Friday, January 15, 2010

Bakar Gereja Masih Tiada Penyelesaian Dari Kementerian

Grombolan umnobn dilihat semakin terdesak dan akan cuba membersihkan imejnya yang tercalar. Sedang Hishamuddin Hussein (KDN) dan Musa Hasan (PDRM) sudah pun mengenal pasti suspek yang terlibat dalam kejadian pembakaran gereja. Malah wajah suspek terang-terang sudah dikenali namun tiada tangkapan dibuat oleh pihak polis. Takkan tengah memilih suspek kot. Kalau ada rantaian kearah grombolan umnobn hangpa mungkin akan tukaq suspek lain.

Apa lagi tangkap dululah.. siasatnya kemudian...kah..kah.. Macam hangpa tangkap budak IPT yang menulis dalam Facebook, kononnya suspek membakar gereja dan kemudian melepaskannya kerana pelajar itu mengaku beliau hanya "main-main". Siapa yang kena main sebenarnya dalam hal yang boleh meletus ketegangan ini.


Dalam depa nak memantau laman sesawang sebagai mencari petunjuk siapakah dalang punca kejadian ini..Tup..Tup.. ada lagi kejadian menyimbah cat merah di sebuah gereja di Kota Tinggi. Kali ini mungkin penyimbah cat tidak tahu bagaimana membuat Molotov Cocktails. Serangan ke atas gereja itu adalah yang pertama di Johor, dan yang ke-10 di seluruh negara. Jelaslah disini bahawa kenyataan Hishamuddin Hussein sebelum ini yang menyatakan keadaan adalah terkawal adalah tidak tepat sama sekali. Mana dia NGO-NGO yang beriya-iya sangat mahu kawal gereja dari diserang. Tidoq ka.. bikin serupa cakap larr.. NGO-K.

Petikan dibawah di ambil dari laman sesawang MSO. Aku cuba memahami maksud MSO. Tetapi aku tak paham juga... kah..kah..kah..

  • "Saya teringat apa yang pernah diucapkan oleh seorang pensyarah media massa semasa belajar dulu. Katanya seorang pemberita kena mencari berita dan pandai menulis berita. Kalau seharian itu kamu tidak mendapati apa-apa berita maka hendaklah kamu mereka berita untuk membolehkan hari itu kamu mempunyai sebarang berita. Seorang kawan dari Indonesia, asal Medan pula pernah menceritakan bagaimana dia kebuntuan berita suatu hari. Akhirnya dia membakar sebuah rumah kemudian menulis berita kebakaran itu. Berita itu lumayan disiarkan sebagai berita utama? Jadi berita yang ditulis dan gahkan namanya hari itu berita yang dia kreat sendiri."

Siapa ekk yang mulakan dahulu. Aku pun tak kenal mamat nih.

  • Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Tan Sri Bernard Dompok yang juga menteri kanan di dalam Kabinet BN sekarang adalah seorang Kristian dari Sabah. Seperti mana yang dilaporkan di dalam sebuah portal Internet di negara ini, Dompok adalah orang yang merayu kepada Kementerian Dalam Negeri pada 24 Januari 2009 untuk membenarkan Herald menggunakan kalimah 'Allah' sehingga mahkamah memutuskan keputusan tentang perkara ini.

No comments:

Search This Blog