Wednesday, December 8, 2010

Tarikh PRU telah diumumkan.

Oleh Ustaz Saiful Bahri
Tiada siapa boleh memaksa Robert Mugabe untuk mengumumkan tarikh pilihanraya diadakan pada 2011 bagi menyelesaikan permasalahan politik di Zimbabwe. Keputusan berada ditangannya.
Bahkan pilihanraya diadakan dipadang yang tak sama rata, penuh tipu-helah bagi mengekalkan kuasa beliau. Kata wakil parti Movement for Democratic Change, MDC pimpinan Morgan Tsvangirai, pembangkang terbesar di Zimbabwe yang dipimpin oleh Robert Mugabe.

Di Malaysia, tarikh pilihanraya hanya diketahui oleh PM, Najib Tun Razak sebagai satu strategi pilihanraya demi kemenangan BN. Ia menjadi teka-teki dan rahsia yang tidak diketahui oleh rakyat.
"Itu bukan petanda awal tapi ia (pilihan raya umum) boleh jadi awal, boleh jadi lewat...biasalah. Keputusan muktamad...bila sampai masanya, boleh jadi cepat, boleh jadi lambat. Keputusan sebenar sama ada BN telah memenuhi harapan rakyat akan hanya diketahui daripada keputusan pilihan raya umum akan datang,'' katanya.
Najib tidak menolak kemungkinan pilihan raya umum ke-13 akan diadakan lebih awal berikutan sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN) yang semakin pulih. Beliau menyatakan demikian kepada wartawan Malaysia ketika di Phnom Penh di perhimpunan agung keenam Persidangan Antarabangsa Parti-parti Politik Asia (ICAPP).

Itulah demokrasi ala Malaysia. Takde beza dengan Robert Mugabe, pemimpin kuku besi Zimbabwe. Tidakkah Malaysia mengikuti Negara Mahaguru beliau seperti Amerika Syarikat yang telah lama mengumumkan bahawa PRU USA akan diadakan pada Selasa, 11 November 2011. Manakala bagi negara Scotland telah mengumumkan tarikh membubarkan parlimen mereka dan akan diadakan pemilihan PRU pada 5 May 2011.

Begitulah kebanyakan negera-negara Eropah bahkan kebanyakan Negara-negara Afrika, Negara yang dikatakan mundur dan tidak maju telah mengumumkan tarikh pilihanraya. Negara yang 1st Lady mereka sanggup datang menghadiri Persidangan Wanita Pertama anjuran Rosmah. Kalau mereka tahu bahawa mereka lebih kehadapan daripada Malaysia dalam demokrasi ini, tentu mereka tidak datang sebagaimana 1st Lady Negara-negara lain. Berikut tarikh pilihanraya antara Negara yang telah mengumumkan bagi tahun 2011.

No comments:

Search This Blog