Wednesday, February 4, 2009

Kontroversi: Perlekehkan Kuasa Speaker, Maka Terbukti SPR Langgar Perlembagaan Dan Patuh Kepada Tok Dalang Dalam Membuat Keputusan


KUALA LUMPUR [1.10 pm] - Suruhanjaya Piliharaya (SPR) semalam telah mengumumkan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Behrang dan Changkat Jering tidak dikosongkan, oleh itu perletakan jawatan kedua-dua Adun tersebut tidak sah. Mengulas keputusan SPR itu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu kenyataannya menegaskan, tindakan SPR ini menimbulkan persoalan undang-undang yang besar implikasinya. Beliau berkata, ini kerana kuasa mengisytiharkan pilihan raya kecil ada di tangan Speaker Dewan Undangan Negeri Perak. "Saya berpendapat kuasa untuk menentukan kesahihan surat tersebut bukanlah di dalam bidangkuasa SPR bahkan ianya harus dirujuk ke mahkamah. "Kuasa SPR hanya untuk memastikan kelicinan perjalanan proses pilihan raya. Mengapa harus SPR melanggar batas bidangkuasa yang dimiliki Speaker DUN Perak? "Malah ada pengkaji dan pengamal undang-undang menganggap keputusan SPR bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan," katanya. Nyata sekali Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan menghalang pilihan raya diadakan kerana bimbang dengan kemaraan rakyat, dakwa Anwar. "Apa penyudah sebalik semua ini?," soalnya. Mungkin hanya 'tok dalang' yang pandai bermain 'silap mata' dengan menghilangkan orang tanpa dikesan mampu menjawabnya.

[Amat malang bila SPR bertindak tanpa berlandaskan undang-undang dan mengikut telunjuk pihak-pihak tertentu yang takut kehilangan kuasa, siapa lagi kalau bukan Pengerusi Perhubungan UMNO Perak yang baru agaknya. Lantaran itulah SPR ditekan supaya membuat keputusan yang memihak kepada UMNO dan BN dalam hal ini. Walhal, sudah jelas kuasa Speaker Dewan Undangan Negeri Perak menerima surat perletakan jawatan itu dan MB sendiri telah mengadap Sultan Perak untuk memaklumkan perkara tersebut. Aneh benar bila SPR menjadi mahkamah dan membuat keputusan berdasarkan surat ADUN terbabit. Walhal itu bukan bidang kuasa mereka yang sebenarnya. Inilah masalahnya SPR].

1 comment:

TAIPINGMALI said...

bawa ke Mahkamah lah. Nizar vs SPR

Search This Blog