Saturday, December 27, 2008

minyak dan telur

minyak dah turun dibawah paras usd 40. tapi kerajaan buat tak tahu saja. macamana mengaku membela rakyat kalau masa minyak dunia naik kerajaan kita kelam kabut naikkan harga minyak. kalau naik sikit lepas tu kata kita kaji dulu..tengok sentimen pasaran macam mana, dan kalau minyak naik kita akan naikkan lagi okey lah juga, ini tak, hentam naik sekaligus. lepas tu bila minyak dah turun kata lah pulak, kita akan kaji...kaji..15sen turun...kaji...10sen turun.

inilah yang dikatakan kerajaan yang fikir diri sendiri saja. bila minyak mahal dia ambil kesempatan untuk buat untung dan rakyat menderita...bila minyak turun, dia buat lambat-lambat dan rakyat lambat nak merasa.

masalah harga barang pun tak boleh nak kawal. tak payah lah nak cerita pasal barang yang besar besar. cakap pasal telur ayam sudah. dulu minyak naik okey lah ada alasan untuk jadikan telur ayam mahal. harga pengangkutan mahal. tapi hari ni, telur ayam lagi mahal dari masa harga minyak mahal. alasannya bukan lagi masalah harga minyak, tapi pemintaan luar negara tinggi disebabkan selsema burung kembali merebak. takkan lah benda ni pun kerajaan tak boleh nak selesai. apa kata cukupkan permintaan dalam negara dulu barulah ekspot. gunalah kuasa yang kementerian ada untuk kawal. kalau tak ada kuasa, gubal lah akta. jangan hanya pandai nak guna ISA saja. kalau tak pandai nak gubal akta atau nak buat penguatkuasaan, tak payah jadi menteri...perabih beras saja.

No comments:

Search This Blog