Friday, July 1, 2011

Aziz Bari: Sudah tiba masa bagi Agong campurtangan

Yang di-Pertuan Agong mempunyai tanggungjawab untuk campurtangan demi kepentingan rakyat memandangkan pencabulan hak perlembagaan dalam penganjuran BERSIH 2.0, kata pakar perlembagaan Profesor Abdul Aziz Bari.


NONE"Ini bukan menyertai politik atau memihak tetapi untuk menyelamatkan negara dan perlembagaan,” kata pensyarah Universiti Islam Antarabangsa itu.

Jelasnya sebagai 'pelindung perlembagaan', Seri Paduka mempunyai tanggungjawab melindunginya, seperti sumpah jawatan yang dilafazkan menurut perlembagaan persekutuan.

Abdul Aziz percaya situasai sekarang adalah peluang bagi Yang di-Pertuan Agong mengembalikan semula sinar kepada institusi monarki, khususnya krisis politik Perak 2009.

"Bagi saya, Seri Paduka sepatutnya menerima sendiri memorandum itu. Tidak ada sebarang peruntukan dalam perlembagaan yang menghalang baginda berbuat demikian. Tidak ada apa-apa yang berbentuk politik atau partisan seperti yang didakwa oleh BN atau polis,” katanya kepada Malaysiakini.

Menurutnya lagi Seri Paduka cuma perlu menerima memo itu dan menyerahkannya kepada pihak berkuasa sambil menambah rakyat tidak menjangkakan baginda berperanan aktif seperti Raja Bhumipol dari Thailand atau Raja Sepanyol King Juan Carlos.

3 comments:

Anonymous said...

Hang ingat hang sorang aja ka ada akai prop oiii.. AGUNG pun ada akai jugakk

Amuraria said...

BANYAK ORANG ADA AKAI TAPI TAK BOLEH PAKAI ! CAKAP SAJA MACAM PANDI KUTTY TAPI TAKUT BUAT BAIK DAN IKHLAS,TADAK KEJUJURAN,SAPA TEGUR DITUDUH HASUT DAN MEDIA PEMBOHONG/PEMBODEK PULAK FITNAH DAN KELENTONG MACAM NAK MAMPUS ! ADA AKAI KA ATAU RETI KA APA PROF TU CAKAP DAN MAKSUDKAN ? CAKAP MACAM MANGKUK UMPORNO@APCO PUNYA GENG NIE :)

Anonymous said...

penulisan awak kelam kabut...sebabnya, menulis ikut nafsu...bukan ikut akal

Search This Blog