Tuesday, June 29, 2010

Torpedo Kita Bayar 36.465 Juta Euro lebih Tinggi, Kepala Keretapi pula Kita Bayar RM500 Juta lebih tinggi....

Pemurah betul Pemimpin negara kita ini ya....


Kalau Ahli Parlimen Tian Chua (PKR-Batu) berkata kerajaan telah terlebih bayar dalam pembelian 40 buah peluru berpandu Exocet dan 30 buah torpedo Black Shark

Menurutnya Malaysia membayar 20% atau 36.465 Juta Euro dari harga pasaran jika dibandingkan dengan harga yang dibayar oleh Portugal dan Pakistan- berita sepenuhnya sila baca di SINI.

Sekarang mari kita baca pula pendedahan oleh YB Dr Dzulkefly Ahmad mengenai RM500 juta yang dibayar lebih dari tender asal untuk membeli kepala keretapi elektrik..

DIRGAHAYU MALAYSIA!!!

Bacalah....


Apakah K’jaan akan kerugian RM500 juta dalam pembelian 38 EMU 6 gerabak?Mengapa Kementerian Pengangkutan membeli 38 tren elektrik enam gerabak (EMU) dari syarikat Zhu Zhou Electric Locomotive Co. Ltd (China) dengan harga RM1,824 bilion secara runding langsung atau RM500 juta lebih mahal dari asal tender sebelumnya.

Saya gagal untuk mendapatkan soalan tambahan kedua dari Speaker, setelah YB Parit Sulong diberikan laluan tersebut. Saya ingin mempertikaikan jawapan kementerian, sekaligus mendedahkan bagaimana dengan pembelian rundingan langsung ini, kerajaan akan membayar pembelian ini dengan bayaran sehingga RM500 juta lebih tinggi dari sepatutnya.

Ringkasan cerita:

1. Perkara ini, ingin ditegaskan adalah berbeza dengan isu ‘refurbishment’ atau naiktaraf taraf koc lama. Pada 3 Januari 2009, Presiden KTMB menyebutkan tentang hasrat pihak mereka untuk membuka tender bagi pembelian 38 set tren 6 gerabak (EMU). Dikatakan bahawa penawaran tender akan dibuat secepat mungkin kerana EMU perlu siap pada 2012. Kepentingan pengangkutan adalah sebahagian dari penambahbaikan perkhidmatan KTM Komuter dalam NKRA PM Najib menjelang 2012.

2. Terdahulu tender bagi membekalkan 8 set tren 3 gerabak (EMU) telah dipanggil pada 7 Mei 2008, sebelum NKRA diperkenalkan lagi pada 11 Julai 2009. Tender tutup pada 3 September 2008 tetapi tempoh sahlaku tender (tender validity) diperbaharui 5 kali sehingga terakhir pada 26 Mei 2010.

3. Membaca dari laporan terdahulu (cnth 2 Jun, UM), sumber industri telah pun melaporkan bahawa syarikat pengeluar Zhu Zhou dari China (yang dilantik menjadi pembekal EMU enam gerabak kini), telah pun dahulunya berjaya memenangi satu tender membekalkan 8 EMU 3 gerabak namun LOA tidak dikeluarkan atas sebab yang tidak diketahui.

4. Syarikat Zhu Zhou adalah merupakan antara 3 syarikat dari China yang menawarkan harga yang rendah dari 8 pembida. Zhu Zhou menawarkan harga Euro 2.745 juta setiap set EMU 3 gerabak atau RM13.725 juta. Zhu Zhou juga menawarkan penguruangan harga bagi opsyen 5 set EMU tambahan ketika itu.

5. Jelasnya tender lama berbeda dengan tender keperluan NKRA di segi set EMU 3 gerabak ditukar kepada set EMU 6 gerabak. Dengan kata lain, keperluan KTMB melalui ’Satements of Needs’ atau ’Pernyataan Keperluan’ mereka ialah konfigurasinya. Namum hakikatnya set 6 gerabak sebenarnya adalah mengandungi dua (2) set EMU 3 gerabak.

6. Mengambil kira perbezaan spesifikasi khususnya keperluan permasangan CCTV dan Slide Destination Panel, maka adalah menasabah mengandaikan ketika satu set EMU 3 gerabak bernilai RM13,725 juta, maka satu set EMU 6 gerabak ialah RM27,450 juta.

7. Berdasarkan keperluan untuk memenuhi ketetapan NKRA dengan kadar segera, Kementerian telah mendapat kelulusan untuk mengadakan rundingan terus kerana dikatakan juga akan mendapat penjimatan sekiranya membeli dengan kuantiti yang banyak atas faktor ’economy of scales’.

8. Amat malang bagi rakyat dan negara, apa yang diperolehi oleh Kerajaan ialah ’Harga Tawaran” yang jauh lebih mahal dari harga yang dipersetujui Kementerian ketika memulakan tender terbuka membekal 8 set EMU 3 gerabak dahulu. Sementara itu tender membekal 8 set EMU 3 gerabak telah dibatalkan padaa 27 April 2010.

9. Rakyat kini ingin tahu, mengapa ketika berlaku rundingan terus, syarikat ZhuZhou yang dulu menawarkan harga RM13.725 juta satu unit EMU 3 gerabak dan RM30 juta untuk satu set EMU 6 gerabak bagi membekalkan 5 set EMU 6 gerabak pada November 2007, telah mengambil kesempatan menawarkan harga setinggi RM48 juta satu unit EMU 6 gerabak atau RM1.824 bilion bagi 38 unit EMU 6 gerabak (tawaran Mei 2010). Harga ini, untuk pengetahuan umum, tidak termasuk maintenance, repair dan overhaul.

* Sehubungan dengan perkembangan ini, kerajaan digesa membatalkan segera LOA yang dikeluarkan kepada Zhu Zhou dan menyenaraikanhitamkan syarikat Zhu Zhou tersebut. Negara bakal kerugian sehingga RM500 juta sekiranya meneruskan pembelian 38 set EMU 6 gerabak dari syarikat Zhu Zhou ini.

* Saya juga ingin menyarankan supaya pihak Jawatankuasa Kira-Kira Awam (PAC) mengambil tindakan supaya Menteri, Kementerian dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan dipertanggungjawabkan atas perolehan ini kerana jelas akan melibatkan lebihan bayaran kepada kerajaan sehingga RM500 juta.

Kerajaan boleh sahaja meneruskan pembelian EMU 6 gerabak ini dari pembida China yang lain bagi mempastikan hubungan baik antara negara serta mempastikan memenuhi tuntutan NKRA lain yang telah ditetapkan oleh YAB PM.

No comments:

Search This Blog