Friday, May 4, 2012

Isteri Tok Guru Nik Aziz Dan Tok Guru Haji Hadi Boros?Pensyarah Kanan Universiti Pertahanan Nasional, Prof Madya Riduan Tee Abdullah berkata beliau kecewa dengan isteri pemimpin politik yang hidup bermewah dan tidak menutup aurat.Bekas pemimpin pelajar UKM itu berkata, pemimpin negara yang gagal mendidik anggota keluarga dengan ajaran Islam sebenar tidak boleh dijadikan 'role model' kepada generasi akan datang.

Beliau kecewa, kerana terdapat pemimpin di negara ini yang tidak berjaya membentuk sahsiah suami dan isteri mereka.

“Sekiranya ahli keluarga sendiri tidak menutup aurat misalnya, bagaimana dia hendak memimpin negara dan menyuruh orang lain berbuat demikian. Begitu juga anak-anak mereka perlu terlebih dahulu dijaga kerana ini memberi imej kepada pemimpin berkenaan.

“Manakala bagi wanita bergelar isteri yang menerajui parti politik dan sesebuah pertubuhan, sekiranya mereka tidak boleh menegur suami sendiri, saya rasa ia juga memang pelik,” katanya yang dipetik Sinar Harian.

Beliau dilapor berkata demikian semasa membentangkan kertas kerja berjudul 1Malaysia dan Penghayatan Islam sempena Himpunan Ulama, Cendekiawan Islam dan Penulis Maya Kebangsaan 2012, semalam.


Menurut Ridhuan Tee lagi, seseorang pemimpin perlu utamakan agenda bangsa dan negara, namun sekiranya si isteri dan anak-anak kepada pemim­pin hidup bermewah, perkara ini menunjukkan­ ada tidak kena.


Siapakah agaknya pemimpin politik yang isterinya TIDAK MENUTUP AURAT dan hidup bermewah.
Adakah isteri Tok Guru Nik Aziz atau Tok Guru Haji Hadi atau isteri siapa?????


Adakah isteri Tok Guru Nik Aziz atau Tok Guru Haji Hadi yang hidup bermewah-mewah?????


Riduan juga berkata, tidak kena jika rakyat disuruh berjimat sedangkan isteri sendiri atau suami tidak berbuat sedemikian.

Ditanya sama ada menegur peribadi pemimpin dikatakan satu kesalahan, katanya, dalam Islam, ia digalakkan dan apa dilakukan pemimpin itu menjadi perbualan.


Masalahnya sekarang ramai yang berpendapat bahawa pemimpin tidak boleh ditegur, kalau mereka atau isteri mereka kaya dan hidup bermewah itu harta mereka, rezeki mereka rakyat tak boleh tegur ..... inilah pegangan yang sebenarnya akan meruntuhkan tamadun bangsa dan meruntuhkan negara kerana apa sahaja yang dilakukan oleh pemimpin semuanya betul dan tidak boleh dikritik serta diberi nasihat...

2 comments:

Anonymous said...

Berani tegur dalam kertas kerja saja semua pemimpin yang berasa diri mereka hebat sapa berani tegur ,kalau ada orang bijak pandai dan berilmu berani sila tegur bini-bini pemimpin yang tak tau malu , kita tengok saja kalau bini yang paling tinggi dan ketua agama pun tak mahu tutup aurat kenapa tiada orang yang tau bab agama tak mahu tegor

Anonymous said...

Satu teguran yang amat baik.
Dan adalah lebih baik lagi sekiranya teguran yang baik ini dibuat maka kita sebagai pembaca jangan pula menyiram minyak atas api yang sedia membakar.
Tak usahlah menegakkan mana2 pemimpin yang kita sanjungi dan kemudiannya menuding jari keatas pemimpin yang tidak disenangi.
Kembalilah pada Quran dan Hadis.
Tegurlah isteri2,anak2 perempuan dan saudara2 kita dahulu.
Kalau ini sudah kita lakukan barulah sempurna iman kita.
kalau keturunan kita pun belum sempurna mengapa nak ditegur,dinasihat dan disalahkan orang lain.
Tak payahlah kita bersusah payah menanggung dosa isteri orang lain.
Suaminya sendiri yang bertanggungjawab atas dosa atau pahala keluarganya.
Setiap suami atau bapa bertanggungjawaban atas segala perbuat ahli keluarganya,anak dan isteri tidak menanggung sebarang dosa atas perbuatan suami atau bapa mereka.
Malnanya kita sebagai suami dan bapa inilah yang akan menangung dosa dan pahala anakisteri kita dihadapan Allah nanti.
Sebagai orang luar kita hanya mampu berdoa dan bukannya menghina,mencaci dan membandingkan dengan orang lain.
Jangan dicari dosa kering.
Dosa kita yang ada sekarangpu belum tentu lagi terampun jadi jangan ditambah lagi dosa2 luar.
Insya Allah.

Search This Blog