Friday, February 19, 2010

EKSKLUSIF: PERTEMUAN PENUH DRAMA KJ, PEMUDA DENGAN PERDANA MENTERI!


Semalam Khairy Jamaluddin (KJ) melangkah kembali ke tingkat 4, Jabatan Perdana Menteri (JPM), iaitu tingkat yang sangat sinonim dengan dirinya di mana ia suatu masa dahulu meletakkan dirinya sebagai manusia yang paling berkuasa di negara ini.

Ia juga tingkat di mana KJ merancang pelbagai perkara yang bersifat merampas harta milik rakyat untuk diisi ke koceknya sendiri.

Namun, semalam, tingkat 4 bukan milik KJ atau bapa mertuanya.

KJ melangkah selaku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO dengan membawa bersama hampir 40 exco dan ahli Pemuda untuk melakukan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Hampir setahun terpilih baru buat kunjungan hormat. Entahlah apa nak kata.

Pertemuan itu berlangsung dari jam 5.15 petang hingga 7 malam di JPM di Putrajaya.

Banyak pihak mendakwa pertemuan itu diatur untuk KJ memberikan penerangan dan gambaran bahawa tidak ada perpecahan dalam Pemuda.

KJ telah menafikan itu adalah tujuan pertemuan tersebut melalui media massa semalam.

Namun, apa yang pasti, ia satu pertemuan yang penuh drama, ironis dan memperlihatkan sifat bodoh sombong serta muka tak tahu malu KJ belum lagi berakhir.

Ironis seperti yang diterangkan di atas iaitu KJ melangkah ke tingkat 4 yang selama ini memang dikaitkan dengan diri dan rakan-rakannya ketika era Abdullah Ahmad Badawi.

Bagaimanapun, pertemuan yang sepatutnya bersifat kunjungan hormat cuba dimanipulasi KJ untuk memberikan tekanan kepada PM.

KJ telah berpakat dengan exco-exco machainya agar bertanya kepada PM supaya memberikan jawatan Menteri kepada dirinya!

Justeru, semasa pertemuan, adalah exco yang bertanya soalan itu.

Seperti biasa KJ ingat dia seorang sahaja yang bijak kat dunia ni. Namun, jawapan Datuk Seri Najib memang membuat KJ dan budak-budaknya terpaku.

Najib dengan nada yang lembut tetapi penuh mendalam dan tajam meminta agar Pemuda UMNO bersatu dahulu dan soal jawatan boleh diperbincangkan selepas Pemuda memperlihatkan ia tidak lagi berpecah-belah.

Hendak kata apa, memang Pemuda tidak bersatu. Nyata Najib memberikan sindiran bermakna kepada KJ dalam isu itu.

Namun, semuanya tidak berakhir setakat itu sahaja.

Bukankah tadi telah disebut bagaimana tingkat 4 JPM merupakan tingkat yang menjadikan KJ manusia paling berkuasa di Malaysia satu masa dahulu, semalam, dalam pertemuan itu, KJ masih 'terbawa-bawa' sikap yang sama.

Percaya atau tidak, ada sebahagian Exco Pemuda UMNO yang diberikan amaran oleh KJ sebelum pertemuan agar tidak bertanya sebarang soalan kepada Perdana Menteri.

Yop Putrajaya yang dahulu mendesak KJ meletak jawatan adalah di antara yang diberikan amaran.

Tidak cukup dengan itu, KJ mengawal siapa yang boleh bercakap dan bertanya soalan ketika pertemuan berlangsung.

Umpamanya, jika ada tiga microphone yang menyala lampu mereka serentak akibat ditekan butang bercakap oleh para exco Pemuda, KJ yang memberitahu siapa yang boleh terus bertanya.

Akhirnya budak-budak dan balacinya sahajalah yang bertanya kepada PM dalam kunjungan hormat itu semalam.

Yang mana bukan pro KJ tidak diberikan laluan langsung.

Dasar muka tidak tahu malu, apakah KJ ingat tingkat 4 itu masih milik bapa mertuanya dengan mengatur siapa yang boleh bercakap dan tidak boleh bercakap?

KJ sebenarnya bimbang jika ada exco Pemuda yang melontarkan cadangan supaya dirinya berundur selaku Ketua Pemuda UMNO di hadapan Presiden Parti.

Itulah sebab KJ bersifat kuku besi menghalang siapa yang boleh bercakap dan siapa yang tidak.

Apa pun, itu sebenarnya sesuatu yang memalukan.

Sudahlah berpakat denga exco yang pro dengan dirinya agar mengemis jawatan Menteri daripada PM, lepas itu ada unsur tahan menahan siapa yang boleh bertanya dan tidak boleh bertanya soalan kepada PM.

Itu bukan kunjungan hormat, itu kunjungan untuk kepentingan diri sendiri namanya. Buat malulah KJ ni!

Mungkin KJ meroyan tingkat 4 sekejap kot semalam.

Ini adalah petikan dari Malaysia-Instinct, cayalah PM! Saya bangga kerana mempunyai seorang PM yang begitu bijak dan pandai menilai manusia hipokrit seperti KJ ni!

Jerat Makan Tuan

Jerat makan tuan. Pada Pak Lah sebagai orang yang lurus mungkin tanggapannya perarakan memberi makna besar sambut Maulidur Rasul tetapi berlainan bagi Mahyuddin dan kalangan Umno yang reti Islam menjadikan isu perarakan sebagai bahan politik mereka untuk menimbulkan suasana yang sentiasa tegang kepada kerajaan negeri pakatan rakyat (PR) terutama di Pulau Pinang.

Bagaimanapun kali jerat mereka mengena diri sendiri. Ternyata banyak juga negeri pemerintahan Umno tidak mengadakan perarakan Maulidur Rasul. Jadi apa pasal Pulau Pinang yang menjadi sasaran sangat kepada Mahyuddin dan Pak Lah serta kuncunya.
Selepas ini kita dengar apa kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Mahyuddin Yassin dan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi serta pengikut taksud tanpa usul periksa.

Laporan Malaysiakini: Maulidur Rasul: Tiada perarakan di Johor, Pahang, Perlis
Salhan K Ahmad Feb 18, 10 5:14pm

Johor, Pahang dan Perlis tidak akan mengadakan perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul tahun ini, umumnya kerana ia tidak dituntut oleh Islam.

Di Pahang, negeri itu hanya akan mengadakan satu ceramah di auditorium RTM Kuantan, tanpa perarakan besar seperti yang diadakan beberapa tahun lalu, kata pengarah Jabatan Agama Islam Pahang, Datuk Abdul Manan Abdul Rahman.

"Kita tidak buat perarakan, tapi sambutan dalam bentuk ceramah sahaja. Seingat saya kita cuma pernah adakan perarakan sekali saja pada tahun 2008, yang lain lebih banyak kita adakan ceramah," kata Abdul Manan ketika dihubungi.

Jelasnya, keputusan untuk tidak mengadakan perarakan Maulidur Rasul tahun ini diambil setelah mengambil kira keselesaan orang ramai yang akan hadir dan tidak melibatkan hukum ke atas penganjuran perarakan.

"Kita tidak anjurkan perarakan tahun ini bukan sebab hukum tetapi kerana mengutamakan keselesaan orang ramai yang akan hadir kerana ia dibuat waktu malam.

"Kita takut nanti akan hujan, dan perlu juga ambil kira masalah kesesakan," katanya dan menjelaskan belum ada lagi fatwa yang dikeluarkan berhubung penganjuran perarakan seperti itu.

"(Pahang) belum ada lagi fatwa yang katakan tidak boleh (buat perarakan), pandangan ini juga belum diutarakan lagi. Kalau ada (ulama) yang kata tidak boleh, ia perlu dibawa ke dalam Majlis Fatwa Kebangsaan," tambahnya.

Di Johor pula, sambutan tahun ini dijangka tetap meriah walau diadakan tanpa perarakan, kata pengarah Jabatan Agama Islam Johor A Rahman Jaffar.

Katanya, sambutan kali ini akan berlangsung sepanjang bulan dengan aktiviti yang dijadualkan di Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Bahru dan juga di masjid-masjid jamek di setiap daerah.

Program di masjid negeri yang akan dihadiri Sultan Johor itu antaranya akan meliputi titah sultan, ceramah dan majlis berzanji.

"Dahulu kita pernah buat perarakan tapi sekarang tidak ada lagi, lagipun acara perarakan ini tidak dituntut oleh Islam" katanya.

Tambahnya, beberapa kumpulan tetap memohon supaya diadakan perarakan tahun ini, namun cadangan itu ditolak oleh Majlis Agama Islam Johor.

Juga difahamkan, negeri itu tidak pernah mengeluarkan apa-apa fatwa berkaitan penganjuran perarakan bagi menyambut hari kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

"Kita fokuskan kepada aktiviti kemasyarakatan seperti gotong-royong membersihkan masjid dan juga kawasan kubur. Kalau tidak, kita bersihkan kubur waktu hari raya sahaja.

"Kalau perarakan pun cuma sekali saja, lepas itu habis. Kalau kita buat aktiviti kemasyarakatan kita boleh buat secara berterusan," katanya lagi.

Sementara itu, Perlis juga tidak akan mengadakan perarakan bagi sambutan kali ini, seperti juga tahun-tahun sebelumnya.

Ini disahkan oleh exco agama Islam negeri Jefri Othman yang berkata, Perlis sememangnya tidak pernah menyambut Maulidur Rasul secara besar-besaran

"Kita memang dari dulu lagi tidak sambut Maulidur Rasul secara besar-besaran seperti negeri lain," katanya.

Thursday, February 18, 2010

Mengapa Kerajaan Lim Guan Eng digeruni UMNO

Sehari dua ini, Kerajaan pimpinan Lim Guan Eng begitu hebat diserang oleh UMNO. Bermula dengan tuduhan merobohkan gerai orang Melayu hinggalah kepada tuduhan oleh MP Bayan Baru Datuk Zahrin Hashim bahawa LGE seorang chauvanis, diktaktor dan komunis.

Seterusnya berbondong-bondong orang Melayu buat demostrasi hingga bakar patung LGE. Mengapa begitu marah dan geram UMNO Pulang Pinang terhadap LGE ?

Inilah yang perlu kita kaji.

Apabila DAP dapat tawan Pulau Pinang setelah puluhan tahun mengidam dan guna slogan keramat mereka "Tanjung 1" hinggalah "Tanjung 3" akhirnya Pulau Pinang dapat di tawan dalam PRU 12.

UMNO melihat tertawannya Pulau Pinang bermakna diayah dan propaganda mereka dengan motto perkauman sudah berkecai. Mengapa? Ini kerana berlaku perubahan pemikiran orang Melayu terhadap UMNO.

Mereka melihat UMNO sekadar boneka selama 50 tahun memerintah bersama GERAKAN.

Lebih "parah" lagi , apabila cara pemikiran Lim Guan Eng berbeza dengan cara pemikiran pimpinan DAP sebelum itu. Kita melihat pemikiran LGE berubah sejak keluar penjara Kajang akibat pembelaannya terhadap gadis Melayu yang dirogol pimpinan UMNO Melaka.

Semasa di penjara, LGE mendapat sokongan moral hasil lawatan pimpinan PAS seperti Mohammad Sabu. Begitu juga hasil bacaan tentang kisah ketelusan Khalifah Umar Abd Aziz. Difahamkan buku kisah Umar Abd Aziz adalah hadiah dari arwah Ustaz Fadhil Nor.

Di sinilah bermulanya titik tolak perubahan pemikiran Lim Eng Guan dan pimpinan DAP hatta Lim Kit Siang.

Sepertimana PAS yang sedar untuk memerintah Malaysia mereka perlukan undi bukan Islam, begitu juga DAP. Mereka menyedari perlunya dibuat anjakan paradigma pemikiran pimpinan mereka dan rakyat terhadap DAP. Jika dulunya orang Melayu melihat DAP umpama melihat komunis dan Singapura. Mereka melihat wajah Lim Kit Siang macamlah melihat wajah Lee Kuan Yew. Penuh kebencian atas dasar perkauman.

Lim Guan Eng menyedari realiti itu. Hasilnya kita lihat berlaku beberapa perubahan anjakan paradigma pimpinan DAP. Inilah yang amat menbimbangkan UMNO. Antaranya :

a) Kunjungan Kit Siang ke Rhusila.
b) Keazaman Eng Guan untuk contohi Khalifah Abd Aziz.
c) Ancaman DAP Perak untuk ingkar arahan DAP Pusat agar tidak sokong PAS jadi MB Perak.
d) DAP Pahang begitu akrab dengan PAS Pahang semasa DAP keluar dari Barisan Alternatif.
e) Pimpinan DAP begitu menghormati TG Nik Aziz.

Melihat kepada ini semualah, maka UMNO mula menghalakan "peluru pandunya" ke arah Pulau Pinang. Sasaran utamanya Lim Guan Eng.

UMNO akan mengorek-ngorek isu untuk ditimbulkan di Pulau Pinang. Modal perkauman antara yang utama. Tujuan utama agar orang Melayu balik semula kepada pemikiran dahulu iaitu, "DAP adalah untuk orang Cina, komunis dan Singapura".

Sebab itulah tuduhan MP Bayan Lepas terhadap LGE diulang-ulang oleh Utusan Malaysia dan media barua UMNO. Kini UMNO mendapat 3 "peluru pandu" baru iaitu MP Kulim, MP Bayan Lepas dan MP Pasir Mas untuk dilancarkan ke arah Pulau Pinang.

UMNO melihat rapatnya DAP dengan PAS dalam keadaan MCA masih "berperang "sesama sendri suatu yang membahayakan UMNO dan BN.

UMNO juga melihat rapatnya DAP dengan PAS bermakna DAP dan orang Cina akan mendapat gambaran sebenar Islam dan keadilannya.

Lebih membahayakan UMNO apabila Lim Guan Eng menguar-uarkan untuk ikuti contoh Khalifah Umar Abd Aziz dengan mengaplikasikan melalui CAT.

Bagi UMNO selagi LGE menguasai Pulau Pinang, harapan mendapat undi Cina semakin tipis sepertimana harapan mendapat Kelantan umpama mimpin di siang hari. Lebih-lebih lagi bila Ku Li bersama dalam perjuangan royalti minyak

Tuesday, February 16, 2010

"Umno menang di Perak, tetapi boleh hilang Malaysia"?

Umno/Barisan Nasional (BN) di Perak atau pusat tidak boleh gembira dengan keputusan Mahkamah Persekutuan yang memutuskan Dato' Seri Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah mengikut tafsiran mahkamah.

Sebaliknya, kata pengamal undang-undang, Hanipa Maiden Umno berhadapan dengan risko yang besar memandangkan keputusan itu membuka jalan 'rampasan' kuasa seolah-olah dihalalkan oleh tafsiran undang-undang

"Awak (Umno) mungkin menang Perak, tetapi awak (Umno) juga jangan lupa mereka bboleh hilang Malaysia kerana implikasi kepada keputusan mahkamah tadi (9 Februari) itu lebih kepada membenarkan kuasa Sultan boleh memutuskan siapa sahaja untuk jadi menteri Besar atau Perdana Menteri.

"Jika suatu hari nanti, ada beberapa ahli Parlimen BN 'cross over' kepada PAS, atau KeADILan atau DAP, dan Pakatan Rakyat merasakan ada majoriti untuk membentuk kerajaan, mereka boleh mengadap Yang DiPertuan Agong untuk memohon membentuk kerajaan baru

"Ini boleh terjadi dan boleh dibenarkan dengan tafsiran keputusan Mahkamah Persekutuan tadi," katanya yang juga panel peguam Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dalam kes tersebut.

Sementara itu, Hanipa tidak menolak bahawa keputusan itu adalah keputusan yang telahpun disangkakan, namun mengaku adanya peruntukan dalam prosiding keputusan mahkamah membenarkan keputusan penghakiman dibaca oleh seorang daripada lima hakim yang mendengar kes itu.

"Kita sudah jangka kalah, saya tidak yakin hakim-hakim boleh berani membuat keputusan yang akan menyebelahi Pakatan Rakyat, namun apa yang lebih besar ialah implikasinya kepada kemungkinan kes-kes sedemikian berlaku dalam masa akan datang," tegasnya lagi.

Dalam pada itu, peguam yang mewakili Nizar, Leong Chit Keng pula memberi analogi yang mudah, dengan keputusan itu katanya kini samada rakyat boleh lagi mempercayai kehakiman di negara ini.

Ujarnya, jika di United Kingdom, rakyatnya boleh untuk tidak percaya kepada polis, tentera, mahupun pimpinan, namun rakyat ada pilihan untuk mempercayai ketelusan kehakimannya.

Di negara ini (Malaysia), ia menjadi persoalan samada keyakinan kepada sisitem kehakiman itu boleh diletakkan atau sebaliknya, ujar Leong.

Panel lima hakim pada 9 Februari lalu sebulat suara memutuskan bahawa Zambry Abd Kadir dari BN adalah Menteri Besar Perak yang sah.Keputusan ini dibuat setelah tertangguh sejak 5 November lalu.

Presiden Mahkmah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff, mengetuai panel lima orang hakim yang mendengar kes tersebut.

Yang lainnya ialah Hakim Besar Malaya, Tan Sri Arifin Zakaria dan Hakim Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Wira Mohd Ghazali Mohd Yusoff dan Datuk Abdull Hamid Embong dari Mahkamah Persekutuan.

Keputusan panel hakim tersebut diumumkan oleh Arifin pada jam 11 pagi.Sebelum perbicaraan bermula, perkarangan Istana Keadilan Putrajaya dibanjiri para wartawan dan penyokong BN serta Pakatan Rakyat.

Pada jam 8.00 pagi, penyokong BN yang memakai baju kuning dengan tertulis 'daulat tuanku' memenuhi perkarangan hadapan mahkamah.Mereka melaungkan 'daulat tuaku' dan 'satu Malaysia'.

Sementara dalam masa yang sama para penyokong Pakatan Rakyat sedikit demi sedikit menghampiri Istana Keadilan.

Sebaik Mohamad Nizar tiba bersama isterinya, Datin Seri Fatimah Taat, suasana gegak gempita dengan laungan 'hidup rakyat' dan 'reformasi'.Ketika itu juga, FRU dan polis ditugaskan untuk memisahkan kedudukan penyokong Pakatan Rakyat dan BN.

Suara-suara mengecam antara satu sama lain kedengaran, namun tiada kekecogan berlaku.Sebaik keputusan diumumkan, penyokong Pakatan Rakyat melaungkan 'hancur BN', "Zambry Penipu' dan 'Bubar Dun Perak'.

Namun kehadiran Nizar bertemu dengan penyokong membuatkan suasana kembali tenang, dan Nizar menyeru kepada penyokong agar tenteram dan tidak melayan provoksi, selain Nizar sendiri mengetuai bacaan doa diakhir himpunan.

ku li rela dihukum

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) menegaskan beliau tetap ahli UMNO dan sanggup menerima apa tindakan disiplin yang akan diambil ke atasnya sekiranya tindakan beliau menggunakan platform NGO untuk menerangkan kedudukan sebenar berhubung royalti minyak dianggap menyalahi undang-undang dan perlembagaan parti.

Pegawai Khasnya, Mohd Lokman Ghani berkata, tindakan Tengku Razaleigh itu adalah berasaskan pendiriannya yang ingin menyampaikan kebenaran kepada rakyat berhubung isu tuntutan royalti minyak yang dibuat oleh Kerajaan Negeri Kelantan.

“Saya merasa kecewa dengan kenyataan Timbalan Perdana Menteri (TPM) yang juga Timbalan Presiden Parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang seolah-olah tidak faham dan masih tidak faham tentang pendirian Ku Li.

“Sedangkan Ku Li sudah beberapa kali telah ditegaskan bahawa beliau berucap di pentas NGO.

“Saya hairan adakah TPM, Perdana Menteri dan ahli parti semua mendengar ucapan Ku Li. Saya harap dengar dari awal hingga akhir. Apakah kenyataannya itu melanggar perlembagaan dan disiplin parti,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, semalam.

Lokman berkata, Ku Li bersedia menerima apa sahaja tindakan yang akan diambil terhadap beliau memandangkan pendiriannya jelas dan tidak mahu diheret sama untuk berbohong kepada rakyat.

“Kalau kerajaan bohong takkan Ku Li nak ikut kerajaan berbohong. Terpulang kepada parti sama ada beliau bersalah atau tidak kerana apa hendak disampaikan beliau ialah undang-undang dan perjanjian yang telah ditandatangani memandangkan beliau sendiri yang telah menandatangani dan beliau lebih mengetahui soal ini.

“Apa yang hendak disampaikan adalah perkara yang benar. Beliau tidak mahu berbohong dan mahu bercakap benar. Apakah kenyataan benar dan tepat itu bercanggahan dengan kehendak parti. Apakah Ku Li perlu diseret sama untuk berbohong kepada rakyat semua,” katanya.

Mengulas mengenai wujud dakwaan yang kononnya Ku Li memberikan kenyataan yang berbeza dalam isu tuntutan royalti bagi Kelantan dan Terengganu, Lokman berkata, Ku Li tidak pernah mengeluarkan kenyataan yang berbeza kerana masa kes di Terengganu beliau sanggup menjadi saksi (sewaktu kerajaan Pas tuntut royalti minyak dari Kerajaan Pusat) sekiranya dibawa ke mahkamah.

Katanya, perjanjian royalti minyak itu cukup mudah iaitu apabila dalam tiga batu nautika ia memang hak Kerajaan Negeri 100 peratus sepatutnya.

“Tidak sepatutnya dapat langsung (dalam tiga batu nautika) kepada Kerajaan Pusat. Tapi apabila Kerajaan Pusat bersama Kerajaan Negeri memikirkan bahawa tidak ada minyak di dalam tiga batu nautika ini maka ada perjanjian bahawa jika terdapat minyak di dalam tiga batu nautika atau lebih hasil minyak diserahkan kepada Petronas. Dan Petronas mesti membayar hasil sebanyak 5 peratus kepada Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri.

“Itu asas perjanjian. Dalam kedudukan tiga batu nautika ini Kerajaan Negeri sepatutnya tidak memberi satu sen pun kepada Kerajaan Pusat kerana itu memang hak Kerajaan Negeri.

“Tetapi berdasarkan kepada kajian besar kemungkinan minyak tidak ada di dalam kawasan tiga batu nautika, minyak semua berada di luar tiga batu nautika jadi Kerajaan Negeri pada masa itu bertimbang rasa dan Petronas pun sepatutnya bertimbang rasa,” katanya.

Sehubungan itu beliau menegaskan, adakah disebabkan kenyataan Ku Li berbeza dengan Kerajaan Pusat, maka beliau diheret sekali untuk berbohong.

“TPM sepatutnya dimaklumkan perkara yang betul apa yang telah disampaikan oleh Ku Li dan bukannya maklumat yang tidak tepat. Kerana Ku Li berceramah di atas platform NGO iaitu Gerakan Tuntut Royalti Rakyat Kelantan (Gegar),” katanya.

Lokman berkata, kenyataan Muhyiddin juga bertentangan dengan kenyataan Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz..

“Sehari sebelum Ku Li menyampaikan ceramah tersebut Ahmad dan Nazri menyatakan ia bukan halangan, sekarang lain pula," katanya.

Search This Blog