Monday, February 2, 2009

UMNO MUNGKIN BOIKOT PILIHANRAYA KECIL?Strategi licik Anwar sudah menjadi Tak usahlah nak pening kepala memikirkan status surat perletakan jawatan 2 bekas ADUN PKR yang telah diumumkan oleh Speaker DUN Perak.

Mereka berdua bukannya tidak tahu tentang kewujudan surat itu kerana mereka sendiri yang menandatangani surat tanpa bertarikh itu sejurus selepas kerajaan Pakatan Rakyat berjaya ditubuhkan di negeri Perak.

Yang tidak tahu tentang kewujudan surat itu adalah Najib, Zahid Hamidi dan Abdullah Badawi. Mereka ni langsung tak sedar yang Anwar sedang mengenakan mereka.

Habis tu, kenapa 2 bekas ADUN PKR itu beria-ia menafikan status surat itu dan sanggup membawa kes itu ke mahkamah?

Jawapannya mudah sahaja. Mereka tidak mahu dilihat sebagai ‘alat perancangan’ Anwar. Kalau Najib dah berjanji apa-apa dalam rundingan mereka bertiga, mahu atau tidak mahu, Najib terpaksalah berpegang pada janjinya itu.

Kalau 2 bekas ADUN tu bawa kes surat ini ke mahkamah, macam mana?

Mereka akan kalah kerana mereka sendiri yang menandatangani surat tanpa bertarikh itu. Melainkan kalau khidmat hakim HACKS digunakan dalam perbicaraan itu.

Jika hujah “perlembagaan membenarkan rakyat untuk bebas berpersatuan” digunakan, ianya tidak relevan kerana mereka sendiri yang bersetuju dengan butiran surat itu. Tiada siapa yang memaksa dan tiada siapa yang dipaksa dalam kes ini. Tandatangan diturunkan atas kerelaan sendiri. Kalau mereka tidak rela, kenapa mereka tidak membantah sejak Mac 2008 dahulu?

Jadi, apa pilihan yang ada pada UMNO sekarang ini?

1) Samada suka atau tidak, UMNO dan BN terpaksa mengadap 2 lagi pilihanraya kecil lepas ini. Harapan mereka untuk berjaya memang tipis jika senario politik semasa diambil-kira.

2) Meminta 2 bekas ADUN PKR itu mengaku masih lagi ahli PKR yang sah dan membawa kes ke Mahkamah untuk menentukan kedudukan mereka dalam PKR. Jika ini berlaku, Anwar akan memecat keahlian mereka dalam PKR dan alasan displin boleh digunakan untuk membenarkan pemecatan itu.

3) Meminta 2 bekas ADUN PKR itu mengaku masih lagi ahli PKR sehingga keputusan kes rasuah mereka diputuskan oleh mahkamah. Jika kedua-duanya didapati bersalah, UMNO mempunyai modal untuk berkempen dalam pilihanraya kecil. Bagaimanapun, ini akan mengambil masa yang panjang dan Anwar takkan membiarkan perkara ini berlaku.

Daripada 3 pilihan di atas, nampaknya UMNO dan BN terpaksa berhadapan dengan pilihanraya kecil. Apapun, UMNO dan BN kena berpijak di bumi yang nyata. Kekalahan berturutan dalam siri pilihanraya kecil selepas ini boleh menyukarkan lagi usaha mereka untuk mendapatkan kembali sokongan rakyat.

Bahkan nanti, kedudukan Najib sebagai bakal Presiden UMNO dan Pengerusi BN boleh tergugat. Tidak mustahil Najib akan mengalami nasib yang serupa dengan Pak Lah bila Pak Lah dijadikan ‘kambing hitam’ untuk menutup segala kelemahan UMNO dan BN ketika PRU ke 12 dahulu.

Tidak mustahil juga nanti, lebih banyak ADUN dan Ahli Parlimen yang akan berhijrah ke Pakatan Rakyat, melainkan UMNO dan BN pun tiru strategi Anwar dengan meminta ahlinya menandatangani surat tidak bertarikh selepas ini.

Mungkin kali ini, UMNO dan BN akan bertindak memboikot pilihanraya kecil itu. Banyak alasan yang boleh digunakan untuk menyokong tindakan mereka seperti kerajaan perlu menumpukan usaha memulihkan ekonomi serta pilihanraya kecil boleh membazirkan wang rakyat.

Realitinya kini, peluang untuk UMNO dan BN merampas kembali Perak sudah terkubur kerana kewujudan surat tanpa bertarikh itu. Jika UMNO dan BN menang sekalipun, Pakatan masih mempunyai lebihan 1 kerusi.

Kalau UMNO dan BN memilih untuk memboikot pilihanraya kecil itu nanti, mungkin mereka akan menggunakan khidmat calon Bebas. Apapun, keputusan mutlak terletak pada budi-bicara Majlis Tertinggi BN yang bakal menentukan pendirian mereka tidak lama lagi.

No comments:

Search This Blog