Monday, February 25, 2013

Manifesto PR tumpu empat teras utama


Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto Pakatan Rakyat
Manifesto PR
Manifesto Pakatan Rakyat
Konvensyen Pakatan Rakyat
Konvensyen Pakatan Rakyat
SHAH ALAM - Pakatan Rakyat (PR) mengumumkan manifesto Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) semalam dengan menumpukan kepada empat teras utama.

Empat teras utama tersebut adalah Rakyat Bersaudara, Ekonomi Rakyat, Kesejahteraan Rakyat dan Kerajaan Rakyat.

Manifesto ini diumumkan oleh Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli; Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad dan Naib Pengerusi DAP, M Kulasegaran.

Rakyat Bersaudara

Dalam teras Rakyat Bersaudara, PR memfokuskan kepada beberapa bahagian, antaranya setiap isteri layak menerima Caruman Wanita Malaysia sebagai jaringan keselamatan sosial menjamin kebajikan mereka.

Di bawah caruman ini, suami wajib di sisi undang-undang mencarum mengikut kadar pendapatan antara RM10 hingga RM100 sebulan dengan syarat caruman ini boleh dikeluarkan isteri dalam keadaan tertentu seperti penceraian, musibah, kemalangan dan genap umur 50 tahun.

Kerajaan juga menyumbang RM50 sebulan kepada setiap isteri dan caruman ini akan diuruskan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial.

Selain itu, PR akan meluaskan Skim Bonus Warga Emas yang telah dilaksanakan di Pulau Pinang ke seluruh negara, dengan memberi bonus RM1,000 setiap tahun kepada warga emas berusia 60 tahun ke atas.

Dalam teras ini juga, PR akan mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (Gabungan Sekolah Menengah Cina) atau UEC bagi tujuan kemasukan institusi pendidikan tinggi dan kelayakan bagi tujuan permohonan kerja.


Ekonomi Rakyat

Dalam teras Ekonomi Rakyat, PR mengulangi janji-janji yang telah diumumkan sebelum ini, antaranya setiap keluarga di negara ini akan membawa pulang pendapatan isi rumah sekurang-kurangnya RM4,000 sebulan selepas penggal pertama pemerintahan PR di Putrajaya.

PR turut mengulangi janji gaji minimum dengan setiap pekerja akan dibayar sekurang-kurangnya RM1,100 sebulan.

Selain itu, PR mengumumkan cukai rakyat diselaraskan demi kesaksamaan antara pendapatan tinggi dan sederhana.

Jalur pendapatan akan dilebarkan agar kadar cukai 26 peratus hanya mula dibayar bagi pendapatan boleh cukai melebihi RM400,000 ke atas berbanding RM250,000 sekarang.


Kesejahteraan Rakyat

Teras ketiga, PR bertekad menurunkan harga minyak sejurus selepas PR berjaya menawan Putrajaya. Selain itu, caj elektrik diturunkan dengan PR menyalurkan subsidi berjumlah RM25 bilion terus kepada rakyat.
Penghapusan tol secara berperingkat juga dimasukkan dalam manifesto ini, seperti yang dijanjikan dalam Buku Jingga, dengan pembiayaan operasi lebuhraya ditampung dana RM5 bilion.

Selain itu, PR juga akan menghapuskan cukai eksais kereta berjumlah 70 peratus sekarang dalam tempoh lima tahun.

Apa yang menarik dalam manifesto ini, PR berjanji akan menghapuskan Sistem Perlaksanaan Automatik (AES) dan membatalkan saman yang telah dikeluarkan.

Kerajaan Rakyat

Dalam teras terakhir, antara intipati menarik adalah PR akan menghapuskan semua undang-undang yang menyekat kebebasan media terutamanya Akta Percetakan dan Penerbitan dan prosedur perlesenan media.

Berikut empat teras utama manifesto Pakatan Rakyat :-

Harapan Rakyat

Malaysia 2023 : Sedekad Pentadbiran Pakatan Rakyat


1) Rakyat Bersaudara

-Menghapus diskriminasi
-Mengiktiraf sumbangan wanita dan warga emas
-Merangkum semua aliran pendidikan
-Mengembalikan hak Sabah Sarawak seperti Perjanjian 1963
-Hak tanah dan kebajikan Orang Asli dipelihara
-Kehormatan amalan agama

2) Ekonomi Rakyat

-1 juta peluang pekerjaan untuk rakyat
-Perkongsian produktiviti yang adil melalui gaji minima
-1juta tenaga kemahiran terlatih dari kalangan lepasan sekolah
-Reformasi pendidikan merangsang ekonomi
-Membudayakan perkongsian bijak kesatuan sekerja, majikan dan kerajaan
-IKS dan Inovasi teras ekonomi negara
-Pelarasan percukaian rakyat demi kesaksamaan
-Ekonomi lestari
-Membela ekonomi dan kebajikan perajurit
-Memberdayakan usahawan teksi
-Pelaburan R&D mencecah 5% darik KDNK
-Pengangkutan awam nadi ekonomi negara
-Memecah monopoli merancakkan persaingan

3) Kesejahteraan rakyat
-Mengurangkan bebanan kos sara hidup rakyat dengan menurunkan harga dan menghapuskan monopoli
-Merombak dasar automotif untuk mengurangkan bebanan rakyat
-Perumahan selesa dan mampu milik untuk semua
-Pendidikan percuma untuk semua, hapus PTPTN
-Hapus aES, batal saman AES
-Keadilan untuk warga felda
-Keselamatan rakyat
-Kemudahan kesihatan asas percuma dijamin
-Membina jaringan keselamatan sosial rakyat
-Membina jaringan keselamatan sosial rakyat

4) Kerajaan rakyat
-Reformasi institusi Islam dan keagamaan
-Pakej pengajian dan perkhidmatan baru penjawat awam
-Pilihan raya yang bersih, adil dan telus
-Reformasi institusi kehakiman, Kamar Peguam Negara, SPRM dan PDRM
-Reformasi Parlimen
-Kebebasan media dan mengembalikan amanah kepada pengamal meida
-Memansuhkan AUKU dan menjamin kebebasan akademik
-Memansuhkan semua undang-undang anti rakyat
-Dasar Banteras Rasuah Negara (DEBARAN)

1 comment:

IBU HAYATI said...

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan >MBAH KABOIRENG< dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi >MBAH KABOIRENG< dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan >MBAH KABOIRENG< meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan >MBAH KABOIRENG< kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik >MBAH KABOIRENG< sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja >MBAH KABOIRENG< DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINISaya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan >MBAH KABOIRENG< dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi >MBAH KABOIRENG< dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan >MBAH KABOIRENG< meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan >MBAH KABOIRENG< kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik >MBAH KABOIRENG< sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja >MBAH KABOIRENG< DI 085_260_482_111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

Search This Blog

Loading...
Loading...