Wednesday, November 10, 2010

PAS Ganti Umno

Oleh Mohammad Sabu
Buat pertama kali dalam sejarah perhimpunan Agong UMNO,pereseden nya memberi semangat kepada ahli untuk mempertahankan Putra Jaya.Dengan suara yang lantang dan penoh semangat yang berkobar-kobar pereseden UMNO mengajak seluruh UMNO mempertaruhkan nyawa untuk mempertahankan penguasaan UMNO dan Barisan Nasional diperingkat kerajaan pusat.
Selalunya dalam perhimpunan agong UMNO mereka bercakap soal untuk mengsifarkan pembangkang atau menghalang pembangkang menghilangkan 2/3 majoriti di parlimen.
Bahang kehilangan kuasa mula dirasai oleh pereseden UMNO dan para perwakilan. Oleh itu, semangat baru perlu di tiupkan kepada ahli UMNO dan kompenan BN untuk memulihkan semangat mereka setelah lesu dan lemah selepas pilihanraya MAC 2008.

Siapa yang akan menerejui kepimpinan dalam pakatan rakyat untuk mengambilalih tampuk pemerintahan jikalau benar2 berlakupemindahan kuasa daripada Barisan Nasional kepada pakatan rakyat secara umum Anwar Ibrahim diletakkan sebagai tonggak untuk mengepalai kerajaan baru tidak salah mana-mana parti politik untuk bersedia menjadi pemimpin kepada kerajaan baru samada daripada PAS ataupu ADIL secara umum sentimen supaya orang melayu kekal sebagai perdana menteri walaupun pemrintah bertukar tangan.
Sekiranya PAS dijulang oleh rakyat untuk menjadi peneraju utama kepada kerajaan baru selepas Barisan Nasional, Saya amat berharap PAS tidak mengganti UMNO, mengganti UMNO bererti mewarisi stail kepimpinan pembangunan pembinaan kekuatan parti dan hala tuju.
UMNO membina kekuatan mereka semangat perkauman, janganlah PAS membina kekuatan mereka di atas asobiah agama, sedangkan Islam sebagai addin. Pas mesti membela kebenaran walaupun datang dari sesiapa dan menolak kemungkaran walaupun datang dari sesiapa. Asobiah agama mesti di tolak terus, Islam sebagai addin mesti dijulang dan dimertabatkan.
UMNO membina harta diantaranya melalui tender runding sesuatu projek melalui wang yang dikumpul itu membinan bangunan, menyertai pilihanraya, membiyai perjalan parti. Saya harap PAS tidak mengganti umno dalam membina kewangan seperti melalui tender runding untuk faedah kewangan individu atau kewangan parti untuk membina bangunan manjalankan perjalan parti atau membiyai pilihanraya. Jikalau kita (PAS) membuat seperti perkara di atas maka kita benar-benar mengganti UMNO, PAS mesti berazam untuk mengikut contoh pemerintahan khalifah ar-rasyidin khasnya Umar Ibnu khattab, yang dibina kekuatan baitul mal untuk faedah umum bukan kekuatan individu atau kekuatan puak. Hasil hutan, khazanah bumi, tanah sebarang bentuk tranformasi hasilnya hendaklah pergi ke baitulmal bukan kepada individu, puak atau parti.
Konsep pembinaan kekuatan parti atau jamaah mesti datang dari wang infak atau zakat atau lain-lain sumber yang tidak boleh ditafsirkan sebagai rasuah wang sepatutnya pergi kepada baitulmal (perbendaharaan negara)bukan kepada individu atau parti. Kalau wang transaksi daripada sesuatu projek pemindahan wang itu pergi kepada parti politik pemerintah di benarkan maka pihak pemerintah (PAS) hendaklah memberi habuan kepada semua parti politik yang berdaftar di Malaysia. Dengan ini barulah PAS tidak dianggap mengganti UMNO.
Kita yakin evolusi pemikiran umat islam dan rakyat Malayisa secara umum tidak mengizinkan monopoli mana2 parti politik selepas barisan nasioanl-UMNO kehilangan kuasa. Reformasi rakyat akan mengubah dengan segera mana2 pemerintah yang cuba mengganti peranan UMNO-BN yang kita perlu tonjolkan Islamic Civilisation (tamadun islam) bukan asobiah islam.
Kalau PAS hendak mengganti tempat UMNO dengan mewarisi tingkah laku umno, biarlah umno terus berkuasa sampai bila-bila. Slogan kita tegakkan tamadun islam di atas keruntuhan jahiliah.

No comments:

Search This Blog