Friday, October 7, 2011

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI


Pohon semua umat islam baca yer, saya dapat maklumat ini dari kawan - kawan, dan tolong tag rakan2 lain, saya x sempat nak tag:
oleh Hawa Lawa pada pada 16hb Ogos 2011 pukul 1.38 ptg
BABI SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI
> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow
SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL) klik red more


> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ika n buatan Orang Cina
> 3.. Daging Burger Import
> 4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
> 6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )
> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady's Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady's Choice Jelly
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND
Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberutahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang.
TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.
Confirm - Pringles Potato Chips - tidak HALAL !!
AMARAN OLEH KERAJAAN M'SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN!
Ref. Message: Pringles Potato Chips
Looks like you have to find another alternative to munch.
Just to let you and gang know......... I have checked.. It's true that the chips contain Emulsifier.
Dr Safurah Hj Jaafar ;
Principal Assistant Director;
Ministry of Health , Malaysia ;
Tel: 03-2540088.

16 comments:

Anonymous said...

apa gila ball pen pun ada lemak babi

Anonymous said...

Macam tak boleh percaya je ni. Lain macam benor.

Yong said...

Lepeh ni korang pakai pensil je. Oops! pensel pun ada gelatin.

Lagi satu, orang Cina pun ade yang Islam ye.

LeeMalay said...

Maaf kalau ada yg pikir aku ckp semacam negatif lak...
Kita orang melayu islam nie dok suka citer ttg yg haram jer.. tak pernah ada yg nak bagi alternatif gantian kepada produk haram ini.....
Pastu bila kita suruh bagi apa dia brg alternatif tu.. ada yg kata pandai2 la cari sendiri.....
apa orang kaya islam nie buat.. mereka nie pun bila kaya bukan nak tolong invest buat produk khas utk org islam...
dulu masa kat kampung dulu org Al Arqam ada gak jual air soya,tahu,mee dan lain2... sekrang mereka pun kena haram jugak....
ini bukan silap orang kafir tapi silap org kita sendiri.. aku nie bukan kaya .....kita selalu tuduh org kapir saja nak niaya org islam ...itulah cara pemikiran kita.. mereka peduli apa ttg halal haram nie... sebab dia nukan org islam....tapi kita syak dia orang nak murtadkan kita.....
ada duit zakat dok buat bangunan cantik, opis cantik... bukan nak buat kilang utk produk islam.. memang banggang betul.....
dalam mind set kita dok syak wasangka jer.......bukan nak tgk kelemahan sendiri....
bangga dgn sejarah silam...... pakar metamatik, pakar langit asal org islam la...dan lain2 lg....
Pihak zakat sendiri yg bukak kilang utuk produk islam... bukan suruh bagi duit kat org suruh buat.. nanti di songlap lak duit tu......
ko rang nak marah.. aku marah lah... memang org kita bukan bolah ditegur sikit...... xsyen.. jer lebih.... nanti aku sambung balik.. nak solat dulu.......

Anonymous said...

betul tu LeeMalay.. sokong 100%.. ntah mana businessmen Islam.. takkan takde org buat perusahaan makanan halal kat m'sia.. aku asyik nampak brand non-muslim je.. bihun, mee kuning, fish ball, tauhu.. etc.. etc.. jadi stress plak aku bila pikir semua benda dah tak halal ni..

Anonymous said...

Aku langsung x percaya 100%!!! Ada ke ball pen, maggi, shampoo dan byk lgi semua ada babi?? Gila ke org yg buat senarai brg ni? Klau maggi pun ada babi, knpa kerajaan msia sibuk buat iklan mee maggi ala melaka lh sarawak lh. Tu iklan shampoo tu bangsa apa yg jd duta? Artis melayu!! Siap yg bertudung pun ada jd duta shampoo. Manusia mcm ni lh penyesat ajaran islam sebenarnya. Kfc n mc donald pun ada babi juga? Bodoh betul lh!! Bertaubat lh oi!! Jgn suka nak mereka cita dan memfitnah. Org yg buat senarai barang tu lh yg srbenarnya BABI

Anonymous said...

ha ha ha ha ur so funny til i forgot to laugh ha ha ha -.- nak bullshit orang pun bertempat ah tAK PAYAH LAH SAMPAI NAK CAKAP BALL PEN ADA KANDUNGAN BABI HADOI MACAM MANA NAK HIDUP KALAU TAKDE MAKANAN #food5eva (((im not a robot bYE)))

Anonymous said...

Aq memg stres gle dpt tawu psl bnde ni . Ape gle ke brg2 ni semua kte da pkai dr nenek myang ag . Tawu2 hram ok law semua to hram buat la rushing . Tgal kn brg yg hlal je . Kte manusia keliru dgn brite tah dtg dr mane ni . Dala tade pape tndakan . Aq sk0ng abg ats to . Kte doq pk org to uat brg hram pape tp kte y tade altrnatif na maju kn prdct hlal n bgos . Ni tak org kapir tawu ape asl duet masyuk brg bgos jalan jea . Even brg yg ad bbi to tade pape efect dkt kte cume dy hram disentoh di mkn n dibwk solat . Jd law kte tatawu cmne . Kerajaan pn buat tatawu je .

shah arique said...

akta makanan 1983 pon xdiwajibkan HALAL .. kerajaan lngsung xambil pape tndkan..klau dah tahu sebahagian makanan yg XHALAL,tolong ambil tindakan tegas la..ni x bt xtahu je..maaf kalau kasar

Anonymous said...

ball pen bkn ade BABI lah cume ade alkohol lh....

Anonymous said...

Gila betoi...kalo brg yg tersenarai tu dh haram..tp npa cadbury ja yg dipersoal status halalnya?? Lg stu kalo dh haram npa la xda tindakan langsung bila produk haram( kononnya) masok jual kt kedai runcit, hypermarket... Smpai kluar iklan bagai...cristiano ronaldo pkai shampoo la ap la...kenapa tindakan itu tidak dihalang kalau ketika pengeluaran awal produk..?? Pandai sgt pun susah.. Xpandai sgt pun susah...kalo betoi la haram tlg rombak balik produk yg halal dan haram...bg asing skit...susah ka?

Anonymous said...

Apo nie gdoh2 atoii

miyois arift said...

Lol..alkohol kalau kite pegang kne samak juga ke? Aku rsa xleh minum je kot

Anonymous said...

Janganlah buat macam ini, semua tipu ke?ape lah ni!!!

Anonymous said...

ya la mmg terkejut gak lah,tp knp bila dah buat semua benda tu jadi haram,tak di ujudkan produk yg mcm dorg ckap tu yg halal,hairan jugak semua semua benda tu jadi haram di tulis 'amaran oleh kerajaan malaysia" lagi tu tp knp masih bukak,knp masih jual,klu betul umum kan lah dalam berita jadi semua org keseluruhannya tau,tak payah pakai sebar dgn risalah,org pun boleh agak 'komplot" agaknya,lepas tu kerajaan malaysia syorkan lah kandungan yg haram tu di tukar dgn yg halal,itu jer...jadi tak payah tukar nama,tak payah susah2 bikin produk baru sbb bknnya apa nnt mau buat itu ini jadi kontroversi,ini buat senarai lepas edar dgn copy mengcopy,umum kan saja lah satu kali baru lah betul,ini kita pun keliru dlm masa kamu or yg lain lain tu baru mau menyebar risalah brapa ramai yg sudh berduyun-duyun guna,makan or pakai....brgkali ada lagi tu yg blm tau,kasi umum la satu kali,kita kan ada jabatan penyiaran klu betul tak payah teragak2 jadi semua org dpt maklumat tiada lah yg tercicir,contohnya saya,dah saya mkn mcm nak terkeluar dari anak perut tetiba org bagi tau meggi kari tu haram,ya allah.....hei....bengang betul.....!!!!

Unknown said...

Ball pen tu bkn ad unsure bqbi Tp ad unsure alkohol katenye...cer bace molep...Tp mmg betullah...stress skrg Ni duk pikir ITU haram ini haram..dh sume bnde terbantut..

Search This Blog

Loading...