Saturday, March 13, 2010

PERINGATAN BUAT YANG SERING MEMPERSENDAKAN MUNAJAT MEREKA YANG DIZALIMI


Hari ini di bumi Kelantan berlaku satu peristiwa yang wajar menjadi renungan mencetuskan keinsafan serta meningkatkan ketakwaan di sisi Allah SWT. Solat sunat Istisqa yang diimamkan oleh YAB Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk memohon hujan ditunjukkan tentang tanda dan kebesaran Allah SWT.

Seramai kira-kira 2000 jemaah yang turut serta dalam sunat itu mengalami peristiwa yang menakjubkan apabila hujan mula turun sebaik sahaja bacaan surah Al Fatehah dimulakan. Peristiwa ini memberi isyarat yang cukup jelas bahawa doa dan munajat mereka yang ikhlas sentiasa berserah diri mengharapkan pertolongan Allah akan diperkenankan oleh Allah SWT. Cuma masa sahaja yang menentukan.

Sebelum ini seringkali pemimpin Umno mempersendakan apabila puluhan ribu rakyat Kelantan bermunajat seperti dalam isu royalti minyak yang dituntut oleh kerajaan Pas Kelantan. Malah ada suara-suara sumbang ulama Umno yang memperleceh munajat rakyat Kelantan agar pemimpin Umno yang menafikan hak rakyat Kelantan ditimpa bala.

Pemimpin Umno-BN mungkin boleh mengarahkan pihak polis untuk menghalang program Pas dan Pakatan Rakyat. Mereka juga boleh berlindung dengan mengarahkan polis untuk menangkap pemimpin PR seperti yang dialami oleh Mazlan Aliman. Mereka juga boleh menggunakan semua institusi yang di bawah telunjuk mereka daripada polis, SPRM dan mahkamah untuk mereka cerita dan bukti untuk memalukan pemimpin PR. Mereka juga boleh menggunakan segala bentuk media untuk menghalalkan segala tindak tanduk mereka. Tetapi mampukah Umno-BN menghalang kekuasaan Allah SWT?

Peristiwa yang berlaku di Kelantan hari ini memberi ingatan kepada bekas ahli parlimen dari Pakatan Rakyat yang melompat seperti YB Bagan Serai,Mohsin Fadzli Samsuri yang telah tamat tempoh meletak jawatan yang diberikan oleh Ustaz Ahmad Awang untuk berhadapan solat hajat selama dua minggu. Datuk Jamil Khair dan ustaz dan Tan Sri Harussani mufti Perak boleh mempertikaikan solat hajat berkenaan tetapi mampukah mereka berdua menghalang jika Allah SWT memperkenankan munajat berkenaan?

Maka kepada semua pemimpin Umno-BN yang sering mempersendakan munajat mereka yang tertindas dan dizalimi....tunggulah masa dan ketikanya. Lambat atau cepat balasannya pasti tiba...

Friday, March 12, 2010

Ini Bukan Jom Heboh Anjuran TV3 Di Pulau Pinang

Ini lautan rakyat yang mahukan perubahan. Ini hanya di Pulau Pinang. Oleh sebab ramainya manusia di setiap ceramah Pakatan Rakyat, maka dengan kuasa yang ada, pemerintah kerajaan pusat telah memberi tekanan kepada PR dengan menghantar gangster-gangster lembunya. Lihatlah sendiri di Kg Baru bagaimana gangster ini mencemari majlis Pakatan Rakyat.

Tapak Ekspo Seberang Jaya dipenuhi oleh rakyat yang menolak pemerintahan umnobn. Mereka datang sempena dengan malam kemuncak sambutan ‘2 Tahun Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang’. Kehadiran rakyat Pulau Pinang di Tapak Ekspo tersebut dianggarkan melebihi 10,000 orang untuk mendengar ucapan dari para pemimpin Pakatan Rakyat.

Syabas kepada warga Pulau Pinang yang berani berubah dan memilih Pakatan Rakyat sebagai platform untuk menumbangkan pemerintahan regim umnobn.

ISU DEBAT ZULKIFLI NORDIN-KHALID SAMAD : HANYA BUDAK HINGUSAN YANG TAKUT BERDEBAT

Kalau tak silap saya sudah dua tiga hari YB Khalid Samad ahli parlimen Shah Alam mencabar YB Zulkifli Nordin untuk berdebat isu kalimah Allah. Isu yang mencetuskan konflik mereka berdua sehingga membawa kepada pemecatan Zulkifli Nordin dari PKR.


Tetapi sehingga hari ini belum terdengar sebarang jawapan dari Zulkifli Nordin yang cukup lantang di depan media sehari dua ini. Sebelum ini pelbagai istilah diberi kepada pemimpin Pakatan Rakyat dari anak firaun sehinggalah ke budak hingusan semua terpacul dari mulut beliau. Beliau sebelum ini cuba menggambarkan bahawa dirinya seorang yang berprinsip dan tidak akan menggadaikan prinsipnya. Jadi gelanggang debat adalah medan yang terbaik untuk membuktikan keberanian dan prinsip yang dipertahankan.

Sudah pasti ramai yang menunggu kehadiran dan jawapan beliau dalam sesi debat nanti. Kita tunggu adakah beliau bersedia berdebat atau sebaliknya. Bagi saya hanya budak hingusan sahaja yang tidak berani berdepan dan berdebat di depan khalayak ramai.


Thursday, March 11, 2010

Pakatan 'buang buruk', BN kutip 'sampah'

SELEPAS media propaganda Umno-Barisan Nasional membuat serangan bertalu-talu terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan partinya, kini giliran Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim, serta parti dukungannya menjadi mangsa.

Mana tahu selepas ini PAS pula yang akan diserang, kiri kanan depan belakang tanpa belas ihsan oleh media tali barut Umno-BN.Matlamat mereka satu sahaja, iaitu mereka mahu memecah belahkan Pakatan Rakyat, 'membunuh' karektor pemimpinnya, sekaligus berusaha menciptakan persepsi buruk serta ketidakyakinan rakyat terhadap Pakatan Rakyat.
Setakat ini Umno-BN gagal mencapai matlamat mereka. Usaha keras media tali barut tidak mencapai matlamat yang mereka harapkan.

Walaupun Pakatan Rakyat ditekan hebat, bagusnya ialah apabila pemimpin-pemimpinnya tidak mudah melatah akibat provokasi musuh.

Hebatnya setiakawan Pakatan Rakyat ditunjukkan dengan sokongan padu tidak berbelah bahagi oleh PAS dan DAP terhadap Anwar selaku Ketua Pembangkang di Parlimen Malaysia dan peneraju agenda reform dalam negara.

PAS dan DAP tidak samasekali berjaya digugat dengan provokasi media talibarut Umno-BN untuk tumpang semangkuk menyalahkan KeADILan dalam kemelut yang dihadapi.

Malah dengan dokongan kuat PAS dan DAP itu, KeADILan terus mantap dan berusaha melakukan pembersihan serta damage control, bagi menjayakan aspirasi serta cita-cita bersama Pakatan Rakyat.

Namun, kita tidak nafikan, serangan-serangan ini, sedikit sebanyak berjaya mencetuskan keluh kesah di kalangan pemimpin, ahli dan penyokong Pakatan Rakyat.

"Huh! Macam macam alasan ada. Rasa nak penampar sahaja wakil rakyat yang lari ini. Lepas ini Anwar jangan kutip lah bekas-bekas Umno dan golongan bermasalah ini," begitulah keluh rata-rata penyokong Pakatan Rakyat, apabila seorang demi seorang Ahli Parlimen KeADILan 'buat perangai' dengan mengkhianati perjuangan rakyat.

Mereka-mereka yang 'buat perangai' ini gelagatnya macam budak-budak pra-matang. Macam-macam alasan diberikan untuk menjustifikasikan tindakan mereka yang mengkhianati Pakatan Rakyat.

Ada yang kata mereka keluar kerana isu kalimah Allah, ada yang kata kerana tidak tahan dibuli parti sahabat, ada yang kata kerana KeADILan sudah lari dari perjuangan asal dan ada yang kata mereka keluar kerana mendakwa Anwar hanya berjuang atas kepentingan peribadinya sahaja.

Dengan pelbagai alasan ini, seolah-olahnya mereka memberi hint bahawa Umno-BN lah yang boleh disandarkan perjuangan mereka kelak.

Maka Dato' Seri Zahrain Hashim, Dato' Salehuddin Hashim, Tan Tee Beng, Mohd Fairus Khairudin dan Mohsin Fadzli Samsuri, mengumumkan keluar parti. Ada yang masuk Umno, ada yang jadi bebas.

Mereka yang kuat mengkritik parti sendiri dan menghentam parti sahabat secara terbuka seperti Zulkifli Noordin dan Wee Choo Keong, setakat rencana ini ditulis, masih belum menyatakan pendirian secara terbuka. (Nota : Zulkifli dipecat daripada KeADILan pada 6 Mac 2010)

Mungkin juga ada beberapa orang lagi yang sedang memikirkan dan mencari alasan untuk 'cabut'. Ada juga yang sedang tunggu dan lihat dahulu, apakah nasib yang bakal menimpa rakan-rakan mereka yang defect itu.

Dengan keluarnya mereka dari Pakatan Rakyat, atau dengan keceluparan mulut menghentam pemimpin Pakatan Rakyat, mereka ini sudah dimusuhi majoriti rakyat berbangsa Melayu, Cina, India dan sebagainya.

Mereka ini sudah kehilangan kawan, ceramah di surau atau masjid dibatalkan, dibenci dan dicerca pengundi sendiri. Rakan-rakan dan sahabat handai mula menjauhkan diri dari mereka, kerana mereka sudah dikotori dengan najis Umno-BN.

Maka jadilah mereka ini umpama 'kerang busuk' yang sudah tidak laku. Kita tidak perlu berbuat apa-apa pada mereka. Nasihat pun tidak guna kerana, mereka-mereka ini sudah 'setkan minda'. Sudah lama mereka menunggu masa untuk membuat kacau dan keluar dari parti.

Mereka yang berperangai buruk ini, sama ada menjadi ejen Umno, yang dibiarkan duduk dalam Pakatan Rakyat untuk membuat kacau, atau yang mempunyai masalah peribadi sehingga diancam polis atau SPRM, atau yang mempunyai poor performance di kawasan Parlimen yang diwakili. Dan yang paling penting mereka dikatakan menerima tawaran yang amat lumayan, jika keluar parti.

Apa pun, mereka ini barangkali sudah mempunyai deal yang lama dengan Umno-BN. Mereka hanya menunggu masa sahaja untuk keluar. Bagi mereka sekarang ini mungkin perfect timing kerana, pada saat ini Anwar sedang ditekan dengan dakwaan kes liwat. Maka usaha mereka menambah tekanan terhadap Anwar pada saat yang getir ini, amat menggembirakan Umno-BN.

Menambah tekanan terhadap Anwar merupakan suatu kredit buat Umno-BN, kerana Anwar merupakan ancaman yang paling berkredibiliti untuk menumbangkan mereka dalam pilihan raya umum akan datang.

Kerja untuk menjatuhkan, memalukan serta memusnahkan karektor politik Anwar memang kerja-kerja rutin Umno-BN. Kebiasaannya kerja-kerja ini dibuat daripada luar. Namun kali ini Umno-BN ada sedikit kelebihan kerana wujudnya pembantu dari dalam Pakatan Rakyat sendiri.

Hakikatnya, semua mereka yang mengkritik dan menghentam Anwar, sekaligus menjadi tali barut Umno-BN ini tidak sedar, jika tidak kerana Anwar yang memberi mereka peluang, sama ada dilantik memegang jawatan atau dipilih sebagai calon, tiada siapa pun yang akan kenal atau peduli dengan mereka.

Pepatah Melayu mengumpamakan mereka-mereka ini sebagai, 'anjing yang mengigit tuannya'. Tuan yang memberikannya makan dibalas dengan gigitan.

Perumpamaan ini membawa maksud, wujudnya dalam sebuah masyarakat, parti atau dalam keluarga, ada golongan yang tidak pernah mengenang jasa atau orang yang meletakkan kepentingan peribadi, mengatasi segala-galanya.

Bagi Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, tindakan puak-puak pengkhianat ini disifatkannya 'ada buaya di sebalik batu.'

Orang politik yang berjuang untuk kepentingan peribadi sebenarnya adalah 'gila'. Gila glamour, gila jawatan, gila projek, gila kebendaan dan berbagai jenis gila lagi.

Dalam istilah lain, golongan yang gila macam-macam ini, boleh dianggap sebagai terkena penyakit sawan. Penyakit sawan pun banyak menghinggapi orang politik sekarang ini.

Ada spesies orang politik yang terkena penyakit sawan katak, sawan sesumpah, sawan beruk dan sekarang ini sawan anjing pun ada. Hanya penyakit sawan babi sahaja yang belum ada. Kalau ada, jenuh Pakatan Rakyat kena samak.

Mereka yang mengkhianati perjuangan ini semuanya adalah sampah dan najis. Cumanya mereka dibezakan pada tahap mana kebusukan dan kejijikannya. Ada tahap muhaffafah, ada mutawasitah dan ada yang mukhalazah. Dan usaha untuk membersihkan mereka ini bergantung kepada tahap di mana mereka berada.

Namun, sampah dan najis ini ada di mana-mana. Ada dalam semua parti. Apa yang berlaku kepada KeADILan harus diambil iktibar oleh PAS dan DAP. Pemimpin PAS, DAP mahu pun KeADILan sekarang ini, harus lebih berhati-hati dan bertegas dalam soal disiplin terhadap wakil-wakilnya, khususnya Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri.

Lebih baik Pakatan Rakyat 'buang buruk' sekarang. Biar Umno-BN jadi rubbish collector untuk mengutip sampah-sampah masyarakat. Moga-moga dengan ketegasan pemimpin PAS, KeADILan dan DAP, mereka dapat membersihkan Pakatan Rakyat dari segala jenis sampah-sarap dan kotoran.

Mereka-mereka yang sudah menjadi sampah ini, sudah tentu tidak akan diterima oleh rakyat lagi. Malah rubbish collector pun sudah pasti tidak akan mengambil mereka sebagai calon pada PRU akan datang. Mereka-mereka ini sudah rosak dan tidak cukup syarat untuk dikitar semula.

Pertama, sebab dalam Umno-BN sudah cukup ramai berebut hendak jadi calon, dan keduanya, sampah-sampah ini hanya digunakan untuk menyekat arus deras Pakatan Rakyat dan memperlahankan kejatuhan Umno-BN sahaja.

Kita harus memastikan kegembiraan Umno-BN mengutip segala sampah-sarap ini hanya seketika sahaja. Selepas seluruh sampah-sarap dikumpulkan dalam Umno-BN, maka rakyat bersatu menggunakan jengkaut dan kita lupuskan mereka ke tempat pembuangan sampah pada PRU ke-13 nanti!

Wednesday, March 10, 2010

Tee Keat kena tikam

Beliau mungkin dilihat sebagai satu-satunya pemimpin tertinggi MCA yang kurang disenangi oleh sesetengah pihak kerana ketegasan, kelantangan serta kejujurannya dalam memperjuangkan sesuatu isu hinggakan ia melampaui norma-norma konvensional selama ini.

Mungkin disebabkan kelantangan beliau itulah, Presiden MCA merangkap Menteri Pengangkutan Malaysia, Dato’ Sri Ong Tee Keat sering kali dicap sebagai seorang pemimpin yang angkuh, agresif malah suka melawan arus.

Namun bagi mereka yang mengenali dan mendalami perwatakan beliau, Tee Keat sebenarnya tidaklah sekompleks mana.

Sebaliknya, Tee Keat merupakan seorang pemimpin yang prihatin terhadap kebajikan penduduk-penduduk di kawasan Parlimen Pandan.

Begitu juga dengan sikap beliau yang lebih cenderung melihat dan menangani sesuatu masalah tanpa mengira kulit warna dan agama mereka.

Pendek kata, semangat 1Malaysia amat sebati dalam jiwa Tee Keat yang percaya bahawa langkah ke hadapan buat parti MCA adalah untuk memperjuangkan masalah rakyat tanpa mengira kaum.

Bagi beliau, mentaliti zero-sum game sudah tidak relevan dalam era globalisasi yang semakin mencabar ini.

Semenjak beliau bergelar sebagai Ahli Parlimen pada 1990 (ketika itu Ampang Jaya dan mulai 2004 kawasan Pandan), perwatakan Tee Keat sebagai seorang pemimpin yang komited dan berpegang teguh kepada prinsip tidak pernah luntur.

Tee Keat yang anda lihat sekarang adalah Tee Keat yang sama.

Krisis dalaman MCA yang berlarutan, kini sedang memasuki fasa paling kritikal. Pertengahan minggu lalu, fraksi Liow Tiong Lai mendapat angka pemimpin mencukupi bagi memaksa pemilihan parti baru selepas Timbalan Presiden MCA ketika itu,Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek mengumumkan peletakan jawatannya bersama-sama tujuh pengikutnya.

Perkembangan terbaru yang penuh dengan ironi itu jelas memperlihatkan kehodohan sebenar wajah kalangan pemimpin-pemimpin tertinggi MCA lain yang nampaknya lebih berminat untuk mengejar pangkat dan kedudukan apabila menyedari kedudukan Tee Keat sebagai Presiden MCA semakin longgar.

Talian persahabatan yang terjalin sejak sekian lama, prinsip comradeship dan semangat seia-sekata yang pernah dilaung-laungkan sebelum ini, semuanya kini hanya tinggal omong-omong kosong dan diketepikan begitu sahaja.

Semasa berkuasa di takhta, nama beliau dijulang. Kepemimpinan beliau dipuji dan dilihat satu-satunya pemimpin yang mampu mengembalikan kegemilangan buat MCA.

Tetapi apabila krisis parti meletus, beliau dilihat sebagai orang yang bertanggungjawab, orang yang mengheret MCA kepada keadaan yang ada sekarang. Begitu pahit realiti hidup di pentas politik.

Kita sering mendengar semangat comradeship perlu diterapkan dalam sanubari setiap ahli dan perwakilan parti. Tahun demi tahun pemimpin-pemimpin parti yang ditemui wartawan menegaskan di hadapan lensa media bahawa tanpa semangat comradeship, sesebuah parti tidak akan dapat bertahan lama.

Semangat comradeship merupakan satu-satunya elemen yang mampu menyatukan ahli-ahli dengan parti. Semangat tersebut menuntut semua pemimpin dan ahli membantu antara satu sama lain tidak kira semasa masa senang mahupun susah. Tak kira dari mana datangnya pemimpin tersebut, inilah sikap yang perlu ada dalam diri setiap pemimpin dan ahli.

Namun apa yang anda lihat sekarang dalam MCA memperlihatkan keadaan sebaliknya. Yang anda lihat sekarang adalah Presiden Parti seolah-olah dipermain dan dihentam di sana sini. Prinsip Machiavellian yang acapkali digunakan oleh kebanyakan pemimpin politik untuk memastikan kelangsungannya, mula menunjukkan belangnya.

Seruan untuk mendapat sokongan daripada rakan-rakan seperjuangan disambut penuh kedinginan dan hanya disambut dengan senyuman sinis. Inikah semangat comradeship yang selalu dilaung-laungkan oleh mereka selama ini? Benarkah sudah tidak ada lagi pemimpin politik yang boleh diharapkan untuk memperjuangkan kepentingan masyarakat Cina?

Dalam krisis dalaman MCA kali ini, bukan sekali kena tikam dari belakang tetapi beberapa kali. Mula-mula oleh Tiong Lai dan kini pula Soi Lek. Persepsi masyarakat awam terhadap perkembangan terbaru krisis MCA membayangkan Tee Keat menjadi mangsa percaturan politik licik musuhnya.

Hati beliau sudah tentu terkilan bahkan sedih kerana hasratnya untuk mentransformasikan MCA sebaliknya ditafsirkan sebagai satu usaha untuk terus mengekalkan kuasanya.

Menurut sumber-sumber yang boleh dipercayai, terdapat segelintir pemimpin parti berkepentingan menyifatkan pelan transformasi MCA itu sebagai satu ancaman besar kepada kelangsungan mereka.

Hasrat Tee Keat untuk melaksanakan pemilihan parti secara langsung jelas tidak disenangi kumpulan pemimpin ini kerana menerusi pemilihan secara langsung, semua perwakilan mempunyai suara untuk menentukan pemimpin mereka dan bukannya oleh sekumpulan perwakilan terpilih sahaja.

Ini bermakna, pemimpin-pemimpin tersebut perlu bekerja lebih keras kerana setiap undi daripada perwakilan adalah cukup penting dan kini menjadi kingmaker kepada kalah menangnya calon-calon yang akan bertanding.

Proses empowerment kepada ahli-ahli parti dilihat berupaya mengekang segelintir perwakilan daripada mempunyai terlalu banyak kuasa untuk menentukan siapakah calon yang akan menang jawatan parti.

Namun atas kerakusan kuasa pihak berkepentingan itu, transformasi MCA yang dimaksudkan Tee Keat mungkin pula menyaksikan perubahan pucuk kepemimpinan parti yang memperlihatkan tersungkurnya Tee Keat dari jawatan keramat itu.

Tee Keat mungkin tidak selicik berbanding dengan pemimpin-pemimpin MCA lain sebelum ini. Penggal pemerintahannya juga tidak selancar seperti pemimpin terdahulu. Namun itu tidak bermakna, beliau dan pemerintahannya sudah gagal.

Ahli Parlimen Pandan itu mungkin tidak selicik Soi Lek tetapi itu tidak boleh dijadikan sebagai kayu pengukur kepada kejayaan atau gagalnya pemerintahannya. Transformasi yang ingin dilaksanakan ke atas parti yang sudah berusia 61 tahun itu sudah tentu memakan masa.

Ini kerana bukan senang untuk mengikiskan amalan-amalan buruk yang sudah lama tertanam dalam sanubari ahli-ahli, lebih-lebih lagi mereka sudah selesa dengan amalan tersebut yang menaungi mereka selama ini.

Seperti pemimpin-pemimpin lain, Tee Keat bukanlah seorang yang sempurna sifatnya. Sebagai seorang insan yang bergelar manusia, beliau tidak mungkin dapat lari daripada melakukan kesilapan sama secara disedari mahupun tidak disedari. Namun episod hitam ini dipercayai akan mematangkan beliau untuk berhadapan dengan kemelut-kemelut politik akan datang dengan lebih tabah.

Apa yang pastinya, sekurang-kurangnya beliau ikhlas dalam mengharungi segala onak dan duri dalam parti sekalipun kedudukannya sebagai orang pertama dalam parti kian terancam.

Beliau dalam ucaptamanya semasa sambutan Ulangtahun MCA ke-61 hujung minggu lalu, memohon maaf secara terbuka kepada para perwakilan sekiranya proses pembaharuan yang cuba diusahakan beliau mengundang ketidaksenangan.

Kata Tee Keat, sekiranya beliau begitu berminat untuk mengekalkan jawatan tertinggi parti mengapa beliau perlu berhempas-pulas mengambil masa dan tenaga untuk membongkarkan isu-isu rasuah dan penyelewengan seperti skandal PKFZ.

Beliau sebenarnya sedar bahawa skandal PKFZ, ibu kepada segala skandal boleh memusnahkan kerjayanya.

Tetapi mengapa beliau memilih untuk membongkar skandal tersebut? Jawapannya cukup mudah – wang yang diselewengkan dalam PKFZ adalah wang rakyat dan mereka yang bertanggungjawab perlu dihadapkan ke muka pengadilan.

Antara jenis pemimpin yang sanggup memohon maaf dan bersedia mengorbankan diri untuk mentransformasikan parti ataupun mereka yang hanya berminat merebut kuasa dan mengejar kekayaan, manakah menjadi pilihan anda?

Saya pasti, anda semua sudah mempunyai jawapannya!

Sarawak: BN Sudah Mengira Anak Ayam Sebelum Telur Menetas

Pilihanraya umum Dun Sarawak perlu diadakan selewat-lewatnya tahun 2011. Secara tradisinya tidak ada perlu dibimbangi oleh BN kerana Sarawak adalah seperti Selangor, Perak dan kebanyakan negeri di Semenanjung di mana andai kata batang pisang sekalipun dijadikan calon parti berkenaan kebarangkalian untuk menang tetap besar.

Tapi itu cerita dahulu kala. Kata orang, ‘lain hulu lain parang’. Dulu kebanyakan rakyat Malaysia sanggup bersabar dan menelan cerita-cerita dongeng politik hasil nukilan mereka yang berkuasa dengan harapan bakal menikmati setiap janji yang dilafazkan.

Hari ini mereka mungkin masih lagi boleh bersabar. Tetapi dalam waktu sama mereka sudah menjadi semakin celik. Selepas 12 pilihanraya umum, rakyat akhirnya akur betapa ciri paling menonjol BN ialah menabur pelbagai janji pada waktu kempen pilihanraya dan selepas itu hanya segelintir sahaja janji itu ditunaikan. Itupun ibarat melepaskan batuk ditangga.

Janji menjelang kempen pilihanraya ini sebenarnya adalah janji tak ikhlas. Kerja parti yang menguasai kerajaan bukannya untuk buat janji. Patutnya buat sahaja kerja, kurangkan ucapan-ucapan politik, kurangkan berlagak macam Mr. Know All dan buat sahaja apa yang perlu dilakukan untuk rakyat.

Sekiranya BN melakukan segala-galanya menurut kehendak rakyat dan bukan semata-mata menurut kehendak dan whims and fancies pemimpin dan para pak menteri, tentulah tak ada peluang langsung bagi mana-mana pembangkang, jangan kata untuk jadi Ahli Parlimen atau Adun, nak cari isu pun susah.

Tapi sebagaimana diketahui, realitinya tak semacam itu. Dana kerajaan sejak dari dulu lagi lebih banyak digunakan bagi perbelanjaan pembangunan walaupun, lebih lazim dari tidak, projek pembangunan sesuatu infrastruktur itu lebih memberi manfaat kepada sesetengah golongan kecil dan langsung tidak dapat dinikmati oleh majoriti golongan besar.

Misalnya projek mercu tanda tertentu boleh ditangguhkan sahaja pada masa lain yang lebih sesuai sekiranya mereka tahu maksud skala keutamaan dalam ekonomi dan sekiranya mereka insaf bahawa dana awam adalah untuk digunakan bagi memberikan sebanyak mana manfaat kepada sebanyak mana rakyat dan bukan untuk para kroni, para sang malaon dan kontraktor tertentu yang mendapat projek menerusi runding-terus.

Jika “rakyat didahulukan”, maka mana lebih penting menggunakan berbilion dana awam untuk membangunkan Putrajaya, membeli kapal selam serta hardware ketenteraan yang belum tentu lagi akan digunakan, membina PKFZ dan macam-mana lagi berbanding menyediakan pelbagai infrastruktur asas, mewujudkan peluang ekonomi, menyediakan program pemodenan dan sebagainya bagi, misalnya rakyat Sarawak yang masih jauh tertinggal walaupun sudah berada dalam Malaysia selama hampir 4 dasawarga.

Nak dikatakan Sarawak ini sebuah negeri miskin, tentulah tak masuk akal sama sekali kerana Bumi Kenyalang ini memiliki minyak dan kerajaan negeri pula tidak putus-putus menerima royalti minyak sejak perjanjian bersama Petronas termeterai pada tahun 1970-an. Tak tahulah besok sekiranya BN tidaklah berkuasa tetapi masih menguasai kerajaan Persekutuan. Mungkin royalti minyak Sarawak akan digantikan dengan wang ihsan dengan disertai pelbagai tahi minyak (alasan dan penjelasan) dari mereka yang bertanggungjawab. Dan dalam episod seterusnya, tidak mustahil mereka akan berjanji akan mengembalikan royalti ini sekiranya BN kembali berkuasa.

Apapun, cara main-main janji ini adalah cara UMNO-BN. Sebab itu tatkala berada di Sarawak minggu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menyindir PAKATAN dengan berkata, “janji orang belum dapat kuasa”.

Dalam menyindir-nyindir ini Najib nampaknya terlupa bagaimana pula ‘janji orang yang akan kehilangan kuasa’.

Janji orang yang belum dapat kuasa dengan janji orang yang kehilangan kuasa tak sama. Janji orang yang belum berkuasa lebih ikhlas, lebih boleh dipercayai dan lebih menjanjikan pengotaan kepada apa yang dijanjikan. Sebaliknya janji mereka yang sedang menyaksikan pelbagai petanda dan prospek akan hilangnya kuasa adalah janji orang terdesak – apa sahaja boleh dijanjikan dan apa sahaja boleh diberikan.

Maka itulah sebabnya apabila Najib mengumumkan peruntukan besar-besaran kepada Sarawak dalam kiraan berbilion-bilion ketika melawat negeri itu minggu lalu, ada anak Sarawak yang memberikan reaksi dalam portal berita dalam talian yang antara lain berbunyi: “Para pelawak dalam SUPP, PBB, PRS dan SPDP lagi. Apa jadi dengan PBDS (Parti Bangsa Dayak Sarawak dan SNAP (Sarawak National Party). Sudah hilang? Adalah sesuatu yang ironic betapa kekurangan pembangunan dipamerkan oleh pelancaran projek membekalkan tenaga elektrik bernilai RM5.8 juta (harga kira-kira 20 buah kereta Mercedes) yang tidak sepertinya oleh Najib setelah 50 tahun terlambat (QED)… Tanyalah mana-mana pengundi kawasan bandar di Sarawak dan mereka akan mengatakan kali ini mereka akan mengundi pembangkang, bukan semestinya mereka percaya calonnya tetapi ini akan memberikan mereka peluang mengubah politik di sini. Lagi pun, sekiranya pembangkang gagal, kita boleh mengundi orang lain dalam masa 5 tahun lagi. Apalah 5 tahun apabila kita telah terpedaya selama 50 tahun. (dipetik dan diterjemahkan dari Malaysian Insider) Namun begitu, Najib berjaya menyembunyikan rasa cemasnya terhadap prospek kehilangan kuasa di Sarawak dengan mengatakan betapa BN Sarawak adalah entiti yang tak mungkin dapat dicabar oleh sesiapa.

Tentu sekali cakap-cakap takbur seperti ini pernah didengari umum di zaman Tun Abdullah menjelang Pilihanraya Umum ke-12.

Najib mungkin terlupa hal tersebut sebagaimana beliau terlupa betapa politik adalah seni serba mungkin. Jika tidak masakan beliau hampir tewas kerusi Parlimen Pekan yang disandangnya sejak tahun 1977 dalam Pilihanraya Umum tahun 1999.

Dalam iklim dan realiti politik hari ini, apakah sikap terlalu-yakin seperti itu merupakan sesuatu yang berasas atau sebenarnya fantasi?

Najib tolak pilihan raya PBT takut hilang kuasa

Mungkin takut hilang kuasa politik dalam pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor dan Pulau Pinang, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menolak tuntutan dua kerajaan negeri Pakatan Rakyat itu untuk mengadakan pilihan raya peringkat kerajaan tempatan.

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin yakin bahawa Najib sedar pengaruh politik Umno di negeri-negeri terbabit kian rapuh.

“Najib tidak akan buat pilihan raya dia dua negeri ini kerana dia yakin bahawa mereka akan tetap kalah di kebanyakan kawasan, walaupun mereka selalu kata bahawa mereka sudah mulai kuasai kedua-dua negeri ini,” jelas beliau ketika dihubungi Harakahdaily petang tadi.

Keengganan Najib menerima tuntutan Selangor dan Pulau Pinang itu menurut Badrul, sekaligus mencerminkan bahawa kerajaan pimpinan Najib tidak bercita-cita memulihkan sistem demokrasi tanah air.

“Kalau demokrasi dapat menghilangkan kuasa politik mereka, maka rejim ini akan cuba sedaya-upaya tolak apa jua sistem pemilihan (termasuk) pilihan raya kerajaan tempatan,” jelasnya.

Badrul berkata, rakyat sepatutnya dibenarkan memilih ahli majlis PBT mereka sendiri kerana mereka membayar cukai.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan bahawa maksud ‘politiking’ yang cuba dielak Najib itu bermaksud Umno BN tidak mahu rakyat didedahkan dengan isu royalti minyak, cukai barangan dan perkhidmatan (GST), misteri pembunuhan Altantuya, masalah ekonomi dan sebagainya.

Dalam pada itu, beliau memuji inisiatif kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan Pulau Pinang kerana berani menuntut diadakan pilihan raya kerajaan tempatan atas nama demokrasi.

Cadangan mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan itu kembali timbul apabila Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengutuskan sepucuk surat kepada Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof supaya menguruskan proses pilihan raya ahli majlis bagi mengisi PBT.

Ianya membabitkan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP).

Begitu juga dengan inisiatif Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang mengutuskan surat tuntutan yang sama kepada SPR.

Sejak diperkenalkan Akta Kerajaan Tempatan 1976 pada 40 tahun yang lalu, pilihan raya kerajaan tempatan tidak lagi diadakan di tanah air.

Ketiadaan pilihan raya kerajaan tempatan itu dikaitkan dengan pengisytiharan darurat pada 3 September 1976.

Pakatan Rakyat sebelum ini meletakkan pilihanraya kerajaan tempatan dalam manifesto Pilihanraya Umum ke-12 lalu sebagai salah satu perubahan yang akan dibuat.

Tuesday, March 9, 2010

Kerajaan pakatan gagal - kerajaan BN berjaya tipu


"Muhyidin berkata kerajaan pakatan rakyat boleh dianggap gagal kerana ketidakupayaan mengumumkan kepada rakyat program yang telah dijalankan dalam tempoh 2 tahun mereka berkuasa. dalam masa dua tahun saja muhyidin dah boleh mengandaikan bahawa kerajaan pakatan rakyat gagal tidak seperti umno yang berjaya membaik pulih ekonomi palsu dalam masa setahun lebih selepas najid mengambil alih kekuasaan dari tangan paklah.

dua tahun dah boleh ukur gagal atau berjaya sesebuah kerajaan yang dipilih oleh rakyat. oleh kerana pakatan rakyat gagal di 4 buah negeri mereka perintah, kita tengok apa kejayaan umno sebagai kerajaan pembangkang di putrajaya.

kejayaan pertama umno adalah menaikkan harga gula, dengan alasan banyak makan gula akan menyebabkan rakyat malaysia kencing manis. dengan kenaikan 20 sen setiap sekilo menyebabkan raja gula yang baru meraih keuntungan hampir 1 billion diatas kenaikan harga gula. raja gula lama telah mengundur diri kerana sudah dihinggapi penyakit kencing manis kerana terlampau lama menjadi king of sugar. umno berjaya menaikkan harga gula dalam masa 2 tahun sahaja dalam memerintah negara malaysia.

kerajaan pembangkang umno berjaya menipu rakyat malaysia dengan membeli ron minyak baru dan berjaya menaikkan harga petrol dalam 5 sen setiap liter petrol yang diisi oleh rakyat malaysia. kejayaan umno berjaya mengumumkan kenaikan 5 sen harga minyak kerana minyak baru lebih berkuasa dan umno amat prihatin kepada rakyat malaysia yang sudah lama menikmati subsidi minyak yang selalu diwar warkan oleh media massa. oleh kerana mahu juga menaikkan harga minyak jalan mudah kerajaan umno ialah dengan mengumumkan penukaran ron yang lama kepada ron yang baru. dengan mudah umno berjaya menaikkan harga minyak walaupun dengan harga 5 sen cukup untuk mengutip berbillion billion.

Kerajaan pembangkang umno juga berjaya mengurangkan bujet untuk kementerian pelajaran malaysia sebanyak 2 billion. banyak aktiviti yang berjaya umno kurangkan dalam masa 2 tahun, pelajar pelajar yang duduk diasrama akan dihalau pulang setiap hujung minggu kerana kejayaan umno mengurangkan bujet untuk kementerian pelajaran. mak ayah pelajar yang menanggung kerugian kos dan masa kerana terpaksa setiap petang hujung minggu bermula mak ayah akan berduyun duyun kesekolah mengambil anak masing untuk dibawa pulang. tiada peruntukan untuk pelajar semasa cuti hujung minggu. cikgu yang mengikuti kursus hanya perlu makan nasik bungkus dan kursus diadakan dalam khemah tidak lagi di dalam hotel yang lebih selesa kerana kejayaan kerajaan umno memotong bujet kementerian pelajaran malaysia.

kejayaan umno diteruskan lagi dengan memperkenalkan model ekonomi baru (MEB) yang diilhamkan oleh tok jid dibawah bayang cikdet yang masih gila nak menjadi PM. MEB berjaya memperkenalkan cukai GST yang mana gst akan membolehkan kerajaan umno berjaya menekan setiap kepala rakyat malaysia dengan mengenakan semua cukai tidak kira barangan mewah dan juga barangan keperluan seharian rakyat malaysia.cukai gst akan dikenakan dari kepala sampai ke ekor. maknanya kerajaan pembangkang umno akan berjaya mengutip berbilion rm masuk ke akaun kerajaan umno. dan bolehlah umno menjahanamkan kembali duit cukai atas alasan pembangunan.

kerajaan umno berjaya membina satu kereta formula one dengan bujet 1 billion lebih, walaupun rakyat parah menderita kerana bujet kebajikan dikurangkan, kerajaan umno berjaya juga membina satu pasukan pelumba untuk beraksi di pentas formula one. ini adalah idea mantan pm cikdet kerana tidak sempat merealisasikan ideanya semasa pak lah berkuasa. dan apabila najid berkuasa, mahu tidak mahu najid terpaksa mengikut idea ini kerana terhutang budi kepada cikdet yang bersusah payah menjatuhkan pak mertua khairy.

kejayaan umno akan diteruskan lagi dengan menaikkan harga minyak bagi membendung pembelian petrol rakyat asing dimalaysia, berapa juta gelen petrol yang rakyat asing membelinya dimalaysia. apabila harga minyak berjaya dinaikkan oleh kerajaan umno, tarif elektrik juga akan dinaikkan tidak lama lagi. kertas kerja untuk menaikkan tarif elektrik sudah lama berada di dalam tangan kabinet hanya menunggu masa yang sesuai untuk menaikkannya kerana kenaikan harga petrol walaupun elektrik dijana menggunakan arangbatu dan juga hidro elektrik.

begitu banyak kejayaan kerajaan umno yang telah dibina dalam masa dua tahun diberikan kekuasaan oleh rakyat malaysia. kerajaan umno terus akan berfikir bagaimana mahu terus mendera dan membelasah rakyat malaysia. banyak lagi kejayaan umno dalam masa singkat memerintah malaysia. ini hanya beberapa contoh kejayaan umno dalam menandingi kegagalan pakatan rakyat memerintah dinegeri negeri bawah kekuasaan mereka. terajang umno rakyat akan senang lenang.

Umno Perlukan Zulkifli Nordin Bukan PAS

Oleh Mohamed Hanipa Maidin

Sebagai salah seorang pemimpin PAS Pusat saya tidak boleh menerima apa-apa alasan/ justifikasi sekiranya PAS bersedia menerima semula Y.B Zulkifli Nordin sebagai ahli PAS. Kecualilah PAS ingin diporakperandakan seperti mana Zulkifli berjaya memporak perandakan PKR sebelum ini.

Zulkifli adalah liabliti bukan aset kepada PAS- dan juga mungkin kepada mana-mana parti politik . Tidak tahulah kalau Umno anggap beliau sebagai aset. Saya percaya bagi UMNO Zulkifli hanya berguna selagi beliau berada di PKR atau Pakatan Rakyat kerana bodohlah jika Umno tidak suka pemimpin Pakatan sendiri ingin hancurkan Pakatan !!! Ringkasnya Zulkifli hanya berguna kepada Umno selagi Umno boleh gunakan atau salahgunakan beliau.Bagi mereka yang tidak tahu dan tidak sedar ,untuk rekod, PAS sebelum ini telah pernah membuat keputusan memecat Y.B Zulkifli apabila beliau melanggar keputusan Majlis Syura yang tidak membenarkan beliau bertanding dalam pilihan raya. Bayangkan semasa beliau masih dalam PAS , beliau dengan tanpa rasa bersalah bertanding dalam pilihan raya atas tiket parti lain tanpa restu parti.

Jadi jika sekarang beliau ingin berhajat masuk balik kepada PAS , kita ingin mengatakan : Maaf Zul we know who you are and sorry we are not impressed at all with your behaviour and conduct. We believe you should resign as MP and just sit at home and do nothing. Many believe that you are menace to any political party in this country. If you still have dignity please resign within 24 hours from the date hereof !!!

Tengku Razaleigh nafi isytihar diri bebas, tapi..

Pemimpin veteran UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah bakal mengisytihar dirinya sebagai ahli parlimen bebas, apabila dewan rakyat bersidang pada bulan ini?

Sumber maklumat dari PKR memberitahu bahawa Tengku Razaleigh Hamzah yang melontarkan kritikan secara terbuka kepada UMNO sejak beberapa bulan kebelakangan ini, lantaran daripada isu royalti minyak di Kelantan, bakal mengisytihar dirinya sebagai ahli parlimen bebas.

Ketika menjawab soalan melalui email, ahli parlimen Gua Musang, Kelantan ini menafikan bahawa dirinya akan berbuat demikian pada persidangan dewan rakyat yang akan datang. Walau bagaimanapun, beliau enggan meramalkan apa yang bakal berlaku pada beberapa bulan yang akan datang.

"Itu tidak benar. Tetapi sukar untuk memberitahu apa yang akan berlaku pada beberapa bulan yang akan datang. Sentiasa hubungi saya," (This is not true. However it's hard to tell what happens next over the coming months. Please stay in touch.) jawabnya secara ringkas.

Anwar bersemuka dengan Tengku Razaleigh?

Sebagaimana yang dimaklumkan, PKR terus berunding dan melobi Tengku Razaleigh agar keluar parti atau "melompat" ke PKR sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Malah, dalam perundingan yang terbaru, Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim dikatakan sendiri bersemuka dengan Tengku Razaleigh. Menurut sumber, apa yang dibincangkan termasuklah keahlian UMNO Tengku Razaleigh dan peranannya sebagai ahli dewan rakyat bebas di Parlimen.

Ada sumber yang memberitahu bahawa perbincangan tentang keluar parti belum mencapai persetujuan; namun ada juga sumber yang mendakwa bahawa muafakat telah dicapai antara Tengku dengan PKR, iaitu beliau akan memainkan peranan sebagai ahli parlimen bebas semasa persidangan pada Mac 2010. Tengku dijangka akan mengambil ketetapan dirinya, yang bercanggah dengan pendirian UMNO, misalnya dalam usul pindaan Akta Pembangunan Petroleum 1974 yang dibawa oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

"Zulkifli Noordin" dalam UMNO?

Dengan itu, Tengku Razaleigh akan memainkan peranan sebagai "Zulkifli Noordin dalam UMNO", menimbulkan masalah kepada UMNO yang menguasai gelanggang dalam pertarungan antara UMNO-Pakatan Rakyat, baru-baru ini.

Menurut sumber maklumat, ada pertimbangan strategi seandainya Tengku Razaleigh terus kekal bersama UMNO. Pertamanya, jikalau Tengku Razaleigh terus melompat ke PKR, maka anggota dalam PKR mungkin meragui kesetiaannya terhadap parti. Keduanya, seandainya Tengku Razaleigh melompat ke PKR, maka beliau akan kehilangan kredibiliti untuk menyerang UMNO. Sebaliknya, jikalau beliau masih bersama UMNO, beliau boleh menegur UMNO dengan identitinya sebagai anggota yang tidak tercemar dengan taktik kotor UMNO.

"Situasi yang paling memihak kepada beliau adalah, terus bersama UMNO," katanya. Bagaimana pula seandainya whip UMNO mengambil tindakan terhadap Tengku Razaleigh? Sumber maklumat berkata, apa yang diinginkan oleh Tengku Razaleigh adalah pemecatan oleh parti, dan bukannya meletak jawatan sendiri.

Selain itu, apabila cuba mengesahkan khabar ini dengan Syed Husin Ali , Timbalan Presiden PKR, beliau hanya berkata "saya tidak tahu", sebelum menamatkan perbualan secara tergesa-gesa.

Tengku Razaleigh bercanggah pendapat dengan UMNO dalam isu royalti minyak di Kelantan sejak tahun lalu. Beliau yang menyokong agar negeri Kelantan dibayar royalti minyak telah berjanji kepada Anwar untuk mengetuai kaukus ahli parlimen dalam isu royalti petroleum. Perkara ini telah menggemparkan UMNO.

Tengku Razaleigh dikritik oleh rakannya dalam parti, malah diserang oleh Utusan Malaysia dan Berita Harian yang dikuasail oleh UMNO. Presiden UMNO, Najib Razak pernah berkata terpulang kepada ahli UMNO untuk menentukan sama ada Tengku Razaleigh harus diambil tindakan dalam isu ini. Timbalan Presiden UMNO, Muhyiddin Yassin pula mempertikaikan kesetiaan Tengku Razaleigh terhadap UMNO.

Tengku Razaleigh pernah menubuhkan dan mengetuai parti Semangat 46 pada tahun 1989, setelah tewas kepada Mahathir Mohamad dalam pergelutan kuasa UMNO pada tahun 1980-an. Dalam PRU pada tahun 1990, Semangat 46 bekerjasama dengan PAS dan DAP untuk menentang BN. Bagaimana pun, Semangat 46 dibubarkan dan beliau masuk semula ke UMNO selepas tujuh tahun berjuang di luar UMNO.

Ong Tee Keat juga dilobi?

Selain Tengku Razaleigh, PKR dikhabarkan sedang melobi Presiden MCA, Ong Tee Keat untuk isytihar dirinya sebagai ahli parlimen bebas, agar "menukar" persepsi bahawa "ahli parlimen bebas" kini kebanyakannya pro-BN. Ong Tee Keat jelas berada dalam kedudukan terancam, lantaran daripada pergelutan kuasa dalam partinya terkini.

Walau bagaimanapun, Ong Tee Keat gagal dihubungi untuk mengesahkan khabar ini.

Sumber maklumat dalaman PKR berkata, wujudnya "kem ahli parlimen bebas" setelah beberapa orang ahli dewan rakyat PKR keluar parti. Malah, daripada kem ini, ahli pro-BN adalah majoriti. Seandainya PR berjaya menarik beberapa orang ahli parlimen untuk menjadi "bebas", maka ia boleh menghakis kelebihan BN dalam kem ini.

Terdapat enam orang ahli parlimen bebas setakat ini, dan antaranya, hanya Ibrahim Ali dari Pasir Mas yang menyatakan pendiriannya untuk Pro-UMNO. Tiga orang lain yang keluar dari PKR, Zahrain Hashim (Bayan Baru), Tan Tee Beng (Nibong Tebal) dan Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai) dipercayai juga memihak kepada BN; sementara dua orang lagi dari SAPP, iaitu Chua Soon Bui (Tawau) dan Eric Majimbun (Sepanggar) yang keluar dari BN pada tahun 2008, dipercayai memihak kepada PR.

Selepas Mohsin Fadzli Samsuri keluar dari parti, PKR hanya tinggal 28 orang ahli parlimen, setanding dengan DAP dari segi bilangannya. Namun, harus dingatkan bahawa daripada 28 orang ini, salah seorangnya, iaitu Jeyakumar Devaraj (Sungai Siput) adalah pemimpin PSM (Parti Sosialis Malaysia) yang bertanding dengan menyarung jersi PKR pada PRU ke-12.

Bilangan ahli parlimen PR semakin berkurang, dengan hanya 79 orang sekarang. Dengan kata lain, keluarnya lima orang lagi dari PR akan menjatuhkan PR ke paras satu pertiga di dewan rakyat, iaitu 74 orang.

Prestasi kerajaan negeri Pakatan Rakyat sepanjang 2 tahun

Pakatan Rakyat secara tuntas memperlihatkan kerjasama dan muafakat utuh demi memasti serta menjamin kemaslahatan rakyat. Pakatan Rakyat akan sentiasa menjunjung prinsip-prinsip Perlembagaan yang menjamin hak orang Melayu, agama Islam sebagai agama Persekutuan, kedudukan istimewa Raja-Raja Melayu dan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi.

Pakatan Rakyat akan terus memastikan dasar-dasar yang dilaksanakan didasari prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban. Berdepan dengan masalah perkauman yang meruncing, rakyat di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat menunjukkan perpaduan kaum yang semakin jitu dan utuh. Negeri-negeri Pakatan menunjukkan prestasi ekonomi yang memberansangkan jika dibandingkan dengan negeri yang ditadbir umno-barisan nasional.

Selangor

Negeri Selangor mencatatkan jumlah pelaburan sebanyak RM6.76 billion pada tahun 2009 dan mencipta sebanyak 20 753 peluang pekerjaan. Dari jumlah pelaburan tersebut, RM 2.752 billion(40.8%) merupakan pelaburan tempatan. Manakala Projek Industri yang diluluskan di Selangor berjumlah 278, ianya merupakan yang tertingi dicatatkan di Negara ini.

Kerajaan Negeri Selangor juga mensasarkan enam hingga tujuh peratus pertumbuhan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun ini daripada penguncupan sebanyak 3.87 peratus tahun lepas.

Selangor juga mencatatkan penurunan indeks jenayah sebanyak 5.3 peratus iaitu sebanyak 54,339 kes sepanjang tahun 2009 berbanding 57,704 kes pada tahun sebelumnya.

Kerajaan Negeri juga memperuntukkan kira-kira RM6 juta kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) di negeri ini bagi menjalankan aktiviti pendidikan dan pembelajaran berteraskan Islam sepanjang 2010. Peruntukan ini diberikan kepada SAR yang tidak pernah mendapat sebarang peruntukan kewangan dan peralatan pembelajaran dari Kerajaan Negeri mahupun sumbangan individu.

Pulau Pinang


Pulau Pinang meluluskan sebanyak 104 projek industri(ketiga tertingi). Dasar CAT (daya saing, pertanggungjawaban dan ketelusan) menjadi pemangkin kepada kejayaan Pulau Pinang untuk merekodkan lebihan belanjawan(surplus) sebanyak RM 88 juta berbanding jangkaan defisit sebanyak RM 35 juta(belanjawan 2008)

Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga mewujudkan 200 ekar hub pendidikan untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai pusat pendidikan terunggul. Pengiktirafan serta bantuan kewangan (pemberian tunai) kepada pelajar terbaik SPM dan STPM serta para huffaz.

Bantuan kewangan kepada Sekolah Agama Rakyat berjumlah RM 97 ribu per sekolah, RM 60 ribu kepada setiap sekolah cina dan RM 63 ribu kepada setiap sekolah tamil. Jumlah keseluruhan ialah RM 11.3 billion. Berjaya membasmi kemiskinan tegar dalam masa satu tahun dan menjamin setiap keluarga mendapat RM 500 sebulan.

Kedah

Pelaburan adalah penyumbang kepada pembangunan ekonomi negeri. Di bawah kepimpinan YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, Kedah telah mencatatkan pelaburan keseluruhan lebih RM839 juta bagi tempoh Januari hingga September 2009, dengan nilai pelaburan tempatan sebanyak RM279.4 juta dan pelaburan asing sebanyak RM559.8 juta.

Kini dengan keluasan 1,000 hektar kerajaan mendapat hasil RM16.7 juta, tidak termasuk cukai per tan metrik bila balak dikeluarkan dari hutan. Sedangkan di bawah pentadbiran umno-bn, dengan keluasan yang sama, hanya mampu mengutip RM3 hinggga RM4 juta sahaja termasuk cukai kayu pertan metrik. Kejayaan ini merupakan hasil dari pelaksanaan dasar yang telus serta tidak berkompromi dengan rasuah.

Kelantan


Semenjak 20 tahun lepas Kerajaan Kelantan secara berterusan dianaktirikan akan tetapi Kelantan tetap berjaya dengan program negeri berkebajikan.

Program Kifalah untuk anak yatim, golongan miskin, ibu tunggal dan orang kurang upaya telah menjadi contoh kepada banyak negeri. Begitu juga dengan program Perbadanan Ladang Rakyat yang membantu golongan marhaen, Bandar Baru Tunjung dibina menjadi pusat komersil satelit kepada Kota Bharu.

Kerajaan Negeri berjaya mengambil alih bekalan air daripada Thames Water kepada Air Kelantan. Selain itu PMBK menjadi agensi pelaburan utama negeri yang sebelum ini gagal di bawah pemerintahan BN sebelum 1990.
Kerajaan Negeri berjaya menguruskan 20 sekolah agama bantuan penuh kerajaan negeri yang cemerlang dan menjadi saingan kepada sekolah premier di bawah Kementerian Pendidikan.

Kemahiran pelbagai syarikat multinasional adalah bukti kuasa beli rakyat Kelantan terus kukuh. Sepanjang 20 tahun pemerintahan ekonomi tempatan dibina secara kendiri tanpa bantuan stimulus dari kerajaan Pusat.

Monday, March 8, 2010

Usah bangga dengan kuasa yang ada - Sultan Kedah

Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah hari ini bertitah mengingatkan umat Islam khususnya golongan pemimpin agar tidak berbangga dengan kuasa yang dimiliki.

Ini kerana titah baginda, kuasa adalah amanah daripada Allah S.W.T yang mesti dilaksanakan dengan penuh keikhlasan.

"Agama Islam yang dibawa oleh Rasulullah S.A.W terdiri daripada prinsip-prinsip yang jelas dan luhur, tidak terdapat helah dan tipu daya, dan apa yang menjadi dasarnya ialah untuk mendatangkan kebaikan kepada setiap manusia,” titah baginda pada majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di sini.

Baginda bertitah umat Islam mesti mencontohi Rasulullah S.A.W yang telah membawa konsep kesejahteraan sejagat.

Anwar sedia serah jawatan kepada DAP

Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan yang beliau sanggup menyerahkan jawatan ketua pembangkang kepada DAP kerana parti itu medominasi jawatan di parlimen untuk Pakatan Rakyat. “Oleh kerana jumlah kerusi PKR sekarang kurang, saya pelawa Lim Kit Siang yang lebih banyak pengalaman. Saya tidak akan pertahankan. Saya lebih pengalaman sebagai menteri. Tetapi Lim awal-awal lagi berkata, perkara itu bukan isu,” katanya.

PKR yang kehilangan empat ahli parlimen dalam masa terekat ini kini hanya memiliki 26 kerusi sementara DAP 28 dan PAS 23. Kebiasaanya, parti yang mempunyai jumlah wakil teramai akan mewakili ketua pembangkang. “Umno pening macam mana hendak lagakan ketiga-tiga parti ini. Mereka tidak tidur. Mimpi pun, macam mana hendak gaduhkan kita,” tambah Anwar.

Mufti atau Mufta?

Oleh Nik Aziz Nik Mat

Terkilan saya apabila Mufti Perak, Sahibus Samahah Tan Sri Harussani Zakaria menyebut nama saya secara terbuka di khalayak. Samada di dalam mesyuarat atau persidangan dewan, menyebut nama seseorang dalam ucapan secara terbuka biarlah dengan kehadiran tuan punya badan.

Sekurang-kurangnya, bolehlah kata-kata tersebut disahkan atau dinafikan. Mufti bukan orang politik yang terdedah dengan kaedah menyerang atau diserang.Mengaitkan nama saya dalam kenyataan politik seorang yang bukan tokoh politik merupakan satu tingkah laku yang tidak beretika.


Justeru, apabila mufti mengambil tindakan melagukan nama saya dengan irama politik, saya harus memberikan jawapannya.

Adil juga jika saya menukilkan dahulu sebahagian ucapan beliau di program Dialog Za’ba, Perpaduan Melayu: Cabaran dan Realiti di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), minggu lepas. Antaranya beliau berkata, “Kenapa Pas tidak boleh bergabung untuk membentuk kerajaan yang sudah pasti akan memperoleh majoriti 100 peratus Melayu memerintah.

“Saya telah berjumpa dengan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kelantan dan berbincang hampir dua jam, pada awalnya beliau tidak bersetuju tetapi akhirnya dia kata idea itu bagus tetapi tidak dapat memberi keputusan kerana ia bergantung kepada Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Saya maklumkan bahawa tidak berapa rapat dengan Hadi, jadi jika cadangan itu baik saya minta beliau (Nik Aziz) maklumkan kepada Hadi. Semasa dalam perjalanan balik iaitu berada di Cameron Highlands, Hadi telah hubungi saya dan bersetuju dengan cadangan itu.

“Tetapi Hadi kata dia tidak boleh buat keputusan kerana ia bergantung pada negeri iaitu Pesuruhjaya Pas Negeri (Ahmad). Saya juga telah hubungi Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din dan dia juga bersetuju,”

Saya ingin menyentuh berkaitan kenyataan yang menyebut beliau datang ke rumah saya. Benar atau tidak, terserahlah kepada khalayak.

Bagi saya, ini di antara beliau dan saya. Cuma pertanyaan saya, tidakkah itu satu keterlibatan dengan politik?

Sedarkah beliau bahawa kerajaan Perak yang dirampas dari tangan rakyat hari ini didokong oleh UMNO, sebuah parti yang meyakini bahawa politik dan agama tidak boleh bercampur?

Dalam bahasa mudahnya, politik suku agama suku. Jika mufti sendiri sanggup turun melaksanakan urusan berkaitan politik, ertinya beliau beranggapan tugasnya sebagai mufti meliputi tugas politik.

Adakah bagi beliau, politik dan agama mesti selari, tidak boleh berpisah? Jika demikian, beliau telah mengiktiraf perjuangan PAS adalah benar. Jika tidak, kenapa libatkan diri dengan politik? Bukankah itu salah mengikut akidah UMNO?

Inilah yang diperjuangkan oleh PAS.

Tegak berdirinya PAS dengan perjuangan menjadikan Islam sebaagai cara hidup. Tidakkah al-Quran sebuah kitab yang syumul?

Isinya bukan sahaja akidah, bahkan soal ekonomi, politik, rumahtangga, psikologi dan kaunseling, semuanya ada di dalam al-Quran.

Tidakkah ini merupakan tiang seri perjuangan PAS sejak sekian lama? Jika mufti Perak beranggapan politik dan Islam perlu selari, selangkah kaki beliau sepatutnya sudah berada di dalam PAS!

Jika beliau tidak berpandangan Islam dan politik perlu selari, tetapi terus terlibat dengan politik dengan jubah seorang mufti, maka dengan sendirinya beliau telah menjadi ejen.

Dalam kes ini, beliau telah menjadi ejen UMNO. Hilang luruh kemuliaan seorang mufti kalau merelakan diri menjadi ejen. Apatah lagi menjadi ejen sebuah parti politik sekular.

Saya kira, jika seorang mufti yang menjadi ejen parti politik sekular, itu bukanlah lagi al-mufti (yang memberikan fatwa) tetapi al-mufta (yang diberikan fatwa). Cukuplah sekadar itu respon balas saya terhadap kenyataan beliau.

Perjuangan Umno sangat sesat

Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan PAS menolak perpaduan dengan Umno kerana perjuangan parti Melayu itu sebenarnya amat sesat (dhalalah) disebabkan menolak Islam dan mengasingkan politik dengan agama yang menyebabkan banyak pihak tidak faham Islam termasuk bukan Islam.

Mursyidul Am PAS itu berkata, sebenarnya, perpaduan melalui Pakatan Rakyat telah membuka ruang bagi PAS menyampaikan kebaikan Islam kepada pemimpin dan ahli parti Pakatan Rakyat yang bukan Islam.

Dalam perutusan sempena dua tahun Pakatan Rakyat hari ini, beliau yang juga Menteri Besar Kelantan menambah, meskipun PAS menolak pendekatan perpaduan dengan Umno, bukan bermakna PAS mengenepikan tanggungjawab menyebar Islam.

Berikut ialah perutusan penuh beliau

Selama ini kita tidak berfikir untuk menyebar Islam kepada bukan Islam. Selama ini tok-tok guru pondok kita hanya menyebar Islam sesama orang Islam. Meskipun PAS menolak pendekatan perpaduan dengan Umno, bukan bermakna PAS mengenepikan tanggungjawab menyebar Islam. Sebenarnya, perpaduan melalui Pakatan Rakyat telah membuka ruang bagi PAS menyampaikan kebaikan Islam kepada pemimpin dan ahli parti Pakatan Rakyat yang bukan Islam.

Sebaliknya, PAS ada alasan dan sebab-musababnya kenapa menolak perpaduan dengan Umno. Antaranya:

1. Perjuangan Umno sebenarnya amat dhalalah (sesat sesesatnya), kerana menolak Islam dan mengasingkan politik dengan agama. Kesan menolak Islam itulah, banyak pihak tidak faham Islam, termasuk rakan kita yang bukan Islam.

2. Tindak tanduk Umno jelas mengkhianati perjuangan Islam, khususnya terhadap PAS. Berpandukan pengalaman lepas, PAS pernah membuat persetujuan masuk BN, maka ada yang menyokong dan menentang, sehingga ada kecelaruan dan munculnya golongan yang menentang kemasukan PAS dalam BN, seperti mana munculnya Bebas Bersatu sebagai serpihan PAS. Akibatnya lagi muncul pula Berjasa ketika PAS diambang kekalahan selepas diganyang Umno melalui peristiwa darurat 1977. Semuanya adalah nilai dan kesan pengorbanan besar PAS atas semata-mata ingin bersama Umno. Namun, pengorbanan itu tidak dihargai oleh Umno. Malah, PAS telah ditendang keluar. Ia sungguh perit bagi PAS untuk berbaik semula dengan Umno atau masuk balik BN.

3. Oleh sebab itu, PAS rela dan menyatakan komitmen tinggi bersama mengukuhkan perpaduan Pakatan Rakyat.

4. Begitu pula, semenjak pilihan raya umum 2008 lalu sampai ke hari ini, Umno menuduh PAS sebagai boneka DAP. Sedangkan apa yang berlaku di Pulau Pinang sebelum ini, Umno yang mendapat kuasa majoriti. Pun begitu, pemimpin parti Gerakan yang menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang. Jelas, dalam keadaan itu, meletakkan kedudukan Umno sebagai parti yang menjadi kuda tunggangan (boneka) parti Gerakan. Di samping tidak kurang pula, ada sejumlah kerusi yang sepatutnya Umno bertanding (di kawasan majoriti Melayu), tetapi secara tidak beradab telah menyerahkan kepada pemimpin Gerakan, MCA dan MIC bertanding dengan alasan, kononnya ia simbol permuafakatan kuasa dalam BN.

5. Sekarang PAS dilihat berjaya bersama Pakatan Rakyat. Ia suatu perkembangan baik, memandangkan dulu PAS sendiri rela tidak berkawan dengan DAP, kerana ada pemimpinnya yang menyerang Islam. Sebaliknya sekarang, para pemimpin DAP termasuk Karpal Singh tidak lagi menyerang Islam. Malah berlaku perkembangan yang agak baik apabila sudah ada kalangan pemimpin Pakatan Rakyat (termasuk DAP) sudah mula pandai baca Al-Quran dan kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan DAP di Pulau Pinang sudah berani berikrar mengambil contoh gaya pemerintahan Khalifah Umar Abdul Aziz. Sedangkan Gerakan, MCA dan MIC begitu lama (sejak merdeka) bersama Umno dalam BN, mereka itu tetap tidak faham-faham agama Islam.

Jadi, bersempena dengan dua tahun usia Pakatan Rakyat ini, sukacita kiranya para pemimpin dan pendukung perjuangan Pakatan Rakyat dapat menguatkan lagi tekad ke arah membina perpaduan dan persefahaman serta keyakinan agar terus utuh di atas prinsip keadilan untuk semua rakyat. Ini kerana prinsip tersebut adalah sejajar dengan ajaran Islam yang mengutamakan keadilan untuk semua kaum di negara.

Sehubungan dengan itu, demi mengukuhkan lagi Pakatan Rakyat dan bagi mempersiapkan diri mendepani banyak lagi cabaran mendatang, maka pihak PAS sewajarnya mengadakan satu seminar atas isu ”hak-hak bukan Islam di dalam pemerintahan berteraskan Islam” bersempena Muktamar PAS akan datang.

Ada baiknya seminar itu dapat menjadikan tulisan As-Syeikh Dr. Yusoff al-Qaradhawi, bertajuk Ghairul muslimin fil mujtama’ul-Islami sebagai bahan rujukan penting untuk perbincangan. Mungkin dengan penganugerahan tokoh Maal Hijrah 1431 oleh kerajaan Malaysia kepada as-Syeikh Dr. Yusoff adalah suatu titik persetujuan awal kita bagi menerima idea-idea baik daripada beliau untuk difahami dan diamalkan dalam kerajaan. Sekaligus ia boleh diajak bersama para pemimpin politik bukan Islam menyertai seminar tersebut.

Sebenarnya, melalui seminar sedemikian, PAS boleh melakukan pendekatan yang baik dalam menghubungkan kefahaman antara pemimpin Islam dengan bukan Islam. Di samping PAS tidak seharusnya lupa terhadap jasa dan pengorbanan para ulama’ dan pemimpin Islam terdahulu. Dan sesungguhnya, pemimpin PAS sekarang begitu terhutang budi kepada para ulama’ terdahulu, kerana berkat hasil usaha mereka jugalah, sekarang ’orang Kelantan’ sudah berada di mana-mana sahaja dalam pelbagai sektor pembangunan Negeri dan Negara.

Dan, apa yang telah dilaksanakan di Kelantan hari ini adalah suatu simbol kejayaan politik Pakatan Rakyat. Maka, PAS dan kerajaan Kelantan hari ini sudah membuat banyak penambahbaikan kepada kedudukan dan kefahaman Islam itu sendiri. Ia turut merangkumi kehendak politik rakyat pelbagai kaum. Semuga akan datang, akan lahir kalangan pemimpin Islam yang mewakili pelbagai kaum – kalangan orang Cina atau India – layak menyambung sejarah Islam. Ini kerana sejarah awal Islam membuktikan orang Cina dan India terlebih dahulu menerima Islam daripada orang Melayu. Ia bermakna, orang Cina dan India layak dan mustahak turut sama menyebarkan Islam di negara ini.

Apa yang utama, penglibatan semua kaum dalam politik dan dakwah akan menyuburkan lagi nikmat persaudaraan di sebalik Allah Subhanahu wa taala jadikan manusia itu pelbagai kaum. Firman-Nya, maksudnya, "Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam pengetahuannya (akan keadaan dan amalan kamu).[al-Hujuraat, 49: 13]

Semoga amalan dan kebajikan yang kita lakukan mendapat keredhaan Allah Subhanahu wa taala. Panjang usia Pakatan Rakyat, panjanglah keadilan untuk semua rakyat.

Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat,

Sunday, March 7, 2010

PECAT ZULKIFLI NORDIN BUKTI PKR DAN PR KUAT

Akhirnya skrip Zulkifli Nordin ahli parlimen Kulim Bandar Baru ditamatkan dalam PKR dan Pakatan Rakyat. Maka berakhirlah episod cerita ' Firaun Kecil' di dalam PKR. Tindakan memecat Zulkifli Nordin merupakan tindakan tepat dan wajar kerana tindakan sumbang beliau yang bertentangan dengan prinsip organisasi.

Pemecatan Zulkifli Nordin membuktikan bahawa tidak ada kompromi kepada mereka yang mengkhianati perjuangan serta bertindak melampaui batas serta tidak memahami etika perjuangan.

Apa yang lebih penting pemecatan Zulkifli Nordin membuktikan bahawa PKR khasnya dan PR amnya jauh lebih kuat berbanding dengan Umno-BN. Umno tidak berani memecat Datuk Seri Ali Rustam dan Khairy Jamaludin walaupun mereka berdua bergelumang dengan rasuah.Umno bimbang sokongan dan pengaruh Ali Rutsam dan Khairy akan menyebabkan perpecahan dan pergolakan dalam Umno.

Umno juga tidak berani memecat malah hanya memekakkan telinga, membutakan mata serta membatukan diri apabila Tengku Razaleigh berada di pentas kerajaan Pas Kelantan memperjuangkan isu royalti minyak. Begitu juga Umno tidak berani bertindak apabila semua Adun Umno Kelantan menyokong usul membawa royalti minyak ke mahkamah yang bertentangan dengan pendirian Umno Kelantan berhubung isu ini.

Umno juga tidak berani bertindak apabila Datuk Idris Jusoh dan kuncu-kuncunya di Terangganu secara terbuka dan tersembunyi menunjukkan sikap penentangan terhadap kepimpinan Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terangganu malah 'melawan' Tan Sri Muhyiidin Yassin selaku pengerusi Perghubungan Umno Terangganu.Maka hari ini Umno terpaksa menyimpan 'biawak hidup' serta membiarkan api dalam sekam terus membakar dari dalam Umno.

Dalam situasi yang lain dalam kompoenen BN seperti MCA dan PPP mereka tidak mampu melakukan apa-apa walaupun berlaku penentangan dan pergolakan secara terbuka dalam parti.

Maka dengan keberanian dan ketegasan PKR memecat Zulkifli Nordin membuktikan siapa yang lebih kuat dan berprinsip?

Search This Blog