Thursday, June 18, 2009

Ust Nasa perlu berjumpa Mursyidul Am

KEMELUT isu tentang Kerajaan Perpaduan masih belum selesai. Bunyinya cantik iaitu `Kerajaan Perpaduan' tetapi baunya sudah dapat dihidu oleh ramai orang. Berbagai tafsiran telah dibuat tentang isu ini dan ada pula yang cuba menambahkan beberapa `aksesori' bagi menampakkan Kerajaan Perpaduan bersama Umno ini amat indah seolah-olah inilah cara dan kaedah yang dituntut oleh Islam yang diperjuangkan oleh Pas.

Maka, PKR dan DAP kini mula merasa bahawa Pas ingin `memadu'kan mereka dengan parti yang selama ini banyak menganiayai mereka termasuk Pas sendiri.


Semua faham dan mengerti bahawa Kerajaan Perpaduan bukan bermaksud untuk Pas memasuki Umno atau Bn. Tetapi, mengapa ada tentangan juga? Ramai yang menentang adalah kerana mereka mengenal Umno sejak lama lagi bahkan sehingga sekarang pun Umno masih tidak berubah. Pakatan pembangkang dan negeri-negeri yang diterajui oleh pembangkang masih terus dianiayai oleh Umno sehinggakan ada yang telah di`jajah' oleh mereka. Oleh sebab itu, tidak termasuk akal oleh sesiapa yang berakal untuk mengadakan kerjasama dengan Umno. Sekiranya perlu berunding, sememangnya PR telah lama bersetuju untuk berunding dengan Umno/Bn atas beberapa isu pokok. Tetapi mengapa sehingga kini PR tidak dijemput untuk berunding? Mengapa Umno terlalu `berselera' menyambut cadangan Pas sahaja? Ada udang di sebalik batu, mungkin.

Saya merasa sedih juga apabila Us Nasha diberi teguran `amat pedas' oleh Mursyidul Am tentang isu ini. Jika sebagai anak, boleh diumpamakan Us Nasha kini telah di`rotan' oleh bapanya kerana dilihat seperti degil. Sehinggakan bapa boleh berkata, Us Nasha boleh tinggalkan `rumah' jika teringin sangat duduk bersama dengan rumah yang penuh dengan berbagai bahaya dan`berpuaka' itu. Tidak salah Mursyidul Am berkata sedemikian kerana sudah beberapa kali beliau berkata lembut secara sindiran sebelum ini.

Kepada Us Nasha, bermuhasabah di atas apa yang berlaku adalah penting untuk menghuraikan kekusutan ini. Adalah amat baik, bijak dan berhemah jika beliau sendiri patut dan wajar berjumpa Mursyidul Am untuk memperkatakan apa yang perlu diperkatakannya. Jika beliau merasa bersalah atau tersilap, beliau boleh memohon maaf. Begitu juga, jika Mursyidul Am merasa beliau tersalah anggap kepada `anak'nya beliau juga boleh meminta maaf. Lupakan sahaja segala bentuk tawaran dari Umno seperti yang ditawarkan oleh Umno Cheras. Us Nasha tidak sesuai untuk berada di dalam Umno terutamanya Umno Cheras yang diketuai oleh seorang Syed yang secara terang-terangan menyokong Akta ISA yang zalim itu. Jangan dipedulikan apa yang dicadangkan oleh MSO (Mohd Sayuti Omar) di dalam blognya agar Us Nasha meletakkan jawatan sebagai MP Bachok. Siapa tidak kenal MSO?

Kenyataan Mursyidul Am itu bersyarat dan wajar difahami sepenuhnya. Kini, terpulang kepada Us Nasha untuk menimbang semula apa jua tindakan beliau selepas ini. Saya percaya, tidak mudah untuk menidakkan selepas ini akan timbul suara-suara bahawa Mursyidul Am terlalu fanatik dengan PKR dan DAP. Tetapi, patutkah juga kita terlalu fanatik dengan Umno/Bn?

2 comments:

Anonymous said...

Saya sokong....Ust nasha jumpa Nik Aziz....sembang sikit...jangan sombong..nanti orang kata bodoh sombong pulak...& hatti2 pada perangkap BN..mereka skrg tengah kritikal tu...

Anonymous said...

UST APA HOI!!!
G MELINGKOPLAH...
TGNA PON X NK JMPA NGN ORG MUNAFIK LAA!!!! DIA BR ULAMAK!!!
AMPA DA LUKA'N HATI SEORG ULAMAK!!!
AKU BETOL2 BENGANG!!
AKU PEMUDA JAHIL!!
TP ORG NK BERMAIN2 NGN ULAMA KU!!
AKN KU TENTANG HABIS-HABISAN!!!
WAHABI LAKNATULLAH!!!

Search This Blog