Saturday, March 14, 2009

60billion...Kami dapat Apa..???


Dilema 'orang biasa-biasa' bila semua harga barang naik.

SAYA tahu kerajaan membentangkan bajet mini. Tapi saya tidak tahu apa kesan langsungnya kepada saya. Saya cuma orang biasa dan juga dikelilingi oleh orang biasa yang mempunyai beberapa orang anak yang masih bersekolah dan tinggal di ibu kota.

Bagi yang tinggal di kampung-kampung, mereka ada tanah boleh tanam sayur, ternak ayam, itik, kambing sekurang-kurangnya dapat menampung keperluan bila masa duit terputus untuk membeli barang keperluan.

Bagi saya dan rakan–rakan yang tinggal di kawasan-kawasan perumahan terutama di rumah-rumah pangsa, mana ada tanah mahu bercucuk tanam. Paling tidak pun bolehlah tanam dua tiga pasu sayur.

Dalam keadaan sekarang, kami sudah tidak terfikir untuk membeli kereta baru, sebab tidak mampu menanggung bayaran ansuran. Kami buat bajet sendiri di rumah. Makanan kami dicatu.

Makanan tidak boleh mewah. Yang pastinya, harga telur ayam dan ikan bilis yang merupakan makanan ruji kami juga kini sudah naik. Harga keperluan asas lain seperti beras, bawang, minyak masak, gula, garam, ikan sardin turut naik. Telur ayam sepapan sekarang sudah dekat RM10, yang dulunya boleh dapat dua papan.

Untuk anak–anak kadang-kadang terpaksa bagi makan telur dan kicap saja. Ayam bagi kami sudah menjadi makanan separa mewah. Ikan sekarang sudah dikategorikan makanan mewah.Saya bukan pakar ekonomi, jarang baca surat khabar, tengok TV pun tak faham apa yang diterangkan. Rasanya kami lebih dapat banyak maklumat dari mulut ke mulut.

Golongan kami ada yang prokerajaan dan ada yang propembangkang, ada juga yang berkecuali. Tapi kami mengalami masalah yang sama, tak ada Yang Berhormat yang datang menjelaskan kepada kami mengenai keadaan ekonomi sekarang.


Banyak perkara yang saya tidak faham:

- Kenapa kerajaan perlu beri subsidi RM480 juta kepada syarikat tol.

- Kerajaan sudah menolong pengguna dengan tidak menaikkan kadar tol, saya ucapkan terima kasih. Tapi mengapa syarikat tol tidak boleh berkorban dengan tidak mengambil RM480 juta itu?

- Kereta rakyat Malaysia semakin banyak menggunakan laluan tol. Mesti untung syarikat tol sudah banyak.

- Mahu balik kampung kerajaan galakkan naik kenderaan awam. Paling murah pun kami mampu naik bas. Harga tiket bas sekarang kalau balik Kelantan sudah lebih RM40 seorang. Bagaimana pula kami yang ramai anak ini? Kurang-kurang hampir RM200 untuk tambang sahaja.

Oleh itu lebih senang kalau balik dengan kenderaan sendiri lebih selesa. Di bandar kereta sudah menjadi keperluan asas terutama bagi mereka yang tempat kerja jauh dari rumah serta mereka yang yang mempunyai anak yang ramai.

- Tapi duit gaji habis untuk bayar minyak dan tol selain bayar ansuran kereta.

- Syarikat insurans pula tidak bolehkah bertolak ansur membantu kerajaan dan pengguna. Tidak bolehkah kurangkan bayaran insurans kereta ataupun lanjutkan tempoh insurans itu dari setahun ke dua tahun?

- Pasal hingar bingar soal pembelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris pun memeningkan saya juga. Saya pasti yang menyokong dan menentang sama banyak.

- Buat saja dua aliran, siapa yang mahu belajar dalam bahasa Inggeris masuk kelas A dan sebaliknya masuk dalam kelas satu lagi.

Sesiapa yang mengambil Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris berikan keistimewaan apabila memohon ke sekolah asrama penuh, universiti atau hendak buat pinjaman atau biasiswa, kerana mereka lulus walaupun susah.

- Atau buat satu subjek khas digabungkan Matematik dan Sains Intermediate macam kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 1119.Kami bukan nak mengeluh, tapi menceritakan keadaan sebenar. Sebahagian daripada kami bukan pakar politik, mahupun pakar ekonomi. Kami bukanlah orang penting tapi undi kami dapat menentukan kerajaan yang memerintah.

Bagi pihak berkenaan, tolonglah pantau harga keperluan terutama makanan yang tidak turun-turun.

Jangan pantau harga barang orang kaya saja. Buatlah senarai barang-barang yang diperlukan oleh orang biasa macam kami dan orang miskin di luar bandar. Barang-barang itulah yang perlu diturunkan harga dan diberi lebih banyak subsidi.

Wakil rakyat cicak kobeng


Artikel
Oleh : Tulahan

Lama tak menulis, sibuk prk Bukit Gantang. Dah mula ramai petugas jamaah yang datang memberi khidmat.

Penulis bangga semanggat juang ahli jamaah tak pernah luntur. Mereka tinggalkan anak isteri, korbankan masa, korbankan tenaga dan harta benda demi perjuangan Islam.

Tapi penulis rasa kecewa dan sedih, masih ada pimpinan tidak ingat jasa ahli jamaah yang berjuang untuk naikkan mereka sebagai wakil rakyat.

Penulis amat setuju dengan kenyataan Tuan Guru Presiden supaya diketepikan pemimpin PR termasuk pemimpin jamaah yang terlibat dengan rasuah dan tidak membela rakyat semasa menjadi wakil rakyat.

Kenyataan Tuan Guru seperti di sini adalah menyokong kenyataan DSAI berikutan aduan rasuah pemimpin PKR di Pulau Pinang.

Tuan Guru Presiden berkata :

“Dalam PAS sendiri kita memang memantau pemimpin PAS untuk memastikan mereka menjalankan tugas diamanahkan dengan baik dan berwibawa. Pemantauan terhadap wakil rakyat PAS lama dilakukan, bukannya sekarang dan mana-mana pemimpin yang lemah akan kita dibantu supaya mereka terus berjuang membela nasib rakyat,”

Penulis berharap apa yang Tuan Guru Presiden tegaskan ini menjadi kenyataan kerana sudah ada wakil rakyat jamaah termasuk dalam kategori tidak membela rakyat.

Wakil rakyat yang pentingkan diri sendiri lebih dari kepentingan rakyat. Wakil rakyat yang baru beberapa bulan jadi wakil rakyat sudah tukar kereta baru jenama mewah.

Wakil rakyat yang lebih pentingkan program boleh menonjolkan dirinya sebagai pemimpin hebat, sedangkan rakyat dalam kawasannya tidak dihiraukan.

Wakil rakyat yang berlagak dengan cermin mata orang kaya, kemudian marahkan rakyat yang tak kenal dia, sambil berkata " Tak kenal saya, sayalah YB......"

Wakil rakyat yang bergerak tanpa panduan jamaah, malah ketepikan jamaah kerana boleh menganggu pergerakannya.

Wakil rakyat yang berjanji sana berjanji sini, tapi kemudian tinggalkan rakyat menunggu janji.

Wakil rakyat yang menerima aduan dan permohonan rakyat tetapi diperapkan bukan diangkat ke atas untuk diatasi.

Wakil rakyat yang suka membodek pemimpin tertinggi dan memburukkan orang yang dia benci.

Wakil rakyat yang ditatang orang luar yang tak kenal perangai sebenarnya, tetapi dibenci rakyat di kawasannya.

Lebih teruk. Wakil rakyat yang berpakat dengan tokey balak dan tokey projek untuk dapat komisyen dari tokey-tokey ini.

Mungkin ada yang akan bertanya kepada penulis, ada ka wakil rakyat jamaah sebegini?.

Siasatla sendiri. Cari la wakil rakyat cicak kobeng ini.

Friday, March 13, 2009

Prospek Tengku Razaleigh sebagai bakal PM

MAC 13 — Tengku Razaleigh Hamzah telah menggariskan beberapa gagasan penting apabila berbicara tentang kerajaan perpaduan yang disokong oleh beliau.

Gagasan itu antara lain adalah menstabilkan kerajaan pusat dan negeri, memberikan ruang kebebasan untuk media, memperteguhkan ekonomi dengan melaksanakan projek yang boleh menggerakkan ekonomi ke arah lebih baik dan membebaskan para cendekiawan di universiti dari kongkongan AUKU.

Sebagai wartawan, saya sempat mewawancara beliau Selasa lepas bagi mengetahui apakah yang ada dalam pemikiran beliau apabila menyambut gagasan kerajaan perpaduan yang disarankan oleh Presiden Pas baru-baru ini.

(Wawancara penuh dalam www.youtube.com/kubikminda)

Bagi Tengku Razaleigh, beliau telah membincangkan gagasan ini bukan sahaja dalam pertemuan beliau dengan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Presiden Pas itu tetapi juga dalam pertemuan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bagi Tengku Razaleigh, negara memerlukan sebuah kerajaan yang kuat dan stabil sekarang terutama dalam menghadapi kemelut ekonomi ekoran kemelesetan ekonomi dunia.

Dengan kegagalan Barisan Nasional mendapat majoriti dua pertiga dalam Dewan Rakyat dan kehilangan lima negeri penting dalam pilihan raya Mac 2008 lalu, negara berada dalam keadaan tidak stabil. Kini, kerajaan BN bergantung kepada para ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak.

Ekoran itu, katanya, BN tidak akan dapat berbuat banyak.

Untuk memajukan ekonomi, Tengku Razaleigh mencadangkan agar kerajaan Pusat menjalankan projek perumahan besar-besaran di seluruh negara.

"Saya menganjurkan satu rancangan untuk mengatasi kemelesetan iaitu rancangan perumahan besar-besaran di seluruh negara," kata Tengku Razaleigh dalam wawancara itu.

Beliau mempunyai alasan tersendiri kenapa projek ini boleh mengatasi kemelesetan negara.

"Sebab perumahan adalah satu aktiviti ekonomi yang boleh menggandakan aktiviti lain, aktiviti sampingan, mencetus multiplier effect yang boleh menambahkan kewangan, pekerjaan kepada orang ramai.

"Dan melibatkan pengusaha kecil-kecilan yang ada kaitan dengan rancangan pembangunan perumahan. Jadi ini semua akan mendorong semua pihak bekerjasama tetapi kerajaan mesti membantu sepenuhnya," kata Tengku Razaleigh dalam wawancara itu.

Untuk melaksanakan projek ini, katanya, perlukan kerjasama sepenuhnya antara Pusat dan negeri kerana pusat mempunyai sumber kewangan manakala negeri pula memiliki tanah. Kalau kedua-duanya tidak bersama, macamana segala hasrat baik ini akan berjalan.

Bagi beliau, melalui gabungan kerjasama antara pusat dan negeri inilah, projek sebegini akan berjaya. Dan di sinilah perlunya kerajaan campuran atau kerajaan perpaduan itu.

Ketika ditanya, bagaimana hasrat ini boleh dicapai, Tengku Razaleigh dengan tegas berkata, ia perlukan kerjasama semua pihak tanpa mengira parti di negara ini.

Bagi Tengku Razaleigh, prospek kerajaan perpaduan ini sangat luas apabila kebanyakan pihak semacam setuju bahawa bakal perdana menteri yang ada, Datuk Seri Najib Razak memikul terlalu banyak “extra baggage” untuk memikul pula tanggungjawab baru itu.

Setuju dengan tulisan saya sebelum ini bahawa Yang di-Pertuan Agong mempunyai kuasa mutlak untuk melantik perdana menteri di kalangan mereka yang difikirkan baginda mempunyai sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat, Tengku Razaleigh yakin, prospek untuk baginda memilih calon lain dari Najib sangat besar.

Ketika ditanya, apa beliau bersedia untuk memimpin kerajaan perpaduan ini, Tengku Razaleigh dengan rendah diri berkata, "Saya sanggup bersama-sama dengan mana-mana kumpulan yang boleh membantu."

Inilah realiti dan alternatif yang ada di depan kita sekarang. Satu, kita kekal dengan kerajaan BN pimpinan Najib yang telah menawar RM60 bilion melalui bajet mininya atau satu alternatif lagi kerajaan perpaduan yang dipimpin oleh Tengku Razaleigh. Sudah tentu satu lagi alternatif adalah kerajaan Pakatan Rakyat. Namun sehingga pilihan raya umum akan datang, prospeknya agak kecil. Menjadi alternatif juga adalah Abdullah mengekalkan kerusi PMnya namun dengan titah Yang di-Pertuan Agong di Parlimen baru-baru ini, ia menyukarkan laluan itu.

Najib sendiri telah mengakui bahawa suara-suara tuntutan agar semua pihak mengenepikan perbezaan politik buat sementara dan menumpukan kepada usaha untuk menghadapi masalah kemelesetan ekonomi amat kuat sekarang.

Namun, adakah semua bersedia untuk berada di belakang Najib dalam merealisasikan agenda bersama itu? Anwar sendiri, sehari sahaja selepas huluran tangan Najib itu, menyifatkan ia umpama menghulurkan ranting zaitun untuk perpaduan tetapi dalam masa yang sama menghunuskan keris ke arah rakyat.

Pendek kata, amat sukar untuk mana-mana pihak yang waras sekarang untuk menyambut tangan Najib yang dianggap mereka penuh dengan “masalah” kalaupun bukan “darah” itu.

Alternatifnya adalah cadangan Tengku Razaleigh. Namun, isu besar sekarang adalah mampukan Tengku Razaleigh sendiri membawa sekurang-kurangnya 30 anggota Parlimen BN bersama-sama beliau untuk bergabung dengan anggota Parlimen Pakatan Rakyat bagi membentuk suara majorti dalam Dewan Rakyat?

Jika tidak, sekali lagi Tengku Razaleigh hanya bermimpi sebagaimana mimpi beliau mahu merebut jawatan Presiden Umno dalam sessi pencalunan kepimpinan Umno tahun lepas. Akhirnya hanya bahagian beliau sahaja yang mencalunkannya.

Gaji Pengerusi Syabas RM425,000 sebulan, mampu tampung bil air rakyat


Dewan Rakyat kelmarin menjadi sedikit 'riuh' apabila diberitahu bahawa gaji Pengerusi Syabas Tan Sri Razali Ismail sejumlah RM5.1 juta setahun.

Perkara ini diungkap kembali oleh Ahli Parlimen Permatang Pauh Dato' Seri Anwar Ibrahim ketika membahaskan rang undang-undang perbekalan tambahan 2009 yang dalam masa yang sama menjawab soalan Ahli Parlimen Titiwangsa Dr. Lo' Lo' Ghazali berhubung gaji dan elaun pengurus atau pengarah GLC.

"Apa dan mengapa nak dirahsiakan gaji GLC ini? Gaji syarikat boleh dibuka. Oleh sebab itu seperti mana yang saya sebutkan tadi, keadaan di Syarikat Bekalan Air Selangor bila tanggungan begitu bila sudah naikkan beban bagi rakyat, baru kita tahu rupa-rupanya pengurusnya RM5.1 juta.

"Itu basic belum lagi elaun-elaun tambahan. Ini keterlaluan kalau dibiarkan keadaan begitu," kata Anwar.

Sementara itu turut menarik perhatian ahli-ahli dewan ialah Zulkifli Noordin(KeADILan -Kulim Bandar Baharu) yang membuat pecahan kiraan gaji pengerusi syarikat air itu yang boleh dimanfaatkan oleh rakyat.

"Saya buat 'simple calculation' ini. Pada gaji RM5.1 juta setahun, bermakna gaji beliau RM425,000 sebulan. Satu hari, gaji dia RM14,166... Satu jam gaji dia RM1,770. Satu minit, dia dibayar RM29.51...

Kata Zulkifli gaji beliau itu boleh membayar gaji 34 Ahli Parlimen sebulan ataupun boleh membayar 425 anggota polis dengan gaji RM1,000 sebulan.

"Bermakna lima unit FRU boleh ditanggung dengan gaji beliau... ataupun kalau bil air... RM100 sebulan, boleh membayar 4,250 rumah atau kalau bil air itu RM50, boleh bayar 8,500 sebulan," katanya yang menyebabkan ramai ahli parlimen ketawa dan cuba mencelah.

Pakej ransangan: Mana faedah untuk rakyat?


KUALA LUMPUR, 13 Mac (Hrkh) - Secara umumnya pakej ransangan ekonomi sebanyak RM60 bilion yang dibentang oleh Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dilihat tidak memberi faedah tambahan kepada rakyat sebaliknya sekadar mengekal keadaan semasa.

Menurut beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang dihubungi Harakah menggambarkan wujudnya kelemahan dan cara pelaksanaannya yang tidak ada ketelusan, keterbukaan dan tiada keinginan pemerintah untuk berkongsi maklumat dengan rakyat.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Malaysia, Syed Shahir Syed Muhamud, berkata walaupun pakej ransangan kedua yang dibentang di Dewan Rakyat 10 Mac lalu berjumlah RM60 bilion, satu jumlah yang besar.

Sementara itu Najib yang juga Menteri Kewangan berkata pakej ransangan tersebut kerajaan memperuntukkan RM60 bilion dalam pakej kedua bagi merangsang kegiatan ekonomi dan mengelak negara daripada terjejas teruk oleh krisis ekonomi dunia yang disifatkan paling buruk dalam tempoh 70 tahun.

Pakej rangsangan menumpukan kepada empat teras, iaitu mengurangkan pengangguran dan menambah peluang pekerjaan; meringankan beban rakyat; membantu sektor swasta menghadapi krisis ekonomi semasa; dan membina keupayaan masa depan.

Namun kata Syed Shahir, yang dipersoalkan sejauhmana pelaksanaannya kerana kerajaan memperuntukkan RM60 bilion dalam pakej ransangan kedua itu sedangkan dalam pakej pertama dahulu sudah diperuntukkan RM7 bilion.

"Itu penting. Sebab kita tak mahu nanti walaupun menggunakan satu dana yang besar, RM60 bilion tetapi apabila dilaksanakan nanti hanya berlegar di kalangan beberapa orang sahaja yang dekat dengan pihak yang berkuasa atau pemerintah," dakwanya.

Oleh kerana itu katanya biarpun ada usaha untuk hendak memulihkan atau cuba hendak menggalakkan memacu ekonomi supaya tidak berlaku penguncupan namun ada beberapa isu yang perlu diketengahkan.

Misalnya beliau berkata, kerajaan menyediakan peruntukan tambahan RM480 juta kepada pemegang konsesi tol supaya kadar tol lebuh raya tidak dinaikkan.

"Ertinya dalam erti kata lain wang ini dibayar terus kepada konsesi tol dan sudah tentu mereka akan simpan wang ini untuk perkara yang kita tidak tahu.

"Jadi ini dia tidak berlegar dalam pasaran tetapi terus langsung kepada pemegang konsesi ini," dakwanya.

Begitu juga katanya yang berkaitan dengan keupayaan pengguna terutamanya golongan berpendapatan rendah untuk berbelanja.

Ini ujarnya, mereka tidak ada keupayaan untuk berbelanja kerana pendapatan rendah ditambah dengan kemelesetan ekonomi sekarang.

Dalam pakej itu, katanya golongan pekerja diberi satu dana untuk mereka yang diberhentikan.

Pekerja kita juga ingin supaya adanya dana untuk pemberhentian kerja.

"Kalau pemerintah berbelanja lebih RM2 bilion untuk kapal selam dan sebagainya kenapa tidak diambil sebahagian daripada peruntukan itu untuk membantu golongan berpendapatan rendah khasnya mereka yang diberhentikan kerja," ujarnya.

Secara ringkas beliau berpandangan sepatutnya dalam pakej ransangan tersebut diambilnya kira untuk membolehkan golongan yang hilang pekerjaan meneruskan hidup dan ini yang diminta MTUC.

Selain itu katanya, soal gaji minimun perlu diberi perhatian kerana MTUC tidak mahu berlaku diskriminasi terhadap pekerja-pekerja sama ada dalam negeri mahupun luar negeri.

"Kalau gaji mereka tidak ada paras minimum ertinya pihak majikan boleh membayar gaji mengikut selera mereka dan sekaligus negara berhadapan dengan masalah yang sama.

"Jadi dalam keadaan apa pun yang menang di sini majikan. Pada saya ini satu penindasan kepada golongan pekerja," katanya.

Katanya pakej ransangan yang dibentang itu sepatut mengambil kira aspek-aspek tersebut.

Dalam pada katanya, kerajaan dituntut supaya bersikap telus untuk memulihkan integritinya dalam melaksanakan peruntukan tersebut.

"Kita nak tahu satu demi satu di mana dibelanjakan dan untuk apa perbelanjaan tersebut dan bagaimana penyudahnya," katanya.

Tegasnya sebagai rakyat mereka mempunyai hak di atas apa juga perbelanjaan yang digunakan.

Sementara itu, Ketua Eksekutif Fomca, Muhammad Sha'ani Abdullah berkata, keperluan satu pakej ransangan seharusnya mempunyai pengurusan untuk menjurus pengguna menambah kuasa membeli pengguna.

Pekej ransangan itu katanya seharus meningkatkan keyakinan pengguna pada masa hadapan.

Sebab ini katanya, akan membawa kepada keupayaan pengguna untuk berbelanja dan seterusnya membantu dalam merancakkan pertumbuhan ekonomi.

"Oleh itu kami berpendapat masih kurang unsur-unsur meningkatkan kuasa membeli dan meningkatkan keyakinan pengguna," katanya.

Tambahan pula katanya, pekej ransangan tersebut yang diumumkan itu secara rasminya tiada apa-apa perbincangan dengan NGO walaupun Fomca menjadi ahli dalam Majlis Ekonomi Negara.

"Kebiasaannya sebelum pembentangan belanjawan setiap tahun Kementerian Kewangan biasanya mengadakan diolog dengan semua pihak termasuk NGO-NGO untuk mendapat maklum balas dan juga cadangan-cadangan untuk dipertimbangkan oleh Menteri Kewangan," katanya.

Sebelum ini ujarnya, mini bajet atau pakej ransangan dirumuskan ramai pihak termasuk Persatuan-persatuan Pengguna bagi menyarankan pelbagai pandangan.

Beliau juga berkata, Fomca juga memandang serius tentang perbelanjaan yang tidak begitu penting atau kritikal kepada negara contoh pembelian kapal selam.

Kerajaan katanya, seharusnya memastikan keperluan yang penting dahulu.

"Walaupun bidang pertahanan penting tetapi perkara yang penting daripadanya perlu diutamakan," sarannya.

Dalam kata lain katanya, perbelanjaan yang tidak memberi munafaat kepada rakyat harus dikaji semula dan perlu mendapat maklum balas daripada umum supaya kerajan tidak dipersalahkan.

Hakim Pelik berjaya sambung kontrak. Syabas!!

Artikel Oleh dewa

" Seorang hakim bernama Ridwan Ibrahim sebelum ini menimbulkan curiga masyarakat apabila enggan membenarkan peguam yang dilantik Speaker Perak untuk membela Speaker Perak dan menegaskan bahawa hanya State Legal Advisor yang pro-UMNO yang berhak membela Speaker. Permohonan Speaker Perak untuk membela diri sendiri juga ditolak dan Ridwan menegaskan hanya State Legal Advisor (yang diketahui pro-UMNO) boleh membelanya. Pelik! Cukup Pelik! Sehinggalah Nazri Aziz tiba-tiba mengumumkan bahawa kontrak hakim ini yang hampir tamat akan disambung semula. Syabas! Semoga habuan dunia yang diperolehi berbaloi dengan apa yang mungkin berlaku di akhirat kelak..

"Malaysian Insider,KUALA LUMPUR, Mar 11 - Ridwan Ibrahim, whose term as a judicial commissioner (JC) in the Ipoh High Court became the subject of much public debate in the ongoing Perak constitutional crisis, has had his contract extended for another two years.

"Yes, it has been renewed. Effective 1st March," de facto Law Minister Datuk Seri Nazri Abdul Aziz confirmed the news today.

Nazri told The Malaysian Insider that Ridwan's two-year term as a JC expired last February 28, but a renewal letter signed by the Chief Justice of Malaya, Tan Sri Zaki Azmi, has effectively extended the controversial judge's term."

Macam sarkas jadinya Malaysia sekarang ni.

Kedibiliti badan kehakiman Malaysia menjadi bahan jenaka di seluruh dunia. Skandal Lingam, skandal itu, skandal ini.. Malu nak jadi lawyer sekarang nih..

Rezki itu ditangan Tuhan. Jangan sampai anak-anak dan cucu-cucu jadi malu kerana tindakan kita yang dilihat masyarakat sebagai menjual maruah untuk kepentingan perut sendiri.

Kita ni orang Islam. Rezki boleh dicari tetapi nama baik yang hilang dan membusuk boleh kekal selamanya busuk..."

Najib dituduh pembunuh di Dewan Rakyat


KUALA LUMPUR, 13 Mac (Hrkh) - Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak diherdik dengan kata-kata "Kamu pembunuh!" dalam sidang Dewan Rakyat semalam.

Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo melemparkan kata-kata tersebut terhadap Najib ketika perbahasan peringkat jawatankuasa Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan 2009 (Pakej Rangsangan Kedua).

Perkara itu juga berlaku sebaik sahaja Najib menggulung perbahasan peringkat dasar rang undang-undang berkenaan.

Gobind pada mulanya menyatakan kehairanannya kenapa kerajaan membelanjakan wang yang banyak untuk membina bangunan dan infrastruktur sedangkan wang itu sepatutnya digunakan untuk memastikan sistem keadilan berjalan dengan baik.

Beliau kemudiannya membangkitkan isu kematian A Kugan di dalam lokap polis di balai polis Subang Jaya.

Sehingga hari ini, katanya, "tidak ada sesiapa pun yang didakwa berikutan kematian Kugan".

Meneruskan pertanyaannya, perkara yang sama juga berlalu dalam pembunuhan Altantuya Shaariibuu, kata beliau.

Ahli Parlimen Puchong itu merujuk kepada kenyataan pegawai penyiasat kes tersebut, Supt Gan Tack Guan yang bersetuju dengannya di dalam perbicaraan terhadap Raja Petra Kamarudin bahawa Najib adalah saksi penting dalam kes pembunuhan Altantuya tetapi masih belum memberikan kenyataan.

"Seorang pegawai polis bersetuju dengan saya bahawa Najib adalah saksi penting pembunuhan beliau (Altantuya)," katanya.

Timbalan Speaker Datuk Ronald Kiandee segera mengingatkan Gobind supaya jangan membangkitkan isu tersebut kerana perkara itu sedang dibicarakan di mahkamah tetapi Ahli Parlimen Puchong itu terus menuntut Najib menjawab persoalan yang dibangkitkannya.

Gobind terus diherdik oleh ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) termasuk Ahli Parlimen Rompin, Datuk Seri Jamaludin Jarjis.

Ketika itulah Najib hendak bangun meninggalkan dewan. Melihat Najib mahu meninggalkan dewan, Gobind terus memanggil Najib dan menuduh beliau pembunuh: "Saya belum habis dengan kamu. Tolong duduk... Ahli Parlimen Pekan, awak di sini, bangun dan jelaskan.

"Jawab (soalan) saya, kamu pembunuh!"

Najib kembali ke tempat duduknya dan terus berdiam diri. Ketika peristiwa itu berlaku, isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dan dua anaknya berada di galeri awam sebagai pemerhati persidangan.

Selepas berkali-kali mengarahkan Gobind berhenti membangkitkan perkara itu, Kiandee mengarahkan Ahli Parlimen Puchong itu keluar dewan.

Keputusan Timbalan Speaker itu dibantah oleh ahli-ahli Parlimen pembangkang dan berlakulah jerit-menjerit antara ahli-ahli Parlimen BN dan pembangkang termasuk menjeritkan perkataan 'bodoh' dan sebagainya.

Gobind kemudiannya bangun dan menyatakan kepada Kiandee :"You should be ashamed of yourself (Anda patut malu dengan diri anda)" dan kemudian diiringi oleh bentara keluar dewan. _

Thursday, March 12, 2009

Krisis ekonomi dapat diatasi jika kerajaan BN ditukar - Husam


JAKARTA, 12 Mac (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa berpendapat hanya pemulihan politik sahaja yang dapat menyelesaikan masalah ekonomi yang melanda negara.

"Pada pendapat saya pilihan yang lebih tepat ialah dengan pertukaran kerajaan, hanya pertukaran kerajaan sahaja yang akan dapat menyelesaikan masalah ekonomi kita," tegas beliau.

Menurut Husam, krisis ekonomi Malaysia, termasuk dengan keengganan pelabur asing memasuki pasaran negara adalah ialah kerana mereka tidak yakin dengan parti yang memerintah.

Kata, pakej stimulus sebanyak RM60 billion yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Raza tidak disambut baik oleh pasaran saham.

"Bukti yang jelas apabila hari ini Najib buat stimulus esok Bursa Malaysia jatuh," katanya.

Husam yang juga Exco Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kerajaan Negeri Kelantan, tiba di Indonesia tengahari tadi, untuk lawatan kerja dan memenuhi undangan menyampaikan ceramah umum di Universiti Muhammadiah Sukarta dan Universiti Islam Antarabangsa Sunan Kalijagat di Yogjakarta selama tiga hari.

Husam berpendapat, pakej ransangan ekonomi yang diumum Najib akan menemui kegagalan berdasarkan kegagalan beberapa koridor ekonomi yang dilancarkan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang tidak mampu memulihkan ekonomi negara.

"PM Abdullah umumkan beberapa koridor dengan peruntukan beratus billion pun tidak jalan, saya tidak nampak bagaimana stimulus ini boleh membantu memulihkan ekonomi," ujar beliau.

Katanya, apa yang dibentang Najib hanyalah bermotifkan politik kerana ianya adalah pakej untuk membiayai kempen Barisan Nasional untuk Pilihan Raya Umum ke 13.

"Dalam bahasa politik stimulus pakej ini ialah ransangan untuk PRU ke 13, sebab itu ia dirancang untuk dilaksanakan dalam tempoh dua tahun.

Husam yang juga ahli ekonomi menegaskan bahawa pemulihan ekonomi bukan hanhya berdasarkan kepada angka-angka sahaja, tetapi harus ditentukan apakah penyakit yang sebenar dan mencari formula yang sesuai untuk mengubatinya.

Tegas beliau, pertambahan peruntukan sebesar RM60 billion tidak akan dapat menyelesaikan masalah, kerana negara terbelengu dengan masalah rasuah, ketirisan dan kebocoran sistem penyaluran ekonomi yang menguntungkan pihak tertentu sahaja.

Katanya, untuk menampung peruntukan besar itu, kerajaan terpaksa mengeluarkan bon dan bebanan hutang menyebabkan tahap penarafan negara lebih rendah.

"Koridor ekonomi, stimulus pakej ini tiada impak dan gagal memulihkan sokongan rakyat kepada BN.

"Pada pendapat saya pilihan yang lebih tepat ialah dengan pertukaran kerajaan BN kepada Pakatan Rakyat, dengan ini banyak masalah negara dapat diselesaikan kerana rakyat sudah tidak mempercayai pemimpin Umno-BN lagi," tegas beliau._

Najib perlu selesai politik Perak sebelum ajak Pakatan pulih ekonomi - Nik Aziz


KOTA BHARU, 12 Mac (Hrkh) - Dato' Seri Najib Razak wajar menterjemahkan saranannya yang mahu Pakatan Rakyat mengenepikan perbezaan politik supaya terlebih dahulu memulihkan kegawatan politik di Perak.

Ini kerana Timbalan Perdana Menteri itu dilihat banyak pihak sebagai orang yang bertanggungjawab menumbangkan kerajaan Pakatan Rakyat di luar lunas demokrasi.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, pemimpin terbabit perlu mempamerkan keikhlasannya bagi meredakan kecamukan politik di Perak dengan memohon kepada istana supaya dibubar Dewan Undangan Negeri (Dun) Perak.

Katanya, tiada cara lain lagi dalam situasi sekarang di Perak kerana pertembungan menggunakan undang-undang tidak boleh memuaskan hati semua pihak melainkan dikembalikan semula mandat kepada rakyat.

"Saya hairan kerana banyak pihak menunding jari ke arah Timbalan Perdana Menteri sebagai pencetus kepada krisis yang berlaku di Perak sekarang.

"Jadi bagaimana dengan mudah beliau mahu Pakatan Rakyat mengenepikan perbezaan politik bagi memberi fokus kepada perkembangan ekonomi dan rakyat," katanya di sini.

Semalam Najib dilaporkan mengajak Pakatan Rakyat mengenepikan perbezaan politik untuk bersama-sama kerajaan persekutuan memberi fokus kepada ekonomi dan rakyat.

Beliau mengajak semua pihak supaya berganding bahu dan berusaha gigih untuk mengembalikan ekonomi negara ke landasan pertumbuhan yang lebih kukuh dan mampan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, biarpun ucapan Menteri Kewangan ketika membentang mini bajet kelmarin kelihatan bernas, namun pemulihan politik di Perak patut menjadi keutamaan kerana ia turut memberi kesan kepada perkembangan ekonomi.

Menurutnya juga peruntukan yang disediakan bagi merangsangkan ekonomi negara begitu besar dan ia perlu digunakan secara telus dengan mengamalkan tender terbuka dan bukannya mengutamakan kroni.

"Semua tender projek kerajaan perlu dibuat secara terbuka, berasaskan merit, dan track record syarikat yang diberi kontrak kerajaan bagi memastikan ia mendatangkan manfaat kepada rakyat dan bukan segelintir pihak sahaja," katanya.

Mengenai bon syariat yang diumumkan dalam mini bajet tersebut bagi memperkasakan ekonomi Islam, kata beliau sepatutnya kerajaan melihat dalam konteks yang lebih luas mencakupi akidah Islam.

"Apa salahnya selain tumpuan kepada ekonomi Islam, kerajaan pusat juga mengutamakan akidah Islam sebagai dasar bagi memulihkan seluruh sistem dalam masyarakat termasuk aspek sosial dan keadilan di Malaysia," katanya.

Menurut beliau titik pertemuan tiga bangsa utama di negara ini iaitu Melayu, Cina dan India hanya dapat disatukan melalui akidah dan syariat Islam.

Kata beliau sekiranya kerajaan sukar untuk melihat contoh pelaksanaan pentadbiran berasaskan Islam, modelnya sudah ada di Kelantan sekarang.

Antaranya penghapusan judi, larangan hiburan melampau, sistem pajak gadai Islam (al Rahn), bantuan Ladang Rakyat, skim Takaful Armalah dan Takaful Kifaalah sudah dilaksana di Kelantan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, program kebajikan itu diterima semua kaum di negeri ini.

Katanya juga Nabi Muhammad s.a.w. tidak pernah mengagungkan sesuatu bangsa melainkan menjadikan Islam sebagai teras kepada perpaduan nasional dan keadilan sejagat.

Kos tambang udara Khir Toyo lebih RM300,000

SHAH ALAM: Kos tambang perjalanan udara bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo ke luar negara dari September 2001 hingga Januari tahun lepas berjumlah RM349,134 yang melibatkan 21 perjalanan.

Antara destinasi luar negara yang dikunjungi oleh beliau ialah London, Bangkok, Beijing, Los Angeles, Dubai, Osaka, Tokyo, Seoul, Taipei, Paris, Perth, Milan, Venice dan Amsterdam.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata statistik itu berdasarkan rekod waran perjalanan udara yang diperoleh daripada Pejabat Menteri Besar.

Bagaimanapun jelas beliau, jumlah kos seperti penginapan, makanan dan minuman serta lain-lain kos yang berkaitan masih dalam semakan Pejabat Menteri Besar, katanya menjawab soalan Mohamad Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa) di Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di sini hari ini.

Azmin bertanyakan jumlah kos perjalanan Menteri Besar ke luar negara yang ditanggung oleh kerajaan negeri bermula dari tahun 2000 hingga sekarang dan siapakah ejen yang menguruskan hal perjalanan Menteri Besar.

Abdul Khalid berkata, ejen yang terlibat bagi menguruskan perjalanan udara Khir ialah Green Adventure Holidays Sdn Bhd manakala ejen-ejen lain yang terlibat masih dalam semakan Pejabat Menteri Besar.

Semasa menjawab soalan tambahan Mohamd Azmin sama ada terdapat hubungan kekeluargaan antara Dr Mohamad Khir dengan Green Adventure, beliau berkata pihaknya tiada bukti untuk mengaitkan bekas Menteri Besar itu dengan syarikat ejen perjalanan itu.

Justeru, beliau berkata kerajaan negeri telah membuat satu keputusan melantik syarikat pelancongan Tourism Selangor Sdn. Bhd untuk menguruskan perjalanan bagi pihak kerajaan negeri.

Bagaimanapun bagi mengelakkan amalan monopoli dalam hal ini, kerajaan negeri juga mengalualukan ejen-ejen perjalanan lain untuk turut serta.

Namun, Abdul Khalid berkata:"Tapi setakat ini kita dapati kebanyakan Exco lebih berminat untuk membeli tiket secara dalam talian terutama syarikat penerbangan AirAsia kerana kos yang tinggi jika melalui ejen." BERNAMA

Pertemuan PM-Anwar - Benarkah secara kebetulan?

Analisis Isu Oleh Tarabulsi_2008

"

 Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Badawi dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim telah bertemu semalam, 10 Mac 2009 ketika menghadhiri majlis sambutan Maulidur Rasul di Madrasah Nurul Iman di Hulu Langat atas jemputan Ustaz Sheikh Mahmud Al-Mazjub. Maka tercetuslah bermacam spekulasi.

Pertemuan PM dan bekas Timbalan Perdana Menteri itu pada bulan Mac ini, iaitu bulan Pak Lah kononnya akan melepaskan jawatan PM mahu tak mahu telah mengemparkan kawan dan juga lawan.Spekulasi yang muncul sebelum ini telah dirujuk kembali. Buat kata beberapa orang kawan saya,”Nampaknya cerita-cerita yang kita dengar dua tiga tahun lalu bukan cerita-cerita kosong tapi mungkin ada kebenarannya. Faktor KJ..yes, kan kita dah kata dulu pasal KJ.

Apakah cerita-cerita lama tersebut? Apakah factor KJ – Khairy Jamaluddin - yang disebutkan itu?

Sementara itu kedua-duanya, Pak Lah dan Anwar Ibrahim menyifatkan pertemuan mereka di Hulu Langat semalam sebagai telah tidak dirancang dan berlaku secara kebetulan sahaja.

Tak dirancang? Mungkin. Tetapi ramai di kalangan kawan-kawan saya telah dengan pantas kaitkan dengan cerita-cerita lama yang mereka telah dengar. Kawan-kawan saya itu tidak mahu Najib Tun Razak menggantikan Pak Lah sebagai PM sebab Najib dan isterinya Rosmah disyakki mendalangi pembunuhan rakyat Mongolia, Altantuya. Najib dan Rosmah juga dikaitkan dengan salahguna kuasa serta rasuah dalam perolehan untuk Kementerian Pertahanan. Kawan-kawan saya yang tak mahu Najib jadi PM tersebut menaroh harapan pertemuan Hulu Langat antara Pak Lah dan Anwar Ibrahim sebenarnya bukan berlaku secara kebetulan tetapi telah dirancang. Mereka menaroh harapan Pak Lah akan bergabung dengan Anwar, iaitu suatu pergabungan politik di mana Pak Lah akan terus jadi PM dengan Anwar Ibrahim kembali ke pangkuan UMNO sebagai Timbalan Perdana Menteri – TPM.

Bila saya anggap mereka berangan-angan, kawan-kawan saya itu merujuk kepada cerita-cerita lama. Cerita-cerita lama ini seperti berikut.

Cerita lama ini berkisar pada Khairy Jamaluddin (KJ) dan Anwar Ibrahim. Ceritanya waktu KJ seorang pelajar di UK beliau penyokong Anwar dan Reformasi. Malah politik KJ yang memperalatkan isu perkauman dan ketuanan Melayu mirip politik Anwar Ibrahim waktu lampau. Kedua-duanya gunakan isu ketuanan Melayu untuk menjadi popular di kalangan orang Melayu.

Maka bila Pak Lah, bapa mertua KJ menyuruh KJ pergi menemui Anwar di Sungei Buloh sejurus sebelum Pak Lah mendalangi pembebasan Anwar melalui proses kehakiman, maka pertemuan KJ-Anwar itu telah mencetuskan bermacam spekulasi. Ada yang membuat rumusan kononnya Anwar akan dibawa kembali ke dalam UMNO dan kerajaan BN untuk memperkukuhkan kepimpinan Pak Lah. Menurut ceritanya, Pak Lah akan lantik Anwar Ibrahim sebagai TPM dan bila Anwar ambil alih nanti sebagai PM, Anwar akan lantik KJ sebagai ahli cabinetnya.

Setelah kekalahan BN di 5 buah negeri dan BN hilang majoriti 2/3 di Parlimen dalam PRU ke-12 pada 8 Mac tahun lepas, Najib dan beberapa lagi faction dalam UMNO telah memulakan tekanan minta Pak Lah turun tahta. Akhirnya Pak Lah terpaksa mengumumkan bahawa beliau akan melepaskan jawatan PM dalam bulan Mac 2009 ini.

Maka pertemuan di Hulu Langat antara Pak Lah dan Anwar dalam bulan Pak Lah kononnya akan melepaskan jawatan PM mahu tak mahu mencetuskan berbagai spekulasi menjurus kepada kemungkinan akan ada pergabungan politik antara Pak Lah dan Anwar.

Entahlah. Sama-sama kita tunggu dan lihat apa perkembangan yang bakal menyusul. Yang agak pasti waktu ini adalah rata-rata rakyat tidak mahu Najib ambil alih sebagai PM. Beginilah “mood” tidak mahu Najib di kalangan majority rakyat yang mungkin membuka ruang bagi Pak Lah dan Anwar Ibrahim untuk berkerjasama.

Ada sesetengah pihak yang menaroh harapan Anwar akan kembali ke pangkuan UMNO dan meninggalkan PKR kerana PKR semakin kelihatan dikuasai oleh bukan Islam dan berpotensi untuk menjadi parti mirip Parti Gerakan.

Jika pertemuan di Hulu Langat itu sebenarnya telah dirancangkan, maka siapakah yang merancangkannya. Khairy Jamaluddin? Mungkin.

Nizar mohon menghadap Sultan Perak bubar DUN

PETALING JAYA: Surat mohon menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bagi menyembahkan tiga resolusi yang diluluskan ketika sidang tegempar di bawah pokok di Ipoh, Selasa lalu telah difakskan kepada pihak Istana semalam.

Menurut Setiausaha Politik bekas Menteri Besar Perak, Mohd Misbahul Munir Masduki surat tersebut telah dihantar secara faks pada pukul 12 tengah hari semalam.

"Saya sendiri memfakskan surat mohon menghadap Sultan kepada pihak istana tengah hari. Insya-Allah esok kita akan menghantar surat tersebut secara rasmi dengan menggunakan perkhidmatan pos laju pula," katanya kepada mStar Online.

Jelas Misbahul, kerajaan Pakatan Rakyat sedang menunggu tarikh menghadap untuk mempersembahkan tiga resolusi yang telah diluluskan minggu lalu.

"Kerajaan Pakatan Rakyat yakin kita akan dapat perkenaan untuk mohon menghadap Sultan Perak secepat mungkin," katanya.

Ditanya apakah kandungan surat yang dihantar itu, Misbahul berkata, surat tersebut merupakan prosedur yang perlu dilakukan bagi memohon perkenaan menghadap Sultan Perak.

"Tiga resolusi yang diluluskan dalam mesyuarat tergempar menjadi agenda utama kerajaan Pakatan yang mahu dipersembahkan kepada Sultan Perak," katanya.

Selasa lalu, sidang tergempar DUN Perak yang berlangsung di bawah pokok 100 meter dari bangunan Perak Darul Ridzuan yang menempatkan Dewan Undangan Negeri Perak, meluluskan tiga usul.

Usul-usul itu ialah menyatakan sokongan kepada Nizar sebagai Menteri Besar; membubarkan Dewan bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan; dan mengesahkan keputusan Speaker V. Sivakumar melarang Menteri Besar Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exco kerajaan negeri daripada menghadiri persidangan dewan.

Persidangan itu, yang berlangsung selama 30 minit bermula 10.20 pagi, dihadiri semua 27 ADUN PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat.

Usul pertama dibentangkan oleh wakil rakyat Titi Serong, Khalil Idham Lim, usul kedua oleh ADUN Teja, Chang Lih Kang, dan satu lagi oleh ADUN Pantai Remis, Datuk Ngeh Koo Ham. Mesyuarat itu ditangguhkan pada 10.33 pagi.

Persidangan yang dipanggil oleh Sivakumar itu diadakan di situ selepas polis menghalang beliau dan 27 ADUN pembangkang daripada memasuki Dewan.

Persidangan yang berlangsung sambil wakil-wakil rakyat terbabit berdiri dan ia dijalankan dengan bantuan Setiausaha Dewan yang baru dilantik, Mohd Misbahul Munir Masduki, dengan penggunaan alat pembesar suara.

Kawasan persidangan yang berlangsung di sebuah lorong itu dipagari oleh sekumpulan penyokong pembangkang manakala lebih 200 orang berada di sekitar kawasan berkenaan.

Wednesday, March 11, 2009

25 NGO mohon bubarkan DUNIPOH – Sebanyak 25 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Perak sepakat menghantar Referandum Kembalikan Hak Rakyat kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bagi memohon perkenan baginda membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Timbalan Pengerusi Jaringan Per-muafakatan Pertubuhan Islam Negeri, Zulkifly Ibrahim berkata, referendum itu untuk menzahirkan kekecewaan rakyat terhadap keputusan Sultan Azlan Shah yang dianggap tidak telus dalam pelantikan kerajaan baru.

“Rakyat bukan bermaksud untuk melawan atau menderhaka kepada Sultan Azlan Shah, tetapi mereka (rakyat) hanya mahukan hak sebagai untuk menentukan pemimpin yang diyakini boleh membela nasib rakyat.

“Pengambilalihan kerajaan oleh Ba-risan Nasional (BN) daripada Pakatan Rakyat (PR) adalah satu pelanggaran perlembagaan yang dianggap sebagai kemuncak penderhakaan serta pengkhianatan rakyat,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Zulkifli berkata, Sultan Perak perlu menimbangkan lima usul iaitu mendapatkan mandat baru dari rakyat supaya DUN dibubarkan dengan mengadakan pilihan raya umum negeri.

Katanya, rmereka juga mahu pelantikan Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri digantung sehingga DUN bersidang untuk menentukan usul undi tidak percaya kepada Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin diluluskan selaras peruntukan Perkara 16 (6) Undang-undang Tubuh Perlembagaan Negeri.

“Kita memohon supaya pihak keselamatan berlaku adil dan menjalankan tugas secara profesional demi mengelakkan rakyat diperlakukan secara kasar serta tidak berperikemanusiaan.

“Seterusnya, 25 NGO ini menyeru perintah Paduka Seri Sultan agar semua media perdana menghentikan penyebaran fitnah dan menghasut kerajaan sedia ada yang boleh membangkitkan perasaan perkauman serta boleh mengancam keamanan awam,” katanya.

Setiausaha Kumpulan Prihatin Negeri, Mohd Nazri Sahat berkata, bermula 19 Februari lalu rakyat telah dipertontonkan dengan pelbagai adegan dan proses rampasan kuasa yang menyayat hati.

“Penyelesaian terbaik dicadangkan, ialah pembubaran DUN dan menyerahkan kembali hak menentukan kerajaan di tangan rakyat melalui pilihan raya,” katanya.

Aset MB dan exco dipaparkan dalam laman web kerajaan negeri


Kerajaan Selangor akan mengumumkan pengistiharan aset Menteri Besar dan ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (exco) bagi memberi peluang kepada orang ramai untuk mengetahui aset mereka mulai Jumaat, 13 Mac ini.

Menteri Besar ,Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memaklumkan pengistiharan itu dijangka akan dipaparkan dalam laman web (www.selangor.gov.my).

"Usaha ini untuk memberi peluang kepda orang ramai mengetahui semua jenis aset yang dimiliki oleh exco sepanjang tempoh mereka memegang jawatan tersebut," katanya dalam sidang media tengahari tadi.

Beliau berkata, aset-aset tersebut meliputi hartanah, saham dan sejumlah wang yang terlibat dalam urusan pada jangka masa waktu pengistiharan itu.

Pengistiharan itu dilakukan setelah mendapat gesaan Sultan Selangor yang mahu kerajaan negeri mengumumkan aset semua exco dan Menteri Besar.

Katanya, tarikh rasmi jangka waktu tersebut antara tarikh angkat sumpah jawatan exco pada 24 Mac 2008 hingga sekarang.

"Kerajaan negeri suka menjelaskan iaitu objektif pengistiharan aset ini bagi memastikan sesiapa yang memegang jawatan tinggi di negeri ini tidak sewenang-wenangnya menggunkan kedudukan untuk memiliki aset," tegas beliau.

Dengan hal ini katanya, ia membolehkan ahli exco kerajaan negeri membuat keputusan secara adil dan tidak memihak terhadap dasar- dasar kerajaan negeri dengan demikian dapat memelihara kredibiliti kerajaan negeri Selangor.

Selepas mendapat nasihat perundangan beliau berkata kerajaan negeri mengambil keputusan supaya ia lebih baik untuk tidak memasukkan sebarang aset yang dimiliki exco sebelum memgang jawatan.

Beliau berkata, kerajaan negeri tidak berupaya melindungi keselamatan exco dan ahli keluarga masing-masing dan juga tidak dapat memberi perlindungan insuran untuk tujuan tersebut.

"Semua maklumat ini boleh diumumkan bagi tujuan pengesahan yang tertakluk kepada syarat dan kebenaran Jawatankuasa Khas Kecekapan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (SELCAT)," tegas beliau.

Menurut beliau, ia akan memperlihatkan keyakinan yang tinggi dalam kalangan exco kerana tindakan ini mengambarkan kesediaan kerajaan negeri dalam usaha melaksanakan urus tadbir yanng telus, cekap dan bertanggungjawab.

Berjayakah pakej stimulus kedua ?

Dr Dzulkefly Ahmad
Wed | Mar 11, 09 | 3:23:36 pm MYT

Akhirnya kerajaan bersedia menerima hakikat bahawa negara akan ditimpa seluruh impak buruk krisis kewangan global. Baguslah, walaupun agak lambat. Sejak November lalu, Pakatan Rakyat mahu kerajaan bertindak segera bagi mengelakkan penguncupan dan menangani kelembapan ekonomi.

Betul kita tidak terkesan dengan krisis sub-prima kerana pendedahan kita terlalu minimumterhadap segala produk-produk canggih derivatif gadai-janji sekuriti ciptaan genius kewangan Barat. Tetapi lain pula halnya dengan negara-negara seperti United Kingdom, Jepun, Singapura dan Timur Tengah.

Semua negara-negara ini sedang mengalami kemelesetan ekonomi dengan membawa satu senario ngeri yang bakal ditanggung rakyat masing-masing. Ia persis kelembapan ekonomi tahun 1929 dalam "The Great Depression". Kini kemelesetan pertumbuhan di United Kingdom sebanyak -2.8% peratus, Jepun -2.6% dan Singapura -4.9%. Kini kita mengakui pertumbuhan negara hanya sebanyak 0.1% pada suku akhir 2008, berbanding 4.7% pada suku ketiga 2008.

Bahawa negara akan mengalami kemelesetan atau 'recession' bukan lagi suatu ramalan bahkan hakikat yang pasti. Ia bukan sukar untuk difahami seperti ilmu sains roket. Jumlah ekspot menjunam sebanyak 27.8% pada bulan Januari 2009 sementara Indeks Pengeluaran Industri (IPI) merosot sebanyak 15.6% pada bulan Disember 2008. Sumbangan IPI adalah hampir40% dari jumlah seluruh ekonomi negara. Rizab Antarabangsa hanya tinggal RM316 bilion pada bulan Disember 2008, berbanding RM410 bilion pada bulan April 2008.

Pengurangan permintaan barangan kita, pengurangan rizab negara, pelebaran defisit fiskal, antara lain, akan sekali gus mengurangkan nilai ringgit Malaysia (RM) yang kini kehilangan sebanyak 7% berbanding Dolar Amerika. Penarafan Negara atau 'Sovereign Rating' telah turun ke paras single 'A' serentak menyukarkan kemasukan pelaburan langsung asing (FDI) dan penambahan kos pinjaman dalam bondan hutang (gearing) serentak menjadikan negara kita tidak menarik dan kompetitif bagi pelabur asing mahupun tempatan.

Unjuran pemberhentian pekerja adalah sebanyak 200,000 menjelang hujung 2009.Suntikan kedua RM60 bilion? (bold)Sejumlah RM60 bilion dikatakan akan disuntik dalam tempoh dua tahun; 2009 dan 2010. Jumlah ini agak besar, hampir 10% dari seluruh ekonomi negara atau Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan kalau benarlah disuntik sejumlah ini akan melebarkan defisit fiskal hampir kedua angka atau 'double digit'.

Tetapi penulis yakin suntikan fiskal hanya seperti yang dinyatakan yakni RM15 bilion, selainnya bolehlah dianggap sebagai dalam alam khayalan dan angan-angan lagi. Sumber Dana Jaminan, Pelaburan Ekuiti, kaedah PFI dan juga cara insentif cukai tidak merupakan satu yang pasti. Tidak salah berangan-angan, cuma jangan terlalu nak mendodoi rakyat. Lebih baikmencelikkan rakyat dengan hakikat yang sebenarnya.

Kalau tidak keterlaluan, penulis ingin bertanya Menteri Kewangan, apa sudah jadi dengan RM7 bilion pakej rangsangan pertama. Apakah ia sudah habis disuntik? Dalam sektor mana? Bila dan apa kesannya? Apakah ia menepati sasaran dan matlamat rangsangan? Apakah ia brjaya atau gagal? Terlalu banyak yang masih belum diketahui dan didedahkan.

Ketelusan dan pertanggungjawaban

Ini kunci permasalahan urus-tadbir dinegara ini! Ketelusan dan pertanggungjawaban. Urus-tadbir Presiden baru Amerika Syarikat, Barack Hussein Obama dalam pengurusan krisis kewangan ini boleh disemak dalam satu website economyincrisis.com. Setiap perbelanjaan dana suntikan adalah terbuka dan telus kepada rakyat.

Sudah sampai waktunya kerajaan BN memahami bahawa mereka tidak lagi boleh meneruskan urus-tadbir yang buruk dan membuat keputusan yang buruk. Urus-tadbir yang buruk dan keputusan yang buruk hanya boleh dihasilkan oleh kepimpinan yang buruk. Sehingga kini,persepsi buruk rakyat terhadap kepimpinan negara masih tidak dapat diubah selagi gelagat dan tabiat lama dikekalkan.

Benar krisis ini adalah dicetuskan faktor luaran dan mendatang. Benar, tidak ada negara yang dapat mengelak dari terkena bahananya disebabkan sifat ekonomi dunia yang terbuka kecuali kalau kita mengamalkan ekonomi tertutup dan menjana ekonomi hanya dari permintaan domestik (closed-loop economy).

Namun perlu ditegaskan bahawa negara ini tidak lagi bersedia untuk ditadbir kepimpinan yang tidak punya integriti, bahkan mengamalkan rasuah, penyalahgunaan kuasa dan nepotisme. Semua ini akan meningkatkan kos perkhidmatan serta pembuatan produk-produk di negara ini sekaligus menjejaskan daya-saing negara. Tender terbuka dan memberi pihak yang mampu melakukan dengan kos perunit terendah adalah ukuran utama dalam pemberian sesuatu kerja atau kontrak.

Berjuta bahkan berbilion ringgit mampu diselamatkan dengan mempastikan amalan urus-tadbir baik.Penerusan amalan buruk ini tegasnya akan menjadi punca utama kegagalan program pakej rangsangan kerajaan, walau sebanyak mana sekalipun disuntik. Setelah komitmen yang bulat oleh semua pihak untuk menutup lubang-lubang kebocoran, maka aspek kedua yang penting diperhatikan ialah ke manakah suntikan rangsangan itu dibuat?

Perlu ditegaskan bahawa yang hendak dicapai dalam mengelakkan ekonomi negara daripada terus terjerumus dalam kelembapan dan kemelesetan ialah bagi meningkatkan permintaan.Dalam waktu terdekat krisis ini, amat munasabah untuk tidak mengharapkan rakan dagang kita membuat permintaan ekspot barangan dan perkhidmatan kita. Blok dagangan baru seperti BRIC (Brazil, Russia, India dan Cina) juga turut terjejas walaupun tidak seteruk Amerika dan Eropah atau Jepun.

Meningkatkan permintaan domestik dengan berbelanja

Maka kerajaan hanya boleh mengharapkan peningkatan permintaan domestik, yakni rakyat di negara kita sendiri. Bagi menjayakan agenda dan cita-cita ini, rakyat perlu diberi keupayaan membeli dengan meningkatkan pendapatan bolehguna mereka (disposable income). Ini termasuk selain dari makanan seperti pembelian rumah hartanah, kereta, bahan eletrikal dan elektronik, termasuk bercuti dan lain-lain.Kaedah paling berkesan untuk mempastikan rakyat mempunyai wang dan dana untuk berbelanja adalah memberi wang tunai terus kepada rakyat.

Negara seperti Singapaura dan Australia mengamalkan polisi ini. Potongan sumbangan pekerja mahupun pihak syarikat kepada KWSP belum pasti diterima rakyat atau syarikat kerana mereka tahu bahawa ini mengorbankan simpanan usia tua mereka.Mustahak untuk kerajaan memahami psikologi rakyat dalam krisis kerana mereka kurang senang untuk berbelanja kerana takut dan cemas akan ketidaktentuan krisis. Mereka lebih selesa menabung, dan bukan berbelanja.

Kalau berlaku sedemikian maka penguncupan permintaan akan menjadikan situasi lebih parah dan pihak pengilang akan memberhentikan lebih ramai pekerja.Disamping suntikan terus kepada rakyat yakni semua segmen rakyat dari pelbagai latar belakang status sosial dan pendapatan, perkara seterusnya adalah untuk memahami dalam sektor apakah suntikan harus dibuat?Spontan jawapan ini selalu dijuruskan kepada infrastruktur; lebih besar adalah lebih baik.

Perbelanjaan RM5 bilion untuk lebuhraya, jambatan atau landasan keretapi merupakan 1% daripada KDNK. Namun kali ini, kerajaan perlu faham bahawa mereka tidak seharusnya terlibat dalam usaha 'pump-priming' secara tradisional, yakni dalam infrastruktur sahaja.

Perusahaan kecil dan sederhana

Kerajaan wajar menumpukan sector perusahaan kecil dan sederhana (PKS) kerana peranannya yang penting dalam ekonomi negara. Sumbangan PKS kepada KDNK ialah sebanyak 32% sementara ia menyumbang lebih 56% tenaga pekerja dalam negara. Skim Jaminan Modal Kerja sebanyak RM5 bilion adalah cukup memberangsangkan. Penjanaan pekerjaan adalah besar sekali gus dengan kesan bergandanya juga adalah penting.

Elakkan dari membuat suntikan ke atas sektor spekulatif dan akhirnya tidak menjadikan rakyat mendapat menafaat kecuali bagi pihak pemaju atau pembekal bahan-bahan pembinaan. Sudah terlalu banyak projek rumah yang terbengkalai. Kita perlu berfikir di luar kotak dalam menggarap cabaran perumahan ini. Benar, bidang pembinaan melibatkan 120 sektor berkaitan, tetapi cuba pastikan kesan bergandanya dan matlamatnya kesampaian.

Sudah terlalu lama isu perumahan tidak ditangani dengan baik dan tuntas.Banyak lagi aspek-aspek terperinci yang perlu diperhatikan termasuk pelaburan dalam industri hijau, dan lain-lain lagi. Namun selama wujud komitmen dan iltizam politik untuk melakukan yang terbaik dengan urus-tadbir yang kompeten dan bertanggungjawab, krisis ini akan terus mematangkan seluruh rakyat, sama ada di pihak pembuat polisi, pelaksana polisi dan penerima kesan polisi yakni rakyat.

Akhirnya, ia kembali kepada semua kita. Mengungkap sepatah kata hikmat Mahatma Ghandi: Jadilah engkau perubahan yang engkau cita-cita untuk saksikan di dunia ini! Andainya kita gagal lakukan ini, maka kitalah musuh utama bagi diri kita sendiri.

Dengan itu sayugia diingat akan maksud firman Allah SWT: "Wahai orang-orang yang beriman, Mengapa kau katakan apa yang kau tidak lakukan?" - azm

(Dr Dzulkefly ialah Pengarah Pusat Penyelidikan PAS dan Ahli Parlimen Kuala Selangor)_

Sultan Tak Bubar Dewan Sebab Jaminan Mahkamah Akan Ikut Skrip Najib

Artikel Oleh: Tok Janggut

 Perak kini dilanda krisis perlembagaan yang amat meruncing. Berbagai pihak memberi idea dan cadangan bahawa hanya satu cara saja untuk menyelamatkan krisis dan pergolakan politik ini iaitu dengan cara membubarkan Dewan Undangan negeri dan biar rakyat Perak sendiri menentukan siapakha yang mereka mahu untuk menjadi pemerintah dan kerajaan mereka.

Namun semua yang mempunyai kuasa melakukan pembubaran ini hanya pekak badak dan suka melihat rakyat bergaduh sesame sendiri, benci membenci, maki memaki sedangkan mereka ini seronok duduk dalam singgahsana dengan serba kemewahan dan kekayaan yang dihisap dari hasil milik Negara dan rakyat.

Mengapa sehingga kini Sultan Perak yang dianggap punya peranaan untuk meredakan ataupun untuk menghentikan segala polemik yang sedang berlaku di Perak ini tidak menggunakan kuasa baginda untuk membubarkan DUN? Malahan hasrat Dato Nizar bersama pemimpin Pakatan Rakyat untuk mengadap baginda pun tidak dilayan, hanya pemimpin UMNO saja terutamanya Najib saja yang boleh mengadap baginda. Apa benda yang dijanjikan oleh Najib kepada baginda sekiranya baginda akur dengan kehendak Najib supaya tidak membubarkan DUN? Wang berjuta atau projek berbilion?

Kini jawapan semakin etrserlah bahawa Najib kini menggunakan hakim-hakim atau mahkamah agar mengikut skrip telunjuk beliau demi menjaga nama beliau dan istana. Perintah injuksi mahkamah terhadap Speaker bahawa sidang DUN tidak boleh diadakan adalah merupakan jawapan yang pertama. Mana ada mahkamah boleh mengahalang Speaker untuk mengadakan sidang DUN atau Parlimen? UMNO bukan saja melanggar undang-undang bahkan polis juga turut diseretnya untuk memijak undang-undang jadi mana lojiknya mereka memaksa rakyat supaya mematuhi undang-undang?

Kini rakyat sudah dapat membaca apakah keputusan hakim dalam perbicaraan saman oleh Dato Nizar terhadap kerajaan haram jadah BN Perak dan saman Speaker terhadap tiga ekor lembu melompat yang sudah menghantar surat letak jawatan tapi dibela oleh UMNO itu.

Najib tahu, jika Sultan membubarkan DUN, nama baginda akan tercemar, nama Najib dan UMNO akan menjadi kutukan dan cacian rakyat, jalan yang terbaik ialah menggunakan kuasa dengan memastikan hakim yang terpilih akan membuat keputusan yang memihak kepada Najib dan kerajaan Haram Jadah BN Perak. Dengan cara ini walaupun menipu, maka rakyat dan Pakatan Rakyat tidak akan dapat bercakap atau membantah apa-apa lagi.

Perkara sebegini bukan pelik lagi di Malaysia. Najib punya kuasa yang amat besar sehinggakan dua orang polis yang dituduh membunuh Altantuya pun boleh menutup muka dan hakim tak boleh buat apa-apa. Perkara sebegini telah berlaku dalam perbicaraan DSAI dulu. Pesoalanya, benarkah kedua-dua itu Sirul dan Azilah? Atau kambing hitam yang dibawa pesalah dadah atau pembunuh lain yang diambil menggantikan kedua-dua polis tadi sebagai mengaburi mata rakyat sedangkan kedua-duanya yang sebenar entah ada dimana sedang berseronok atau bersembunyi diluar Negara dengan upahan wang berjuta. Tapi itulah Najib dengan kuasanya yang tiada siapa berani mencabar atau membantah.

Jika istana, polis, mahkamah dan SPRM serta SPR sudah ducucuk hidung dan mengikut telunjuk Najib dan UMNO, kemanakah lagi untuk rakyat mengadu, akhirnya rakyat akan bangkit sendiri memberontak kerana ada undang-undang pun hanya untuk kepentingan UMNO dan sekutunya sahaja.

Tuesday, March 10, 2009

Raja Perlis Selar UMNO mainkan isu perkauman

"It is very unfortunate to see these self-interested parties raising sensitive issues which could dampen the spirits and hopes of millions of people. In Malaysia, every race is tuan," he said in his speech at the launching of a seminar on the Federal Constitution here. The seminar was jointly organised by the state government and the Biro Tatanegara.

"Raja Perlis menyelar UMNO yang memainkan isu Ketuanan Melayu dan isu perkauman untuk terus berkuasa.

"New Straits Times , 6 March 2009 - KANGAR: The Raja of Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Syed Jamalullail, yesterday took to task those propounding the "ketuanan Melayu" (Malay supremacy) policy, accusing them of using "narrow-minded ways to achieve personal objectives". He said every Malaysian, irrespective of age, gender, social status or religion, enjoyed equal rights."

The Raja of Perlis reminded everyone that no individual should be deprived of his rights and that sensitive issues should not be raised in a multi-racial country like Malaysia.

"Sensitive issues and disharmony in society will only bring harm to the country," he added. ".

--------------------------------

UMNO jangan ingat boleh memperguna institusi kesultanan untuk kepentingan UMNO sesuka hati. Raja-raja pun ramai meluat tengok isu fitnah-memfitnah dan isu perkauman UMNO nih..

Yang paling banyak mencerca dan menimbulkan permusuhan terhadap orang Melayu ialah orang UMNO seperti Mun@wir yang jelas penuh dengan kebencian terhadap kaum Melayu dan ulamak yang tidak bersama-samanya menyembah UMNO..

Zaman Nabi, sekumpulan orang Kristian berjumpa Nabi.

Diaorang pertikai ayat Quran yang mengatakan orang Kristian menyembah paderi.

Mereka kata mereka tak pernah sembah paderi.

Nabi menjelaskan bahawa apabila Allah mengatakan sesuatu haram dan paderi ia halal, mereka ikut paderi. Dan apabila Allah kata sesuatu haram dan paderi kata ia halal, mereka ikut paderi. Ketika itu, mereka sebenarnya sudah menyembah paderi!!

Justeru, samalah dengan orang UMNO jugak. Bila Allah kata wajib dan bos UMNO kata haram, ,ahli UMNO mengikut bos UMNO. Ketika itu, apa statusnya?

Antara bahasa "Pelantikan" dan bahasa "Pemecatan"


" Buletin Utama telah menyiarkan ulasan panjang lebar DS Dr Rais Yatim mengenai kuasa mutlak Sultan dalam melantik menteri besar. Dikatakan bahawa Sultan-sultan di negeri Perak, Perlis, dan Terengganu mempunyai kuasa mutlak melantik menteri besar.

Kenyataan beliau memanglah tidak dapat disangkal berikutan kita telah maklum bahawa selepas pilihanraya umum lalu, raja dan sultan di negeri Perlis dan Terengganu telah berbeza pendapat dengan kerajaan dalam melantik menteri besar untuk menerajui pentadbiran di negeri baginda.

Tetapi harus diingat bahawa itu adalah dalam urusan pelantikan selepas pilihanraya umum. Yakni sebelum kerajaan ditubuhkan. Sememangnya urusan pelantikan menteri besar wajib mendapat perkenan sultan hatta di negeri-negeri lain pun urusannya tetap sama.

Bagaimana pula dengan urusan pemecatan menteri besar?

Inilah kemelut yang berlaku di negeri Perak dimana menteri besar DS Ir Nizar mohon untuk tidak sependapat dengan sultan yang meminta agar beliau meletakkan jawatan berikutan baginda mendapati menteri besar tidak lagi mendapat majoriti ahli DUN.

Keengganan Nizar bersandarkan kepada Undang-Undang Tubuh Negeri Perak bahawa pengunduran menteri besar daripada mengetuai kerajaan negeri hanya melalui 3 cara.

1. Undi tidak percaya dalam persidangan di Dewan Undangan Negeri.
2. Pembubaran DUN
3. Meletakkan jawatan secara sukarela.

Apa yang pasti kemelut politik di Perak semakin berpanjangan berikutan kedua-dua iaitu BN dan PR bercakap dan berbahas mengenai 2 perkara yang berbeza.

BN cuba menegakkan fakta bahawa pelantikan menteri besar BN adalah sah kerana kuasa mutlak sultan dalam melantik MB. Manakala PR pula mendakwa bahawa menteri besar PR masih lagi mengetuai kerajaan berikutan salah satu daripada 3 perkara mengenai pengunduran menteri besar tidak dipenuhi.

Persoalannya sekarang, sahkah Zambry sebagai menteri besar baru sedangkan Nizar masih lagi memegang jawatan itu? Ataupun adakah Nizar masih lagi seorang menteri besar sedangkan sultan Perak sudah melantik menteri besar yang baru.

Maka berlumba-lumbalah kedua-dua pihak, BN dan PR memberi penerangan kepada rakyat dalam dua bahasa yang berlainan. BN berbahasa 'Pelantikan' manakala PR berbahasa 'Pemecatan'. Terpulanglah kepada rakyat untuk menilai bahasa mana yang mereka mudah faham.

Dalam banyak 'Poll' dan 'Survey' yang saya ikuti, lebih 90% rakyat lebih memahami bahasa 'pemecatan'. Saya fikir sekiranya mahkamah nanti memutuskan bahawa pelantikan menteri besar BN adalah sah, rakyat masih lagi tidak berpuas hati. Apatah lagi sekarang ini rakyat melihat mahkamah seperti berada di bawah telunjuk BN setelah melihat betapa 'super effective' mahkamah meluluskan injunksi bahawa sidang tergempar DUN Perak untuk mengadakan usul percaya kepada Nizar adalah tidak sah. Mana taknya, pukul 9 pagi injuksi dikemukakan, pukul 2.30 petang hari yang sama mahkamah memutuskan sidang tergempar dewan tidak sah. Sedangkan umum mengetahui bahawa sebulan lalu Nizar telah mengemukakan saman kepada Zambry untuk menghalang beliau daripada melakukan tugas-tugas sebagai menteri besar kerana Nizar masih lagi memegang jawatan menteri besar Perak.

Sewajarnya pendekatan terbaik untuk memulihkan keadaan politik dan keyakinan rakyat Perak adalah melalui pembubaran DUN. Pulangkan semula kuasa penentu kepada rakyat. Biar rakyat Perak memilih kerajaan mana yang mereka mahu untuk memimpin mereka. Dakwa BN, dalam kegawatan ekonomi sekarang, tidak perlu untuk mengadakan pilihanraya semula. Banyak duit yang akan mengalir. Kita perlu berjimat cermat.

Bukankah dalam mengurangkan kesan kegawatan ekonomi sekarang menuntut kita tidak lokek berbelanja. Sekiranya berlaku pilihanraya, duit akan datang mencurah-curah. Banyak projek akan segera diluluskan. Pelbagai pakej diumum untuk menjana pendapatan dan kebajikan rakyat. Rakyat akan mendapat faedahnya dan merasa selesa. Kelazimannya keadaan seperti ini akan merangsang rakyat untuk berbelanja. Maka terdapat pengaliran wang dipasaran. Secara tidak langsung dapat mengelakkan ekonomi daripada terus menguncup. Saya yakin keadaan pasti sebaliknya kalau pilihanraya semula tidak diadakan. Dengan mandat yang disandang bukan daripada rakyat, sudah pasti kerajaan yang dibentuk sukar untuk melaksanakan agenda-agenda yang telah dirancang. Maka akan jadilah seperti kerajaan yang 'syok sendiri'.

Secara kesimpulan, pada pendapat saya, bubarkanlah DUN. Buat pilihanraya semula. Setelah itu, pemimpin yang terpilih, tolonglah bekerja menjaga rakyat. Sesungguhnya anda dipilih untuk menjaga kebajikan rakyat, bukannya untuk bermain politik yang tidak akan habis sampai bila-bila pun, hatta sampai hari kiamat.

Monday, March 9, 2009

Harapan orang ramai masih menggunung

Oleh Mohd Fakhruradzi Tajuddin

SELAYANG, Mac 9 – PERUBAHAN. Apa itu perubahan? Semua orang suka bercakap tentang perubahan. Daripada menteri hinggalah kepada rakyat. Tidak kira Umno mahupun DAP- semuanya mahu dilihat membawa perubahan. Agenda perubahan merupakan senjata paling ampuh dalam politik- terutamanya di Malaysia.

Rakan perubahan ialah HARAPAN. Harapan wujud apabila perubahan dijanjikan. Harapan juga boleh musnah apabila janji perubahan tidak dikotakan. Apabila harapan telah musnah, pasti ada pihak yang akan dihukum.

Keputusan PRU 12 telah membuktikannya. Orang ramai telah menghukum Barisan Nasional kerana gagal membawa perubahan yang dijanjikan.

Tetapi pada masa yang sama, harapan baru juga boleh muncul. Harapan baru datang apabila harapan lama telah terkubur. Dalam hal ini, Pakatan Rakyat dilihat sebagai harapan baru dalam meneruskan agenda perubahan di 5 buah negeri. Pakatan Rakyat juga dilihat mampu mendesak Barisan Nasional untuk membawa perubahan dari segi pengurusan kerajaan dan ekonomi di peringkat Pusat.

Berbalik kepada perubahan. Apabila ada pihak yang membawa perubahan, pasti akan ada pihak yang cuba menghalang atau mengkritik. Ini perkara biasa dalam kehidupan.

Untuk kita memahami perkara ini tidak susah. Sila perhatikan isu pemberian tanah di Perak. Bagaimana kerajaan Pakatan telah melakukan perubahan dengan memberikan geran tanah kepada penduduk kampung. Perkara ini adalah selari dengan harapan orang ramai di Perak. Tetapi usaha ini telah dimanipulasikan serta dihalang oleh kerajaan pusat Barisan Nasional.

Dalam isu air di Selangor, bagaimana kerajaan pusat sekali lagi cuba untuk mengsabotaj usaha kerajaan Pakatan dalam mengambil alih syarikat pembekal air. Langkah ini telah menghalang kerajaan negeri dalam melakukan perubahan untuk meringankan beban rakyat.

Begitu juga di Pulau Pinang dalam isu Jambatan Kedua. Semua pihak faham jambatan kedua ini penting dalam pertumbuhan ekonomi zon utara- lebih-lebih lagi Pulau Pinang. Tetapi apa yang berlaku selepas kerajaan negeri bertukar tangan, kerajaan pusat telah melewatkan malah ada cubaan untuk membatalkan projek ini.

Ini merupakan beberapa contoh perubahan yang cuba dihalang daripada dilaksanakan.

Perubahan juga masih boleh dilaksanakan walaupun sudah terlewat. Lewat tidak bermakna tidak boleh berlaku. Kerana di akhirnya orang ramai ingin melihat perubahan itu dilaksanakan, Dan inilah yang berlaku di peringkat pusat.

Kita ambil contoh bagaimana kerajaan Barisan Nasional telah membuat pindaan terhadap Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU). Perubahan ini telah membenarkan mahasiswa di negara untuk lebih bebas berpolitik dan bersuara. Langkah ini adalah selari dengan perubahan yang dituntut oleh orang ramai setelah sekian lama.

Kerajaan Pusat juga telah melakukan satu lagi perubahan- walaupun sudah terlewat. Pendedahan perjanjian konsesi tol telah membuktikan kerajaan Barisan Nasional mendengar harapan rakyat yang mahukan kerajaan lebih telus. Harapan orang ramai ini memang sudah lama didengari. Walaupun baru sekarang kerajaan bersetuju membuat perubahan, ia tetap memberi petunjuk bahawa perubahan telah berlaku.

Ini merupakan contoh perubahan yang berlaku walaupun mengambil masa dan terlewat.

Setahun selepas 8 Mac 2008, harapan orang ramai masih menggunung. Harapan menggunung ini timbul kerana perubahan yang dilakukan baik Barisan Nasional mahupun Pakatan Rakyat masih belum cukup baik.

Dan harapan ini juga akan musnah sekiranya perubahan yang dijanjikan kedua belah pihak tidak dilaksanakan.

Setahun berlalu, empat tahun masih ada untuk perubahan dilaksanakan.

Pesan professor Datuk Dr Harun Din Al-Hafiz


"Nauzubillah.

Tolong sebarkan kawan2 ku..... Pesan Professor Datuk Dr Harun Din Al-Hafiz
Seperti yang kite ketahui... Negara kite nie banyak tugu.... Antara yang famousnya
ialah Tugu Kebangsaan, Tugu Helang Laut kat langkawi dan sebagainya..
Tahukah kawan2 bahawa pada tahun 1993, Mufti wilayah persekutuan telah mengeluarkan
fatwa bahawa " segala tugu-tugu itu serta pembinaannya adalah haram....
ciri-cirinya menyerupai berhala...dan melawatnya juga adalah haram.. "
Setelah fatwa itu dikeluarkan, maka ia digazetkan bermakna tindakan undang2
boleh dikenekan kepada sesiapa yang melawat tugu kebangsaan!
Tetapi sayang2... pihak atasan tidak suka akan keputusan itu maka disuruhnya pihak
mufti menarik balik fatwa itu... Setelah berbincang.. . Mufti tersebut tidak mahu
menarik balik fatwa itu... Maka pihak atasan telah menarik balik gazet
tersebut maka apa yang tinggal ialah fatwa sahaja...tiada tindakan undang2
yang boleh diambil... Menurut kupasan Ust. Harun Din, tugu2 ini boleh mendatang syirik...
Beliau berkata... " bawalah dosa anda sebesar langit dan bumi kepada Allah dan
Allah mungkin akan mengampunkannya tetapi jika terdapat walau sedikit/sebesar zarahpon dosa syirik maka Allah tidak akan mengampunkan orang itu..." dan kata beliau lagi... " walaupun kita tidak pergi ke tugu2 tetapi jika kita 'redha' atau tidak melakukan apa2,
berdiam diri, maka kita juga akan mendapat dosa tersebut iaitu dosa syirik..."

Contoh kedua yang beliau utarakan dalam perbincangan dosa syirik ini ialah nama
negeri perlis iaitu perlis indera kayangan... " Menurut kamus dewan...
indera bermaksud nama tuhan hindu manakala kayangan bermaksud tempat di
mana tuhan2 bersemayam.. . maka makna sebenar ialah perlis tempat tuhan hindu bersemayam.. " Menurut beliau... Nama perlis ini juga mendatangkan dosa syirik... Perkara
terakhir yang dibincangkan ialah isu perlembagaan negara... Tahukah kawan2 bahawa... Perlembagaan Negara Fasa ke-14 mengatakan bahawamana2 undang2 akan terbatal dan tidak
boleh dipakai jika ia bertentangan dengan undang2 yang telah dinyatakan di
dalam perlembagaan termasuklah undang2 hudud... iaitu undang2 yang dicipta oleh Allah.

Kata beliau seterusnya.. ..Dosa syirik boleh diakibatkan oleh...
1.Mempertahankan perlembagaan serta undang2 ciptaan manusia dan
membuatkannya mengatasi undang2 ciptaan Allah iaitu hudud dll.

2. Menyokong mereka yang mempertahankan perlembagaan.

3. Mereka yang berdiam diri.

4. MEREKA YANG MENGATAKAN BAHAWA HUKUM

HUDUD ITU ZALIM ( BERMAKNA ALLAH JUGA ADALAH ZALIM)

Dengan ini selesailah tanggungjawab aku Tolong sebarkan email ni pada semua umat Islam. Kalau nak beli AL-QURAN yang dicetak dalam edisi baru. Hati-hatilah kerana ada 4 surah palsu
ciptaan KAFIR laknatullah. Surah-surah itu adalah :

1) AL-IMAN

2) AL-WASAYA

3 )AL-TAJASU

4) DANAL-MUSLIMOON


Jangan sesekali layari laman web ! www.thequran. com (Father Zakaria) kerana
segala isinya adalah palsu. Sebarkan email ini kepada umat Islam seramai yang mungkin!!!
Sebarkan jika anda sayangkan ISLAM....

Petanda BN berada dihujung usia semakin jelas.......

Pendapat Oleh notan

"Assalamualaikum,,..
Selawat dan Salam ke atas Junjungan,,..

Kejadian kejadian muktakhir ini sedang menuju ke satu arah.Kebangkitan rakyat di sana sini sepatutnya diambil sebagai satu peringatan serius oleh pemimpin dan penyokong UMNO/BN betapa sokongan kepada kepimpinan mereka sudah semakin berkurangan.

Negara berada di bawah sisitem demokrasi berpelembagaan di mana suara rakyat akan menentukan masa depan pemerintahan negara.Hakikat ini samaada suka atau tidak mesti diterima oleh pemimpin dan penyokong UMNO/BN.Tidak ada gunanya lagi untuk mereka memutar belit kejadian kejadian yang berlaku semata mata untuk meraih sokongan rakyat.Keputusan PRU ke 12 sudah jelas menjadi "beginning of the end" pemerintahan rakus UMNO/BN selama lebih 50 tahun di negara kita.UMNO/BN mesti menerima perubahan minda rakyat dengan lebih terbuka dan sesuai dengan kehendak sistem demokrasi negara.UMNO/BN mesti mengakui bahawa usia mereka sudah sampai ke penghujung.

Perhimpunan rakyat di balai polis Brickfield merupakan kesinambungan kepada kebangkitan rakyat sebelum ini.Tidak perlu dihebohkan bahawa perhimpunan ini telah menimbulkan suasana tidak selesa rakyat kerana kekecohan yang dilakukan bukan berpunca dari rakyat yang berhimpun.Gangguan yang dicanangkan dari perhimpunan ini kalau dibandingkan hanyalah sedikit dengan gangguan "state of police" satu ketika dulu, jadi tidak perlu dicanangkan keseluruh negara betapa perhimpunan rakyat secara aman ini merupakan ancaman besar kepada negara.UMNO/BN juga tidak perlu lagi menggunakan polis bagi menakutkan rakyat kerana kebangkitan rakyat sudah menjadi semakin besar hari demi hari.UMNO/BN mesti menerima hakikat bahawa suara rakyat tidak lagi boleh dihalang.

Kenyataan Najib bahawa DUN Perak tidak boleh bersidang selagi dua kes mahkamah tidak diputuskan juga mengandungi unsur unsur yang double standard.Di satu pihak Najib mengakui bahawa kedudukan kerajaan haram Perak masih lagi tergantung dan tidak dapat disahkan selagi keputusan mahkamah tidak diperolehi sedangkan di satu pihak lain Najib menuduh tindakan speaker DUN Perak adalah usaha untuk menjatuhkan kerajaan haram BN Perak.Ini merupakan kenyataan yang mengelabah dari seorang pemimpin UMNO/BN yang bertanggungjawab merampas kuasa di Perak dengan cara yang tidak bijak dan terlepas pandang kedudukan dan kuasa yang diberikan oleh undang undang kepada speaker.Ini pula menjelaskan lagi kedudukan goyah UMNO/BN dan kata orang Najib sedang buang tabiat diambang kejatuhannya.

Najib sebelum ini, juga menyatakan lapuran cubaan rasuah RM20 juta dua ADUN PKR kepada SPRM sebagai lapuran palsu dan beliau tidak tahu menahu mengenainya.Najib seterusnya cuba menunjukkan "kejantanan"nya dengan mengugut untuk mendakwa pihak yang membuat lapuran palsu tersebut.Ini merupakan satu lagi petunjuk kepada penghunjung usia UMNO/BN kerana semua rakyat yang waras mampu berfikir betapa Najib sudah tidak dapat mengawal rasa takutnya dengan kebangkitan yang semakin kuat dari rakyat.

Rakyat sudah tidak lagi membiarkan diri mereka diperbodohkan oleh kalangan pemimpin politik yang berperangai semaca Najib dan pemimpin pemimpin UMNO/BN lainnya.Syed Hamid Alba, umpamanya telah menarik balik pewartaan penggunaan kalimah ALLAH oleh orang orang kristian kerana kononya berlaku kesilapan yang kalau diperhatikan tidak seharusnya dilakukan oleh seorang pemimpin yang beragama Islam seperti beliau.Hisyamudin pula bebal dengan Penggunaan bahasa Inggerisnya dalam pembelajaran mathematik dan sain serta "pondan" dengan kenyataan beliau untuk mempertahankan sultan hingga titisan darah terakhir, sedang rakyat boleh meramalkan bahawa kalau berlaku rusuhan terhadap sultan,Hisyamudin adalah antara yang terawal lari.

Benarlah kata A Samad Said bahawa orang politik(semacam pemimpin UMNO/BN) mempunyai satu teliga dan dua lidah.Sudah tidak dapat disangkal lagi kehadiran dua lidah pada pemimpin pemimpin UMNO/BN hari ini.terlalu banyak kenyatan yang bercanggah dari mereka, bermula dari pemimpin tertinggi sehinggalah kepada pemimpin paling rendah.Mereka telah terbukti menyembunyikan kebenaran serta terus memutarbelitkan kejadian mengikut apa yang boleh memberi faedah kepada mereka.Pemimpin pemimpin UMNO juga telah terbukti mempunyai satu telinga apabila mereka enggan mendengar kebenaran khususnya dalam kes rampasan kuasa di Perak dan dalam kes PPMSI.

Hari ini, pemimpin pemimpin UMNO/BN semakin buang tabiat dan hari ini juga kebangkitan rakyat semakin sukar dibendung oleh mereka.Maka tunggulah hari dan saat UMNO/BN ditalkinkan."

Kenyataan DS Najib yang membelit leher BN di Perak

Berita Oleh amizie

"KUANTAN, 28 Feb (Bernama) -- Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak tidak boleh memanggil sidang tergempar kerana mahkamah masih belum membuat keputusan berhubung status kerajaan negeri itu.

Timbalan Perdana Menteri berkata sebarang keputusan untuk mengadakan sidang DUN Perak bergantung kepada keputusan mahkamah berhubung kes terbabit.

"Tak boleh (adakan sidang DUN), sebab ada tindakan mahkamah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Perhimpunan Warga Universiti Malaysia Pahang dan Karnival Pengajian Tinggi Negara Zon Timur, di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Speaker DUN Perak, V.Sivakumar semalam yang berkata sidang tergempar DUN Perak akan diadakan pada 3 Mac ini.

Ditanya sama ada sidang DUN itu bertujuan menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional yang baru ditubuhkan, Najib berkata: "Apa apa pun kita tunggu keputusan mahkamah dulu, kita kena 'establish' dulu kerajaan Perak dari segi perlembagaan." Berita penuh klik sini


Itu adalah sebahagian kata-kata Datuk Seri Najib yang dipetik Bernama. Apa yang diperhati, banyak ulasan Datuk Seri Najib mengelirukan dan membelit leher BN sendiri.

Kalau mengikut apa yang dinyatakan oleh Datuk Seri Najib, makna nya beliau memperakui bahawa di Perak memang sebenar nya ada 2 buah kerajaan negeri yang masih berebut diantara satu sama lain dan ia nya masih dalam proses mahkamah. Mahkamah belum lagi membuat keputusan samada kerajaan PR atau kerajaan BN kah yang berhak untuk memerintah secara SAH dan bukan nya secara HARAM.

Kalau Mahkamah belum buat keputusan, bagaimana pula Datuk Seri Najib boleh mendakwa 'Kerajaan BN yang baru ditubuhkan' sebagai kerajaan yang memerintah Perak. Perlu di ingat !!, tadi beliau yang kata "mahkamah masih belum membuat keputusan berhubung status kerajaan negeri itu."

Itu lah sebahagian makna yang aku faham, mungkin betul, mungkin tidak. Apa tah lagi, hanya mereka sahaja yang boleh bercakap dengan media. Kemudian, apa yang mereka perkatakan itu mesti lah kita terima sebagai betul dan benar. Terus kan amalan begitu, sebab dengan cara itu adah satu dari beratus cara yang akan menyebabkan BN akan kalah secara total pada PRU 13...InyaAllah !

Khalid Akan Beli 4 Syarikat Konsesi Air Kurang RM 1.5 Bilion. JIMAT 400%

Artikel Oleh siswapemikir

"Oleh Nazmi,
webmaster MahasiswaMalaysia

 Mungkinkah Khalid Ibrahim, MB Selangor sekali lagi akan menggemparkan dunia korporat dan pasaran saham tempatan ?

Kita sedia maklum Khalid Ibrahim beberapa dekad lalu telah membina nama yang cukup gah dalam dunia korporat apabila berjaya mengambilalih dan membawa pulang syarikat perladangan terbesar di Eropah, Guthrie Plc. Seterusnya Guthrie Plc kemudiannya dikenali Guthrie Berhad menjadi salah satu aset paling beharga di bawah Permodalan Nasional Berhad.

Atas kejayaan itu, Khalid pantas meningkat naik hingga dilantik mengetuai syarikat pengurusan dana terbesar di Malaysia dengan nilai aset melebihi RM 100, 000, 000, 000. 00. Syarikat tersebut tidak lain tidak bukan ialah Permodalan Nasional Berhad yang kini memiliki Sime Darby, UMW Group, Pelangi Berhad, Maybank, dan berpuluh - puluh lagi syarikat terkemuka bertaraf multinasional di dalam negara.

Pada hari ini Tan Sri Dato Khalid Ibrahim ialah Menteri Besar di negeri termaju di Malaysia iaitu Selangor atas kapasitinya sebagai Pengerusi Perhubungan PKR Selangor. Tawaran Khalid untuk mengambil alih 4 syarikat konsesi air menghadapi masalah apabila syarikat- syarikat konsesi air tersebut dengan sengaja meletakkan harga yang terlampau tinggi iaitu 3 kali ganda harga pasaran bagi menggagalkan usaha Khalid Ibrahim. 2 daripada syarikat konsesi air tersebut adalah dimiliki oleh Puncak Niaga Berhad iaitu sebuah syarikat milik Tan Sri Rozali Ismail. Usaha syarikat konsesi air ini dipercayai sebagai usaha UMNO melalui Tan Sri Rozali Ismail bagi menggalkan usaha Khalid memberi kebajikan kepada rakyat Selangor. Jika pelan Khalid gagal, ini bermakna hasrat Khalid meneruskan program pemberian air percuma mungkin semakin sukar.

Untuk makluman, pada tahun kewangan 2007 Puncak Niaga Holding Bhd yang juga memiliki kepentingan terbesar dalam SYABAS memperoleh pendapatan RM1,333.1 juta hasil daripada perniagaan air. Perniagaan air adalah mewakili 90% daripada pendapatan keseluruhan Puncak Niaga Holding Berhad. Keuntungan bagi tahun kewangan 2006 bagi perniagaan air Puncak Niaga adalah sebanyak RM 367.3 juta manakala pada tahun kewangan 2007, keuntungan yang diperolehi adalah sebanyak RM 115.4 juta.

Perangkaan ini sekaligus membuktikan perniagaan konsesi air adalah satu perniagaan yang amat menguntungkan lebih- lebih lagi jika ia diuruskan secara cekap. Fakta ini sekaligus menolak tohmahan ataupun dakwaan jahat UMNO bahawa pengambilalihan syarikat konsesi air merugikan wang rakyat. Sebaliknya kenyataan yang harus digembar gemburkan pengambilalihan 4 syarikat konsesi air ini pada jangka masa panjang akan membolehkan kerajaan negeri Selangor menerima pendapatan tambahan antara RM 450, 000, 000. 00 hingga lebih RM 1000, 000, 000. 00 setahun.

Hasil daripada keuntungan ini sudah tentu mampu digunakan oleh kerajaan Pakatan Rakyat Selangor diketuai Tan Sri Khalid Ibrahim untuk melaksanakan agenda kebajikan untuk rakyat. Ini termasuklah melaksanakan program Merakyatkan Ekonomi Selangor ( MES ) dengan lebih berjaya lagi selain menambah jumlah meter padu air percuma untuk kegunaan rakyat Selangor. Jika pengambilalihan ini berjaya, agenda memajukan Selangor setaraf bandaraya termaju dunia bukan satu angan- angan kosong. Ia hanya menjadi satu angan - angan kosong jika pemerintahnya UMNO dan BN oleh kerana mereka menjana ekonomi hanya untuk kepentingan diri dan kroni bukannya rakyat.

Namun masalahnya di sini ialah keempat - empat syarikat konsesi air tersebut enggan menerima tawaran Tan Sri Khalid sebanyak RM 2 bilion bagi mengambilalih majoriti kepentingan dalam syarikat mereka. Sebagai seorang pentadbir negeri, sudah tentulah harga pengambilalihan RM 6 Bilion yang diminta 4 syarikat konsesi tersebut terlampau tinggi. Tambahan Khalid yang mempunyai pengalaman berpuluh – puluh tahun dalam dunia korporat di peringkat tempatan mahupun antarabangsa sudah tentu tahu bahawa adalah satu kesilapan besar bersetuju dengan harga yang diminta pengendali- pengendali konsesi air tersebut lebih – lebih lagi dalam keadaaan krisis ekonomi yang makin meruncing ini.

Justeru Khalid mengambil langkah bijak dengan membuat pengumuman di hari perhimpunan bersama staf – stafnya untuk tidak meneruskan usaha pengambilalihan syarikat konsesi air. Khalid tahu dan sedar bahawa keadaan ekonomi dunia yang teruk akan terus menjejaskan ekonomi Malaysia. Puncak Niaga Holding Berhad yang memiliki 2 syarikat konsesi air di Selangor sudah tentu turut sama terkena tempias masalah ekonomi yang melanda negara.

Akibatnya saham Puncak Niaga diramalkan akan menjunam dan terus menjunam dalam masa terdekat. Kenyataan Khalid untuk menghentikan sebarang usaha pengambilalihan konsesi air sudah tentu membantu merendahkan lagi nilai saham Puncak Niaga Holding Berhad.

Apa yang harus diperhatikan , dalam masa yang sama Puncak Niaga juga terpaksa berhadapan dengan masalah penyelenggaraan air yang tinggi. Ini belum termasuk masalah untuk menggantikan paip atau infrastruktur air yang sudah berusia. Untuk mengatasi masalah ini sudah tentu Puncak Niaga memerlukan suntikan modal atau sumber pembiayaan pinjaman dalam jumlah yang amat besar.

Dalam keadaan ekonomi yang kian meruncing apakah Puncak Niaga mampu mencari rakan niaga baru selain kerajaan negeri mahupun kerajaan pusat. Persoalan sama yang harus ditanya apakah Puncak Niaga mampu mendapatkan pinjaman atau menerbitkan waran di pasaran terbuka ?

Sudah tentu dalam keadaan ekonomi yang amat kritikal ini mana- mana bank , institusi kewangan tidak sudi menawarkan pinjaman dalam jumlah yang besar. Pelabur pula rata- rata menarik diri dari pelaburan sedia ada dan membuat pelaburan di tempat yang lebih rendah risikonya seperti di bank dan syarikat pengurusan dana. Pihak yang mempunyai sumber kewangan yang kukuh pada masa kini hanyalah kerajaan – kerajaan negeri. Itupun ia harus diuruskan dengan cekap dan cermat.

Jika diteliti hampir semua syarikat – syarikat tersenarai di Bursa Malaysia baik kecil, sederhana ataupun besar di papan utama, papan kedua ataupun MESDAQ tidak terlepas daripada tempias krisis ekonomi global. Lebih – lebih lagi krisis ini bermula di Amerika yang merupakan rakan dagang terbesar Malaysia. Rata- rata syarikat di Bursa Malaysia mengalami penurunan nilai antara 25 % - 60 % dalam tempoh kurang 6 bulan. Bahkan syarikat – syarikat milik kerajaan di bawah pengurusan Khazanah Nasional mengalami penurunan nilai asset lebih 20.18% iaitu lebih RM 17.8 Bilion.

Apabila faktor – faktor dan keadaan ini digabungkan, adalah berkemungkinan besar saham Puncak Niaga akan mengalami penurunan drastic dalam masa terdekat. Bahkan tidak mustahil jika dikatakan saham Puncak Niaga akan mengalami penurunan nilai antara 30 % - 50% dalam masa kurang 6 bulan.

Mungkin itulah sebabnya Tan Sri Khalid Ibrahim sengaja menghentikan usaha pengambilalihan Puncak Niaga dan 3 syarikat konsesi air lain di Selangor. Sebagai seorang tokoh perniagaan terkemuka, Khalid Ibrahim amat sedar Puncak Niaga dan 3 syarikat konsesi air boleh dibeli dengan harga kurang RM 1.5 Bilion ( RM 1500, 000, 000. 00 ). Ia adalah 4 kali lebih murah daripada harga yang diminta Puncak Niaga dan 3 syarikat konsesi air lain.

Atau sekali lagi Khalid Ibrahim akan mengemudi Kumpulan Darul Ehsan Berhad bagi mencipta sekali lagi sejarah pengambilalihan yang amat mengagumkan. Kita tentu tahu bagaimana Khalid Ibrahim berjaya mengambialih syarikat perladangan tertua dan terbesar di Eropah pada beberapa dekad lalu melalui insiden yang dikenali sebagai “ serangan subuh” atau “ down rid” di Bursa Saham London. Fenomena itu berjaya menggemparkan Britain dan Eropah. Boleh jadi kaedah yang sama akan digunakan Khalid Ibrahim untuk mengambilalih Puncak Niaga dan 3 syarikat konsesi air lain di Selangor untuk kesejahteraan dan kebajikan rakyat.

UMNO perlu sedar kali ini mereka bukan berhadapan dengan seorang pentadbir negeri semata- mata, bahkan Khalid Ibrahim adalah bekas tokoh perniagaan terkemuka di Malaysia dan negara serantau. Khalid Ibrahim telah membuktikan kewibawaan dan ketokohannya dalam memimpin empayar perniagaan gergasi termasuklah Kumpulan Permodan Nasional Berhad dan Guthrie Berhad ( kini digabung membentuk Sime Darby Berhad ). Bahkan Khalid Ibrahim pernah diiktiraf sebagai Ketua Eksekutif terbaik di Malaysia apabila dianugerahkan “ CEO Of The Year “ pada tahun 1997. Kejayaan menggemparkan pasaran saham Britain sudah tentu cukup untuk membuktikan kehebatan Khalid Ibrahim dalam arena korporat terutama dalam usaha penggabungan dan pengambilalihan ( M&A ).

Lagi bukti penglibatan Najib - Altantuya, AMK desak siasat Najib


PDF Print E-mail
Posted by admin
Sunday, 08 March 2009 19:38

(Suara keADILan) - ANGKATAN Muda KeADILan Malaysia meminta polis agar menyiasat pendedahan terbaru, sebuah akhbar Perancis, The French Liberation yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri Najib Tun Razak dan isterinya Rosmah Mansor serta Abdul Razak Baginda di dalam satu penerbitan artikel di akhbar tersebut.

Artikel berkenaan, ‘The Altantuya Shaaribuu’s Case: How and why she was killed?’ yang disiarkan pada 5 Mac lalu ditulis oleh Arnaud Dubus yang berpengkalan di Thailand mengaitkan kedua nama tersebut dikaitkan dengan komisyen berjumlah 114 Juta Euro sebagai pembelian kontrak kapal selam Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) sewaktu Najib menjawat Menteri Pertahanan.

Selain itu, artikel berkenaan juga dengan jelas menyebut nama seorang warganegara Mongolia, Altanyuya Shaaribuu - yang dibunuh kejam penghujung tahun 2006 di Malaysia yang dikatakan teman wanita Abdul Razak yang disebut sebagai seorang yang mempunyai hak ke atas komisyen 114 Juta Euro berkaitan dengan pembelian kapal selam oleh pihak TLDM.

“Keraguan timbul melalui laporan artikel tersebut apabila wartawan artikel telah menyatakan dengan jelas bagaimana kaitan di antara Altantuya, Abdul Razak dan Najib yang dikatakan mempunyai hubungkait rapat berkenaan dengan urusan pembelian kapal selam oleh pihak TLDM yang seterusnya mengakibatkan Altantuya Shaaribuu mati dibunuh oleh pihak Unit Tindakan Khas (UTK),” kata Ketua AMK Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Najib yang juga Timbalan Presiden Umno sebelum ini menafikan pernah mengenali atau bertemu wanita Mongolia itu yang mati dibunuh di sebuah belukar di Shah Alam.

Beliau turut bersumpah tidak pernah mengenali wanita itu sewaktu pada pilihanraya kecil Permatang Pauh, Ogos tahun lepas.

Shamsul berkata, Artikel berkenaan turut merujuk kepada satu Kenyataan Beramaran (Cautious Statement) yang dikatakan merakamkan percakapan tertuduh yang didakwa membunuh Altantuya Sirul Azhar Omar.

Rakaman terbabit mengaitkan kesemua individu iaitu Najib, Rosmah dan Abdul Razak mempunyai kaitan secara tidak langsung didalam urusan pemberian komisyen dan pembunuhan Altantuya.

“Sehubungan itu, saya berpandangan bahawa suatu siasatan menyeluruh perlu dibuat oleh PDRM terhadap Najib, Rosmah dan Abdul Razak mengenai isu komisyen berjumlah 114 Juta Euro dan pembunuhan Altantuya oleh pihak UTK (Sirul Azhar), berdasarkan artikel tersebut serta rakaman percakapan Sirul,” katanya di Luar Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, 8 Mac lalu.

Laporan polis berkenaan dibuat di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, 8 Mac lalu yang turut dihadiri oleh Naib Ketua AMK, Khairul Annuar Ahmad Zainudin, Ketua AMK Wilayah Mat Zaman Tasi beberapa anggota Exco dan 50 penyokong AMK.

Selain cerita sensasi ini, wartawan Liberation turut mendedahkan saat-saat akhir kematian Altantuya berdasarkan dokumen yang didakwa diperolehi daripada polis Malaysia.

Arnaud Dubus melaporkan, Altantuya ditembak di sebelah pipi kiri dan kemudian pakaian mangsa ditanggalkan dan kemudian mayatnya dibungkus dalam beg plastik hitam.

Lebih kejam, Arnaud turut melaporkan Altantuya ditembak sekali lagi apabila tangannya dilihat masih bergerak.

Search This Blog