Wednesday, April 20, 2011

Bom Masjid: Siapa yang Kafir?

Seorang pengebom berani mati bersolat pada saf ketiga di dalam sebuah masjid di Cirebon, Jawa barat. Dia kemudian meletupkan dirinya dan mati di tempat kejadian. Dilaporkan seramai 25 orang meninggal dunia akibat letupan tersebut. Kejadian berlaku pada waktu umat Islam bersolat jumaat di masjid tersebut. masjid itu terletak di dalam kawasan balai polis di Cirebon, jawa Barat.

Mengulas kejadian tersebut Abu Bakar al-Bashir yang dituduh bersubahat dengan pengganas dalam siri pengeboman di Indonesia yang masih lagi dalam pembicaraan berpendapat bahawa pelaku bom bunuh diri di Masjid At Taqwa, Mapolresta Cirebon, Jumat lalu adalah orang kafir dan mengebom umat muslim yang menjalankan sembahyang Jumat sebagai tindakan haram.

Selaku pimpinan Jamaah Anshorud Tauhid (JAT) Abu Bakar Ba’asyir menyuarakan pendapat beliau dari pusat tahanan Mabes Polri, Jakarta.

“Ustad mengecam itu, intinya dia bilang kalau itu haram itu, itu kafir dan itu bukan mujahid, mujahid kok ngebom orang muslim yang sedang sholat,” Ba'asyir juga mengatakan, biasanya pengeboman yang dilakukan pada ketika sembahyang itu dilakukan di Negara Iran dan dilakukan oleh orang Syiah. Ba'asyir menilai tragedi bom bunuh diri di masjid komplek Mapolresta Cirebon itu hanya untuk memecah belah umat Islam dan untuk mengadu domba sahaja.

Bashir, walaupun dituduh sebagai pengganas tetapi masih lagi waras dengan menghukumkan haram si pelaku meletupkan bom di dalam masjid. Bahkan hanya musuh-musuh Islam sahaja yang melakukan agenda gerak-kerja seperti meroboh, membakar ataupun bertujuan mengebom masjid sebagai pusat ibadah umat Islam.

Apabila krisis di Libya dan apabila Ghadafi mengebom masjid, media meletakkan dimuka hadapan. Betapa ganasnya pemerintahan Ghadafi. Betapa zalimnya pemerintahan beliau. Betapa beliau wajib ditumbangkan kerana melakukan perbuatan haram dan terkutuk dari segi agama... bukan hanya memerangi dan membunuh rakyatnya sendiri bahkan sanggup meruntuhkan masjid sebagai rumah Allah dan tempat ibadah umat Islam.

Itu kuman seberang laut. Bagaimana gajah didepan mata? Bagaimana perobohan surau ar-Rahmah Berembang. Bagaimana perobohan masjid bujal? Siapa yang buat kerja haram ini? Tidakkah ianya dilakukan oleh pemerintahan UMNO-BN? Adakah kita sudah lupa? atau memang melayu mudah lupa!

Jangan sesekali lupa tentang perobohan Masjid Bujal di Kijal, Kemaman. Datuk Ahmad Said yang ketika itu selaku exco dan dibawah pemerintahan Idris Jusoh telah menjadikan masjid sebagai mangsa jentolak. Kalaulah dalam Islam sendiri haram meruntuhkan tempat ibadah orang bukan Islam, apatah lagi tempat ibadah umat Islam sendiri bahkan dikategorikan sebagai amalan dan tindakan paling zalim dalam Islam.

Tapi malangnya umat melayu ini mudah pelupa… mereka dok cari cina mana nak bakar masjid. Mereka dok intai DAP kot yang nak peruntuh masjid. Tapi mereka dok sokong melayu UMNO yang meruntuhkan masjid Bujal di Kemaman, Terengganu? Kalau anda mengundi dan menyokong mereka… adakah anda mendapat pahala?

Ingat! Anda turut sama memikul dosa yang akan dipersoalkan dihari akhirat kelak. Ingat anda bersekongkol dengan pemerintah yang zalim yang kelak dibimbangi akan disambar dengan api neraka.
وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ وَمَا لَكُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ مِنْ أَوْلِيَاءَ ثُمَّ لَا تُنْصَرُونَ
Dan jangan kamu cenderung kepada orang yang zalim nescaya kamu akan dibakar dengan api neraka dan tiadalah buat kamu selain daripada Allah itu pemimpin dan kemudiannya kamu tidak akan diberi pertolongan . Surah Hud:113

2 comments:

dankuala.com said...

Semua masjid dan surau di Malaysia dibina oleh kerajaan UMNO. Tiada satu masjidpun dibina oleh PAS.

Sebaliknya PAS mengutip wang rakyat untuk membina markas.

Dalam masa yang sama, PAS menggunakan masjid dan surau yang dibina oleh UMNO untuk kepentingan politik kepartian. Usah bertanya siapa yang kafir, tanyalah apa yang dilakukan oleh PAS untuk bangunkan Islam. Tiada.

pemuda cheh said...

mmg dibina kerajaan umno...tapi bukan duit umno...guna duit rakyat.bukan guna duit ahli umno...jangan salah faham antara kerajaan dgn umno...didalam kerajaan semua ahli parti ada...jgn ingat semua kakitangan kerajaan itu orang umno....kalau menteri tu betul la...PAS kutip duit rakyat utk bina markaz...tapi hanya ahli PAS saja yg bagi.

Search This Blog