Monday, May 11, 2009

Krisis politik Perak: Pakatan juga sedia bincang tapi...

PETALING JAYA: Pakatan Rakyat bersedia untuk berbincang dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berhubung krisis politik di Perak, namun beberapa insiden ketika persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Khamis lalu menuntut penjelasan terlebih dahulu.

Pengarah Pilihan Raya Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution Ismail berkata, beliau gembira dengan maklum balas yang diberikan Najib pada hari ini untuk sedia bekerjasama namun pihaknya inginkan penjelasan itu terlebih dahulu sebelum sebarang perbincangan berlangsung.

"Pertama, kita mahukan jawapan kepada tindakan mengheret Speaker DUN (V Sivakumar) yang dilakukan pihak polis.

"Hal seperti itu tidak pernah berlaku dalam sejarah politik moden dan mana-mana negara Komanwel.

"Selain itu, kerajaan juga harus menghentikan amalan menangkap orang awam dan wakil-wakil rakyat seperti yang dilakukan pada hari persidangan DUN Perak yang lalu kerana ia langsung tidak memberi imej yang baik kepada kerajaan," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Najib hari ini bahawa Barisan Nasional (BN) sedia bekerjasama dengan pembangkang bagi mengatasi kemelut politik di Perak, namun ia tidak bermakna bersetuju untuk menubuhkan kerajaan campuran.

Najib berkata demikian sebagai maklum balas kepada cadangan Penasihat DAP, Lim Kit Siang semalam yang sedia mengadakan perbincangan dengannya bagi menyelesaikan krisis politik di Perak.

Mengulas lanjut, Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, sebagai Perdana Menteri, Najib mempunyai kuasa untuk memperbetulkan kecelaruan yang berlaku di negeri itu.

Beliau berkata, pihaknya sentiasa mengamalkan prinsip terbuka bagi hal-hal yang melibatkan kepentingan rakyat dan undang-undang serta keluhuran perlembagaan.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub berkata, pihaknya begitu serius dalam usaha menyelesaikan krisis politik di Perak yang semakin meruncing sejak Februari lalu.

"Kalau kita sudah sampai ke tahap itu (mengadakan perbincangan), ini menunjukkan kita serius dalam perkara ini.

"Kalau BN tolak, memang menunjukkan mereka berniat jahat dan memang ada konspirasi untuk merampas kuasa," katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, rakyat Perak pada masa ini memerlukan kepada kerajaan yang dapat menjalankan tugas dengan baik dan ia tidak akan tercapai selagi situasi politik di Perak tidak menemui jalan penyelesaian.

"Selain itu, tindakan mereka yang menghalau Speaker semasa sidang DUN tempoh hari begitu tidak berdemokrasi.

"Kalau mereka tak mahu selesaikan, rakyat tentunya akan menghukum mereka pada pilihan raya umum akan datang," katanya

1 comment:

indraputra80 said...

tuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin

kemaskini 4.45pm Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengumumkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar sah Perak
setelah digugurkan jawatan tersebut, awal Februari lalu.

Dalam penghakimannya, hakim Abdul Aziz Abd Rahim berkata seseorang menteri besar hanya boleh dipecat melalui undi tidak percaya di DUN, seperti kes Stephen Kalong Ningkan.

Hakim menambah, dalam kes pelucutan Mohamad Nizar, tiada persidangan dewan diadakan untuk meluluskan usul sedemikian.

Permohonan peguam Zambry, Cecil Abraham untuk menangguhkan penghakiman tersebut ditolak oleh mahkamah.

Mengulas kemenangannya, menteri besar Pakatan Rakyat itu berkata beliau akan menghadap Sultan Perak berhubung penghakiman mahkamah tersebut.

Pada 13 Februari lalu, Mohamad Nizar memfailkan saman mencabar pelantikan Zambry di kompleks mahkamah Jalan Duta, kira-kira seminggu selepas rampasan kuasa BN dan sekali gus pelantikan wakil rakyat BN itu.

Mohamad Nizar, ADUN Pasir Panjang, juga memohon mahkamah mengeluarkan perintah perisytiharan bahawa Zambry yang dilanti 6 Februari lalu tidak berhak memegang jawatan menteri besar.

Dalam permohonan itu, wakil rakyat PAS itu mendakwa beliau masih menteri besar yang sah atas tiga alasan berikut:

(i) Tidak terdapat pembubaran DUN Perak;

(ii) Tidak terdapat usul tidak percaya diambil dan diterima pakai oleh DUN terhadapnya sebagai menteri besar Perak; dan

(iii) Tidak terdapat peletakan jawatan menteri besar Perak.

"Melalui kenyataan media pejabat Sultan pada 5 Februari 2009, Sultan bertitah tidak akan membubarkan DUN dan sekiranya saya serta ahli majlis mesyuarat negeri tidak meletakkan jawatan, jawatan kami akan dianggap kosong.

"Saya menegaskan bahawa walaupun terdapat usaha mengusir saya daripada jawatan menteri besar Perak, saya masih menteri besar dan masih menjalankan fungsi dan tugas dengan baik, cermat dan adil," katanya dalam afidavit, menyokong permohonan itu.

Mohamad Nizar juga memohon mahkamah mengeluarkan perintah supaya responden memberikan tunjuk sebab bagaimana dan di bawah dasar apa Zambry, sebagai responden, berhak memegang jawatannya sekarang.

Beliau mendakwa responden secara tidak sah mengambil dengan tiada hak dan merampas jawatan menteri besar, serta menjalankan tanggungjawab, fungsi dan tugas sebagai menteri besar secara tidak sah dan bercanggah dengan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak.

Nizar juga memohon perintah injunksi bagi menghalang responden daripada melaksanakan tanggungjawab dan tugas-tugas menteri besar di negeri itu.

May 11, 2009 6:50 PM

Search This Blog