan rekod harga pada minggu yang sebelumnya dan ini akan memudahkan penentuan harga pasaran dan agihan subsidi.

Pemudawilayah juga mencadangkan agar pihak Kementerian mewujudkan satu Unit Khas yang berfungsi untuk mengkaji dan mengawal harga minyak ini setiap minggu.

Memorandum pemudawilayah itu diakhiri dengan penegasan agar Kerajaan menimbangkan agar harga minyak baru diturunkan kurang dari RM 2.

ketua pemuda umno?


Kepimpinan Pemuda : Razali  pilih Khir atau Mukhriz?

APAKAH gandingan Razali Ibrahim dengan Dr Khir Toyo ataupun dengan Mukriz Mahathir mampu memperkasakan kembali gerakan Pemuda UMNO Malaysia dan sekali gus meletakan Pemuda UMNO di landasan perjuangan yang sebenar setelah sekian lama Pemuda UMNO dilihat seperti orang buta kehilangan tongkat ataupun sebuah kapal yang terlalu ramai nakhodanya.

Kekalutan perjuangan dan pendirian Pemuda UMNO Malaysia sebelum ini begitu terserlah sehingga UMNO dan BN menerima kejutan dalam PRU12 lalu dan pemilihan kali ini merupakan satu manifestasi baru yang dituntut untuk gerakan ini kembali memacu parti dengan semangat serta idealogi baru.

Pemuda UMNO yang gagal dalam proses meremajakan parti dan sekali gus menjadikan gerakan ini sebagai sebuah gerakan jumud dan ketinggalan zaman, maka satu keputusan bijak perlu dibuat dan sebuah pasukan pimpinan baru perlu diketengahkan. Secara jujur bukan sahaja Hishamuddin yang perlu melepaskan jawatannya, Khairy Jamaluddin juga perlu bertanggungjawab kerana gandingan pimpinan mereka berdualah menjadikan Pemuda UMNO kehilangan sokongan yang begitu ketara.

Siapakah sebenarnya yang merosakkan Pemuda UMNO, tafsirkanlah sendiri kecuali yang enggan mengakui kerana telah termakan budi ataupun menerima upah setiap bulan bagi menjahanamkan parti dan diupah untuk menyokong membuta tuli. Ramai Ketua Pemuda UMNO yang sanggup dilacurkan oleh bapa ayam moden dan kesannya, UMNO malu besar sehingga kalah dalam PRU12. Guna jawatan untuk kepentingan peribadi dan mangsanya lagi adalah ahli Pemuda peringkat bawah yang lurus bendul.

Search This Blog